Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД дневное / МУ Ризик як оц_нка небезпеки БЖД 2008.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
924.16 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ імені ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до практичного заняття

з дисципліни

«БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ»

за темою «Ризик як оцінка небезпеки»

(для студентів всіх спеціальностей)

ЛУГАНСЬК 2008

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ імені ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до практичного заняття

з дисципліни

«БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ»

за темою «Ризик як оцінка небезпеки»

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні кафедри охорони праці і безпеки

життєдіяльності

Протокол № 10 від 16.04.2008р.

Луганськ 2008

ББК Ц69,6(2)-5р30

Методичні вказівки до практичного заняття з дисципліни «Безпека життєдіяльності».

Тема «Ризик як оцінка небезпеки» (для студентів всіх напрямів навчання) / Укл.: М.А. Касьянов, О.М. Гунченко, І.М. Арнаут, О.О. Колібабчук, Д.В. Михайлов. – Луганськ: Вид-во СНУ ім. В.Даля, 2008. – 19 с.

Методичні вказівки включають основні терміни і визначення, джерела небезпеки і їхню класифікацію. Розглянуто ризик і методи його аналізу.

Методичні вказівки розроблені для практичних занять на основі затвердженої Міністерством освіти і науки України «Програми підготовки студентів вищих навчальних закладів з дисциплін «Безпека життєдіяль-ності» та «Цивільна оборона» № 182/200 від 20.06.1995 р. та «Навчальної програми нормативної дисципліни «Безпека життєдіяльності» для вищих закладів освіти, затвердженої 04.12. 1998 р. і містять рекомендації щодо розрахунку індивідуального і соціального ризику.

Укладачі: М.А. Касьянов, проф.,

О.М. Гунченко, доц.,

І.М. Арнаут, викл.,

О.О. Колібабчук, ст. викл.,

Д.В. Михайлов, ас.

Відп. за випуск В.О. Медяник, доц.

Рецензент М.А. Пітельгузов, проф.

1. Загальні положення

    1. Небезпека

Безпека життєдіяльності людини у виробничому середовищі пов'язана з оцінкою небезпеки технічних систем і технологією. Науково-технічний прогрес вводить в міську і побутову сфери технічні засоби, що задовольняють різноманітним потребам людини, що постійно ростуть. Виробниче середовище насичується все більш могутніми технічними системами і технологіями, які роблять працю людини продуктивнішою і менш важчою фізично. При цьому зберігає силу аксіома: потенційна небезпека є універсальною властивістю взаємодії людини з місцем існування і її компонентами, всі виробничі процеси і технічні засоби потенційно небезпечні для людини. Завжди існує індивідуальна небезпека – вірогідність загибелі від нещасного випадку.

Що таке небезпека?

Небезпека – негативна властивість системи «людина–середовище проживання», здатна проявити себе за певних умов, завдати збитку здоров'ю людей або навколишньому середовищу, і обумовлена енергетичним станом середовища і діями людини.

Прихована небезпека – небезпека, чинники якої без застосування спеціальних приладів не ідентифікуються (електричний струм, отрута, вибухова речовина і т.п.).

Явна небезпека – чинники небезпеки ідентифікуються без застосування спеціальних приладів (шум, вібрація, світло і т.п.).

Небезпека реалізується за допомогою небезпечних чинників, дія яких на людину приводить до травми або летального результату (ураження електричним струмом, наїзд автотранспорту, отруєння сильними отрутами тощо).

Небезпечна зона – простір, в якому можливий вплив на людину небезпечного і (або) шкідливого виробничого чинника [1].