Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
22
Добавлен:
14.04.2015
Размер:
75.78 Кб
Скачать

Розгляд заявки

Порядок розгляду заявки на винахід визначається "Правилами розгляду заявки на винахід та заявки на корисну модель" (далі Правилами розгляду).

Патент України на винахід видається за результатами кваліфікаційної експертизи заявки на винахід, яка встановлює відповідність винаходу умовам патентоздатності (новизні, винахідницькому рівню, промисловій придатності).

Винахід визнається новим, якщо він не є частиною рівня техніки. Об'єкти, що є частиною рівня техніки, для визначення новизни винаходу повинні враховуватися лише окремо. Рівень техніки включає всі відомості, які стали загальнодоступними у світі до дати подання заявки або, якщо заявлено пріоритет, до дати її пріоритету.

Рівень техніки включає також зміст будь-якої заявки на видачу в Україні патенту (у тому числі міжнародної заявки, в якій зазначена Україна) у тій редакції, в якій цю заявку було подано спочатку, за умови, що дата її подання (а якщо заявлено пріоритет, то дата пріоритету) передує даті подання заявки або, якщо заявлено пріоритет, даті її пріоритету і що вона була опублікована на цю дату чи після цієї дати.

Винахід має винахідницький рівень, якщо для фахівця він не є очевидним, тобто не випливає явно із рівня техніки.

Винахід (корисна модель) визнається промислово придатним, якщо його може бути використано у промисловості або в іншій сфері діяльності.

На підставі рішення про видачу патенту і за наявності документа про сплату державного мита за його видачу здійснюється державна реєстрація патенту та публікація відомостей про його видачу у офіційному бюлетені.

Видача патенту проводиться у місячний строк після його державної реєстрації.

Терміни і порядок сплати зборів за дії, пов'язані з охороною прав на винаходи, а також розміри зазначених зборів визначені Положенням

Державне мито і збори

Терміни і порядок сплати зборів за дії, пов'язані з охороною прав на винаходи та корисні моделі, а також їх розміри зазначені у "Про затвердження Порядку сплати зборів за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності", що затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2004 року №1716, (далі Положення).

Згідно з Положенням збори за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності, сплачуються на розрахункові рахунки закладу, уповноваженого Міністерством освіти і науки України. Таким закладом для проведення експертизи винаходів і корисних моделей та інших дій, пов'язаних з правовою охороною винаходів і корисних моделей визначено Державне підприємство "Український інститут промислової власності" (Укрпатент).

Як сплачуються збори

Всі збори, пов'язані з охороною прав на винаходи та корисні моделі, які зазначені у Положенні, необхідно сплачувати на розрахункові рахунки Укрпатенту код ЗКПО 31032378:

· у гривнях на рахунок № 2600401457 в АБ "Брокбізнесбанк" м. Києва МФО 300249;

· у доларах США на рахунок № 26034012820371 в Укрексімбанку м. Києва МФО 322313.

Документ про сплату збору слід подавати за адресою: вул. Глазунова, 1, м. Київ-42, 01601, Україна.

Згідно з Положенням сума зборів, що підлягають сплаті, визначається:

· для громадян і юридичних осіб, що постійно проживають чи знаходяться в Україні (резиденти), — у гривнях, у розмірах виходячи з неоподатковуваного мінімуму доходів громадян на день сплати збору;

· для громадян і юридичних осіб, що постійно проживають чи знаходяться за межами України (нерезиденти), — у доларах США.

Якщо платників збору кілька і серед них одночасно є резиденти і нерезиденти, сума збору, яку повинні сплатити резиденти і нерезиденти, визначається пропорційно їх частці у складі платників, при цьому сума збору для резидентів визначається у гривнях, для нерезидентів — у доларах США.

До відома. Заявники з Російської Федерації можуть сплачувати збори як російськими рублями за курсом, встановленим Національним банком України, так і українськими гривнями (Стаття 3 Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації "Про співробітництво у сфері охорони промислової власності" від 30.06.93 р.).

Заявники із Республіки Білорусь проводять необхідні платежі білоруськими рублями за курсом білоруського рубля до української гривні, що встановлюється Національним банком України (Стаття 3 Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Білорусь "Про співробітництво у сфері охорони промислової власності" від 20.04.93 р.).

Перелік і розміри зборів за дії, пов'язані з охороною прав на винаходи та корисні моделі, зазначені у Додатку до Положення.

До суми збору не включають вартість послуг, пов'язаних з його сплатою.

Документом про сплату збору є копія платіжного доручення на перерахування збору з відміткою банку або квитанція (форма №042005).

У цьому документі зазначаються: платник збору, вид збору (перелік сплачуваних зборів), сума сплаченого збору (зборів), а також номер заявки (номери заявок), якщо про нього (них) повідомлено заявника, або номер патенту (патентів), назва країни платника — нерезидента. У разі коли збір, розмір якого встановлено у доларах США, сплачено у гривнях, зазначається курс долара за офіційним обмінним курсом Національного банку на день сплати збору.

У графі "одержувач" Документа про сплату збору необхідно зазначити ДП "Український інститут промислової власності" (Укрпатент) та номер відповідного рахунка.

Документ про сплату збору повинен надійти до Укрпатенту разом із заявою (клопотанням, запереченням тощо) про вчинення відповідної дії, якщо інші терміни не передбачені цим Положенням, і є дійсним:

а) протягом трьох місяців від дня сплати збору за умови, що у цей термін розмір відповідного збору залишався незмінним;

б) протягом одного місяця від дня введення в дію зміненого розміру збору.

Пільги у сплаті зборів за дії,

пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності

Державний департамент інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України доводить до відома зацікавлених громадян України, що у зв'язку з прийняттям Кабінетом Міністрів України Постанови від 23.12.04 № 1716 "Про затвердження Порядку сплати зборів за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності" змінився порядок надання передбачених чинним законодавством України пільг у сплаті зазначених зборів.

Натепер пільги у сплаті зборів за дії, пов'язані з охороною прав на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, топографії інтегральних мікросхем та знаки для товарів і послуг надаються громадянам України згідно з наступними нормативно-правовими актами:

· — Законом України "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні" від 16.12.93 р. № 3721 — ХІІ;

· — Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" від 22.10.93 р. № 3551 — ХІІ;

· — Декретом Кабінету Міністрів України "Про пільги Героям Радянського Союзу і повним кавалерам ордена Слави" від 23.04.93 р. № 37-93.

Перелік категорій громадян, які мають право на такі пільги, вид пільги, коло осіб, які належать до пільгових категорій та підстави для надання пільг наведені у Повідомленні щодо пільг у сплаті зборів за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності.

Соседние файлы в папке Регистрация патента