Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архітектура / Lekciyi / 002_istorija_peom.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
14.04.2015
Размер:
88.58 Кб
Скачать

Хто контролює ринок апаратних засобів pc

Засвоївши, що Microsoft контролює ринок програмного забезпечення для PC, оскільки вона одержала права на операційну систему PC, спробуємо розібратися, що можна сказати про апаратні засоби. Неважко встановити, що IBM мала контроль над стандартом апаратних засобів PC до 1987 року. Саме IBM розробила основний проект системної плати PC, архітектуру шини розширення (8/16-разрядная шин ISA), послідовний і паралельний порти, відеоадаптери стандартів VGA і XGA, інтерфейс гнучких і жорстких дисків, контроллери, блок живлення, інтерфейс клавіатури, інтерфейс миші і навіть фізичні формфактори всіх пристроїв — від системної плати до плати розширення, джерел живлення і системного блоку. Розроблені IBM до 1987 року, вони все ще продовжують впливати на можливості сучасних систем.

Найважливішим є питання про те, яка компанія відповідальна за створення і винахід нових проектів апаратних засобів PC, інтерфейсів і стандартів. Але, як правило, одержати точну відповідь не вдається: деякі указують на Microsoft (але ця компанія контролює ринок програмного забезпечення, а не апаратних засобів), деякі називають Compaq або декілька інших крупних виробників комп'ютерів і лише небагато дають правильну відповідь — Intel.

Цілком зрозуміло, чому багато хто не відразу уловлює суть питання: адже я питаю, хто фактично володіє Intel PC. Причому я маю на увазі не тільки ті комп'ютери, на яких є наклейка Intel inside (адже це відноситься лише до систем, що мають процесор Intel), але і системи, розроблені і зібрані за допомогою комплектуючих Intel або навіть придбані через цю компанію. Ви можете зі мною не згодитися, але я переконаний, що більшість користувачів сьогодні має Intel PC!

Звичайно, це не означає, що вони придбали свої системи у Intel, оскільки відомо, що ця компанія не продає повністю зібраних PC. В даний час ви не можете ні замовити системний блок у Intel, ні придбати комп'ютер марки Intel у кого б те ні було. Я веду мову про системну платню. На мою думку, зі всіх складових найважливіша — системна платня, і тому її виробник повинен бути визнаний законним виробником вашої системи.

Найкрупніші фірми — складальники комп'ютерів розробили власну системну платню. Відповідно до матеріалів журналу Computer Reseller News трьома найкрупнішими виробниками настільних комп'ютерів останніми роками є Compaq, Packard Bell і БЗМ. Ці компанії розробляють і виробляють власну системну платню, а також багато інших компонентів системи. Вони навіть розробляють чипи і компоненти системної логіки для власної плати. Хоча ринок збуту цих трьох компаній великий, є ще крупніший сегмент ринку, який можна назвати ринком компаній другого рівня.

Другий рівень займають компанії, які насправді не виробляють системи, а збирають їх, тобто придбавають системну платню, корпуси, джерела живлення, дисководи, периферійні пристрої і ін., збирають комп'ютери і продають їх як готові вироби. Сьогодні Dell, Gateway і Micron — одні з найкрупніших складальників систем в світі, але, крім них, можна перерахувати ще сотні. В даний час це найбільший сегмент на ринку PC. Звичайно, за винятком украй окремих випадків, можна придбати ту ж саму системну платню і інші компоненти, використовувані цими виробниками, але їх роздрібна ціна, поза сумнівом, буде вищим. Можна навіть самостійно зібрати фактично ідентичну систему із самого початку, але це — тема розділу 23, "Збірка і модернізація комп'ютера".

Зверніть увагу на той факт, що цілий ряд компаній другого рівня має неймовірно високий об'єм продажів, наприклад Dell займає майже рівне положення з Compaq, яка утримує перше місце по збуту ПК вже протягом багатьох років. Компанія Gateway і інші складальники систем лише небагато відстають від лідерів.

Якщо Gateway, Dell, Micron і інші компанії не виробляють власної системної плати, то хто ж це робить? Ви вгадали — цим займається Intel. He тільки названі компанії використовують виключно системну платню Intel, але більшість комп'ютерів на ринку другого рівня зібрана на основі цієї системної плати. Я буквально тільки що проглянув огляд десяти комп'ютерів з мікропроцесором Pentium П в черговому номері журналу Computer Shopper, і — повірте, я не жартую — вісім з десяти систем, які оцінювалися в цьому огляді, мали системну платню Intel. Точніше, в цих восьми використовувався один і той же тип системної плати Intel, тобто ці системи відрізнялися тільки косметично, деталями зовнішньої збірки, корпусами і тим, які відеоадаптери, дисководи, клавіатури і інше використовував складальник.

Два інші комп'ютери, про яких йшла мова в цьому огляді, хоча і використовували платню інших виробників (не Intel), були розраховані на застосування процесорів Intel Pentium П, і в них були встановлені набори мікросхем системної логіки (чипсети) Intel (їх вартість складає більше 90% вартості системної плати).

Як і коли це трапилося? Звичайно, Intel завжди була домінуючим постачальником процесорів для PC, оскільки IBM вибрала Intel 8088 як центральний процесор в першому IBM PC в 1981 році. Контролюючи ринок процесорів, ця компанія, природно, контролювала і ринок мікросхем, необхідних для установки процесорів в комп'ютери. А це, у свою чергу, дозволило Intel контролювати ринок мікросхем системної логіки. Ця компанія почала їх продавати в 1989 році, коли з'явилася мікросхема системної логіки 82350 EISA (Extended Industry Standard Architecture), і до 1993 року стала найбільшим (за об'ємом) і самим основним постачальником мікросхем системної логіки для системної плати. Але у такому разі, чом би компанії, що виробляє процесор і всі інші чипи, необхідні для системної плати, не усунути всі проміжні ланки і не виробляти системну платню цілком? Такий поворотний момент наступив в 1994 році, коли Intel стала найкрупнішим в світі виробником системної плати. З тих пір ця компанія контролює ринок системної плати: у 1997 році Intel виробила більше системної плати, ніж вісім найкрупніших виробників разом узятих (об'єм збуту перевищив 30 млн. плати, а їх вартість — 3,6 млрд доларів!). Ця платня встановлюється в комп'ютерах PC різними складальниками, тому більшість користувачів тепер купує комп'ютери, по суті, вироблені Intel, і неважливо, хто конкретно загвинчував гвинти в корпусі.

Без сумніву, Intel здійснює контроль над стандартом апаратних засобів PC, тому що вона контролює ринок системної плати PC. Вона не тільки випускає переважну більшість системної плати, використовуваної в даний час в комп'ютерах, але і поставляє переважну більшість процесорів і мікросхем системної логіки для системної плати іншим виробникам. Це означає, що, навіть якщо ваша системна платня фактично виготовлена не Intel, найімовірніше, на ній встановлений процесор Intel або мікросхема системної логіки цієї компанії.

Соседние файлы в папке Lekciyi