Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Modul_1_gistologiya_2.docx
Скачиваний:
1437
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
103.93 Кб
Скачать

26. Зародкові листки. Визначення поняття. Мезодерма та мезенхіма, їх похідні.

Зародкові листки, зародкові пласти, шари тіла зародка багатоклітинних тварин і людини, що утворюються в процесі гаструляциі.У більшості організмів три З. л.: зовнішній — ектодерма,внутрішній — ентодерма і середній — мезодерма. Мезодерма — один з зародкових листків, які формуютьембріонтришаровихтварин. Мезодерма формується в процесі гаструляції, завдяки міграціїклітинзектодерми, або внаслідок випинання та відокремлення карманів первинної кишки.

Загалом, з мезодерми формуються такі системи органів:

  • Кістки

  • Більша частина кровоносноїталімфатичноїсистем, включаючисерце.

  • Сполучна тканина

  • Гладенькі м'язикишкового тракту

  • Поперечносмугасті м'язи

  • Перитоніум

  • Репродуктивна система

  • Видільна система, включаючинирки

Мезенхіма– пухка волокниста неоформлена ембріональнасполучна тканинабагатоклітинних тварин і людини, яка виникає на ранніх стадіях їх розвитку, головним чином, з мезодерми, в меншій мірі – з ектодерми. У зв'язку з цим розрізняють ентомезенхіму, яка розвивається з енто- і мезодерми та ектомезенхіму. Похідними ентомезенхіми є тканини внутрішнього середовища - усі види сполучних тканин, кров, гладкіміоцити. Похідними ектомезенхіми єслухові кісточки, сполучні тканини голови.

27. Зародкові листки. Визначення поняття. Ектодерма та ентодерма, їх похідні.

Зародкові листки, зародкові пласти, шари тіла зародка багатоклітинних тварин і людини, що утворюються в процесі гаструляциі.У більшості організмів три З. л.: зовнішній — ектодерма,внутрішній — ентодерма і середній — мезодерма. Ектоде́рма — первинна тканина, що формує покриви тіла; один з зародкових листків. Ектодерма відокремлюється відентодермив процесігаструляції.

Загалом, з ектодерми в процесі ембріогенезуформуються зовнішні покриви танервова система. У хребетнихв ході ембріогенезу з ектодерми формуються такі структури:

  • З зовнішньої ектодерми — Шкіраіз залозами, лусками,пір'ям,шерстюі т.ін.,Епітелійротової порожнини, глотки та носової порожнини, Рогівка та кришталик ока тощо.

  • З нервового гребінця — Пігментні клітини шкіри, Ганглії автономної нервової системи,Шванівські клітини,Хрящіобличчя тощо.

  • З нервової трубки — Головний мозок, Спинний мозокта моторнінейрони, Сітківка ока, Задня доля нейрогіпофіза.

Ентодерма - один із зародкових листків, що формується в процесіембріогенезу. Формування ентодерми проходить після впинанні стінкибластулив процесігаструляції, при формуванні первинної кишки (архентерону).Ентодерма спочатку складається з пласкихклітин, котрі згодом стають стовбчастими. В процесі розвитку організму з ентодерми формується епітеліальна вистілка кишкового тракту, за виключенням роту, глотки та кінцевої частини прямої кишки (котрі формуються впинаннями ектодерми); вистилка всіх залоз, котрі відкриваються в кишковий тракт, включаючипечінкутапідшлункову залозу; епітелій слухового проходу та барабанної камери,трахеї,бронхівта альвеол влегенях,сечового міхурата частини уретри, фоллікулівщитовидної залозитатімусу.

Загалом, ентодерма відіграє визначальну роль у формуванні травної, дихальної та ендокринної систем хребетних.