Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Институт / FI-12 / 1 / lab1_2theory.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
130.05 Кб
Скачать

Обмін файлами в мережі Інтерет.

На сьогоднішній день переважна більшість користувачів використовують мережу інтернет для обміну файлами (завантаженням). Найбільш представлені популярними варіантами обміну є використання файлообмінних серверів (файлообмінників) і пірінгових мереж (torrent–трекерів). Розглянемо обидва ці способи.

1. Файлообмінні сервери

Файлообмінник сервіс, що надає користувачу місце під його файли і цілодобовий доступ до них через web, як правило по протоколу http. Такий сервіс дозволяє зручно «обмінюватися» файлами. На спеціальній сторінці файлообмінник (найчастіше на головній) користувач завантажує файл на сервер файлообмінника, а файлообмінник віддає користувачеві постійне посилання, яку він може розсилати по e–mail, публікувати в блогах, на форумах або пересилати через системи IM. Перейшовши по такому посиланню будь–якій іншій користувач може завантажити початковий файл. Деякі файлообмінники мають партнерські програми.

Бізнес–модель

Файлообмінники заробляють двома основними способами:

 Показом реклами. Зазвичай файлообмінники вводять штучну паузу, коли користувачі запитують файл. Протягом деякого часу (зазвичай 5–120 сек.) Користувачеві показується реклама, і тільки потім віддається файл.

 Продажем преміум–акаунтів (premium accounts). За кілька десятків доларів на рік користувач може купити собі право викачувати файли відразу, без реклами і без затримок. Він також отримує деякі інші переваги, недоступні звичайним користувачам, як, наприклад, завантаження файлів в декілька потоків і дозавантаження.

Заробіток

Схема в усіх приблизно однакова: зареєстрований користувач завантажує на сервер файл, який має унікальний URL. Природно, що користувач намагається розмістити посилання на свій файл на якомога більшій кількості сайтів. Як правило, це варезні сайти, форуми, а також спам та ICQ–розсилка. За кожну тисячу завантажень унікального файлу, сервер виплачує юзеру гроші (від 2 до 10 $), при чому, чим більше файл, тим більше він «коштує». Приміром, за файл розміром від 1 МБ до 4 МБ, юзер отримує 2 $ за 1000 завантажувань, а за файл розміром від 250 МБ до 2 ГБ 10 $ за 1000 завантажень.

Основні файлообмінники

Лідерами ринку є RapidShare (www.rapidshare.com), MegaUpload (www.megaupload.com), FileFactory (www.filefactory.com) і Depositfiles (www.depositfiles.com), хоча RapidShare йде попереду з величезним відривом і за обсягами перевершує три інші файлообмінника разом узятих. Існує ще безліч досить відомих файлообмінників. На території колишнього СРСР надзвичайно популярний iFolder (www.ifolder.ru).

2. Пірінгові мережі

BitTórrent (букв. англ. «бітовий потік») пірінговий (P2P) мережевий протокол для кооперативного обміну файлами через Інтернет.

Файли передаються частинами, кожен torrent–клієнт, отримуючи (викачувавши) ці частини, в цей же час віддає (завантажує) їх іншим клієнтам, що знижує навантаження і залежність від кожного клієнта–джерела і забезпечує надмірність даних.

Протокол був створений Бремом Коеном, який написав першу torrent–клієнт «BitTorrent» на мові Python 4 квітня 2001. Запуск першої версії відбувся 2 липня 2001 року.

Існує безліч інших програм–клієнтів для обміну файлами по протоколу BitTorrent.

Соседние файлы в папке 1