Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_progr_Win / Lab1.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Лабораторна робота №1.

Тема роботи: Створення найпростішого Windows-додатка.

Ціль роботи: Розбір структури Windows-додатка, придбання досвіду створення прикладного програмного забезпечення для Windows із використанням алгоритмічної мови Сі.

ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА

Процес програмування Windows-додатків відрізняється від способу, орієнтованого на обробку послідовностей чи команд запитів, як це відбувається в добре відомій моделі програмування консольних додатків. Обробка додатком Windows-повідомлень накладає на структуру програми дуже тверді обмеження.

Приступимо до дослідження структури типового Windows-додатка, відзначивши попередньо, що у вихідний код Windows-додатка насамперед варто включати файл windows.h – він містить директиви #include для всіх інших стандартних файлів заголовків Windows. У цих файлах містяться описи різних структур даних і функцій Windows.

Приклад створення типового Windows-додатка

1. Робота з компілятором

У недалекому минулому компілятори Сі++ часто запускалися з командного рядка і використовували для компіляції й компонування програм для Windows make-файли. Мake-файли підходять для компіляції простих програм на Сі/Сі++, але програми для Windows не відносяться до цієї категорії. Мake-файли програм для Windows важкі для розуміння, і їх складно створювати. На щастя, графічне середовище Windows сприяла тому, що розроблювачі створили компілятори з більш дружнім інтерфейсом, що дозволяють використовувати файли проектів, що керують усіма стадіями побудови програми.

Фірми Borland і Microsoft випустили компілятори Сі++, цілком інтегровані в середовище графічного інтерфейсу Windows. Компілятори Сі/Сі++ дозволяють, знаходячись у цьому середовищі, написати, побудувати (скомпілювати і скомпонувати), налагодити й виконати програму.

Ключем до успіху при роботі в інтегрованому середовищі є правильна розробка і створення файлу проекту. Компілятор Microsoft Visual С++ використовує файли проекту з розширенням .dsp, а компілятор Borland C++ - із розширенням .ide. У файлах проектів обох компіляторів задаються різні параметри. Нижче перераховані деякі параметри, що часто задаються у файлі проекту:

  • опції налагодження;

  • каталоги;

  • бібліотеки компонування;

  • модель пам'яті (small, large, huge);

  • файли опису ресурсів (.rc);

  • файли з текстом початкової програми;

  • файл призначення (16- чи 32-розрядна програма).

Далі розглядаються кроки, необхідні для побудови програми для Windows із використанням компілятора Microsoft Visual С++.

  1. У меню File виберіть пункт New. На екрані з'явиться діалогове вікно New.

Рисунок Діалогове вікно NEW. Створення проекту

  1. У списку, що з'явився, виберіть закладку Projects.

  2. Задайте на сторінці Projects ім'я проекту, його тип (Win32Application), платформу (Win32) і виберіть диск і каталог для файлів. Після цього натисніть кнопку ОК.

  3. У вікні, що відкрилося, Win32Application - Step 1 of 1 виберіть An empty project і натисніть кнопку Finish. У вікні інформації натисніть ОК.

Тепер проект створений і, залишається лише додати файл із початковим кодом

  1. Щоб додати в проект новий файл, виконайте команду: Project | Add to project | New. На екрані з'явиться діалогове вікно New, відкрите на сторінці Files. (Також додати файл можна виконавши команду File | New чи натиснувши Ctrl+N)

Рисунок Діалогове вікно NEW. Створення початкового файлу

  1. У списку, що з'явився, виберіть C++ Source File, а також задайте ім'я файлу з вихідним кодом і натисніть кнопку ОК.

  2. Уведіть текст програми (див. розділ 2).

  3. Збережіть вміст активного вікна, вибравши в меню File пункт Save чи просто натиснувши Ctrl+S.

  4. Щоб побудувати програму, виберіть у меню Build пункт Rebuild All. Після чого на диску буде створений виконуваний файл програми (.exe).

2. Текст стандартної програми.

Створимо найпростіший додаток, що буде лише створювати вікно і виводити в його робочу область текст «Hello, Windows!».

2.1 Підключення бібліотек

Як уже говорилося раніше, насамперед необхідно підключити бібліотеку windows.h, тому у файл із початковим кодом sample.cpp додайте наступну інструкцію:

#include <windows.h>

Соседние файлы в папке Lab_progr_Win