Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
соц ек.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
168.96 Кб
Скачать

Тема 5. Механізм координації соціальної економіки.

Інституціональні основи координації соціальної економіки. Реалізація соціалізації в суспільному розвитку. Інституціональні зміни в соціальній економіці. Структурування соціальної економіки

Соціальні суперечності ринкового господарства і шляхи їх розв’язання. Закономірності та тенденції формування соціальних суперечностей. Об’єктивні та суб’єктивні причини соціальних суперечностей. Організаційне забезпечення розв'язання суперечностей в соціальній економіці.

Механізм соціальної координації та напрями реалізації координації соціальної економіки. Сутність механізму соціальної координації. Форми та напрями соціальної координації. Взаємозв’язок соціальної координації та соціального регулювання. Соціальне партнерство.

Тема 6. Система суб’єктів соціальної економіки

Формування нових суб’єктів соціальної економіки в сучасних умовах. Соціальна структура суспільства. Соціальна стратифікація. Критерії соціальної та економічної стратифікації. Основні типи стратифікаційних систем.

Людина в системі соціально-економічних відносин. Людина в соціальній ієрархії. Виникнення та розвиток концепції “соціальної людини”. Еволюція моделі від “економічної людини” до “соціальної людини”.

Середній клас. Соціально-економічні критерії визначення середнього класу. Умови формування середнього класу. Середній клас як основа формування громадянського суспільства.

Тема 7. Соціальна політика

Соціальна політика як взаємодія соціальних груп (класів). Суть соціальної політики. Об’єкти і суб’єкти соціальної політики. Принципи соціальної політики. Індикатори соціальної політики. Ефективність соціальної політики. Держава як суб’єкт соціальної політики. Соціальна держава.

Соціальна справедливість та економічна ефективність як стратегічна мета соціальної політики. Цілі і пріоритети соціальної політики. Основні напрямки соціальної політики в Україні. Соціальний захист.

Концепція сталого розвитку як основна теорія соціальної політики в сучасних умовах.

Тема 8. Економічне мислення в соціальній економіці

Економічне мислення. Економічна свідомість. Економічна поведінка. Економічна діяльність. Побутове мислення. Наукове мислення. Економічна теорія та економічне мислення.

Економічна структура та економічне мислення. НТР та економічне мислення. Глобалізм та економічне мислення. Індивідуальне економічне мислення. Суспільне (масове) економічне мислення. Економічне мислення та господарський механізм.

“Островний” та “континентальний” стиль мислення. Технологічний стиль мислення. “Метакультурне” мислення як синтез “островного” та “континентального” підходів. Кординована економіка. Класифікація характеристик ефективності господарювання. Від проблеми “як вижити” до проблеми “як жити краще”. Типи конкуренції суб’єктів.

Соціальна складова в економічному мисленні. Економічна освіта та економічне мислення. Економічне мислення в ринковій економіці.

Тема 9. Соціальна безпека

Сутність соціальної безпеки держави. Місце соціальної безпеки в структурі національної безпеки держави. Принципи соціальної безпеки держави. Загрози соціальної безпеки. Цілі соціальної безпеки. Рівні соціальної безпеки. Показники соціальної безпеки держави. Методи діагностики рівня соціальної безпеки. Механізм забезпечення соціальної безпеки. Система забезпечення соціальної безпеки. Самозабезпечення соціальної безпеки держави.