Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
14.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
34.61 Кб
Скачать

5. Санітарнийнагляд, радіаційний контроль, радіаційниймоніторинг

5.1. Санітарнийнагляд за забезпеченнямрадіаційноїбезпеки - здійснення МОЗ Українифункцій державного санітарно-епідеміологічногонагляду та державного регулюванняядерної та радіаційноїбезпеки у межах компетенціївідповідно до постанови КабінетуМіністрівУкраїнивід 22.06.99 N 1109 "Про затвердженняПоложення про державнийсанітарно-епідеміологічнийнагляд в Україні" (іззмінами та доповненнями).

Державнийсанітарнийнагляд за забезпеченнямрадіаційноїбезпекиздійснюєтьсярадіологічнимипідрозділамидержавноїсанітарно-епідеміологічноїслужби МОЗ України.

5.2. Будь-яка юридична та фізична особа в ситуаціяхопроміненняпрацівників у рамках практичноїдіяльності всю документацію (інструкції, положення, програми, регламенти) щодо порядку, структури, обсягу, засобів контролю стану радіаційноїбезпекиузгоджуєіз закладами державноїсанітарно-епідеміологічноїслужби МОЗ України.

5.4. Основою контролю стану радіаційноїбезпеки в умовахпрактичноїдіяльності є дозиметричний контроль на підприємстві.

5.5. Особливою формою контролю, щоздійснюється в інтересах поточного санітарногонагляду, є моніторинградіаційного стану - вимірюванняактивностічивипромінювання з метою вивчення, оцінки, прогнозуваннярадіаційноїситуації, виявленнявипадківпорушеннясанітарногозаконодавства, розробкизаходів, спрямованих на запобігання, усуненняабозменшенняможливого негативного впливуіонізуючоговипромінювання наздоров'ялюдини (населення).

5.10. У разівиявленняаномальнихрезультатіввимірювань (високих за активністюабо не очікуваних за виявленимрадіонуклідним складом) вимірювальнізразки та/абоописмісцявиявленняаномальнихрезультатів з результатами одразуподаються до територіальноїдержавноїсанітарно-епідеміологічноїслужби МОЗ України.Остання повинна здійснити:

повторнівимірювання в місцівиявленняаномальнихрезультатівабозразків;

оцінкурезультатіввимірювань;

у встановленому порядку провести розслідування причин їхвиникнення;

у випадкунеобхідностідатирекомендації з реалізаціїзаходів до приведеннярадіаційноїситуації у відповідність до вимогсанітарногозаконодавства.

9.4. Санітарно-захисна зона і зонаспостереження

9.4.1. Навколопідприємствабо ДІВ у разі потреби встановлюються СЗЗ і ЗС. Необхідністьустановленняцих зон визначаєтьсяступенемрадіаційноїнебезпекипідприємства для населення, а для диференціаціїпідприємств за цимкритерієм уводиться поняттякатегоріїпідприємства.

9.4.2. СЗЗ в обов'язковому порядку встановлюють для підприємств I і II категорії, а для підприємств I категорії - також зону спостереження.

9.4.3. Під час установлення СЗЗ необхідновраховуватисвоєрідністьметеорологічних і гідрологічнихфакторів у даніймісцевості, а такожперспективнезбільшенняпотужностівиробництва.

9.4.8. У СЗЗ і ЗС здійснюєтьсярадіаційний контроль силами службирадіаційноїбезпекипідприємства. Радіаційний контроль здійснюєтьсявідповідно до відомчогоінструктивно-технічного документа, узгодженоготериторіальними закладами державноїсанітарно-епідеміологічноїслужби МОЗ України.

З А К О Н У К Р А Ї Н И

Про захистлюдинивідвпливуіонізуючоговипромінювання

Стаття 3. Право людини на забезпеченнязахистувідвпливу іонізуючоговипромінювання

Кожналюдина, яка проживаєаботимчасовоперебуває на територіїУкраїни, має право на захиствідвпливуіонізуючого випромінювання. Це право забезпечуєтьсяздійсненням комплексу заходівщодозапобіганнявпливуіонізуючоговипромінювання на організмлюдинивищевстановленихдозових меж опромінення, компенсацією за перевищеннявстановленихдозових меж опромінення та відшкодуваннямшкоди, заподіяноївнаслідоквпливуіонізуючого випромінювання.

ОСНОВНІ ДОЗОВІ МЕЖІ ОПРОМІНЕННЯ ТА РІВНІ ВТРУЧАННЯ

Стаття 5.Основнідозовімежіопроміненнянаселення

Основнадозова межа індивідуальногоопроміненнянаселення не повинна перевищувати 1 мілізіверта* ефективноїдозиопромінення за рік, при цьомусередньорічніефективнідозиопроміненнялюдини, віднесеної до критичноїгрупи, не повинніперевищувати встановленихцієюстаттеюосновнихдозових меж опромінення незалежновід умов та шляхівформуванняцих доз.

Дозовімежііндивідуальногоопроміненнянаселення та критерії щільностізабрудненнягрунтів на території, щозазнала радіоактивногозабрудненнявнаслідокЧорнобильськоїкатастрофи, визначаються законами України та іншими нормативно-правовими актами.

Стаття 8.Рівнівтручання у разірадіаційнихаварій

Втручання, зумовлененеобхідністюзахистужиття та здоров'я людини, повинно бути таким, щобзменшенняшкоди, заподіяної впливоміонізуючоговипромінювання шляхом зниженнядози опромінення, булодостатнім для виправдання як необхідності втручання, так і спричиненихцимвтручаннямзбитків.

Заходи щодоукриття людей застосовуються, якщопротягом перших двохтижнівпісляаваріїочікуванасукупнаефективна доза опроміненняможеперевищити 5 мілізівертів.

Тимчасова евакуація людей здійснюється у разі, якщо протягом перших двох тижнів після аварії ефективна доза опромінення може досягти рівня 50 мілізівертів.

Йодна профілактика застосовується у разі, якщо очікувана поглинута доза опромінення щитовидної залози від накопиченого в ній радіоактивного йоду може перевищити 50 мілігрей* для дітей або 200 мілігрей для дорослих згідно з установленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я регламентами.

Стаття 20.Відшкодуванняшкоди

Відшкодуваннюпідлягає шкода, заподіянавнаслідоквпливу іонізуючоговипромінюванняжиттю та здоров'ю людей, а також майну фізичнихосіб.

У разісмерті особи, що настала внаслідоквпливуіонізуючого випромінювання, право на відшкодуванняшкодимають особи, які перебували на утриманніпомерлогоабомали на день йогосмерті право на одержаннявідньогокоштів на утримання, а такождитина померлого, яка народиласяпісляйогосмерті.

Підставою для відшкодуванняшкоди, заподіяноївпливом іонізуючоговипромінювання, є встановлення факту заподіяннятакої шкодизгідно з законодавствомУкраїни.

Стаття 21.Забезпеченнявиплаткомпенсації та відшкодування шкоди

Виплатикомпенсації за перевищеннярічноїосновноїдозової межі та відшкодуванняшкоди, заподіяноївнаслідоквпливу іонізуючоговипромінювання, забезпечуються за рахуноккоштів юридичних та фізичнихосіб, у результатіпрактичноїдіяльності якихсталосяперевищення.

Спори щодовиплаткомпенсації за перевищеннярічноїосновної дозовоїмежіопромінення та відшкодуванняшкоди, заподіяної внаслідоквпливуіонізуючоговипромінювання, розглядаються в судовому порядку.

Стаття 22.Відповідальність за порушеннязаконодавстващодо захистулюдинивідвпливуіонізуючого випромінювання

Особи, винні у порушеннізаконодавстващодозахистулюдини відвпливуіонізуючоговипромінювання, несутьцивільно-правову, адміністративнуабокримінальнувідповідальністьвідповідно до законівУкраїни.

15. ЗУ”про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]