Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод-раздела-ОТ-и-БЧС_специалист.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
369.15 Кб
Скачать

Ціль дослідження системи (л – м – с) – розробити систему захисту, що забезпечує з обліком технічних, економічних і інших обмежень максимально безпечні і нешкідливі умови праці.

У цьому зв'язку виникають такі дві задачі чисельної оцінки таких умов. З одного боку, це припущення й оцінка стану працівника, під шкідливим впливам у визначеній виробничій обстановці, а з іншого боку - оцінка ступеня шкідливості для визначеного технологічного процесу. Обидві задачі тісно взаємозв’язані, а в ряді окремих випадків збігаються.

Загальним для рішення цих задач є питання оцінки результатів впливу комплексу шкідливих чинників на стан людини, що змінюються в часі, тобто вплив параметрів середовища на внутрішній стан Ч3 [2].

Основу експериментальних досліджень складають виміри рівнів і концентрації шкідливих чинників, а також дослідження психофізіологічного стану людини, на підставі методів математичної статистики.

Отже, виникає необхідність опису динамічної системи, вхідними впливами для якої служать характеристики навколишнього середовища, що змінюються в часі (наприклад, рівень шуму, температура, вологість, освітленість робочого місця), а вихідними параметрами ті, що характеризують фізіологічний і психофізіологічний стан людини, причому залежність між цими функціями часу - динамічна, стохастична, нескінченна, і, узагалі, нелінійна.

На підставі запропонованого аналізу в дипломному проекті необхідно навести характеристику об'єктів, які проектуються, до умов їхнього виготовлення (експлуатації) з урахуванням робочих процесів і впливів середовища.

При цьому вказати основні технічні характеристики (параметри) об'єкта або технологічного процесу, призначення, споживану потужність, робочу напругу джерела живлення, режим нейтралі живлячої мережі, робочий діапазон частот, потужність джерел електромагнітних або інших випромінювань, конструкційні матеріали й елементну базу, технологічне оснащення, огороджувальні і запобіжні пристрої, систему сигналізації та інше.

На підставі проведеного аналізу умов праці заповнити “Карту умов праці” на робочому місці. (Додаток Б).

Відповідно до ГН 3.3.5-8-6.6.1-2002 установити категорію тяжкості і напруженості виконуваних робіт, параметри мікроклімату приміщення, а також відповідність робочих місць і виробничого устаткування загальним ергономічним вимогам за ГОСТ 12.2.049-80. Визначити відповідно до НПАОП 40.1-1.21-98 клас приміщення за ступенем небезпеки ураження людини електричним струмом. Визначити категорію виробництва за вибухопожежонебезпекою

(СНиП 2.09.02-85) і клас пожежонебезпечності приміщення (НПАОП 40.1-1.01-97).

3.2 Забезпечення промислової безпеки в умовах виробництва

Заходи щодо техніки безпеки вводяться безпосередньо в інструкцію або технологічний процес, а в даному розділі викладаються в чіткій послідовності з посиланнями на відповідні нормативи, правила, інструкції й інші літературні джерела.

До категорії заходів щодо техніки безпеки та попередження нещасних випадків варто віднести міри безпеки:

  • при експлуатації пристроїв, установок, комплексів;

  • при виготовленні пристрою, окремих його частин і вузлів (технологічна частина проекту);

  • при експлуатації механічного, транспортного й іншого технологічного устаткування;

  • у технологічних процесах, що обслуговуються АСУ, і при експлуатації апаратури збору, передачі і відображення інформації.

Описуючи міри безпеки при виготовленні й експлуатації пристроїв, потрібно визначити технічні й індивідуальні засоби захисту: будівельні і запобіжні пристрої, сигналізацію безпеки, автоматичне чи дистанційне керування, пускові прилади.

Потім перелічити роботи, що проводяться з застосуванням індивідуальних засобів захисту.

Мірами попередження від ураження людини електричним струмом передбачається захист від переходу вищої напруги на сторону нижчої, блокувальні пристрої, електричний поділ мереж, захисне заземлення, занулення, захисне відключення.

При виборі захисних пристроїв варто обґрунтувати необхідність обраного методу або пристрою і привести його схему.

При розробці основних вимог, пропонованих до електропроводки виробничих приміщень, треба по встановленій потужності споживачів вибрати тип і кількість силових кабелів, установити місце розташування розподільного щита, вибрати пускорегулюючу і захисну апаратуру. Описати вимоги безпеки при експлуатації розподільних пристроїв, систему і вид освітлення робочої поверхні.

Особлива увага повинна приділятися забезпеченню швидкого відключення схеми (установки) при аварії або нещасному випадку.

Варто також указати причину виникнення статичної електрики в технологічному процесі ,

величину його потенціалу, вплив зарядів на працездатність апаратури. Розробити заходи для попередження утворення статичних зарядів, їхній нейтралізації і зняттю в процесі експлуатації системи.

Висвітлюючи питання безпеки при виготовленні проектованих пристроїв, окремих його частин вузлів, необхідно розробити міри безпеки для таких виробничих операцій:

  • механічна обробка деталей (нарізка, штампування, свердління, шліфування, небезпечні зони машин, способи захисту верстатників чи операторів у цих зонах);

  • нанесення захисних покрить - гальванічне і лакофарбове (звернути особливу увагу на виділення шкідливих речовин із гальванічних ванн, на пожежну небезпеку парів розчинників, небезпеку статичних зарядів при переливі розчинників і нанесенні покрить розпиленням, передбачити видалення шкідливих речовин і очищення вентиляційних викидів);

  • виконання монтажних операцій (пайка, лудіння, заливання епоксидними смолами, просочення, механічна зборка, індивідуальна і конвеєрна та ін.);

  • настроювання, регулювання й іспит апаратури (систем).

Особливу увага звернути на:

а) застосування відповідного інструмента й індивідуальних засобів захисту;

б) застосування роздільного електроживлення: розрядних пристроїв для зняття залишкових зарядів з електронних трубок, кінескопів, конденсаторів: додаткового заземлення окремих частин електроустаткування і заземлення пересувних електроустановок;

в) грозозахист антенних пристроїв і пересувних агрегатів;

г) небезпеку зарядів статичної електрики і їхнє зняття;

д) безпеку при роботі з електровимірювальними приладами й електроінструментами;

е) організацію робіт на електроустановках без зняття напруги.

З цього переліку виробничих операцій розробляються тільки ті, котрі відповідають технологічному завданню чи зазначені консультантом.

Висвітлюючи питання безпеки при експлуатації механічного, транспортного й іншого технологічного обладнання, необхідно установити конструкції і тип цього устаткування, розробити основні міри захисту людей від механічного й електричного травмування, установити режим роботи, порядок огляду підйомних пристроїв і підготовки обслуговуючого персоналу (навчання, інструктаж, кваліфікація).

При наявності оптичних квантових генераторів, джерел електромагнітного й іонізуючого випромінювань, шуму, ультразвуку, вібрації описується характеристика випромінювань. Встановлюється інтенсивність випромінювання на робочих місцях, характер біологічного впливу на організм людини, указуються припустимі норми і розробляються конкретні технічні міри захисту при роботі з квантовою та біомедицинською технікою, особлива увага звертається на засоби захисту пацієнта й обслуговуючого персоналу. Не менш важливо розробити заходи щодо удосконалювання виробничої естетики, ергономіки і раціональному колірному оформленню медичного устаткування, виробничих і допоміжних приміщень.