Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
705530.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
25.03.2015
Размер:
1.81 Mб
Скачать

88. Правове забезпечення екологічної безпеки населення від радіоактивного забруднення середовища існування.

Характерною рисою сучасного етапу соціально-економічного роз­витку України є подальший розвиток ядерної енергії. Наслідки цього процесу не обмежуються сферами науки, техніки,медицини, а знаходять своє відображення в найрізноманітніших сферах життя, зокрема в ядерній енергетиці. Водночас добре відомо, що використання ядерної енергії пов'язане зі значним ризиком для життя і діяльності як окремих людей, так і цілих держав, навіть для існуванняпланети Земля. Атомна радіація — це виняткове джерело підвищеної небезпеки, якеза своєю силою перевищує всі відомі до нього джерела. З урахуванням цього її виробництво й використання вимагають адекватного відобра­ження в правовій сфері життя суспільства і відповідної законодавчої регламентації.

Отже, існує проблема визнання факту існуванняядерного ризику і встановлення його прийнятного рівня.

Поняття «ризику» у сфері використання ядерної енергії почало використовуватися Міжнародною комісією з радіологічного захисту (МКРЗ) для кількісного визначення шкідливих факторів і об'єктивних оцінок шкоди здоров'ю. Як принцип радіаційної безпекиМКРЗ було сформульовано так званий принцип ALARA, згідно з яким дози опромінення мають підтримуватися на таких низьких рівнях, яких тільки можна досягти з урахуванням економічних і соціальних факторів. За рекомендацією МКРЗ гранично допустимі для людини дози опромінення (ГДД) встановлюються на такому низькому рівні, який виключає можливість гострих променевих уражень. Ризик при цьому має бути достатньо малим і виправданим відносно тієї вигоди, яку одержує суспільство від використання джерел радіації.

Концепція ядерного ризику містить як мінімум чотири елементи: 1) оцінку ядерного ризику; 2) управління ядерним ризиком; 3) запобігання ймовірним негативним наслідкам, пов'язаним з ядерним ризиком; 4) формування механізму і фондів відшкодування ймовірних збитків, можливих через цей ризик.

Оцінка ядерного ризику пов'язана з аналізом походження потенційної ядерної та радіаційної небезпеки в Україні. Це надто складний процес, який складається з двох етапів: визначення ризику (насамперед його джерел) і оцінки ризику. Проблема кількісного оцінювання ядерного ризику набула особливого значения у зв'язку з можливістю ядерних інцидентів.

Ядерний ризик, на відміну від ядерної небезпеки, не можна розглядати у відриві (відокремлено) від можливих наслідків прояву цієї небезпеки. Тобто ядерний ризик — це кількісна міранебезпеки з ура­хуванням її наслідків. Наслідки прояву ядерної небезпеки завжди пов'язані із заподіянням ядерної шкоди. Чим більша очікувана (ймовірна) ядерна шкода, тим значнішийядерний ризик. До того ж ядерний ризик буде тим більший, чим більша ймовірність проявувідповідної ядерної небезпеки.  Отже, дефініція «ядерний ризик»об'єднує два поняття — «ймовірність ядерної небезпеки» і «ядерна шкода».

До найбільш характерних особливостей ядерних ризиків належать: колосальний розмір і різноманітність видів шкоди; несприйнятливість іонізуючого випромінювання органами чуттів людини; пізнє виявлення шкоди; труднощі розмежування ядерної та неядерної шко­ди; труднощі, пов'язані з оцінкою шкоди.

До основних об'єктів (джерел) потенційної ядерної та радіаційної небезпеки на території України належать підприємства ядерно-паливного циклу (АЕС, дослідницькі реактори та збірки, підприємства з видобування та переробки урану), підприємства, які використовують радіаційно небезпечні технологи та матеріали, об'єкти, призначені для поводження з радіоактивними відходами, а також території, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Маючи уявлення про основні джерела потенційної ядерної та радіаційної небез­пеки в Україні, перейдемо до визначення понять «ядерна» та «радіаційна безпека», які містить чинне законодавство, до доктринальних визначень та надбань міжнародно-правової науки і практики з цих питань.

Ядерна безпека в Законі України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» (ст.1) визначена як дотримання норм, правил, стандартів та умов використання ядерних матеріалів,що забезпечують радіаційну безпеку. Навряд чи таке визначення відповідає реаліям і вимогам щодо забезпеченняналежної ядерноїбезпекив Україні, а також змісту цього поняття.Вважаємо, щоядерна безпека — це такий стан розвитку суспільних відносин у сферівикористання ядер­ної енергії, зокрема в ядерній енергетиці, при якому системою науково-технічних, організаційних, економічних, державно-правових та інших соціальних засобіврегулювання забезпечується належний безпечний режим використання ядерних установок(об'єктів), ядерних матеріалів тощо, який спонукає до безумовного дотримання вимог законодавства, норм, правил, стандартів та умов, що діють у сфері вико­ристання ядерної енергії. Чітке дотримання режиму використання ядерної енергії є основою попередження і недопущения радіоактивногозабрудненнянавколишнього природногосередовищаз метою якзабезпеченняжиття і здоров'я людей, так і охорони довкілля, або, інакше кажучи, з метоюзабезпеченнярадіаційноїбезпеки.

Саме дотримання норм, правил, стандартів та умов використання ядерних матеріалів становить основу забезпеченнярадіаційноїбезпе­ки. Отже, ядерна та радіаційна безпека настільки тісно взаємопов'язані, що без дотримання ізабезпеченняпершої не можна вести мову і сподіватисяназабезпеченнядругої.

Норми, правила і стандарта з ядерної безпеки— це критерії, вимоги й умовизабезпеченнябезпекипід час використання ядерної енергії, їх дотримання є обов'язковим при здійсненнібудь-якого ви­ду діяльності у сфері використання ядерної енергії. Вимоги зазначених норм, правил та стандартів приймаються з урахуванням рекомендацій міжнародних організацій у сферівикористання ядерної енергії.

Один із основних напрямів використання ядерної енергії — виробництво теплоелектроенергії. У сучасних умовах, коли розвиток ядерної енергетики набув широкомасштабного характеру і збільшилося число країн, які експлуатують об'єкти ядерної енергетики, за­безпеченняядерноїбезпекивийшло за межі інтересів окремої держави і набуло міжнародного значення. У зв'язку з цим у 1989 р. під егідою МАГАТЕ з огляду на вимоги часу була розроблена Міжнародна шкалатяжкості подій на атомних станціях. Зазначена шкала є засобом для швидкої оцінки можливихнаслідків інцидентів на АЕС. Класифікуючи події відповідно до їх значущості, вона полегшує взаєморозуміння між ядерним співтовариством.

Координація та об'єднання зусиль щодо забезпеченняядерноїбез­пеки— порівняно новий напрям міжнародного співробітництва у сфері мирного використання ядерної енергії. Одна з особливостей цього напряму полягає в тому, що він все більше набуває міжнародно-правовихформ. Свідченням цього є прийняття Міжнародної конвенції з ядерноїбезпеки(1994), якуУкраїна ратифікувала 17 грудня 1997 р. із застереженням про те, що положення ст. 3 Конвенціїне застосовується до об'єкта «Укриття».

Радіаційну безпеку, на нашу думку, слід розглядати як складову і передумову екологічноїбезпеки. Хоча нині існують різноманітні підходи до визначення зазначеного поняття. Так, «радіаційна безпе­ка» визначається як комплекс заходів, спрямованих на обмеження опромінення персоналу, окремих осіб знаселенняі всьогонаселеннядо найбільш низьких рівнів дози, що досягаються засобами, прийнятними для суспільства; на попередження виникнення ранніх наслідків опромінення і обмеження проявів віддалених наслідків до прийнятного рівня.

Радіаційна безпека визначається також як система законодавчих засобів (у тому числі нормрадіаційної безпеки), спрямована на обме­ження можливого опромінення населения і персоналу в результаті використання джерел іонізуючого випромінювання.

З наведених вище формулювань випливає, що радіаційна безпека розглядається як «комплексзаходів» або «система законодавчих засобів». Термін «радіаційна безпека» трактується і як комплекс адміністративних і медико-санітарних заходів, що обмежують прийнятними рівнями опромінення і радіоактивне забрудненняокремих осіб,населенняі навколишньогосередовища. На думку А. I. Іойриша, радіаційну безпеку слід визначати як сукупність техніко-економічних і правових заходів, покликаних забезпечити надійну експлуатацію АЕС, попередження аварій, а у випадку виникнення аварії — локалізацію останньої, захист обслуговуючого персоналу, на­селения, прилеглих районів і всього навколишньогосередовища. Однак у цьому випадку йдеться імовірно про радіаційний захист, який за своїмхарактером є підлеглим щодо радіаційноїбезпекиі спрямований на їїзабезпечення. Отже,жодне визначення не відображає повною мірою юридичної природи такого явища, як радіаційна безпека. Вони торкаються лише окремих аспектів цього явища.

В одному з перших монографічних правових досліджень в Україні, присвячених проблемамзабезпеченнярадіаційноїбезпеки, запропоновано визначення радіаційноїбезпекияк стану захищеності прав і життєво важливих інтересів людини, зокрема життя і здоров'я, в потенційно радіоекологічно небезпечному середовищі, захисту навко­лишньогосередовища, окремих природних об'єктів, екосистем від іонізуючого випромінювання при здійсненні діяльності у сфері використання ядерної енергії. Це визначення, на думку його автора, найбільш повно відображало б правову природу цього явища, однак з урахуванням нових реалій потребує деякого уточнення і конкрети­зацій. Зокрема, радіаційна безпека передбачає захищеність прав людини не лише при здійсненні діяльності у сфері використання ядерної енергії, а при здійсненні будь-якої діяльності, яка призводить до додаткового опромінення (наприклад, у побуті).

Розкриваючи поняття «радіаційна безпека», слід звернутися також до законодавчого його визначення. Так, у Законі України «Про вико­ристання ядерної енергії та радіаційну безпеку»радіаційна безпека визначається як дотримання меж радіаційного впливу на персонал, населення та навколишнє природне середовище, встановлених нор­мативами, правилами та стандартами збезпеки(ст. 1). Слід зазначити, що прийнятий у 1995 р. цей Закон практично залишив правовіас­пекта, пов'язані із забезпеченням радіаційноїбезпекив державі, поза своєю увагою. У «Нормах радіаційноїбезпекиУкраїни» (НРБУ-97) встановлено, що «радіаційна безпека — станрадіаційно-ядерних об'єктів та навколишньогосередовища, що забезпечує неперевищення основних дозових лімітів, виключення будь-якого невиправданого опромінення та зменшення невиправданого опромінення і зменшення доз опромінення персоналу та населення нижче завстановлені дозові ліміти настільки, наскільки це може бути досягнуто і економічнообгрунтовано». Це визначення також розкриває певні технічні аспек­та цього явища, не торкаючись правових.

Дуже тісно із поняттям радіаційної безпекипов'язане поняття «радіаційний захист». Слідзазначити, що в багатьох наукових дослідженнях ці поняття часто змішуються. Аналіз ЗаконуУкраїни «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку», у якому радіаційний захист визначено як сукупність радіаційно-гігієнічних, проектно-конструкторських, технічних таорганізаційних заходів, спрямованих назабезпеченнярадіаційноїбезпеки, дає змогу зробитивисновок, що радіаційний захист стосовно радіаційноїбезпекимає виразно підлеглий характер.Він спрямований назабезпеченнярадіаційноїбезпекиіз залученням сукупності всіх заходів, у тому числі правових. Водночас радіаційна безпека спрямована на дотри­мання норм і принципів радіаційного захисту, які дають змогу гарантувати, що рівеньрадіоактивногоопромінення за будь-яких обставин не буде перевищено, а людина і навколишнє природне середовище отримають надійний захист.

Отже, аналіз теоретичних джерел і нормативно-правових актів дає підстави зробити висновок, що на сьогодні існує велика кількість підходів до визначення поняття «радіаційна безпека». При цьому слід зауважити, що для пізнання юридичної природи будь-якого явища потрібно передусім розглянути його через призму правовідносин. Враховуючи напрацювання, які існують в правовій науці, можна зро­бити висновок, що радіаційну безпеку слід розглядати як стан розвитку суспільних відносин, за якого системою правових норм та інших державно-правових засобів забезпечується захист прав людини, зокрема її життя і здоров'я, охорона навколишнього природного се­редовища, окремих природних об'єктів, екосистем від іонізуючого випромінювання при здійсненні діяльності у сфері використання ядерної енергії, іонізуючого випромінювання природного походження, у тому числі техногенно-підсиленого внаслідок антропогенного впливу.

Радіаційна безпека покликана вирішити два основні завдання:

1) зниження рівня опромінення персоналу і населения до регламентованих меж, а також охорона навколишнього природного сере­довищана основі комплексу медико-санітарних, гігієнічних та пра­вових заходів;

2) створення ефективної системи радіаційного контролю, яка дасть змогу оперативнореєструвати зміни різних параметрів радіаційної обстановки, на основі яких можна робитивисновок про рівень опромінення персоналу і населення, радіоактивногозабрудненняоб'єктів довкілля і на цій підставі вживати заходів щодо нормалізації радіаційної обстановки у випадку перевищення допустимих рівнів.

При цьому основними принципами забезпеченнярадіаційноїбез­пекиє: принцип нормування,принцип обгрунтування, принцип оптимізації.

Принцип нормування — це обмеження допустимих рівнів індивідуальних доз опроміненнягромадян від усіх джерел іонізуючих випромінювань.

Принцип обгрунтування — це заборона (обмеження) всіх видів діяльності з використанням джерел іонізуючих випромінювань, при яких одержана для людини і суспільства користь не перевищуе ризику ймовірної шкоди, заподіяної додатковим до природного радіаційного фонуопроміненням.

Принцип оптимізації — це підтримка на допустимо низькому й можливому для досягнення рівні, з урахуванням економічних і соціальних факторів, індивідуальних доз опромінення і числа опромінених осіб при використанні будь-якого джерела іонізуючого випромінювання.

Отже, радіоекологічна (ядерна та радіаційна) безпека як передумова і складова екологічноїбезпекизумовлює такий стан розвитку суспільних відносин у сфері використання ядерної енергії, поводження з джерелами іонізуючого випромінювання, радіоактивними вихо­дами тощо, за якого системою науково-технічних, економічних, організаційних, державно-правових та інших соціальних заходів забезпечується регулювання радіаційно небезпечної діяльності, встановлюється режим використання ядерної енергії, які забезпечують захист життя і здоров'я людини від негативного впливу іонізуючого випромінювання та охорону навколишнього природногосередовищавідрадіоактивногозабрудненнявнаслідок міграції радіоактивних речовин у біосфері та їх накопичення живими організмами.

Додержання цих принципів у практичній діяльності і є передумовою вирішення проблем забезпеченняяк радіоекологічної, так іекологічноїбезпеки.