Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция № 6.doc
Скачиваний:
87
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
1.13 Mб
Скачать

6.2 Розробка технологічних карт виробництва

Створення технологічної схеми виробництва продукції полягає в уточненні принципової схеми комплексного виробничого процесу за допомогою детального ділення технологічних операцій .

Запис технологічних рішень здійснюється у вигляді системи карт, що об'єднуються загальною назвою «Карти виробничого процесу», які включають:

1) поопераційні карти технологічного процесу ( технологічні схеми ) ;

2 ) маршрутні карти виробничого процесу;

3 ) маршрутні схеми виробничого процесу;

4 ) карти синхронізації міжцехових і внутрішньоцехових процесів , необхідність в яких виникає при організації виробництва в наскрізному потоці (наприклад , друк ) - виготовлення тиражу.

Маршрутні карти і схеми виробничого процесу , а також карти синхронізації міжцехових і внутрішньоцехових процесів розробляються після розрахунку кількості обладнання для виконання техзавдання .

Поопераційні карти технологічного процесу. Призначення карт – дати загальну картину технологічного процесу. Для окремих виробничих підрозділів форми карток можуть бути різні, так як різні технологічні процеси, що протікають в цехах. Тому, як правило, дані карти, на відміну від принципової схеми виробництва, складаються окремо по виробничих підрозділах.

На картах показується: послідовність виконання технологічних і контрольних операцій; обладнання, проектоване або вживане на технологічних операціях; норми часу або виробітку на операціях технологічного процесу. На підставі даних поопераційних карт (норми часу) проводиться розрахунок кількості обладнання для виконання техзавдання, визначається порядок і послідовність розстановки обладнання у виробничих підрозділах, напрямки вантажопотоків, розташування місць для складування напівфабрикатів, місць зберігання міжопераційних заділів і т. д.

Принцип побудови карт процесів показані на рис. 6.5.

Мал. 6.5 – Поопераційна карта виробничого процесу за підрозділом n

Праворуч вказується найменування операції і застосовується устаткування, зліва – норма часу або вироблення, встановлена для даної операції. Величини норм штучного часу, норм виробітку і часу на підготовчі операції визначаються за допомогою нормативного документу «Міжгалузеві норми часу і виробітку на процеси поліграфічного виробництва» або за внутрішнім нормам підприємства.

Операції нумеруються: перша – О-1, друга – О- 2 і т. д. У такому ж порядку нумеруються операції контролю: К-1, К- 2 і т. д.

Якщо в процесі виробництва виріб комплектується з декількох частин (наприклад, блок книги вставляється в палітурну кришку) , то операції виготовлення кришки показуються самостійно.

У тих випадках, коли продукція може виготовлятися кількома способами або із застосуванням різного обладнання, на карті показують варіанти процесів, з яких вибирається оптимальний. На одній карті може бути показаний діючий і проектований виробничі процеси.

При розробці поопераційних карт виробничих процесів використовують типові технологічні інструкції, внутрішні технологічні інструкції передових підприємств, довідкові видання, навчальну літературу, а також рекомендації постачальників поліграфічного устаткування і матеріалів.

Поопераційні карти виробничого процесу

На основі принципової схеми комплексного виробничого процесу та обраних технологій складемо поопераційні карти виробничого процесу по стадіям для випуску етикетки (рис. 6.6 – 6.10).

Мал. 6.6 – Поопераційна карта набірно-ілюстраційного етапу виробництва

Мал. 6.7 – Поопераційна карта формного етапу виробництва

Примітка: норматив визначений за довідником «Міжгалузеві норми часу і виробітку на процеси поліграфічного виробництва».

Мал. 6.8 – Поопераційна карта процесу підготовки паперу

Мал. 6.9 – Поопераційна карта друкарського етапу виробництва

Примітка: норматив визначений за довідником «Міжгалузеві норми часу і виробітку на процеси поліграфічного виробництва».

Технологічний норматив на акліматизацію паперу приймається до 3 годин, узятий з довідника «Технологічні інструкції» (1998 р.). Якщо папір (листовий) у пачках в упаковці, то акліматизація може не проводитись.

Мал. 6.10 – Поопераційна карта пакувального етапу виробництва

Поопераційні карти виробничого процесу для газетної продукції

На основі принципової схеми комплексного виробничого процесу та обраних технологій складемо поопераційні карти виробничого процесу по стадіях для випуску газетної продукції.

Мал. 6.11 – Поопераційна карта формного процесу виробництва

Примітка: Норматив прийнятий поданням аналогічних виробництв на базі CtP моделі TrendSetter News 70 з розрахунку на 1 лінію.

Мал. 6.12 – Поопераційна карта друкарського і пакувального етапу виробництва

Примітка: пунктирними лініями показано додатковий рух матеріалів у разі необхідності зміни рулонів паперу (1) і зміни комплектів форм у разі досягнення їх тиражестойкости (2) при друку тиражу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]