Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций ООТ 2009 укр.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
25.03.2015
Размер:
6.35 Mб
Скачать

1.6.8. Прикінцеві положення

Посадові особи, які проводили розслідування нещасних випадків, професійних захворювань та аварій, несуть відповідальність згідно із законодавством за своєчасне і об'єктивне їх розслідування та обґрунтованість прийнятих рішень.

Особи, які допустили порушення або не виконують вимоги цього Порядку, несуть відповідальність згідно із законодавством.

1.7. Аналіз причин виробничого травматизму

Основні причини виробничого травматизму наступні:

а) організаційні (до 65 %) – неякісне проведення інструктажу і навчання; порушення технологічного процесу, режиму праці і відпочинку; низька дисципліна;

б) технічні (до 20 %) – несправність устаткування, пристосувань, інструменту;

в) санітарно-гігієнічні (до 10 %) – порушення параметрів мікроклімату, запилення, загазованість виробничого приміщення, знижена освітленість, шум, вібрація і ін.;

г) психофізіологічні (до 5 %) – незадоволення роботою; сп'яніння на роботі; незадовільний клімат в колективі; незастосування індивідуальних засобів захисту і ін.

Основними методами аналізу виробничого травматизму є:

а) статистичний, при якому враховуються коефіцієнти тяжкості Кт і частоти Кч:

;

де: Д - кількість днів непрацездатності по всіх нещасних випадках;

Т – кількість постраждалих за звітний період;

Р – средньосписочна кількість працюючих за звітний період.

б) монографічний – поглиблене вивчення устаткування, пристосувань, інструменту, засобів індивідуального і колективного захисту;

в) топографічний – аналіз місця випадку;

г) груповий – повторюваність нещасних випадків з однорідними ознаками: час, вік, вид робіт, кваліфікація і спеціальність;

д) економічний – визначення економічного збитку від травматизму і визначення економічної ефективності заходів щодо охорони праці.

1.8. Відповідальність за порушення законодавства про працю. Положення про штрафи

За порушення законів і інших нормативно-правових актів з ОП, створення перешкод в діяльності посадових осіб органів держнагляду за ОП, а також представників профспілок, їх організацій і об'єднань винні особи притягуються до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної, кримінальної відповідальності відповідно до закону.

За порушення законодавства про ОП, невиконання розпоряджень посадових осіб органів держнагляду за ОП юридичні і фізичні особи притягуються органами держнагляду за ОП до сплати штрафу в порядку, встановленому законом.

Максимальний розмір штрафу не може перевищувати п'ять відсотків місячного фонду заробітної плати юридичної або фізичної особи. Вирішення про утримання штрафу може бути оскаржене в місячний термін в судовому порядку.

Кошти від застосування штрафних санкцій зараховуються до Державного бюджету України.

1.9. Фінансування охорони праці

Фінансування ОП здійснюється роботодавцем. Для підприємств незалежно від форм власності, або фізичних осіб, що використовують найману працю, витрати на ОП складають на менше 0,5 % від суми реалізованої продукції.

На підприємствах, що утримуються за рахунок бюджету, витрати на ОП передбачені в державному або місцевих бюджетах і складають не менше 0,2 % від фонду оплати праці.