Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
титулка.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
73.23 Кб
Скачать

Сновидіння

Одним з найбільш складних проявів діяльності мозку під час сну є сновидіння. Чим яскравіше і образніше сновидіння, тим повноціннішим є сон. Вчені вважають, що у фазі повільного сну відбувається обробка інформації, а у фазі швидкого - психічна діяльність і захист від зовнішніх подразнень.

Загальна тривалість сновидінь становить 1,5-2 години. На початку ночі сни коротші, до кінця тривалі. Іноді з перервами сниться сновидіння одного сюжету. При цьому його тривалість нерідко збігається з тривалістю події, що становить сюжет. Яскраві динамічні сновидіння супроводжуються швидкими рухами очей, вчинюваними як в горизонтальній, так і вертикальній площині.

Кожна людина за ніч бачить кілька сновидінь. Для їх запам'ятовування важливе значення має час пробудження. Прокидаючись відразу ж після фази швидкого сну практично всі добре пам'ятають зміст сюжету сновидіння, через кілька хвилин вже меншу кількість осіб згадує про нього, через 5-10 хвилин, як правило, нікому не вдається згадати сон.

Характер сновидінь має зв'язок з професією, статевою приналежністю і віком. У них зазвичай сплітаються фантастичні картини і спогади дитинства, далекого минулого і теперішнього часу. Відомо чимало випадків, коли вночі під час сну створювалися музика, вірші, народжувалися нові ідеї, над вирішенням яких трудився чоловік.

Розлади сну

Передбачається, що в сновидіннях своєрідним способом "дозволяються" конфліктні ситуації, причому чим менш активний людина, тим більше у нього сновидінь. Сновидіння можуть бути першими провісниками розвиваються захворювань.

До найбільш частих розладів сну відносяться гіперсомнія (сонливість) і інсомнія (безсоння). Сонливість спостерігається у людей, які перенесли тяжкі інфекційні захворювання (грип, менінгіт та ін.), при недокрів'ї та функціональних порушеннях нервової системи. Безсоння виражається в поверхневому, неспокійному сні з частими і ранніми пробудженнями, важкому процесі засипання. Її причинами можуть бути вимушене порушення стереотипу сну (нічна робота, пізні заняття), незвичне місце ночівлі, порушену психоемоційний стан, високі фізичні навантаження. До інсомнії можуть привести недостатня м'язова активність, вік і різкі зміни добового ритму, що вносяться електричним освітленням, інформаційне перевантаження. Безсоння є первинним симптомом починаються соматичних і психічних захворювань: неврозів, психозів, органічних захворювань головного мозку, хвороб внутрішніх органів та ендокринної системи.

Лунатизм (сомнамбулізм, або) - також одне з порушень сну. Найчастіше їм страждають діти з неврівноваженою нервовою системою. З віком ці явища затихають і медичний прогноз, як правило, буває благополучним. У деяких же випадках потрібне лікування. Людина в сомнабулічному стані відмінно орієнтується в навколишній обстановці, витягує з довготривалої пам'яті спогади про відомі йому діях, відомості про предмети. Від нього можна отримати відповідь і домогтися виконання накази. Спогади про скоєний дії вранці повністю відсутні, так як був заблокований перехід з короткочасної в довготривалу пам'ять. Будь випадок порушення сну вимагає ретельного обстеження і консультації лікаря.