Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

/ / 2 рикетсіози укр / Рикетсії укр - тести

.doc
Скачиваний:
85
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
36.35 Кб
Скачать

РИКЕТСІЇ

1. У клініку потрапив чоловік 67 років зі скаргами на головний біль, підвищення температури, загальну слабкість. Об’єктивно на бічних ділянках тіла виявляється рідка висипка, селезінка збільшена. У віці 35 років хворий переніс висипний тиф. Проведені серологічні реакції аглютинації з рикетсіями Провачека позитивна (титр 1:160), з протеєм ОХ19 –негативна. Який діагноз поставив лікар?

+ Хвороба Брілля-Цінссера

Блошиний висипний тиф

Волинська лихоманка

Везикульозний рикетсіоз

Хвороба Лайма

2. У лікарню поступив хворий з підозрою на рикетсіоз. Який метод діагностики необхідно застосувати для підтвердження діагнозу?

+ Серологічний

Мікроскопічний

Культивування збудника на штучних поживних середовищах

Культивування збудника у курячому ембріоні

Біологічний

3. До лікарні поступив літній чоловік з діагнозом ”висипний тиф”. Хворий пригадує, що в двадцятирічному віці він вже хворів на таку хворобу. Лікар призначив реакцію аглютинації з рикетсіями Провачека. Імуноглобуліни якого класу підтвердить хворобу Брілля-Цінссера?

+ Ig G

IgА

IgМ

Ig Е

IgD

4. Для лабораторної діагностики епідемічного висипного тифу найчастіше використовують:

+ Серологічні методи

Зараження культури клітин

Зараження курячих ембріонів

Бактеріологічний метод

Алергічний метод

5. У інфекційну лікарню доставлено літнього чоловіка, безпритульного. У хворого: висока температура, запаморочення, висип на шкірі. Враховуючи, що хворий страждає також на педікульоз, лікар запідозрив висипний тиф. Який метод діагностики найдоцільніше використати для підтвердження діагнозу?

+Серологічний

Бактеріологічний

Вірусологічний

Мікроскопічний

Алергологічний

6. Після стихійного лиха (землетрусу з потужною руйнацією) у населеному пункті зареєстровано спалах епідемії захворювання, яке переноситься вошами. Назвіть збудника цього захворювання.

+Rickettsia prowazekii

Rickettsia typhi

Rickettsia rickettsii

Rickettsia conorii

Rickettsia akari

7. У людини, яка раніше перехворіла на сипний тиф, на тлі повного епідеміологічного благополуччя розвинувся висипний тиф. Хворому поставлено діагноз – рецидив висипного тифу – хвороба Брілля-Цінссера. Назвіть переносника хвороби Брілля-Цінссера.

+Немає переносника

Кліщі

Воші

Комарі

Мухи

8. У лікарню поступив хворий 55 років з характерною висипкою, лихоманкою, запамороченням. Поставлено попередній діагноз - “висипний тиф ”. Більше схожих випадків захворювання не зареєстровано. Коли був юнаком і мешкав у інтернаті перехворів на висипний тиф. Про яке захворювання може йти мова?

+ Хвороба Брілля-Цінссера

Черевний тиф

Кір

Краснуха

Холера

1