Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФАРМА ПМК2 фА база укр.doc
Скачиваний:
177
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
881.66 Кб
Скачать
  1. *Метронідазол

  2. Глаувент

  3. Празозин

  4. Корглікон

  5. Фуросемід

Больной обратился к стоматологу с жалобами на гнойное воспаление десен. Какой препарат будет наиболее эффективен, если предполагается анаэробная природа возбудителя?

  1. *Метронидазол

  2. Гентамицин

  3. Оксациллин-натрий

  4. Ко-тримоксазол

  5. Нитроксолин

Здорова людина перебуває в небезпечному по захворюванню на малярію районі. Який із зазначених препаратів необхідно призначити з метою особистої хіміопрофілактики малярії ?

  1. Хінгамін

  2. Сульфален

  3. Тетрациклін

  4. Метронідазол

  5. Бісептол

Больному, страдающему склеродермией (коллагеновое заболевание), был назначен иммунодепрессант, относящийся к группе противомалярийных средств, производных хинолина. Препарат больной принимал длительно. С временем у него снизился вес, поседели волосы, уменьшилась острота зрения, появилось мелькание в глазах. Было назначено обследование у окулиста, который срочно отменил препарат. Определите, каким препаратом лечили больного.

  1. *Хингамином.

  2. Циклофосфаном.

  3. Хиноцидом.

  4. Кризанолом.

  5. Метотрексатом.

Перед відрядженням за кордон лікарю з метою особистої профілактики малярії призначено засіб з гістошизонтоциною дією. Який препарат одержав спеціаліст?

  1. *Хінгамін

  2. Бісептол

  3. Доксициклін

  4. Мефлохін

  5. Хінін

Препарат чинить згубний вплив на еритроцитарні форми малярійних плазмодіїв, дизентерійну амебу. Застосовується для лікування і профілактики малярії, лікування амебіазу і колагенозів. Визначте цей препарат.

  1. *Хінгамін

  2. Еметину гідрохлорид

  3. Тетрациклін

  4. Еритроміцин

  5. Хінін

Для запобігання віддалених результатів чотиридобової малярії пацієнту 42 років призначили примахін. Вже на 3 добу від початку лікування терапевтичними дозами препарату в пацієнта з’явилися біль у животі та в ділянці серця, диспепсичні розлади, загальний ціаноз, гемоглобінурія. Що стало причиною розвитку побічної дії препарату?

  1. Генетична недостатність глюкозо-6-фосфат-дегідрогенази

  2. Кумуляція лікарського засобу

  3. Зниження активності мікросомальних ферментів печінки

  4. Сповільнення екскреції з сечею

  5. Потенціювання дії іншими препаратами

У хворого виявлена змішана глисна інвазія: аскарідоз кишківника та трематодоз печінки. Який з протигельмінтних препаратів доцільно призначити?

  1. *Мебендазол

  2. Левамізол

  3. Пірантел

  4. Хлоксил

  5. Піперазину адипінат

Хлопчик 5 років непокоїть анальний свербіж. Виявлені черв’яки класу нематод (гострики). Оберіть лікарський засіб для дегільмінтації дитини.

  1. *Мебендазол

  2. Фенасал

  3. Аміноакрихін

  4. Сім’я гарбуза

  5. Празіквантель

ОТРУЄННЯ

У приймальне відділення поступив у важкому стані чоловік 38 років, який отруївся cулемою. Який антидот треба негайно ввести хворому?

  1. Унітіол

  2. Дипіроксим

  3. Атропін

  4. Налорфін

  5. Ізонітрозин

З хімічного виробництва в токсикологічне відділення доставлений хворий з отруєнням ртуттю. Який препарат слід використати в даній ситуації?

  1. *Унітіол

  2. Ізонітрозин

  3. Налоксон

  4. Активоване вугілля

  5. Ентеросорбент СКН

У хворого на сифіліс при лікуванні препаратами вісмуту з'явилися сірі плями на слизовій оболонці ротової порожнини та симптоми нефропатії. Який засіб використовують як антидот при отруєнні препаратами вісмуту?

  1. *Унітіол

  2. Метиленовий синій

  3. Налоксон

  4. Бемегрид

  5. Налорфін

Рабочий металлургического завода, подвергшийся действию высоких температур во время смены, жалуется на болезненные судорожные сокращения скелетных мышц. В крови - гипокалиемия. Какое из перечисленных средств показано в этом случае?

  1. *Панангин

  2. Диазепам

  3. Баклофен

  4. Натрия гидрокарбонат

  5. Аммония хлорид

У хворого колагенозом після тривалого прийому преднізолону з’явились спастичні болі скелетних м’язів внаслідок розвитку гипокаліемії. Який препарат треба використати для корекції обміну калію?

  1. *Панангін

  2. Дитилін

  3. Діазепам

  4. Но-шпа

  5. Тирокальцитонін

У приймальне відділення надійшов хворий з алкогольним отруєнням. Лікар призначив провести пацієнту форсований діурез. Який сечогінний засіб необхідно застосувати?

  1. *Фуросемiд

  2. Еуфілін

  3. Спiронолактон

  4. Діакарб

  5. Амілорид

У хворого, який страждає на хронічну серцево-судинну недостатність в процесі дигіталізації з’явились наступні симптоми: головний біль, втома, нудота, порушення кольорового зору. На ЕКГ з’явилась синусова брадикардія та ознаки порушення атріовентрикулярного проведення. Який засіб треба застосувати для зменшення симптомів інтоксикації?

  1. *Унітіол

  2. Дипіроксим

  3. Налоксон

  4. Бемегрид

  5. Атропіну сульфат

З хімічного виробництва в токсикологічне відділення доставлений хворий з отруєнням ртуттю. Який препарат слід використати в даній ситуації?

  1. *Унітіол

  2. Ізонітрозин

  3. Налоксон

  4. Активоване вугілля

  5. Ентеросорбент СКН

У хворого на сифіліс при лікуванні препара-тами вісмуту з`явились сірі плями на слизо-вій оболонці ротової порожнини та симптом-ми нефропатії. Який засіб при отруєнні пре-паратами вісмуту використовують як антидот?

  1. *Унітіол

  2. Метиленовий синій

  3. Налорфін

  4. Бемегрид

  5. Налоксон

Дитина 2-х років випила очні краплі з домашньої аптечки. Стан важкий, значне пото- і слиновиділення, астматичне дихання, кашель, зіниці різко звужені, тони серця глухі, брадикардія Перистальтика кишечнику посилена, пронос, артеріальний тиск знижений. Яким препаратом викликане отруєння?