Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otchet_po_praktike_Merzlyakov.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
210.43 Кб
Скачать

Group 297

Міністерство освіти і науки України

Дніпропетровський коледж ракетно-космічного машинобудування

Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара

ЗВІТ

з виробничої технологічної практики

Спеціальність 5.05010201

Група КС-10-1

Виконала Мерзляков М.Е..

Перевірив Блат О.Л.

2013

ЗМІСТ

1 ОХОРОНА ПРАЦІ 3

1.1Організації робочого місця користувача електронно-обчислювальною машиною 3

1.2Вимоги до персоналу 4

1.3Аналіз шкідливих і небезпечних факторів робочої зони 5

1.3Вимоги безпеки при роботі та заходи з охорони праці 8

2 ОСНОВНА ЧАСТИНА 15

2.1Інструменти діагностики 15

2.2 Обладнання для діагностики та сертифікації кабельних систем 20

ЛІТЕРАТУРА 22

1 Охорона праці

Охорона праці –це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних та лікувально-профілактичних заходів і засобів, спря­мованих на збереження здоров'я та працездатності людини в процесі праці.

Відповідно до статті 18 Закону України "Про охорону праці", працівник зобов'язаний "знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці, правила поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва, користуватися засобами колективного та індивідуального захисту, проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди".

Дія закону «Про охорону праці» поширюється на всі підприємства, установи і організації незалежно від форм власності і видів їх діяльності, на всіх працюючих громадян, а також притягнених до праці на цих підприємствах. Для забезпечення охорони праці широко упроваджені досягнення науки і техніки: автоматизація шкідливих і небезпечних виробничих процесів, вживання нових безпечних матеріалів, конструктивних рішень і новітніх засобів захисту. Крім того, збереження здоров'я працівників забезпечує збереження витрат по виплаті лікарняних листів і гарантує задану продуктивність. І взагалі, охороняючи здоров'я працюючих, держава охороняє своє майбутнє.

    1. Організації робочого місця користувача електронно-обчислювальною машиною

Встановлене устаткування:системний блок комп'ютера, монітор, необхідні периферійні пристрої.

На робочому місці працює один системотехнік, який має фахову підготовку.

Проводяться роботи, що по енергетичних витратах організму відносяться до легких фізичних робіт категорії 1а, при яких витрати енергії складають 139 Вт.

Зорова робота відноситься до категорії малої точності - 5 розряд зорової напруги, найменший розмір розпізнавання об'єкту від 1, 0 до 5, 0 мм.

Робоче місце, має розмір 3, 5 х 3 х 3 м3. Площа, виділена для робочого місця з відеотерміналом та персональною ЕОМ складає 10, 5м2, а об’єм – 31, 5 м3, що відповідає санітарним нормам.

    1. Вимоги до персоналу

Усі працівники, які виконують роботи, пов'язані з експлуатацією, обслуговуванням ЕОМ, підлягають обов'язковому медичному огляду - попередньому під час оформлення на роботу та періодичному на протязі трудової діяльності.

Посадові особи та спеціалісти, інші працівники підприємств, які організовують та виконують роботи, пов'язані з експлуатацією ЕОМ, проходять підготовку (підвищення кваліфікації), перевірку знань з охорони праці та питань пожежної безпеки.

Допускати до роботи осіб, що в установленому порядку не пройшли навчання, інструктаж та перевірку знань з охорони праці та пожежної безпеки, забороняється.

Забороняється допускати осіб, молодших 18 років, до самостійних робіт в електроустановках та на електрообладнанні під час профілактичного обслуговування, налагодження, ремонту ЕОМ.

До робіт з обслуговування ЕОМ допускаються особи, що мають кваліфікаційну групу з електробезпеки не нижче ІІ.

1.3Аналіз шкідливих і небезпечних факторів робочої зони

Працівник, який працює з ЕОМ, постійно перебуває під впливом небезпечних та шкідливих виробничих факторів: електромагнітних полів, інфрачервоного та іонізуючого випромінювань, шуму і вібрації, статичної електрики. Крім цього, працівник піддається значному розумовому та психоемоційному навантаженню, напрузі зорової та м’язової діяльності.

Впродовж робочої зміни передбачено перерви для відпочинку та вживання їжі (обідні перерви). Через кожні дві години роботи за ВДТ передбачається 15 хвилин на перерва для відпочинку очей. Для психологічного розвантаження працівників, що виконують роботи з обслуговуванням ЕОМ, створена кімнатах психологічного розвантаження під час регламентованих перерв, або наприкінці робочого дня.

Параметри мікроклімату, іонного складу повітря, вміст шкідливих речовин на робочому місці, оснащеному відеотерміналом, відповідають вимогам, що наведені у таблиці 1.1 та 1.2.

Таблиця 1.1 – Нормовані параметри мікроклімату для приміщень з ПЕОМ

Пора року

Температура повітря,

°С, не більше

Відносна вологість повітря, %

Швидкість руху повітря,

м/с

Холодна

21-23

40-60

0, 1

Тепла

22-24

40-60

0, 1

Таблиця 1.2 Рівні іонізації повітря приміщень при роботі на ПЕОМ

Рівні

Кількість іонів в 1 см3 повітря

+ п

п

Мінімально необхідні

400

600

Оптимальні

1500-3000

3000 - 5000

Максимально допустимі

50000

50000

Організація робочого місця передбачає: правильне розташування робочого місця у виробничому приміщенні; вибір виробничих меблів; раціональне компонування комп’ютерного обладнання на робочому місці; урахування характеру та особливостей трудової діяльності.

Конструкція робочого місця користувача відео терміналу забезпечує підтримання оптимальної робочої пози з такими ергономічними характеристиками: ступні ніг - на підлозі або на підставці для ніг; стегна - в горизонтальній площині; передпліччя - вертикально; лікті - під кутом 70 – 90 град, до вертикальної площини; зап'ястя зігнуті під кутом не більше 20 град, відносно горизонтальної площини, нахил голови - 15 - 20   град, відносно вертикальної площини.

Все вказане обладнання розміщується на основному робочому столі з лівого боку.

Висота робочої поверхні столу для відео терміналу 680 - 800мм, а ширина - забезпечує можливість виконання операцій в зоні досяжності моторного поля. Розміри столу: висота – 725мм, ширина - 600 - 1400мм, глибина - 800 -1000мм. Робочий стіл для відео терміналу обладнаний підставкою для ніг шириною 400мм з можливістю регулювання по висоті. Підставка має рифлену поверхню та бортик на передньому краї заввишки 10 мм.

Робоче сидіння користувача відео терміналу та персональної ЕОМ має такі основні елементи: сидіння, спинку та знімні підлокітники. Робоче сидіння є підйомно-поворотним, регулюється за висотою, кутом нахилу сидіння та спинки. Поверхня сидіння є плоскою, передній край -заокруглений.

Екран відео термінала розташовуються на оптимальній відстані від очей користувача (800 мм).

Розташування екрану відео терміналу забезпечує зручність зорового спостереження у вертикальній площині під кутом +-30 град, від лінії зору працівника.

Клавіатура розміщена на спеціальній, регульованій за висотою, робочій поверхні окремо від столу на відстані 300 мм від краю, ближчого до працівника. Кут нахилу клавіатури складає 10 град.

Колір є найбільш ефективним засобом естетичного рівня виробничого інтер’єру. За допомогою кольору вирішуються питання: забезпечення психофізіологічного комфорту; емоційно-естетичний вплив на працівника.

На робочому місці стіни фарбують у світлий колір. Що сприяє працездатності працівника, зменшує втому очей.

Приміщення обладнане системою опалення для підтримки температури повітря не нижче встановленої. Для приміщень з електронно-обчислювальною технікою передбачено центральне опалення. Застосовують кондиціювання на робочому місці, а також природне провітрювання.

Приміщення для обслуговування, ремонту та налагодження ЕОМ має природне і штучне освітлення. Робоче місце з відео терміналом відносно світлових прорізів розміщується так, що природне світло падає збоку, переважно зліва, на відстані не менше 1 м від стін.

Природне світло проникає через бічні світло прорізи, зорієнтовані на північ, і забезпечують коефіцієнт природної освітленості (КПО) не нижче 1, 5 %. Вікна приміщення мають регулювальні пристрої для відкривання, а також жалюзі.

Загальне освітлення виконане у вигляді переривчатих ліній світильників, що розміщуються збоку від робочого місця, паралельно лінії зору працівника. На робочому місці застосовано світильники, що відносяться до класу Н (переважно прямого світла).

Яскравість світильників загального освітлення в зоні кутів випромінювання від 50 град, до 90 град, відносно вертикалі в подовжній і поперечній площинах складає не більше 200 кд/м2, а захисний кут світильників є не більшим 40 град.

Рівень освітленості на робочому столі є в межах 500 лк. Світильники місцевого освітлення мають напівпрозорий відбивач світла з захисним кутом 40 град.

Електромагнітне випромінювання монітора відповідає нормам, а саме: напруженість змінного електричного поля не перевищує 10 В/м на відстані 0, 3 м від центру екрану та 1 В/м при 0, 5 м навколо монітора; напруженість змінного магнітного поля не перевищує 200мА/м на відстані 0, 3 м від центру екрану та 20мА/м при 0, 5 м навколо монітора.

Гранично допустима напруженість електростатичного поля на робочих місцях не повинна перевищувати рівнів, наведених в ГОСТ.

Рівні шуму під час виконання робіт з ЕОМ у виробничому приміщенні не перевищують 60 дБ.

На робочому місці присутня незначна вібрація, яка гаситься за рахунок віброізоляції. Віброізоляція реалізовується за допомогою спеціальної прокладки під системний блок, що послаблює передачу вібрацій робочому столу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]