Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КСР.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
174.59 Кб
Скачать

Основи трудового права україни

1. Виконком міської ради прийняв рішення, згідно з яким кожен мешканець міста був зобов'язаний відпрацювати один день на громадських роботах з розчищення вулиць від снігу. Члени виконкому були одностайні в думці: наше місто ніхто, крім нас самих в належний стан не приведе. А яка ваша думка?

2. Адміністрація підприємства веде набір нових працівників для виконання підсобних робіт. На дверях відділу кадрів вивішено таке огодошення: „Перелік документів, обов'язкових для оформлення на роботу:

1) паспорт;

2) трудова книжка;

3) атестат про середню освіту;

4) довідка про партійну приналежність;

5) медична довідка;

6) довідка РЕУ про відсутність заборгованості з комунальних платежів” Прокоментуйте зміст огодошення з правової точки зору.

3. Громадянин Р., прочитавши оголошення у газеті, звернувся до відділу кадрів підприємства з проханням прийняти його на роботу. Після бесіди йому запропонували прийти за остаточною відповіддю через кілька днів. Але коли він вдруге завітав, йому відмовили у прийнятті на роботу, пояснивши, що після його візиту до них звернувся інший кандидат, який має більший досвід роботи. Р. вважає це порушенням його прав і звернувся до суду. Яким має бути рішення суду?

4. Громадянин Петренко вперше влаштувався на роботу й через місяць при одержанні заробітної платні звернув увагу, що крім прибуткового податку з неї утримано ще якісь відсотки. У бухгалтерії йому відповіли, що це відрахування до Пенсійного фонду і Фонду страхування на випадок безробіття. „Але ж я не писав ніяких заяв, яке ви мали право утримувати з мене ці внески?” - розсердився Петренко. Як ви вважаєте, є порушення з боку бухгалтерії чи ні?

5. Програміст Н. протягом тривалого часу намагався перейти на роботу до проектного інституту. Нарешті йому вдалося знайти можливість для переходу. Після бесіди директор написав на заяві Н. резолюцію та побажав успіху в роботі. Наступного дня Н. прийшов на роботу, але через дві години він відчув себе погано, і через деякий час „швидка допомога” відвезла його до лікарні, де йому було зроблено операцію. Коли майже через місяць він знову прийшов на робоче місце, начальник відділу, здивувавшись його появі, повідомив, що на його місце прийнято іншу людину - адже наказ про прийняття на роботу не був виданий. Прокоментуйте ситуацію.

6. Громадянин П. влаштувався на роботу в конструкторське бюро на посаду інженера-програміста з випробувальним строком три місяці. Але коли цей строк закінчився, йому запропонували подовжити його ще на три місяці. Він погодився, але наприкінці цього додаткового строку його було звільнено як такого, що не витримав випробування. Чи відповідають дії адміністрації вимогам закону?

7. До директора ТОВ „Прогрес” звернулися з проханням прийняти на роботу М., А. та П. Громадянин М. - 17-річний випускник школи, що раніше не працював; А. - має 30-річний стаж роботи зі спеціальності, за якою вона влаштовується на роботу, має велику кількість заохочень за відмінну працю; П. працював до армії на цьому самому підприємстві. Усіх їх було прийнято на роботу. У наказі, що було видано і з яким М., А. та П. були ознайомлені, зазначалося, що їх прийнято на роботу з випробувальним строком один місяць. Коли минув місяць, усіх їх було звільнено з роботи як таких, що не пройшли випробного строку. Оцініть дії адміністрації щодо кожного з працівників.

8. Громадянин Ю. працював викладачем бухгалтерського обліку у торгово-економічному інституті. На запрошення керівництва заводу „Електрон” він вирішив перейти на завод на посаду старшого економіста. Перехід на завод за погодженням з адміністрацією інституту проводився у порядку переведення. Але коли Ю. звільнився з інституту та прийшов до відділу кадрів заводу, йому було відмовлено в прийнятті на роботу. Як пояснив директор заводу, за час оформлення переводу було знайдено кваліфікованішого працівника. Як діяти громадянинові Ю., чи порушено закон?

9. Громадянка М., яка мала 10-річну дочку працювала швачкою на швейній фабриці міста Золотоноші 10.12.2000р. її хотіли залучити до виконання надурочних робіт для усунення наслідків стихійного лиха. М. відмовилася брати участь у цих роботах, посилаючись на ч. ІІІ ст. 63 Кодексу законів про працю України, у якій вказано що жінки, які мають дітей віком від 3 до 14 років, можуть залучатися до надурочних робіт лише за їхньою згодою. Адміністрація вважала, що твердження М. є безпідставними, оскільки в неї тільки одна дитина відповідного віку, а в статті закону поняття дитина вжито у множині. Вирішіть справу.

10. Фотоательє „Експрес – фото” працювало за 6-денним робочим тижнем, але у працівників був 5-денний робочий тиждень, отже, кожен із них мав вихідний в один із цих шести днів. Фотограф Л. мав вихідний день щосереди. Однієї середи він був залучений до роботи, оскільки треба було виконати багато термінових замовлень, а один працівник перебував у відпустці, ще один - на лікарняному. Наступного дня Л. попросив директора ательє надати йому відгул у суботу або подвійну оплату за роботу у вихідний день, однак у відповідь почув, що не має на це права, бо його залучили до роботи не в неділю. Чи правомірна відмова директора щодо задоволення вимог Л.? Свою відповідь обґрунтуйте.

11. Громадянку С. було прийнято на роботу ткалею з випробувальним строком два місяці. Але через тиждень вона два дні не з'являлася на роботі, а коли вийшла на третій день, не змогла дати поважних пояснень прогулу. Адміністрація видала наказ про звільнення С. з роботи. Чи не припущено порушень трудового законодавства?

12. Новопризначеному на приватну фірму Н. роботодавець пояснив, що протягом двох років на відпустку він і не повинен розраховувати, а потім матиме відпустку по три тижні на рік. Прокоментуйте це.

13. Визначіть: о котрій годині найпізніше повинен закінчитися робочий день у суботу, якщо робочий день у понеділок починається о 8 годині.

14. Працівник А. подав заяву про звільнення з підприємства 1 березня. 15 березня він був запрошений до директора заводу, який повідомив, що його буде звільнено 28 березня, тому що заява потрапила до директора лише напередодні. Крім того, він зажадав від А, щоб той вказав у заяві причини свого звільнення, А. відмовився виконати цю вимогу та зажадав негайного звільнення. Хто правий у цій ситуації?

15. 20-річна Наталка працює у перукарні і втретє намагається вступити на стаціонарне навчання до ВНЗ. Нарешті їй пощастило: 28 серпня вона одержала повідомлення про зарахування до ВНЗ і виклик з'явитися на заняття 1 вересня. Директор перукарні, прочитавши заяву Наталки, сказав, що згідно закону попередження про звільнення робиться за два тижні і тому від дня подання заяви вона мусить відпрацювати два тижні, а директор за цей час знайде їй кваліфіковану заміну. Хто з них припустився помилки? Чи є законні шанси у Наталки отримати 1 вересня студентський квиток?

16. У магазині „Світ комп'ютерів” працювали інженером З. та менеджером Н. 10 вересня вони подали заяви про звільнення за власним бажанням. З. просить звільнити її з 23 вересня, бо така умова поставлена перед нею на новому місці роботи, Н. звільняється у зв'язку з переведенням до нового місця служби її чоловіка-офіцера, просить звільнити її з 19 вересня. Адміністрація видала наказ про звільнення їх з роботи 24 вересня. Чи права адміністрація у цьому випадку?

17. Тетяна працює касиром на заводі. Вранці, коли вона збиралася на роботу, до неї без попередження приїхала подруга з іншого міста. Тетяна вирішила до обіду залишитися вдома і на завод прийшла замість восьмої ранку о десятій. Подруга залишилася вдома, з роботи Тетяна пішла на дві години раніше. Наступного дня Тетяну було звільнено за прогул. Тетяна говорить, що це не прогул, адже вона в цей день працювала, просто дещо запізнилася і трішечки раніше пішла з роботи. Хто краще вивчив курс „Основи правознавства” - директор чи Тетяна? Відповідь аргументуйте.

18. Спеціаліст по обслуговуванню комп'ютерів П., проводячи монтаж комп'ютера, припустився грубої недбалості і зіпсував коштовну деталь, яка після цього не підлягає використанню. За це йому було оголошено догану. Крім того, він був позбавлений премії за підсумками роботи за квартал. Адміністрація звернулася із позовом до суду щодо повернення матеріальної шкоди, яку вчинив П. підприємству. П. звернувся до профспілкового комітету за захистом своїх прав, які, на його думку, порушені, - за одну провину його покарано одразу трьома стягненнями. Прокоментуйте ситуацію.

19. Громадянин К. працював монтажником передавальних антен стільникового зв'язку, але потім захворів. Медична комісія визнала його нездатним виконувати попередню роботу, у зв'язку з чим адміністрація видала наказ про його переведення на роботу обліковцем. Але К. не погодився з цим і зажадав поновлення його на попередній роботі, мотивуючи це тим, що він не давав згоди на переведення. Хто правий у цій ситуації, як її вирішити?

20. Працівник швейної фабрики порушив трудову дисципліну. Адміністрація оголосила йому догану й позбавила премії весь колектив, мотивуючи тим, що раз профспілка наполягала на укладенні колективного договору, то й відповідальність за все повинна бути колективною. Чи є сенс «скривдженим» звертатись до суду? Чи мають вони підстави і право для оголошення страйку?