Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Бумаги / Реферат Данин 4класс

.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.03.2015
Размер:
168.96 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

КЗ "Алчевська українська гуманітарна гімназія"

РЕФЕРАТ

На тему: Відпочинок

виконав: учень 4-Б классу

Дружин Даниїл

Алчевськ 2013

Зміст

Вступ

  1. Що є відпочинок?

  2. «Інструкція»

  3. Як треба відпочивати на морі.

Література

Вступ

Короткочасний відпочинок - такий, як перепочинок або сон, - викликаний фізичними потребами організму людини, є необхідними для його нормального функціонування. Музика, література, живопис і інші види мистецтва, до того як стати основним заняттям для багатьох людей, були відпочинком в стадії розваги для людини (наскальні малюнки, обрядові танці, усна народна творчість). І сьогодні, будучи професією для одних, ці види мистецтва служать розвагою для інших - слухачів, глядачів, читачів. Але якщо одним людям підходить творче чи пасивне проведення часу, то у інших (особливо якщо відпочиваючі об'єднуються в групи) тривалий безцільний відпочинок може призвести до руйнування, агресії, виплеску накопиченної в процесі відновлення сил енергії (так, молоді хлопці вечорами гуляли по селу, шукаючи, з ким би побитися).

Щоб уникнути негативних наслідків такого тривалого відпочинку, люди завжди прагнули організовувати собі активні та відносно мирні розваги. З незапам'ятних часів влаштовувалися розважальні бої або поєдинки, покликаний не вразити суперника, а показати свою майстерність, потренуватися перед справжнім боєм. Розважальні поєдинки завжди велися за особливими правилами, покликаним виключити серйозні каліцтва та летальні випадки. Античні Олімпійські ігри, російські кулачні бої «стінка на стінку», лицарські турніри. Вони і донині продовжують існувати у вигляді спортивних змагань. Сьогоднішні світові першості, чемпіонати та Олімпіади збирають найбільше число глядачів по всьому світу, і замінюють народам війни замість виплеску агресії.

Історично відомі форми тривалого відпочинку були колективними. Найдавнішими розважальними формами колективного відпочинку можна вважати святкування на честь вдалого полювання, завоювання території і військових перемог. Вони існували вже в кам'яному столітті у вигляді танців біля багаття, отримали свій подальший розвиток у вигляді тривалих бенкетів античності і середньовіччя - з багатою їжею, випивкою, уявленнями, феєрверками та іншими розвагами. Сьогоднішня традиція щорічно відзначати, наприклад, День Перемоги 9 травня теж сходить корінням до цієї стародавньої традиції.Коли розвиток людства призвело до осілого землеробства, з'явилися і свята, прив'язані до сезонних коливань в природі (на честь пробудження природи і почала посівних робіт, на честь збору врожаю і т.п.)

Найдавнішими формами колективного відпочинку також є свята та обряди різних релігійних культів. Всі народи так чи інакше відзначають народження людини, укладення шлюбного союзу і його смерть - всі ці особисті події людського життя традиційно збирають велику кількість учасників, і іноді можуть відзначатися по кілька днів. Крім приватних або разових приводів для святкових обрядів, у кожного релігійного культу існують щорічні розважальні заходи для всіх адептів. Такими були античні вакханалії, слов'янські колядки та масляні гуляння, свята древніх єгиптян і індіанців майя. Такими сьогодні є іудейські Шаббат і Йом-Кіпур (у ці дні повністю заборонено працювати), мусульманські Курбан байрам і Рамадан, християнська Пасха і Різдво.

Якщо під час релігійного посту, військового походу або тяжкою сезонної роботи існують свої обмеження - по їжі, вживання звеселяючих напоїв і, головним чином, відпочинку й розвагам, то під час свят, наступних за ними, все навпаки: вітається рясна їжа, вживання спиртного, а от працювати або воювати - не можна. Антична історія знає безліч прикладів того, як військові дії припинялися на час релігійних свят або Олімпійських ігор. До цих пір існують такі свята, під час яких навіть незначне напруження або заняття вважається караним (Шаббат у іудеїв, Благовіщення і Трійця у християн - «Птах гнізда не в'є, дівка коси не плете»). Так само, як і працювати, під час багатьох свят забороняється сумувати і нудьгувати.

Що є відпочинок?

Відпочинок - проведення часу, метою якого є відновлення сил, досягнення працездатного стану організму. Це час, вільний від роботи і яких-небудь інтенсивних занять.

Види відпочинку:

-Відпочинок - розслаблення

Сон , розслаблення , медитація , аутотренінг , різного роду масажі , SPA та інші розслаблюючі процедури. Хороші тим , що дозволяють розслабитися організму цілком: і голові, і душі , і тілу.

-Чергування активності

Вся діяльність людини може бути розбита на три види активності : розумову , духовну , фізичну . Під зміною різних форм діяльності розуміється зміна і видів ( побігали на стадіоні - сіли попрацювали ) , і дрібна зміна активностей ( навантажили одну групу м'язів , навантажили іншу групу м'язів і так далі ) , і тривала зміна активностей (рік працювали , на місяць поїхали у відпустку ) .

Організація відпочинку протягом дня

Наш організм так побудований , що сам , незалежно від нашого бажання влаштовує собі відпочинок : наприклад , поки одна нога крокує , друга відпочиває. Поки працюють м'язи , що згинають ногу - відпочивають м'язи розгинаючі , і так далі. Все добре , але таким чином організм забезпечує собі самий мінімальний рівень відпочинку , достатній для того , щоб організм існував , але недостатній , для того , щоб існуючий організм ще щось робив. Так що протягом дня потрібно відпочинок собі організовувати.

Критерій правильності організованого відпочинку - це отсуствіє гнітючої втоми ввечері. Так, є втома після дня , але втома світла, радісна , а не похмура і похмура . Щоб собі такий день зробити потрібно пам'ятати правила відпочинку:

Відпочинок повинен бути порційний

Тобто краще відпочивати часто по трохи. Хороший режим роботи: 50 хвилин роботи , 10 хвилин відпочинку . Причому 10 хвилин краще влаштувати собі невелику зарядку : потанцювати , пострибати , поразмінаться . Следущие десять хвилин - можна піти попити чай , наступні - порасслабляться і помедитувати і так далі.

Відпочинок повинен бути активним

Протягом дня - відпочинок активний . Зміна видів діяльності - найкращий відпочинок .

Припустимо , 50 хвилин позаймались чимось, що вимагає розуму , 10 хвилин відпочили , наступні 50 хвилин - чимось , що розуму не вимагає , і так далі.

Відпочинок повинен бути правильним

Тобто поновлюючим сили . Відпочинок не повинен зводитися до тупого смотренію в інтернеті картинок або іншої високоінтелектуальної діяльності . Відпочинок - це прогулянка , чай в помірних кількостях , танці , фізичні вправи і так далі. "Підемо вип'ємо " , природно , до цього теж не відноситься.

Сон - головний відпочинок

Його не можна урізати . На сон має залишатися 8-9 годин. Урізати сон - злочин по відношенню до організму .

Варіанти відпочинку

Душ. Особливо контрастний з розтираннями .

Будь-які помірні фізичні навантаження : присідання , розтяжки , стрибки та ін

Лицьова гімнастика , емоційна зарядка

Чай , пообідати , повечеряти ( в помірних кількостях)

Прогулянка , пробіжка

Зміна оточення : виїхати на дачу , на море , в Китай - куди хочете. Головне , щоб подобалося і йшло на користь.

«Інструкція»

1.Якщо ви відпочиваєте на природі, дотримуйтесь заходів безпеки. Не кидайте в лісі запалені сірники і недопалки від сигарет, це може призвести до пожежі. Не рубайте дерева і кущі, ходіть по стежках, щоб випадково не зруйнувати пташине гніздо і не затоптати молоді сходи дерев. Не залишайте після себе сміття, зберіть його в мішки і викиньте в контейнер.

2.У пляжного відпочинку теж є свої правила. Пляжі діляться на кілька видів: загальні або сімейні, пляжі-топлес, нудистські і роздільні для чоловіків і жінок. За правилами етикету на сімейних пляжах не можна засмагати топлес або роздягатися догола. Якщо ви прийшли з собакою, не дозволяйте їй заходити у воду, там, де купаються відпочивальники, краще відійдіть в безлюдне місце. Чи не розглядайте і тим більше не обговорюйте зовнішній вигляд інших відпочиваючих на пляжі. Для переодягання використовуйте спеціальні кабінки. Йдучи з пляжу, приберіть за собою все сміття в спеціальну урну, встановлену в стороні.

3.Екскурсії - це цікавий і корисний вид відпочинку, під час якого ви зможете познайомитися з різними визначними пам'ятками та історичними та культурними пам'ятками. Оскільки це колективні заходи, необхідно дотримуватись певних правил і норми поведінки. Уважно слухайте екскурсовода. Не перебивайте і не виправляйте його. Ставити запитання краще під час спеціально зроблених ним пауз. Обговоріть особливо зацікавили вас моменти після екскурсії.

4.Якщо ви їдете на відпочинок в іншу країну, обов'язково ознайомтесь з традиціями і звичаями цієї держави. Наприклад, в мусульманських країнах не можна фотографувати місцевих жінок. Це вважається образою, вас можуть заарештувати на три доби. Дуже жорстко карається лихослів'я. Перед від'їздом за кордон ретельно перевірте наявність всіх необхідних документів.

Як треба відпочивати на морі

Правила поведінки на воді

1.Плавати можна тільки в спеціально призначених для цього місцях.

2. У воду можна заходити під наглядом.

3. Перед тим як пірнути, слід повідоміті про це. Не можна пірнати у місцях, дно яких невідоме.

4. Ні в якому разі неможна запливати за буйки.

5. Ніяких небезпечних ігор у воді, утоплення, стрибків.

6. Не варто користуватись матрацом або використовувати надувний круг, бо можна заплисти дуже далеко.

.

На пляжі, точно так само, як и у воді, дитина повинна бути обережною й дотримуватись кількох простих правил. По-перше, на пляж не можна ходити без головного вбрання, по-друге, шкіру потрібно змащувати сонцезахисним кремм, по-третє навіть в головному вбранні та з сонцезахисним кремом перебувати під прямим сонячним промінням не слід.

Як уникнути харчових отруєнь на морі?

На жаль, вода й сонце - не єдина небезпека, яка може підстерігати дитину на пляжі. Нагадаємо, що на сонці обов'язково потрібно пити воду, але тільки не солодку газовану, від якої ще більше хочеться пити, а просту. Зверніть увагу дитини на те, що на пляжі ні в якому разі неможна купувати ніякі солодощі, хот-доги, біляши, рибу, морепродукти та інші ,що швидко псуються, продукти невідомої якості. Адже при придбанні їжі у пляжного продавця великий ризик отримати серйозне отруєння. можна їсти сезонні фрукти, ягоди, овочі, але їх треба обов'язково ретельно вимити, НЕ морською водою. Ну і, звичайно ж, привчіть дитину мити руки перед прийомом їжі.

Література

  1. http://www.meteoprog.ua/ua/news/39665

  2. http://ru.wikipedia.org/wiki/%CE%F2%E4%FB%F5

  3. Основи здоров'я 4 клас / Основы здоровья 4 класс Бібік Н.М., Бойченко Т.Є., Коваль Н.С., Манюк О.І.

Соседние файлы в папке Бумаги