Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ситуаційні задачіertere про фармацевта

.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
37.38 Кб
Скачать

Завдання № б

Фармацевт розплавив на водяній бані ланолін безводний, сплавив його з вазеліном, розчинив у сплаві 0,6% ментолу, пе­ремішав до охолодження. Чи раціональну технологію він виб­рав?

Завдання № 7

Фармацевт розтер камфору з ментолом, розплавив на водя­ній бані , додав до приготовленого сплаву суміш лікарських речовин, перемішав до охолодження. Чи порушив він правила технології? Чи можна відпустити цей лікарський препарат?

Завдання №8

Фармацевт сплавив на водяній бані вазелін, ланолін безво­дний, розчинив у сплаві анестезин і ментол, після чого, не охо­лоджуючи, переніс сплав у фарфорову баночку, оформив до відпуску. Чи правильно він діяв?

Завдання№9

Фармацевт розплавив парафін, сплавив його з вазеліном і ланоліном безводним, розчинив в сплаві ментол, камфору, змішав у випарювальній чашці з олією евкаліптовою, переніс у баночку для відпуску. Чи порушив він правила технології?

Завдання№10

Фармацевт сплавив у випарювальній чашці ланолін безво­дний, дьоготь, олію камфорну і іхтіол, в сплаві розчинив фе­нол, перемішав до охолодження, переніс у баночку для відпус­ку. Оцініть вірність його дій.

Завдання № 1

При приготуванні пасти Лассара фармацевт диспергував порошкоподібні інгредієнти з рівною кількістю масла вазеліно­вого, а потім додав всю кількість вазеліну. Оцініть правиль­ність його дій.

Завдання № 2

Фармацевт почав приготування дерматологічної мазі з ре­зорцином, розчинивши його у воді та заемульгувавши розчин ланоліном. Оцініть правильність обраної ним технології.

Завдання Ля З

Готуючи мазь на вазеліні, фармацевт як рідину, яка підходить за властивостями до основи, для кращого по­дрібнення ксероформу використав гліцерин. Критично оцініть правильність його дій.

Завдання № 4

При приготуванні емульсійної мазі з протарголом вияви­лось, що води, яка входить до складу прописаної кількості вод­ного ланоліну, недостатньо для розчинення протарголу. Фар­мацевт самостійно додав для його розчинення необхідну кількість води. Чи якісно приготовлена мазь? Яку рідину до­зволяється використовувати в цьому випадку?

Завдання № 5

Фармацевт почав приготування мазі з дикаїном, розтираю­чи його з частиною підплавленої основи. Готову мазь він офор­мив до відпуску етикеткою "Мазь". Оцініть правильність його дій.

Завдання № 6

При приготуванні 10% сірчаної мазі фармацевт використав для розтирання сірки приблизно однакову кількість ва­зелінового масла. Чи була допущена ним помилка?

Завдання № 7

Фармацевт подрібнив протаргол з декількома краплями ва­зелінового масла, додав частинами вазелін і ланолін, ретельно все перемішав. Чи врахував він фізико-хімічні властивості лікарської речовини?

Завдання № 8

В аптеку надійшов рецепт, до складу якого входять ефед­рину гідрохлорид, розчин адреналіну гідрохлориду 0,1% , ла­нолін та вазелін. Фармацевт відважив ефедрину гідрохлорид, розчинив його у відповідній кількості води очищеної, розрахо­ваної з ланоліну водного, додав розчин адреналіну гідро­хлориду, заемульгував ланоліном безводним, а потім додав вазелін. Приготовлений препарат оформив номером рецепта та етикеткою "Мазь". Оцініть правильність його дій.

Завдання № 9

При приготуванні 10,0 мазі цинкової, до якої входить крім того ще 0,2 сірки, фармацевт відважив у ступку 0,5 цинку ок­сиду, розтер його спочатку в сухому вигляді, а потім з 13 крап­лями олії вазелінової, додав 9,0 вазеліну, 0,2 сірки, все перемі­шав. Оцініть правильність обраної ним технології.

Готуючи мазь з екстрактом беладонни, фармацевт розтер сухий екстракт з вазеліновим маслом, потім додав вазелін та ланолін. Оцініть правильність його дій.

Завдання Ms 1

До складу комбінованої мазі входить димедрол, ментол та розчин адреналіну гідрохлориду. Фармацевт розчинив димед­рол в розчині адреналіну гідрохлориду, додав ментол і заему- льгував безводним ланоліном. Оцініть правильність його дій.

Завдання № 2

Для приготування 10, 0 3% стрептоцидової мазі фармацевт відважив 5,0 10% стрептоцидової мазі (внутрішньоаптечна за­готовка) і 5,0 вазеліну. Оцініть правильність розрахунків кількості інгредієнтів.

Завдання № З

До складу мазі входять кокаїну гідрохлорид, розчин адре­наліну гідрохлориду і ланолін водний. Для розчинення кокаїну гідрохлориду фармацевт використав воду, що входить до скла­ду водного ланоліну. Оцініть правильність його дій.

Завдання Ля 4

Фармацевт помістив у ступку ртуті амідохлорид, камфору і кислоту саліцилову, що прописані в рівних кількостях (1,0), диспергував їх з декількома краплями вазелінового масла, до­дав частинами вазелін (20,0), змішав. Оцініть правильність йо­го дій.

Завдання Ля 5

Фармацевт подрібнив ментол та протаргол з декількома краплями вазелінового масла, додав частинами вазелін та лано­лін, перемішав. Оцініть правильність його дій.

Завдання Ля 6

Чи можливо приготування мазі за такою технологією: желатин залити водою, додати крохмаль, попередньо розтертий з гліцерином, суміш помістити на водяну баню і нагріти до повного розчинення желатину та клейстеризації крохмалю. Оці­ніть правильність технології.

При приготуванні комбінованої мазі фармацевт розчинив резорцин у воді, додав сірку, подрібнив з отриманим розчином, а потім додав частинами вазелін. Оцініть правильність його дій.

Завдання № 8

При приготуванні комбінованої мазі фармацевт відважив у ступку дикаїн та етазол, додав розчин адреналіну гідрохлориду, в фарфоровій чашці сплавив ланолін водний з вазеліном, в отриманому розплаві розчинив ментол та суміш додав в ступ­ку, все змішав, переніс в баночку для відпуску, оформив номе­ром рецепту, етикеткою "Мазь", "Зберігати прохолодному міс­ці". Оцініть правильність його дій.

Завдання № 9

При приготуванні комбінованої мазі фармацевт відважив в ступку ефедрину гідрохлорид та протаргол, розчинив їх у воді очищеній, розрахованій з ланоліну водного, заемульгував ла­ноліном безводним, розплавив в фарфоровій чашці вазелін, в якому розчинив ментол, і отриманий розплав додав у ступку, все змішав, переніс в баночку для відпуску, оформив номером рецепту та етикеткою "Мазь". Оцініть правильність його дій.

Завдання № 10

При приготуванні комбінованої мазі фармацевт відважив в ступку сірку осаджену та резорцин, змішав їх з прописаною кількістю іхтіолу, а потім додав розплавлений вазелін. Оцініть правильність його дій.