Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторні роботи з КМІ / Лабораторна робота № 1.doc
Скачиваний:
85
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
732.16 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 1 Знайомство з командним рядком Windows

  1. Теоретичні відомості

Командний рядок – це одна із можливостей Windows, що забезпечує ввід команд MS-DOS та інших комп’ютерних команд. Cередовище, емулююче DOS, має безліч назв, таких як – командний рядок, вікно, середовище, консоль.

Командний рядок є страхітливою темою для деяких початківців та недосвідчених системних адміністраторів, багато їм не користуються, або користуються обмеженою кількістю команд, однак, в деяких випадках вона може бути дуже корисна.

У порівнянні з графічним інтерфейсом Windows командне середовище може виглядати дещо старомодно, але воно відіграє дуже важливу роль в системному адмініструванні, тому майстерність володіння командним рядком, вміння писати командні файли буде безсумнівним плюсом в адмініструванні та автоматизації рутинних завдань фахівців IT-відділу.

Командне середовище – це програмний продукт Microsoft, який забезпечує прямий зв'язок між користувачем комп'ютера і операційною системою Windows. Командна оболонка Windows використовує інтерпретатор команд cmd.exe. Консоль командного рядка присутня у всіх версіях операційних систем Windows. Багато можливостей і функцій управління операційною системою недоступні з графічного інтерфейсу і тому  cmd   є єдиним засобом доступу до цих інструментів.

Відмінністю роботи з командного рядка є повна відсутність великих і громіздких графічних утиліт. Користувальницький інтерфейс текстового рядка надає середовище, в якому виконуються програми та службові програми. 

  В користуванні командним рядком є кілька переваг:

По-перше, за допомогою cmd можливе створення сценаріїв автоматизації та пакетних файлів, тобто виконання однієї або кількох команд без втручання користувача.

По-друге, це управління даними і файлами. Переваги cmd стають очевидні, коли потрібно виконувати однотипні операції над великою кількістю об'єктів.

По-третє, адміністрування комп'ютера. Швидке отримання поточної інформації скорочує час діагностики комп'ютера.

По-четверте, адміністрування мережі. Багато команд адміністрування мережі не мають графічних еквівалентів (наприклад - команда ping, pathping, tracert).

2. Послідовність виконання роботи

2.1. Виклик командного рядка у Windows 7

Командний рядок в Windows XP доступний за замовчуванням, однак в Windows 7 в меню «Пуск» такої команди за замовчуванням, на жаль, немає, тому нижче описано, як запустити командний рядок в Windows 7.

  1. По-перше, треба зайти в меню «Пуск» та натиснути кнопку із значком Windows в лівій нижній часті екрану.

  2. Далі, натискаємо правою клавішею миші по вкладці «Завершение работы» и обираємо «Prorerties» / «Свойства» ­– Властивості (Рис.1).

Рис.1

  1. На вкладці «Меню «Пуск»» / “Menu ‘Start’” обираємо клавішу «Настроить» / «Settings» - Налаштувати і отримаємо вікно «Свойства панели задач и меню «Пуск» («Properties of taskbar and "Start" menu») (Рис.2).

Рис.2

  1. У списку необхідно відмітити галочкою пункт «Команда «Выполнить»» / «Command «Run»» - Команда виконати і два рази натиснути «ОК» для збереження змін (Рис.3).

Рис.3

  1. Команда «Выполнить» / «Run» - Виконати тепер повинна з’явитися у меню «Пуск» (Рис.4).

Рис.4