Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бх крок1 углеводы.docx
Скачиваний:
74
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
44.08 Кб
Скачать

Гетерополисахариди

Пацієнту, що страждає на захворювання суглобів, лікар призначив мазь, діючою речовиною якої є глікозаміноглікан – найважливіший компонент хряща. Яка це речовина?

A. * хондроїтинсульфат

B. гепарин

C. глікоген

D. арабіноза

E. крохмаль

Галактоза

У 5-річного пацієнта спостерігається катаракта, жирова дистрофія печінки. При біохімічному дослідженні встановлено високий вміст галактози в крові, в той час як рівень глюкози нижче норми. Яке захворювання має місце у пацієнта?

A *Галактоземія.

B Фруктоземія.

C Глікогеноз.

D Аглікогеноз.

E Цукровий діабет.

У дитини при споживанні молока виникає блювота та пронос, спостерігається відставання у розумовому розвитку,помутніння кришталика, а в крові виявлений глюкозо-1-фосфат, знижена концентрація глюкози та значно збільшений вміст редукуючих цукрів. У сечі знайдена галактоза. Вказані симптоми пов’язані з дифіцитом:

A. *галактозо-1-фосфатуридилтрансферази

B. Гексокінази

C. Лактази

D. Альдолази

E. Галактокінази

Однорічну дитину доправили в стаціонар з такими симптомами: пронос, блювання, порушення росту та розвитку, розумова відсталість, катаракта. Встановлено діагноз – галактоземія. Дефіцит якого ферменту має місце у хворої дитини?

A *Гексозо-1-фосфат-уридилтрансферази.

B Глюкокінази.

C УДФ-глюкозо-4-епімерази.

D УДФ-глюкозо-пірофосфорилази.

E Глюкозо-6-фосфатдегідрогенази.

Пентозо-фосфатний цикл

У 5-тирічної дитини с підвищеною температурою тіла після прийому аспірину спостерігається посилений гемоліз еритроцитів. Спадкова недостат-ність якого ферменту змогла спричинити у дитини гемолітичну анемію?

A*Глюкозо-6-фосфат-дегідрогеназа.

B Глюкозо-6-фосфатаза.

C Глікогенфосфорилаза.

D Гліцерофосфатдегідрогеназа.

E Гамаглутамілтрасфераза.

У дитини спостерігається недостатність синтезу фермента глюкозо-6-фосфатдегідрогенази. Який метаболічний шлях перетворення вуглеводів порушується у цієї дитини?

A Пентозофосфатний цикл.

B Глікогеноліз.

C Глікогенез.

D Глюконеогенез.

E Аеробне окислення глюкози.

Біосинтез пуринового кільця відбувається на рибозо-5-фосфаті шляхом поступового нарощення атомів азоту і вуглецю та замикання кілець. Джерелом рибозофосфату служить процес:

A. *пентозофосфатний цикл

B. Гліколіз

C. Гліконеогенез

D. Глюконеогенез

E. Глікогеноліз

У 4-річної дитини, хворої на ОРВІ, після прийому аспірину спостерігається гемоліз еритроцитів. Вроджений дефект синтезу якого фермента міг викликати у неї гемолітичну анемію?

A *Глюкозо-6-фосфатдегідрогенази.

B Глюкозо-6-фосфатази.

C Гліцеролфосфокінази.

D Глікогенфосфорилази.

E Глюкокінази.

У 4-річної дитини, хворої на ОРВІ, після прийому аспірину спостерігається гемоліз еритроцитів. Причиною цього явища є вроджена недостатність синтезу фермента глюкозо-6-фосфатдегідрогенази. Який метаболічний шлях перетворення вуглеводів порушується у дитини?

A *Пентозофосфатний цикл.

B Глікогеноліз.

C Глікогенез.

D Глюконеогенез.

E Аеробне окислення глюкози.

У хворих на глікогеноз [хворобу Гірке] порушено перетворення глюкозо-6-фосфату на глюкозу, внаслідок чого відбувається накопичення глікогену у печінці та нирках. Це відбувається через спадкову недостатність синтезу фермента глюкозо-6-фосфатаза. Який біохімічний шлях перетворення глюкози при цьому блокується?

A *Пентозофосфатний цикл.

B Глюконеогенез.

C Глікогенез.

D Глікогеноліз.

E Синтез глюкуронової кислоти.

Соседние файлы в предмете Биохимия