Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 2 - разрів.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
101.53 Кб
Скачать

Розрахунок показників для побудови матриці бкг

№ п/п

Асортиментна група

Темп росту ринку, %

Обсяг реалізації, тис. грн..

Обсяг реалізації головного конкурента, тис. грн.

Відносна частка ринку

Відносний діаметр кола

1.

Кондитерські вироби

17

1800

1337

1,34

34%

2.

Снеки

40

2500

1200

2,08

52%

3.

Безалкогольні напої

25

740

2300

0,32

8%

4.

Напівфабрикати

20

820

3804

0,22

6%

Тепер, знаючи відносну частку ринку товару і темп зростання ринку, можемо визначити для кожного продукту в портфелі компанії його місце в матриці БКГ (рис 2.2).

Рис. 2.2. Матриця БКГ товарного портфелю ТОВ «Мак-Дак»

  • де 1 – кондитерські вироби;

2 – снеки;

3 – безалкогольні напої;

4 – напівфабрикати.

Проаналізувавши отриману матрицю БКГ за обсягом продажів можна зробити наступні висновки:

    1. до позиції «проблемні діти» у ТОВ «Мак-Дак» відносяться безалкогольні напої. Це нові продукти частіше з'являються в зростаючих галузях і мають статус товару - «проблемні діти». Такі продукти можуть виявитися дуже перспективними. Але вони потребують суттєвої фінансової підтримки центру. Поки ці продукти асоціюються з великими негативними фінансовими потоками, залишається небезпека, що вони не зможуть стати товарами - «зірками».

    2. до позиції «зірки» належить асортиментна група снеки. «Зірки» - це ринкові лідери, що знаходяться, як правило, на піку свого продуктового циклу. Вони приносять значні прибутки, але одночасно вимагають значних обсягів ресурсів для фінансування триваючого росту, а також жорсткого контролю над цими ресурсами з боку керівництва. Стратегія «зірки» спрямована на збільшення або підтримання частки на ринку. Основне завдання фірми полягає в підтримці відмінних особливостей своєї продукції при зростаючій конкуренції. Підтримування ( збільшувати ) частка на ринку можна :

  • через зниження ціни ;

  • через більший обсяг реклами;

  • через невелику зміну параметрів продукції ;

  • шляхом більш обширного розподілу .

3) до позиції «дійні корови» належить асортиментна група «кондитерські вироби». Вони займають лідируючі позиції на ринку з низьким темпом зростання. Їх привабливість пояснюється тим, що вони не вимагають великих інвестицій і забезпечують значні позитивні грошові потоки, засновані на дослідній кривої. Такі бізнес-одиниці не тільки окупають себе, але й забезпечують фонди для інвестування в нові проекти, від яких залежить майбутнє зростання підприємства.

  1. до позиції «собаки» належить асортиментна група «напівфабрикати». «Собаки» - це продукти, які мають низьку частку ринку і не мають можливостей зростання, тому що знаходяться в непривабливих галузях (зокрема, галузь може бути привабливою за високого рівня конкуренції).

Товарний портфель ТОВ «Мак-Дак» є збалансованим. Збалансований товарний портфель припускає наявність в ньому: «зірок», великі частки ринку яких і високі темпи зростання забезпечують майбутнє; «дійних корів», що надають фонди для подальшого зростання; «проблемних дітей», які при задоволенні їх потреб перетворюються на «зірки».