Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вимоги до написання курсових роб т.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
368.13 Кб
Скачать

Продовження додатку ж

Доведення гіпотези спирається на порівнянні стану досліджуваного об’єкта до і після впливу експериментальної змінної;

4) за рівнем вимог до проведення ситуації експерименти поділяють на лабораторні, польові та чисті. Для лабораторних експериментів створюють спеціальні умови. Польовий експеримент проводиться за природних умов, звичайних для діяльності групи. Чистим експеримент називають тоді, коли учасники не знають про його проведення.

Узагальнення – визначення загального поняття, в якому відображається головне або основне, що характеризує об’єкти певного класу. Це засіб для утворення нових наукових понять, формулювання законів і теорій.

Абстрагування – це відвертання уваги в думках від несуттєвих властивостей, зв’язків, відношень предметів і виділення декількох сторін, що цікавлять дослідника. Абстрагування, як правило, здійснюють у два етапи. На першому етапі визначають несуттєві властивості, зв’язки тощо, на другому – досліджуваний об’єкт замінюють іншим, більш простим, тобто спрощеною моделлю, яка зберігає головне в складному.

Розрізняють такі види абстрагування: ототожнювання (утворення понять шляхом об’єднання предметів, виділених за своїми властивостями, в особливий клас); ізолювання (відокремлення властивостей, невід’ємно пов’язаних із предметами); конструктивізацію (не береться до уваги невизначеність меж реальних об’єктів); припущення можливого здійснення.

Формалізація – відображення об’єкта або явища в знаковій формі певної спеціальної мови (математичної, статистичної тощо) і забезпечення можливості дослідження реальних об’єктів та їх властивостей через формальне дослідження відповідних знаків.

Продовження додатка ж

Аксіоматичний метод – спосіб побудови наукової теорії, при якому деякі твердження (аксіоми) приймаються без доведень і тоді використовуються для отримання решти знань (за певними логічними правилами). Загальновідомою, наприклад, є аксіома паралельності ліній, яка прийнята в геометрії без доведення.

Аналіз – метод пізнання, при якому предмет дослідження (об’єкт, властивості тощо) розкладається на окремі складові частини. У зв’язку з цим аналіз лежить в основі аналітичного методу досліджень.

Синтез – це поєднання окремих сторін предмета дослідження в єдине ціле. Аналіз і синтез взаємозв’язані та уособлюють єдність протилежностей. Розрізняють такі види аналізу і синтезу: прямий, або емпіричний, метод (використовують для виділення окремих частин об’єкта); елементно-теоретичний метод (базується на уявленнях про причинно-наслідкові зв’язки різних явищ); структурно-генетичний метод (вилучення зі складного явища таких елементів, які створюють вирішальний вплив на решту сторін об’єкта).

Важливими поняттями в теорії пізнання є індукція – умовивід від фактів до деякої гіпотези та дедукція – умовивід, в якому висновок про деякий елемент множини робиться на основі знань загальних властивостей усієї множини. Найважливіше правило дедукції формулюється так: “Якщо із висловлювання А випливає висловлювання Б, а висловлювання А є істинним, то В також є істинним”.

Одним із методів наукового пізнання є аналогія, за допомогою якої одержують знання про предмети і явища на основі їх подібності до інших. Ступінь ймовірності (достовірності) умовиводу за аналогією залежить від кількості подібних ознак у явищах, що поширюються (чим їх більше, тим більшу ймовірність має умовивід, і вона підвищується, якщо зв’язок одержу­ваної ознаки з будь-