Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ Сiткове планування №662.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
10.04.2015
Размер:
3.33 Mб
Скачать

УКРАЇНСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ

Кафедра “Автоматика та комп’ютерне телекерування рухом поїздів”

Методичні вказівки до практичних занять з дисципліни

Організація та планування виробництва” розділ “Планування” тема “Сіткове планування”

для студентів спеціальності 7(8).092507 «Автоматика і автоматизація на транспорті» всіх форм навчання

Харків 2005

Методичні вказівки розглянуті та рекомендовані до друку на засіданні кафедри АТ 23 лютого 2005 р., протокол № 11.

Укладач: ас. А.О. Лапко

Рецензент

к.т.н. проф. М.Д. Жердев

к.т.н. доц. О.О. Удовіков

Тема практичного заняття

Побудова та розрахунок сіткових моделей

Мета практичного заняття

Вивчити методику побудови та розрахунку сіткових моделей виконання комплексів робіт технологічного процесу технічного обслуговування (ТО) пристроїв сигналізації та зв’язку.

1 Теоретичні відомості

1.1 Способи опису системи планування робіт

Зростаюча складність техніки, що обслуговується, поява швидкісних магістралей та нові соціально-економічні відносини призводять до збільшення складності, розмірів й вартості виконання комплексів робіт з ТО й будівництва об’єктів залізничної автоматики (ЗА) та зв’язку, а також жорсткість вимог до строків їхнього планування й виконання. Вище назване обумовлює необхідність використання в процесі керування уніфікованих науково-обґрунтованих методів, що підвищують якість планування й оперативного виконання робіт при обов’язково цільовому та ефективному використання ресурсів. Під комплексами робіт з ТО розуміється сукупність засобів труда, виконавців, та їх регламентованих дій, що є єдиним ціле з точки зору мети ТО.

В цілому існує декілька способів опису планів виконання комплексів робіт [1 – 9]:

– словесний опис;

– стрічкові графіки;

– таблиці;

– орієнтовані графи.

Стрічкові графіки. Стрічкові графіки є найпростішою формою графічного представлення календарних планів систем робіт. На таких графіках горизонтальними відрізками в декількох рівнях показані послідовність і терміни виконання різних операцій (рисунок 1). Часто вказуються обсяг робіт і число виконавців. Взаємозв’язок окремих робіт (операцій) показується стрілками.

Рисунок 1

Табличне представлення планування робіт є окремою темою курсу.

Застосовуючи орієнтовані графи, можна створити два типи моделей системи робіт. У моделях першого типу окремим роботам відповідають вершини графа, дуги (стрілки) показують лише зв’язок цих робіт. Такий опис системи робіт звичайно оформляють або у виді блок-схеми алгоритму, або у вигляді оперограми, на якій наочно представлений зв’язок операцій (робіт), що виконуються, керівниками і відповідальними виконавцями робіт [2, 4, 6]. Загальні недоліки всіх моделей, у яких вершини графа відповідають окремим роботам, полягають у тому, що відсутні відомості про час виконання робіт, у графах не виділені елементи, що характеризують стани об’єкта, на якому виконуються роботи, і орієнтовані дуги графа (стрілки) несуть мале смислове навантаження – вказують лише послідовність виконання робіт. Тому моделі розглянутого типу порівняно рідко використовуються на практиці.

У моделях другого типу окремим роботам (операціям) відповідають стрілки (дуги), подіям (або станам об’єкта, на якому виконується система робіт) відповідають вершини графа. Звичайно застосовують детерміновані графи, що мають однозначну структуру, тобто однозначно описані тривалості робіт, зв’язки між подіями, та мета. Інакше кажучи, у детермінованих графах усі роботи, що входять в них, повинні бути обов’язково виконані – тільки при цій умові може бути досягнута кінцева мета. У детермінованих графах тривалості окремих робіт можуть бути як детермінованими, так і випадковими величинами. Найбільш поширені детерміновані графи з детермінованим часом виконання робіт, що звичайно називають сітковими графіками.