Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BSA.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
569.34 Кб
Скачать

76

Міністерство освіти і науки України

Дніпропетровський національний університет

І.О. ОГІНОВА

БІОСОЦІАЛЬНИЙ АНАЛІЗ

ОСОБЛИВОСТЕЙ АНТРОПОГЕНЕЗУ

Ухвалено вченою радою університету

як навчальний посібник

Дніпропетровськ

РВВ ДНУ

2003

ББК 74.200.515

О 38

Рецензенти: д-р біол. наук, проф. О.М. Винниченко

д-р психол. наук, проф І.В.. Распопов

О 38. Огінова І.О. Біосоціальний аналіз особливостей антропогенезу: Навч. посіб.- Д.:РВВ ДНУ, 2003.- 76с.

Розглянуті біологічні, психологічні та соціальні передумови формування містичного світогляду та його збереження в сучасній культурі.

Для студентів біологічних, психологічних та соціологічних спеціальностей університету.

Темплан 2003, поз. 31

Навчальне видання

Ірина Олексіївна Огінова

Біологічний аналіз особливостей антропогенезу

Навчальний посібник

Підписано до друку Формат 60 х 84/16 Папір друкарський.

Друк плоский. Ум.друк.арк. Ум.фарбо-відб. Обл.-вид.арк.

Тираж 300 пр. Зам. №

РВВ ДНУ, вул. Наукова, 13, м. Дніпропетровськ, 49050

Друкарня ДНУ, вул. Наукова, 5, м. Дніпропетровськ, 49050

© Огінова І.О., 2003

Редактор Н.В. Маковцева

Техредактор Н.В. Маковцева

Коректор Г.О. Стара

В с т у п

Людина – це єдина істота на Землі, яку хвилює проблема її походження й місця в системі навколишнього світу. Виникає питання: чому? Чим саме людина відрізняється від інших представників живої природи? Відповідь ніби - то очевидна – розумом, свідомістю. Але як виникла така властивість матерії, у чому причина її появи на еволюційному шляху розвитку життя? Існує безліч варіантів пояснення цього явища: від різноманітних теологічних концепцій до примітивного псевдоматеріалістичного обґрунтування. Об'єктивна, тобто незалежна від волі та бажання людини, картина зовнішнього світу є набагато складніша й відображає загальні принципи самоорганізації матерії в межах Всесвіту. Своє місце в цій системі має й людина. Для того щоб адекватно усвідомити його, необхідно докладно розібратися в сучасних наукових розробках у сфері математики, фізики, біології, психології та соціології. Інформаційні лакуни в будь-якій з них призводять до того, що відбувається підміна й змішання багатьох понять і уявлень. Це створює основу для виникнення містично орієнтованого світосприйняття. Воно суб'єктивно нічим не гірше за наукове, оскільки кожна людина, згідно з рівнем свого інтелектуального розвитку й соціальним статусом, має право на власну (або навіяну кимось) картину організації зовнішнього світу. Але при цьому якось забувається, що картина ця власна (або групова) і має мало спільного із об'єктивною реальністю. Бажання адекватно вирішити цю проблему потребує переходу на принципово іншу інформаційну основу: мову фактів. На сьогодні ми вже знаємо достатньо, щоб добре зрозуміти, як мало нам відомо про реальні природні механізми більшості явищ довкілля. І саме тому ми не можемо беззаперечно погоджуватися з різними спекулятивними концепціями щодо життєво необхідних для людства процесів.

У переважній більшості випадків ми знаємо реальні передумови виникнення тих чи інших уявлень, але ознайомлення з ними потребує спеціальної професійної підготовки й тому залишається невідомим для багатьох людей До певної міри виправити такий недолік ми й намагаємося в цьому навчальному посібнику, який може стати в нагоді фахівцям різного профілю, у тому числі біологам, психологам, викладачам, а також усім тим, хто цікавиться дійсною основою містичного світосприйняття.

РОЗДІЛ 1. БІОЛОГІЧНА ОСНОВА СХИЛЬНОСТІ ЛЮДИНИ

ДО НАВІЮВАННЯ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]