Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
терапія.doc
Скачиваний:
570
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
2.96 Mб
Скачать

Крок 2. Загальна лікарська підготовка. 2006 - 2007

1. Терапевтичний профіль

2

Хворий К., 23 р., скаржиться на напади ядухи, які виникають при фізичному навантаженні, супроводжуються вираженою задишкою, сухим кашлем. Вказані симптоми турбують впродовж 3-х років. Об-но: загальний стан задовільний, шкірні покриви блідо-рожеві, чисті. Над легенями жорстке дихання з подовженим видохом. Пульс 80 уд/хв, задовільних властивостей. Тони серця ритмічні. Хворий помітив, що йому допомагають інгаляції „Беротек” та таблетки ефедрину. Який попередній діагноз?

@Бронхіальна астма фізичної напруги

Неврогенна астма

Екзогенний алергічний альвеолі

Гіпотонічна трахеобронхіальна дискінезія

Спонтанний пневмоторакс

#

4

Хворий 67 р., скаржиться на задуху при фізичному навантаженні, кашель, нічні напади ядухи із затрудненим вдихом. Рік тому переніс трансмуральний інфаркт міокарду. Об.-но: ЧСС – 98 за 1', Ps – 80 за 1'. Тони серця ослаблені. В нижніх відділах легень вислуховуються дрібно і середньопухірцеві хрипи. АТ - 125/75 мм рт. ст. На ЕхоКГ – пролапс мітрального клапана, ФВ -35%. Яка найбільш ймовірна причина виникнення вказаних клінічних ознак?

@Систолічна дисфункція міокарда

Діастолічна дисфункція міокарда

Негоспітальна пневмонія

Пролапс мітрального клапана

Миготлива аритмія

#

5

Хв., 69 р., поступив зі скаргами на задуху при фізичному навантаженні, перебої в діяльності серця. Через 2 тижні після лікування з’явився сухий кашель. Рs - 74 за 1', ЧСС - 88 за 1', миготлива аритмія. Тони серця ослаблені. Дихання везикулярне, печінка + 4 см, пастозність гомілок. АТ - 120/80 мм рт.ст., ФВ - 53%. Побічна дія якого з препаратів, що приймав хворий, проявилась?

@Еналаприл

Дігоксин

Гіпотіазид

Рибоксин

Верапаміл

#

7

Хворий 38 р. скаржиться на задишку, відчуття важкості в правому підребер’ї, 2 роки тому - перитуберкульоз легенів. Шийні вени набухли. Рs - 96 за 1', ритмічний, малий, м’який. Тони серця дуже ослаблені. Печінка + 7 см. Вільна рідина в черевній порожнині. ЕКГ - низький вольтаж, відхилення ЕВС вправо. Рентгенологічно: „мале серце”. Найбільш імовірний діагноз?

@Констриктивний перикардит

Гіпертрофічна кардіоміопатія, обструктивна форма

Міокардит

Ексудативний перикардит

Дефект міжпередсердної перетинки

#

8

Хвора В., 25 років, через 2 тижні після перенесеної ангіни вказує на підвищення температури тіла, болі й припухлість у колінних суглобах, висипка у вигляді червоних кілець на гомілках. Через кілька днів почали турбувати болі у гомілково-стопних, потім – у кульшових суглобах. Для якого захворювання характерні такі симптоми?

@Гостра ревматична лихоманка

Ревматоїдний артрит

Реактивний артрит

Токсико-алергічний дерматит

Деформуючий остеоартроз

#

9

Хворий К. скаржиться на загальну слабість, фебрильну температуру, переймоподібний біль унизу живота, рідкі мізерні випорожнення зі слизом і кров’ю. При огляді: язик обкладений, живіт болючий за ходом товстої кишки, сигма спазмована й болюча. Термін спостереження за контактними в осередку?

@7 днів

10 днів

14 днів

21 день

25 днів

#

10

У хворого М., жителя села, виникли загальна слабість, фебрильна температура, переймистий біль унизу живота, рідкі мізерні випорожнення зі слизом і прожилками крові, спазмованість і болючість сигмоподібної кишки. Заходи профілактики даного захворювання серед жителів села?

@Санітарно-гігієнічні

Вакцинопрофілактика

Фагопрофілактика

Антибіотикопрофілактика

Хіміопрофілактика

#

11

У хворої К. після повернення з відпочинку на морі впродовж тижня поганий сон, головний біль, зниження апетиту, здуття живота, запор. При огляді: t тіла 39,2°С, блідість шкіри, на животі – розеоли, відносна брадикардія, гепатоспленомегалія. Протиепідемічні заходи серед контактних в осередку?

@Медичне спостереження за контактними 21 день

Госпіталізація контактних в інфекційний стаціонар

Ізоляція контактних удома впродовж 14 днів

Ізоляція контактних удома впродовж 21 дня

Проведення контактним антибіотикопрофілактики

#

12

Хворий 56р., скарги на задишку, кашель з мокротинням, біль у ділянці серця. Об-но: дифузний “теплий” ціаноз, набухання шийних вен, симптоми “барабанних паличок” і “годинникових скельців”. ЧД – 28/хв, ЧСС – 110/хв. Тони серця ослаблені, акцент ІІ тону над легеневою артерією. В легенях жорстке везикулярне дихання, розсіяні сухі та вологі хрипи. Печінка+5см, периферійні набряки. Ваш ймовірний діагноз?

@Декомпенсоване легеневе серце

Стеноз гирла легеневої артерії

Дилатаційна кардіоміопатія

Ішемічна хвороба серця. СН - ІІБ

Стеноз лівого атріовентрикулярного отвору

#

14

Хвора Т., непритомна. Шкіра волога, на плечах і стегнах сліди ін’єкцій. Дихання поверхневе. АТ 110/70 мм рт.ст. Сухожилкові рефлекси підвищені. Судоми м’язів кінцівок. Вкажіть яка з ком найбільш вірогідна?

@Гіпоглікемічна

Кетоацидотична

Гіперосмолярна

Молочнокисла

Мозкова (інсульт)

#

15

При обстеженні чоловіка 46 років виявлено вузловий зоб ІІІ ст. На сканограмі “гарячий” вузол, при УЗД щитоподібної залози – вузол з гіпоехогенним вмістом. Рівень Т3 і Т4 у крові підвищений, TSH – знижений. На ЕКГ: миготлива аритмія. Про яке захворювання Ви можете думати?

@Токсична аденома ЩЗ

Дифузний токсичний зоб

Рак щитоподібної залози

Автоімунний тиреоїдин

Зоб Рід еля

#

16

Хворий Д., 58 років, скаржиться на загальну слабість, схуднення, підвищену пітливість, тремтіння рук. Вважає себе хворим 4-5 міс. Пульс ритмічний, 98 за хв. АТ 130/70 мм рт.ст. Щитоподібна залоза збільшена до ІІ ст. У правій частці пальпується вузол 2,0х3,5 см, твердої консистенції, фіксований до навколишніх тканин, не зміщується. Регіонарні лімфатичні вузли збільшені, не болючі. Ваш попередній діагноз?

@Фолікулярний рак

Вузловий токсичний зоб

Автоімунний тиреоїдин

Вузловий нетоксичний зоб

Кіста щитоподібної залози

#

17

Хворий П., 57 років, скаржиться на загальну слабість, схуднення, підвищену пітливість, тремтіння рук. Вважає себе хворим 3-4 міс. Пульс ритмічний, 96 за хв. АТ 140/65 мм рт.ст. Щитоподібна залоза збільшена до ІІ ст. У правій частці пальпується вузол 2,0х3,2 см, твердої консистенції, фіксований до навколишніх тканин, не зміщується. Регіонарні лімфатичні вузли збільшені, не болючі. Який із додаткових методів дослідження найбільш інформативний для верифікації діагнозу?

@Толкоголкова аспірацій на біопсія

Ультразвукове дослідження

Комп’ютерна томографія

Імунограма

Гормональні дослідження (Т3, Т4, ТТГ крові)

#

18

У хворого Р., який лікується з приводу септичного стану, раптово розвинулися виражена слабкість, адинамія, блювота, пронос. Сопор. Пульс ниткоподібний, 110 уд/хв., АТ 60/40 мм рт.ст. На ЕКГ: тахікардія, зниження вольтажу всіх зубців. Лабораторні дані: гіпонатріємія, гіпохлоремія, гіперкаліємія, гіпоглікемія. Вкажіть причину розвитку такого стану:

@Гостра недостатність надниркових залоз

Гіпоталамічна криза

Гіпоглікемічна кома

Пангіпопітуїтаризм

Гострий інфаркт міокарда

#

19

Хвора Н., 21 р. через 8 годин після вживання холодцю, відмічає озноб, біль у животі, нудоту, багаторазове блювання, рідкі зловонні, пінисті випорожнення. Об’єктивно: Т-38,8°С, тахікардія, болючість в епігастрії та правій здухвинній ділянці. Ваш діагноз?

@Сальмонельоз

Холера

Кишковий ієрсиніоз

Шигельоз

Ротавірусна інфекція

#

20

Хворого Л., 25 р. турбує біль у животі, рідкі випорожнення з домішками слизу 3-4 рази на добу. Хворіє протягом 5 діб. Т-37,8°С Язик вологий, обкладений білим нальотом. Живіт м’який, болючий у лівій здухвинній ділянці, сигмоподібна кишка спазмована. Найбільш інформативний метод діагностики?

@Бактеріологічний

Серологічний

Інструментальний

Біохімічний

Біологічний

#

21

Хвора, перебуваючи на роботі за кордоном, “постійно чує голоси дітей, які знаходяться дома, в Україні, і просять її швидше повернутися додому, привезти багато подарунків”. Тривожна, напружена, інколи розмовляє сама з собою. Визначіть психопатологічний синдром.

@Галюцинаторний

Деліріозний

Параноїдний

Парафренічний

Тривожний

#

22

У хворого спостерігається відчуження психічних функцій, свого “Я”: “я став якимось іншим, відчуваю це, але описати не можу”, “це і я, і не я”, “думки мої в тумані, вони не мої”, “мову свою чую десь збоку”, “усі мої відчуття пропали”. Визначіть психопатологічний синдром.

@Деперсоналізації

Дереалізації

Депресивний

Параноїдний

Іпохондричний

#

23

Хвора перенесла вогнищевий енцефаліт. Орієнтування у неї не порушене. “Відчуває, що все навколо нереальне: будинки маленькі, круглі або викривлені, дерева перевернуті, а люди – дуже високі, з тоненькими руками та ногами”. Визначіть психопатологічний синдром.

@Дереалізації

Деперсоналізації

Галюцинаторний

Онейроїдний

Сенестопатичний

#

24

Хворому на алкоголізм проведено резекцію шлунка. Вночі після операції “бачив диявола, який кривлявся і кидав на нього котів і собак”. Дезорієнтований в навколишньому, збуджений, агресивний. Температура тіла 38,4°, обличчя гіперемоване, гіпергідроз. Визначіть психічний розлад.

@Алкогольний делірій

Інфекційний параноїд

Алкогольний параноїд

Інфекційний делірій

Алкогольний галюциноз

#

25

Лікар 64 років періодично вживає алкогольні напої, рік тому переніс інфаркт міокарда. Не знає назви ліків, не володіє медичними термінами, забув імена дружини і дітей. Благодушний. Виражені симптоми орального автоматизму, склероз судин сітківки. Визначіть тип деменції.

@Атеросклеротична

Сенильна

Алкогольна

Пресенильна

Гіпертонічна

#

26

Хворий страждає на СНІД. Повністю дезорієнтований, не розуміє переносного значення прислів’їв, забув назви навколишніх предметів, не виконує прості арифметичні дії, харчовий інстинкт посилений, критика до свого стану відсутня. Визначіть психопатологічний синдром.

@Дементний

Псевдодементний

Корсаковський

Гебефренічний

Паралітичний

#

28

Хворий 25 років скаржиться на осиплість голосу, випадіння волосся та висипку на шкірі, яка не супроводжується суб’єктивними відчуттями. Об’єктивно: Загальний стан пацієнта задовільний. На тулубі та в періанальній ділянці – округлі папули 0,5 – 1,0 см в діаметрі, мідно-червоного кольору, помірно-щільні; шкіра навколо папул без ознак запалення. На волосяній частині голови – дрібновогнищева алопеція. При огляді зіву – мигдалики помірно збільшені, мідно-червоного кольору. Відзначається помірний поліаденіт. Поставте хворому попередній діагноз?

@Сифіліс вторинний рецидивний

Сифіліс вторинний свіжий

Сифіліс третинний

Трихофітія гладкої шкіри та волосяної частини голови

Кір

#

29

Хворий 40 років скаржиться на висипку на шкірі, зниження слуху та гостроти зору. Об’єктивно: у підлопатковій ділянці справа – напівкулясті синюшно-червоні неболючі щільної консистенції згруповані горбики, розміром з горошину, деякі з ознаками виразкування, на шкірі кінцівок - “мозаїкоподібні” рубці. При рентгендослідженні – розширення висхідної частини аорти. РІФ, РІБТ – позитивні. Реакція Васермана негативна. Ваш діагноз?

@Третинний період сифілісу

Туберкульозний вовчак

Базально-клітинна карцинома

Лепра, лепроматозний тип

Трихофітія інфільтративно-нагнійна

#

30

Хворий 25 років, розлучений, скаржиться на дефект шкіри в ділянці головки прутня. Об’єктивно: на шкірі головки прутня неболюча ерозія, різко обмежена, правильної округлої форми, гладка, м’ясо-червоного кольору, при пальпації – краї та дно ерозії ущільнені. Пахвинні лімфатичні вузли збільшені, не болючі, рухомі, не спаяні. Реакція Васермана негативна. Поставте хворому попередній діагноз?

@Сифіліс первинний серонегативний

Рак прутня

Герпес генітальний

Шанкриформна піодермія

Четверта венерична хвороба

#

31

Пацієнтка 19 років скаржиться на збільшення одного мигдалика та дискомфорт в горлі при ковтанні. Об’єктивно: загальний стан задовільний. Зів блідо-рожевого кольору, справа - збільшений мигдалик без ознак запалення. Регіонарний лімфовузол збільшений до розмірів грецького горіха, рухливий, неболючій. РІФ- позитивна, реакція Васермана негативна. Ваш діагноз?

@Сифіліс первинний серонегативний

Хронічний тонзиліт

Фолікулярна ангіна

Паратонзилярний абсцес

Туберкульоз мигдаликів

#

32

Хвора 22 років після вживання феноксиметилпеніциліну з приводу ангіни скаржиться на температуру 38°С, головний біль, загальну слабкість та появу плямистої висипки на шкірі тулуба. Об’єктивно: на шкірі тулуба - рясна симетрична розеольозна висипка; на лівій статевій губі – виразка на стадії епітелізації; пахвинні лімфатичні вузли збільшені, рухомі, не спаяні, не болючі; помірно виражений поліаденіт. РІФ, КСР – позитивні. Ваш діагноз?

@Вторинний свіжий сифіліс

Медикаментозна токсикодермія

Системний червоний вовчак

Кір

Краснуха

#

33

Чоловік 52 років звернувся до дільничого лікаря зі скаргами на слабість, субфебрильну температуру тіла, кашель з виділенням слизового харкотиння, втрату маси тіла (10кг за 4 місяці). Об’єктивно: температура 37,5°, ЧДР- 24/хв., пульс 112/уд.хв., АТ – 110/70 мм рт. ст.; в легенях - жорстке дихання, сухі розсіяні хрипи. Пальпуються лімфовузли в шийних та надключичних ділянках з обох сторін. В крові - лімфоцитоз (80%). Виберіть подальшу тактику дільничого лікаря:

@Направити пацієнта до гематолога

Призначити протизапальну терапію

Направити пацієнта до онколога

Проводити подальше амбулаторне обстеження пацієнта (R – графія ОГК, комп’ютерна томографія, біохімічні аналізи крові)

Призначити дезінтоксиційну і симптоматичну терапію

#

35

Хворий 50 років скаржиться на легку стомлюваність, зниження апетиту, нічну пітливість , дискомфорт у животі , втрату маси тіла. Об’єктивно: блідість шкіри , гепатоспленомегалія, у периферичній крові – лейкоцитоз із зсувом лейкоцитарної формули вліво ,базофільно – еозинофільна асоціація , анемія , тромбоцитопенія. Який з наведених нижче результатів обстеження хворого підтверджує попередній діагноз?

@Наявність філадельфійської хромосоми

Тіні Боткіна - Гумперхта

Підвищений рівень лужної фосфотази

Знижений рівень ціанкобаламіну

Тотальна трипаросткова гіперплазія кісткового мозку з мегакаріоцитозом

#

36

Хвора 40 років госпіталізована в гематологічне відділення матковою кровотечею. Об’єктивно: шкіра бліда з поверховими крововиливами в ділянці тулуба і кінцівок. Аналіз крові: ер. – 2,6•1012/л; Нb -80г/л; лейк. -4,2 • 105/л; е. -3%, п.-8%,с. 56%; л – 29%, m -9%, тромбоцити - 50·109/л Визначте тип кровоточивості у даної хворої:

@Петехіально – плямистий

Гематомний

Змішаний (синцево – гематомний)

Васкулітно - пурпурний

Ангіоматозний

#

37

Хвора 28 років скаржиться на слабкість, запаморочення, жовтушність шкіри, дискомфорт у правому та лівому підребер’ях. Не переносить холоду. Об’єктивно: жовтушність шкіри та слизових оболонок. Печінка + 3см, пальпується нижній полюс селезінки. В аналізі крові: анемія, ретикулоцитоз, лейкоцитоз із зсувом лейкоцитарної формули до промієлоцитів. Запідозрено аутоімунну гемолітичну анемію. Оберіть правильне, стосовно вказаного захворювання, твердження:

@Діагноз підтверджується позитивною пробою Кумбса

Характерним є зростання рівня прямого білірубіну

В основі захорювання лежать зміни структури мембрани еритроцитів

У трепанобіоптаті виявляють гіпоплазію червоного паростка

Найспецифічнішими тестами є проба Хема (кислотна проба) та сахарозна проба

#

38

У хворого 19 років на 7 день лікування в ревматологічному відділенні з приводу гострої ревматичної ооо з’явилась жовтушність шкіри та слизових оболонок, знизився рівень гемоглобіну. підвищився рівень ретикулоцитів та непрямого білірубіну. Проба Кумбса дала позитивний результат. Який із застосованих лікарських засобів найбільш ймовірно спричинив появу медикаментозно - індукованої гемолітичної анемії?

@Бензиппеніцилін натрію

Диклофенак натрію

Хлорохін

Преднізолон

Аскорбінова кислота

#

39

Хвора 38 років скаржиться на слабість, запаморочення, серцебиття, сухість шкіри, ламкість нігтів, викривлення смаку(ріса сhloratica). Хворіє близько року. В анамнезі періодичні маткові кровотечі. . Об’єктивно:шкіра бліда, з алебастровим відтінком, суха. Хейліт. Язик червоний згладжений. Р – 105/хв., ритмічний . Тони серця ослаблені, шум “дзиги” на яремній вені. Живіт м’який , помірно болючий в епігастрії. Аналіз крові: ер.- 2.8 • 1012/л; Нb -68г/л , лейк. 4,8• 109/л; , тромбоцити - 200·109/л. Анізоцитоз та пойкілоцитоз Яке лікування найбільш доцільне в даному випадку?

@Препарати заліза реr os

Переливання еритроцитарної маси

Переливання цільної крові

Пересадка кісткового мозку

Парентеральна терапія преператами заліза

#

40

Хвора К., на цукровий діабет хворіє 12 років, знаходиться у комі. Об-но: шкіра суха, дихання шумне, запах ацетону у видиханому повітрі. АТ 105/60 мм рт.ст. Пульс 100 за/хв., рН крові – 7,0. Ваш діагноз?

@Кетоацидотична

Гіпоглікемічна

Гіперосмолярна

Молочнокисла

Мозкова (інсульт)

#

41

Жінка, 32 років, звернулась з приводу збільшення ЩЗ. Із анамнезу видно, що під час аварії на ЧАЕС перебувала у зоні підвищених радіоактивних опадів. Збільшення ЩЗ відмічає на протязі 1 року, поступово прогресує. Об-но: ЩЗ збільшена до ІІ ст., у ній пальпується щільний вузол, малорухомий, неболючий. Підщелепні лімфатичні вузли збільшені, не болючі. При УЗД у ЩЗ виявлено гіпоехогенний утвір без чітких меж з кальцинатами. АТ 120/70 мм рт.ст. Пульс 78 уд/хв. На основі приведених даних у хворої можна запідозрити:

@Рак щитоподібної залози

Дифузний нетоксичний зоб

Аденому щитоподібної залози

Підгострий тиреоїдит

Дифузний токсичний зоб

#

44

Хвора Д., 81 рік скаржиться на часті криваві рідкі випорожнення з домішками гною та слизу, ниючі болі у лівій половині живота впродовж 3 днів. Напередодні був пароксизм миготливої аритмії. Об-но: t -37,3°С, ЧСС 96/хв, тони ритмічні АТ 100/60 мм рт.ст., живіт м’який, болючий в лівій половині, аускультативно шум зліва на 2 см вище пупка, перистальтика звичайна. Ректально - на рукавичці кров. Ваш діагноз?

@Негангренозний ішемічний коліт

Синдром подразненої кишки

Інфаркт лівої нирки

Геморой

Часткова кишкова непрохідність

#

45

Хворий, 25 років, поступив на приймальний покій у важкому стані з нападами судом. Багато років хворіє на виразку 12-палої кишки. В останні два місяці майже щоденно були блювоти кислим вмістом. За цей час схуд на 15 кг. Об’єктивно: нижня межа шлунку на 6 см нижче пупка. Аналіз крові: загальний білок сироватки крові – 43 г/л, гематокрит – 59%, калій сироватки – 2,7 ммоль/л, натрій – 122 ммоль/л, хлор – 90 ммоль/л, сечовина – 12,6 ммоль/л. Яке ускладнення розвинулось у хворого?

@Декомпенсований стеноз

Субкомпенсований стеноз

Компенсований стеноз

Клінічна картина обумовлена іншим ускладненням виразкової хвороби

Пенетруюча виразка

#

46

Хворий, 38 років, звернувся до лікаря зі скаргами на відчуття повноти в епігастрії, відрижку повітрям, блювоту. Вказані явища стали турбувати останній місяць, поступово наростають. Схуд на 3 кг. Впродовж 3-х років страждає на виразкову хворобу. Об’єктивно: живіт при пальпації м’який, неболючий. Нижня межа шлунку знаходиться на 4 см нижче пупка. Загальний аналіз крові: Ер. – 4,2 х 1012/л, загальний білок сироватки крові – 60 г/л, гематокрит – 50%. Який попередній діагноз можна поставити?

@Пілородуоденальний стеноз

Переродження виразки в рак

Пенетруюча виразка

Кальозна виразка

Поліп шлунку

#

47

Хворий 58 р., на прийомі у сімейного лікаря скаржиться на нудоту, дискомфорт та біль в правому підребер’ї, схуднення, періодичне підвищення температури до 37,2°С, загальну слабкість. Шкіра та склери блідо-жовтушного кольору, Ps-84 уд. за 1', ритмічний, задовільних властивостей. Щитовидна залоза та периферичні лімфовузли не збільшені. При огляді шкірних покривів живота звертає на себе увагу наявність видимої мережі підшкірних вен на правій половині живота. Живіт м’який, печінка на рівні правої реберної дуги чутлива при пальпації. Трофічні зміни на шкірі нижніх кінцівок. Про яке захворювання слід думати в першу чергу?

@Цироз печінки.

Хвороба Вільсона-Коновалова

Хронічний гепатит

Гострий гепатит

Калькульозний холецистит

#

51

Хвора 27 р., вчитель молодших класів, скаржиться на часті випорожнення до 3-х разів на добу, кал “грудкуватий”, із значною кількістю слизу, біль в животі, що поступово зникає після дефекації, дратівливість. Шкіра блідо-жовтушного кольору. Ps-74 уд. за 1', ритмічний, задовільних властивостей. АТ - 115/70 мм.рт.ст. Живіт м’який, при пальпації помірно чутливий по ходу товстої кишки. Колонофіброскопія: функціональна диспепсія. Про яке захворювання слід думати?

@Синдром подразненої товстої кишки

Хронічна невиразковий коліт

Хронічний ентерит

Хвороба Крона

Хвороба Уіпла

#

52

Хворий 20 р. скаржиться на біль в епігастральній ділянці, слинотечу, нудоту, закрепи, печію. Біль з’являється через 2 год. після вживання їжі та води. Хворіє 1,5 року. Стан погіршився після екзаменаційної сесії. Загальний стан умовно задовільний. Живіт м’який, болючий в епігастрії та пілородуоденальній ділянці. Позитивні симптоми Менделя, Опенховського, Боаса. Про яке захворювання слід думати в першу чергу?

@Виразкова хвороба ДПК

Хронічний некаменевий холецистит

Хронічний гепатит

Хронічний панкреатит

Гострий гастрит

#

53

Хворий 76 р. скаржиться на неприємний присмак в роті, відчуття здуття, бурчання та переливання в животі, неприємний запах при виділенні газів. Хворіє на дисбактеріоз кишечника 10 років. Загальний стан умовно задовільний. Живіт м’який здутий, болючий в навколопупковій ділянці та по ходу товстої кишки. Яка комбінація лікарських засобів найбільш виправдана в даному випадку?

@Біфіформ, дуспаталін, метеоспазміл

Но-шпа, еспумізан, платифілін

Салофальк, церукал, фталазол

Платифілін, но-шпа, метоклопрамід

Еспумізан, платифілін, анальгін

#

54

Пожежника, 36 років, доставлено в лікарню після перебування протягом 1 години в задимленому приміщенні. Збуджений, дезорієнтований, була короткочасна втрата свідомості. Шкіра рожева, суха. Пульс – 116 за 1 хв, АТ – 160/100 мм рт ст..В легенях – різнокаліберні хрипи. Який метод лікування необхідно застосувати першочергово?

@Гіпербарична оксигенація

Серцево-легенева реанімація

Тільки ШВЛ

Форсований діурез

Антибітикотерапія

#

56

Хворий, 18 р., скаржиться на періодичну появу жовтушного забарвлення шкіри, кволість, важкість у лівому підребір’ї. Об-но: лімфовузли не збільшені, печінка біля краю реберної дуги, селезінка + 3 см. ЗАК: Ер-2,7х1012/л, Нв-84 г/л, КП-0,96, ретикулоцити-18%, еритрокаріоцити, мікросфероцити. Непрямий білірубін - 32 мкмоль/л, в сечі - гемосидерин, вміст заліза в сироватці крові – 23,5 ммоль/л. Ваш діагноз?

@Анемія Мінковського - Шоффара

Аутоімунна гемолітична анемія

Сидероахрестична анемія

Гіпопластична анемія

В12, фолієво дефіцитна анемія

#

57

Хвора, 66 років, скаржиться на задишку, біль у кінчику язика, парестезії рук. Оперована з приводу шлункової кровотечі. Об-но: сосочки язика згладжені, Ps – 100 за 1 хв., систолічний шум над верхівкою, печінка та селезінка не збільшена. Неврологічний статус: порушення чутливості, сухожильні рефлекси Д(S. ЗАК: Ер-2,7х1012/л, Нв-84 г/л, КП-1,2, еоз.-2%, пал.-3%, сегм.-64%, лімф.-26%, мон.-5%, ШЗЕ-7 мм/год. Макроовалоцити. Залізо сироватки крові – 17,3 мкмоль/л. Діагноз?

@В12, фолієво дефіцитна анемія

Аутоімунна гемолітична анемія

Сидероахрестична анемія

Гіпопластична анемія

Анемія Мінковського - Шоффара

#

58

Хворий, 48 р., скаржиться на кволість, пітливість, інтенсивний свербіж щкіри, хвилеподібна лихоманка, збільшення шийних-надключичних лімфовузлів. Об-но: блідість шкіри та слизових, шийні лімфовузли – рухомі, щільно-еластичні, розміром грецького горіху, не болючі, не спаяні зі шкірою. ЗАК: Ер-3,0х1012/л, Нв-100 г/л, лей - 14х109/л, еоз.-6%, баз.-3%, пал.-11%, сегм.-69%, лімф.-7, мон.-4%, тромб.-280х109/л, ШЗЕ-37 мм/год. Який метод обстеження слід використати для верифікації діагнозу?

@Біопсію лімфатичного вузла

Стернальна пункція

Біопсію м’язів

Рентгенографію органів грудної клітки

Люмбальну пункцію

#

59

Хворий, 48 р., скаржиться на кволість, пітливість, інтенсивний свербіж щкіри, хвилеподібна лихоманка, збільшення шийних-надключичних лімфовузлів. Об-но: блідість шкіри та слизових, шийні лімфовузли – рухомі, щільно-еластичні, розміром грецького горіху, не болючі, не спаяні зі шкірою. ЗАК: Ер-3,0х1012/л, Нв-100 г/л, лей - 14х109/л, еоз.-6%, баз.-3%, пал.-11%, сегм.-69%, лімф.-7, мон.-4%, тромб.-280х109/л, ШЗЕ-37 мм/год. Який морфологічні ознаки буде знайдено при біопсії лімфовузла?

@Клітини Березовського -Штернберга

Плазмоцити

Тільця Гейнца

Клітини Боткіна-Гумпрехта

Тільця Мелорі

#

60

Хворий, 28 р., скаржиться на кволість, болі в кістках, часті ГРВІ, запаморочення. Об-но: блідість шкіри та слизових, осалгія. ЗАК: Ер-2,7х1012/л, Нв-80 г/л, КП – 0,9, ретикулоцити – 0,5, лей - 5х109/л, еоз.-1%, баз.-3%, пал.-7%, сегм.-60%, лімф.-23%, мон.-2%, плазмоцити – 4, тромб.-280х109/л, ШЗЕ-64 мм/год. Загальний білок крові-120 г/л, ЗАС: значна протеїнурія. Rо-черепа: вогнища деструкції. Діагноз?

@Мієломна хвороба

Хронічний лімфолейкоз

Гострий лімфолейкоз

Гострий мієлолейкоз

Хвороба Вальденстрема

#

61

Хворий, 28 р., скаржиться на кволість, болі в кістках, часті ГРВІ, запаморочення. Об-но: блідість шкіри та слизових, осалгія. ЗАК: Ер-2,7х1012/л, Нв-80 г/л, КП – 0,9, ретикулоцити – 0,5, лей - 5х109/л, еоз.-1%, баз.-3%, пал.-7%, сегм.-60%, лімф.-23%, мон.-2%, плазмоцити – 4%, тромб.-280х109/л, ШЗЕ-64 мм/год. Загальний білок крові-120 г/л, ЗАС: значна протеїнурія. Rо-черепа: вогнища деструкції. Який метод дослідження для підтвердження діагнозу буде найбільш інформативний?

@Стернальна пункція

Електрофорез білків сироватки крові

Біопсія лімфовузла

Реакція Вааля - Роузе

Тест Шилінга

#

62

Хворий М., 53 роки, палить 28 років. Скаржиться на підйом температури тіла до 37,1°С, кашель з виділенням гнійного харкотиння, задишку, яка з’являється під час фізичного навантаження. Такі симптоми виявляються в осінньо-весняний період вже декілька років. Об’єктивно – над легенями рівномірно послаблене везикулярне дихання з дзижчачими та свистячими хрипами. Аналіз крові: л- 9,8x109/л. Рентгенологічно: послаблений легеневий малюнок, перибронхіальна інфільтрація. Бронхоскопія: гіперемія слизової оболонки з наявністю виділень слизово-гнійного характеру. Який діагноз з наведених нижче є найбільш ймовірним?

@Хронічний бронхіт

Бронхіальна астма

Пневмонія

Ексудативний плеврит

Бронхоектатична хвороба

#

63

Дівчина 19 р., захворіла гостро, два дні тому, після переохолодження. Скаржиться на кашель з “іржавим” харкотинням, біль у м’язах, суглобах, виражену загальну слабкість, задишку при навантаженні. Об’єктивно – гіперемія обличчя, підвищення температури тіла до 38,9°С, ЧД - 34/хв. Над легенями: при перкусії - тупий перкуторний звук нижче від кута лопатки ліворуч, аускультативно - дихання бронхіальне. Тони серця ритмічні, чисті, тахікардія. АТ 100/70 мм рт.ст. Аналіз крові: Л - 16,8x109/л, ШЗЕ - 41 мм/год. Рентгенографія легень: гомогенне інтенсивне затемнення нижньої частки лівої легені. Який діагноз є найбільш ймовірним?

@Пневмонія

Гострий бронхіт

Туберкульоз легень

Тромбоемболія дрібних гілок легеневої артерії

Ексудативний плеврит

#

64

Хворий П, 22 роки скаржиться на кашель з виділенням “іржавого” харкотиння, епізоди затьмарення свідомості, підвищення температури тіла до 40,1°С, задишку, біль в м’язах. Об’єктивно: ЧД - 36/хв. Справа, нижче кута лопатки – тупий перкуторний звук, при аускультації - бронхіальне дихання, крепітація. Аналіз крові: Л-17,8x109/л, ШЗЕ – 39 мм/год. Який діагноз є найбільш ймовірним?

@Пневмонія

Туберкульоз легені

Бронхоектатична хвороба

Муковісцидоз

Рак легені

#

65

Хворий К, 72 роки, скаржиться на набряки на ногах, відчуття важкості і розпирання в правому підребер’ї, задуху у стані спокою. Більше 25 років хворіє на ХОЗЛ. Об’єктивно – ортопное, здуття шийних вен, дифузний ціаноз, акроціаноз. Грудна клітка бочкоподібна, перкуторний звук з коробочним відтінком, різко послаблене везикулярне дихання з обох сторін, тріскучі вологі хрипи в нижніх відділах легень. Тони серця послаблені, акцент ІІ тону над легеневою артерією. печінка +3 см. Яке ускладнення найбільш ймовірне для даного хворого?

@Хронічне легеневе серце

Гостре легеневе серце

Гостра лівошлуночкова недостатність

Хронічна серцева недостатність

Позагоспітальна пневмонія

#

66

Хвора С., 25 років, відчула себе погано в приміщенні аптеки. Стоїть, спираючись на підвіконня з фіксованим плечовим поясом. Об’єктивно – обличчя одутловате, вдих короткий, видих подовжений ЧД - 12/хв, ЧСС - 100 за хв., АТ - 100/70 мм рт.ст., над легенями при перкусії коробочний відтінок перкуторного звуку. При аускультації - дихання везикулярне, жорстке, сухі, свистячі хрипи, більше на видиху. Cor – акцент ІІ тону над легеневою артерією. Живіт без особливостей. Попередній діагноз?

@Бронхіальна астма

ХОЗЛ

Трахеобронхіальна дискінезія

Гострий ларинготрахеїт

Тромбоемболія легеневої артерії

#

67

Хворий В., 42 роки, звернувся за медичною допомогою з приводу почастішання нападів ядухи до 10 раз на добу, які набули затяжного перебігу. Більше 20 років хворіє на БА. Об’єктивно – поза “кучера”, в акті дихання бере участь допоміжна мускулатура. Підшкірно введено адреналін, симптоматика погіршилась. Яку групу препаратів слід призначити в першу чергу?

@Глюкокортикостероїди

Відхаркуючі

Інгаляційні 2-адреноміметики короткої дії

Метилксантини

Інгаляційні холіноблокатори.

#

68

В приймальне відділення лікарні швидкої медичної допомоги привезли хвору С., 44 роки, у якої симптоми астми обтяжують фізичну активність, є постійними і тривалими як в денний так і нічний час. ОФВ1 - 50-60% від належних величин, відхилення менше 30%. Який ступінь важкості перебігу захворювання?

@Важка персистуюча бронхіальна астма

Персистуюча бронхіальна астма середнього ступеню важкості

Інтермітуюча бронхіальна астма

Легка персистуюча бронхіальна астма

Астматичний статус

#

69

Хвора К., 21 рік, працює аптекарем, через два місяці початку роботи стала відмічати першіння в горлі, надсадний сухий кашель, а пізніше з’явились напади ядухи. У вихідні дні симптоми суттєво зменшуються. На момент огляду у хворої розвинувся напад ядухи, який було знято інгаляцією сальбутамолу. Об’єктивно – дихання над легенями послаблено, видих подовжений, розсіяні сухі свистячі хрипи. ЧД - 14/хв, ЧСС - 100/хв. Ваш попередній діагноз?

@Бронхіальна астма

Хронічний бронхіт

Медикаментозна хвороба

Спонтанний пневмоторакс

ХОЗЛ

#

70

Пацієнт З., захворів гостро через 4 год після вживання м’ясного салату. Скарги на різкий переймоподібний біль в епігастрії, біль голови, нудоту, підвищення температури тіла до 38° С. Через 1 год після промивання шлунку вказана симптоматика зникла. Встановіть діагноз

@Харчова токсикоінфекція

Сальмонельоз, гастроентеретична форма

Ботулізм, початковий період

Кампілобактеріоз, кишкова форма

Гострий шигельоз, гастроентероколітична форма.

#

71

Пацієнт А. , захворів гостро з підвищення температури тіла до 38° С, загального нездужання, втрати апетиту. На 4-й день хвороби самопочуття покращилося, однак з’явилася жовтушність шкіри та склер, сеча набула коричневого кольору. Який з наведених лікарських засобів можна застосувати для попередження розвитку хвороби у членів сім’ї?

@Донорський імуноглобулін

Плазмову вакцину

Рекомбінантну вакцину

Рекомбінантні інтерферони

Індуктори ендогенного інтерферону

#

72

Хвора Т., 33 років, госпіталізована із скаргами на біль у дрібних суглобах рук, ранкову скутість, важкість самообслуговування, які з'явилися 3 дні тому після переохолодження. Об'єктивно: променево-запястні, II, III п’ястно-фалангові та проксимальні міжфалангові суглоби II, III пальців набряклі, гарячі на дотик, гіперемовані, болючі при рухах. Кров: Ер. - 3,9х1012/л, НЬ - 120 г/л, Л -6,0x109/л, ШОЕ 35 мм/год., ревмопроби; СРБ 36 мг/дл, сіаловий тест 480 од, ревматоїдний фактор - позитивний, сіркомукоїд 660 од. Rо-графія суглобів: остеопороз, поодинокі крайові узури, звуження міжсуглобових щілин. Ваш попередній діагноз?

@Ревматоїдний артрит

Остеоартроз

Реактивний артрит

Подагра

Псоріатичний артрит

#

73

Хворий, 72 років, поступив зі скаргами на блювання до декількох разів на день на протязі двох місяців, при якому виділяється блювотиння з неприємним запахом та вжитою напередодні їжею, важкість в епігастрії, схуд на 15 кг. Близько 10 років страждає виразковою хворобою, щорічно лікувався з приводу загострень. Рік тому лікувався з приводу інфаркту міокарду. Хворий виснажений. При рентгеноскопії шлунок містить значну кількість рідини, збільшений, нижній край на рівні лонної кістки, перистальтика поверхнева, через 24 год у шлунку більша частина прийнятого контрасту. Гематокрит – 60%, сечовина – 14,4 ммоль/л, хлориди – 95 ммоль/л. Яке оперативне втручання показане хворому?

@Гастроентероанастомоз

Гастректомія

Резекція 1/2 шлунку

СПВ з дренуючою операцією

Гастростомія

#

74

У хворого 17 р. скарги на переймоподібний біль в животі, часті рідкі випорожнення з домішками свіжої крові та слизу. Хворіє 1 рік. Схуд на 10 кг. Об-но: Ps-92/хв, АТ-100/70мм рт ст, Т-37,40С. Живіт м'який, болючий по ходу товстого кишечника. Сигмовидна кишка спазмована. В крові: ер.-3,2х1012/л, Нв-92 г/л, лейк.-10,6х109/л, ШОЕ-32 мм/год. Іригоскопія – товста кишка звужена, гаустри відсутні, контури нечіткі, симптом "водопровідної труби". Який найбільш ймовірний діагноз?

@Неспецифічний виразковий коліт

Хронічний ентероколіт

Туберкульоз кишечника

Амебна дизентерія

Хвороба Крона

#

75

Пацієнт К., 16 р. направлений комісією військкомату. Скарг не пред’являє. При огляді: шкірні покриви звичайні, плечовий пояс добре розвинений. Ps - 62 за хв., дещо напружений. Ліва межа серця на 1,5 см зовні від лівої середньоключичної лінії, тони серця звучні, акцент ІІ тону і грубий систолічний шум на аорті, який проводиться в міжлопаткову ділянку зліва. АТ 210/120 мм рт. ст. Який найбільш ймовірний діагноз?

@Коарктація аорти

Недостатність клапану аорти

Дефект міжпередсердної перетинки

Незарощення боталової протоки

Недостатність мітрального клапану

#

76

Хворий 45 р., захворів гостро після переохолодження. Т-38,7°С. При кашлі виділяється мокротиння з неприємним запахом. Справа вислуховуються різнокаліберні вологі хрипи. В крові: Л-16,0х109/л, н.п.я.-12%, ШОЕ-52 мм/год. Ro: в 3-му сегменті справа визначається фокус затемнення 3 см малої інтенсивності з нечіткими рівними контурами і просвітленням в центрі. Яке захворювання найбільш ймовірне?

@Абсцедуюча пневмонія

Інфільтративний туберкульоз

Периферичний рак легень

Ехінококова кіста

Кіста легені

#

77

50-річний хворий скаржиться на приступи болю в епігастрії, які виникають через 1,5 год. після їжі, нудоту. Біль з‘явився після призначення аспірину у зв‘язку із перенесеним інфарктом міокарда у 2003 р. Об-но: ЧСС=75/хв, АТ - 130/80 мм рт. ст., серце – тони ослаблені на верхівці, болючість та резистентність епігастрію при пальпації. Оберіть найбільш патогентично обґрунтований спосіб корекції даного стану:

@Призначення мізопростолу

Зниження дози аспірину

Заміна аспірину на аспікард

Прийом засобу після їжі

Прийом аспірину разом з антацидом

#

79

Хворій 50 років після загострення тромбофлебіту глибоких вен нижньої кінцівки призначено варфарин. Через деякий час у хворої з‘явились скарги на носові кровотечі, появу сечі червоного кольору. Об-но: Р-75 за хв., АТ -100/60 мм рт.ст., синці на тулубі, що зливаються, носова кровотеча. Який гемостатичний засіб слід призначити з метою негайної зупинки кровотечі?

@Етамзилат натрію

Гліцерофосфат кальцію

Вікасол

Гепарин

Протаміну сульфат

#

80

Хвора 50 років, якій у зв‘язку із загостренням бронхіальної астми було призначено беклометазон, сальметерол, атровент, теопек та амброксол, скаржиться на втрату голосу, печіння на кінчику язику та губах. Об-но – почервоніння шкіри навколо губ, нашарування жовто-коричневого кольору на слизовій роту, афонія. Який з наведених засобів викликав дане ускладнення?

@Беклометазон

Амброксол

Атровент

Теопек

Сальметерол

#

81

Хвора 50 років, яка знаходиться на лікуванні в гематологічному відділенні з приводу хронічного лімфолейкозу, скаржиться на лихоманку, головний біль, біль та печіння у правій пахвинній ділянці. Об-но: температура тіла – 39,3°С, у правій пахвиній ділянці вздовж ребер – висипка у вигляді везикул фоні шкіри червоного кольору. Який з наведених засобів слід призначити для лікування даного ускладнення?

@Ацикловір

Інтерферон

Диданозин

Ламівудин

Ремантадин

#

82

В клініку швидкої допомоги поступив пацієнт із ознаками травматичного шоку: відсутність свідомості, виражена блідість шкіри, АТ-80/50 мм рт. ст., відкриті рани тулуба. Подальші дії лікаря стосовно оперативного втручання?

@Негайне втручання по- життєвим показам

Згода присутніх родичів

Згода самого хворого, якщо він при свідомості

Врахування раніше висловлених побажань пацієнта

Згода законного представника постраждалого

#

83

Хв-й С., 68 р, скаржиться на задишку при фізичному навантаженні, кашель з виділенням слизового харкотиння. Страждає на хронічний бронхіт. Об-но: допоміжна мускулатура приймає участь в диханні, набухання шийних вен на вдиху, коробчастий перкуторний тон над легенями, дихання везикулярне, послаблене. Rо ОГК – сплощення діафрагми, збіднення легеневого малюнка. Який діагноз є найбільш ймовірним?

@Емфізема легень

Фіброзуючий альвеоліт

Бронхолітіаз

Двобічний пневмоторакс

Пневмосклероз

#

85

У пацієнтки 28 років при пальпаторному обстеженні щитоподібної залози у лівій частці виявлено вузол розміром 20х16 мм, ущільнений, помірно болючий під час пальпації, “холодний” на сцинтиграфії з І131. Які обстеження необхідно провести для уточнення діагнозу?

@Аспіраційна тонкоголкова біопсія

Рефлексометрія

ЕКГ

Термографія

Визначення екскреції йоду з сечею

#

86

Хворий А., 58 років, хворіє на цукровий діабет 7 років. Після перенесеного харчового отруєння стан погіршився. Об-но: шкіра суха, язик сухий, обкладений білим нашаруванням, дихання поверхневе, запаху ацетону у повітрі не відчувається. У хворого нудота, проноси. Глюкоза крові – 41 ммоль/л. Вірогідний діагноз?

@Гіперосмолярна кома

Кетоацидотична кома

Лактоцидотична кома

Гіпоглікемічна кома

Церебральна кома

#

87

Сімейний лікар оглянув хворого К., 72 р., який скаржиться на виражену задишку, біль в грудній клітці, сильний кашель з виділенням харкотиння, t0-39,50– 400С, відсутність сечовипускання впродовж останньої доби. Об’єктивно: свідомість збережено. ЧД - 36 за хв. Cправа над нижньою часткою легень притуплений перкуторний звук, при аускультації – бронхіальне дихання, вологі хрипи у великій кількості. АТ - 80/60 мм. рт. ст. ЧСС - 120 за хв. Тони серця глухі, тахікардія. Яка тактика сімейного лікаря щодо подальшого лікування хворого?

@Госпіталізація в реанімаційне відділення

Амбулаторне лікування

Лікування в умовах денного стаціонару поліклініки

Госпіталізація в пульмонологічне відділення

Госпіталізація в неврологічне відділення

#

88

Хв. Ф., 48 років скаржиться на стійкий кашель з виділенням слизово-гнійного харкотиння (повним ротом), який турбує переважно зранку, експіраторну задишку, кволість. З анамнезу: з дитинства часто хворіє на пневмонії. Об-но: пальці у вигляді “барабанних паличок”. ЧД – 20 за хв. При перкусії – зліва над нижньою часткою легень - вогнище коробкового звуку, там же – аускультативно - вологі хрипи. Проба Манту – негативна. ОФВ1 – 70%, МВЛ – 75%. Яке з наведених досліджень має найбільшу діагностичну цінність для верифікації діагнозу?

@Бронхографія

Бронхоскопія

Ro-ОГК

Бранш-біопсія

Торакоскопія з біопсією легень

#

89

Хв. Р., 57 р. впродовж 15 років страждає на ХОЗЛ. Палить більше 30 років. Останнім часом самопочуття хворого істотно погіршилось: підсилилась задишка, з’явилися набряки гомілок. На ЕКГ: ЕВС відхилена вправо, блокада правої ніжки п. Гіса, високий та гострокінцевий зубець Т в ІІ та ІІІ відведеннях. Ro: відхилення конусу легеневої артерії. Тиск в легеневій артерії - 45 мм рт. ст. Яке ускладнення виникло у пацієнта?

@Легеневе серце

Емфізема легень

Пневмоторакс

Бронхоектази

Мітральний стеноз

#

90

Хворий 80-ти років близько 5-ти років страждає на ХОЗЛ. З 40 років регулярно приймає гіпотензивні засоби з приводу гіпертонічної хвороби. Впродовж останнього тижня у пацієнта істотно підсилилась задишка, кашель. При аускультації легень – жорстке дихання з подовженням видихом, сухі розсіяні хрипи на всьому протязі АТ - 180/100 мм. рт. ст. Тони серця приглушені, акцент ІІ тону над ЛА. Який з наведених препаратів протипоказаний пацієнту?

@Егілок

Диротон

Каптоприл

Арифон-ретард

Клофелін

#

91

Хворій 42 років, з симптоматичною артеріальною гіпертензією виявлено аденому кори наднирників з явищами первинного гіперальдостеронізму. Який засіб буде найбільш ефективним для контролю артеріального тиску перед оперативним втручанням у даному випадку?

@Спиронолактон

Пропранолол

Еналаприл

Ніфедипін

Доксазозин

#

92

Хворий, 56 років, хворіє на артеріальну гіпертензію та подагру. Зафіксовано підвищення АТ до 160/90 мм рт.ст. Рівень сечової кислоти плазми крові 0,56 ммоль/л. Яких препаратів слід уникати при проведенні медикаментозної корекції артеріальної гіпертензії?

@Діуретиків

Блокаторів кальцієвих каналів

Інгбіторів АПФ

Блокаторів ангіотензинових рецепторів

Бета-адреноблокаторів

#

93

Жінка 50 років, хворіє на ІХС, стенокардію, ускладнену симптоматичною гіпертензією із супутнім хронічним обструктивним захворюванням легенів. Приймання якої групи медикаментозних засобів у хворої буде обмежено супутньою патологією?

@Бета-адреноблокаторів

Блокаторів кальцієвих каналів

Інгібіторів ангіотензинперетворюючого ферменту

Блокаторів ангіотензинових рецепторів

Діуретинів

#

94

У жінки, 58р., що страждає на гіпертонічну хворобу 10 років, з’явились на фоні миготливої аритмії ознаки застійної серцевої недостатності. Які засоби необхідно додати до лікування даної пацієнтки через появу нової симптоматики?

@Серцеві глікозиди

Блокатори кальцієвих каналів

Блокатори калієвих каналів

Мембраностабілізатори

Симпатолітики

#

95

У жінки, 50 р., що страждає на ревматизм, стеноз лівого атріовентрикулярного отвору із застійною серцевою недостатністю з’явились часті шлуночкові екстрасистоли. Який антиаритмічний засіб є найбільш оптимальним в даній ситуації?

@Аміодарон

Дигоксин

Пропранолол

Верапаміл

Аймалін

#

96

У пацієнтки 40 років, що хворіє на аутоімунний тиреоідит, з’явились часті шлуночкові екстрасистоли. Лікарем призначено аміодарон на тривалий термін. Які лабораторні проказники підлягають контролю 1 раз на рік у пацієнтки?

@Рівень тиреоїдних гормонів

Показники іонограми

Показники загального аналізу крові

Загальний аналіз харкотиння

Рівень сечової кислоти плазми крові

#

98

Хворий С. 69 років скаржиться на відчуття задухи, серцебиття. Дані ЕКГ: ритм несинусовий, неправильний, ЧСС 120-140 за 1 хв. В анамнезі фібриляція передсердь протягом 6 місяців. Медикаментозно ритм не відновлюється. Які з додаткових обстежень слід призначити для вирішення питання механічної кардіоверсії?

@Ехокардіоскопія

Рентген органів грудної порожнини

Сцинтіграфія міокарда

Холтерівське моніторування ЕКГ

Коронарографія

#

101

Хворий М., 68р., що знаходиться в реанімаційному відділенні з діагнозом гострий інфаркт міокарда, раптово втратив свідомість. Об-но: пульс та АТ не визначаються. На ЕКГ: часті нерегулярні хвилі різної форми та амплітуди. Яке ускладнення розвинулось у хворого?

@Фібриляція шлуночків

Асистолія

Пароксизмальна шлуночкова тахікардія

Гостра серцева недостатність

Тромбоемболія легеневої артерії

#

102

Хворий М., 38р., скаржиться на пітливість, головний біль, арталгію, підвищення температури , які турбують протягом 2-х тижнів. Об-но: геморагії на шкірі та слизових оболонках, пульс 100 на хв., АТ 100/70 мм. рт. ст., вперше виявлений систолічний і протодістолічний шум в т. Боткіна. Лабораторно: .Е-2,9x1012/л, НВ-96%, Л-10,0x109/л ШОЕ-65мм/г. Проведення яких лабораторних аналізів підтвердить даний діагноз?

@Бактеріологічний посів крові

Коагулограма

ревмопроби

імунограма

визначення ферментів крові

#

104

Хвора С., 30 років, скаржиться на ожиріння, що розвинулося поступово, підвищений апетит, спрагу, поліурію, майже постійну сонливість, аменорею. Часто відмічається підвищення температури тіла до 38-39°С з ознобом, пітливістю, тахікардією, підвищенням артеріального тиску. Який відділ нервової системи пошкоджений?

@Гіпоталамус

Кора головного мозку

Таламус

Довгастий мозок

Мозочок

#

106

Хв-й Б., 64р., скаржиться на ниючі болі в епігастрії, які виникають відразу після їжі, відчуття переповнення шлунка, відрижку, здуття живота. При пальпації живота визначають помірну дифузну болючість в надчеревній ділянці. Виявлено ахлоргідрію, гіпергастринемію, порушення всмоктування ціан коболаміну. Ваш діагноз?

@Аутоімунний хронічний гастрит

Виразкова хвороба

Дискінезія жовчновивідних шляхів

В12 дефіцитна анемія

Синдром подразненого шлунка

#

107

Хворий П., 16 р, через 10 днів після перенесеної ангіни поступив в лікарню зі скаргами на сильний біль під час рухів в колінних та гомілково-ступневих суглобах, підвищення температури тіла до 39°С. Об-но: колінні та гомілково-ступневі суглоби набряклі, болючі при пальпації, рухи в них обмежені. На передній поверхні лівої гомілки визначаються щільні болючі плями багрово-червоного кольору, гарячі на дотик. Межі серця не змінені, тони ослаблені, м’який систолічний шум над верхівкою. Яке з наведених нижче досліджень допоможе підтвердити діагноз?

@Визначення титру АСЛ-О

Визначення рівня сечової кислоти

Визначення ревматоїдного фактору

Визначення антинуклеапрних антитіл

Визначення антитіл до нативної ДНК

#

108

Хвора М, 19 р, хворіє на ревматизм 6 років. При поступленні температура тіла 37,5°С; ціанотичний рум’янець на обличчі. Пульс аритмічний, часті екстрасистоли. АТ - 105/70 мм рт.ст. В ділянці верхівки серця визначається діастолічне тремтіння, верхня межа серця на рівні ІІ ребра по парастернальній лінії, І тон підсилений; Зовнішньо суглоби не змінені. Ан.крові: лейк.-9,6 x109/л (п-10%, с-72%, л-15%, м-3%), ШЗЕ-28 мм/год, титр АСЛ-О 600 од, СРБ++. Яке ураження серця найбільш характерне для даної патології?

@Мітральний стеноз

Бородавчатий ендокардит

Дилятаційна кардіоміопатія

Аортальна недостатність

Ексудативний перикардит

#

109

Хворий С., 15 р, скаржиться на підвищення t тіла до 37,8°С, загальну слабкість, біль та почервоніння спочатку лівого, а потім і правого колінного суглоба. 2 тижні тому переніс ангіну. Об-но: ліва межа серця по лівій середньо-ключичній лінії, тони серця послаблені, над верхівкою - м’який систолічний шум. На тулубі та гомілках - блідо-рожева кільцеподібна висипка. Ан.крові: лейк.-9,8x109/л, ШЗЕ-37 мм/год, фібриноген 5г/л, титр АСЛ-600 од, СРБ++. Якою повинна бути вторинна профілактика данного захворювання після проведення стаціонарного лікування?

@Біцилін –5 впродовж 5 років

Біцилін-3 при інткеркурентній інфекції

Бензилпеніцилін навесні та восени

Аспірин навесні та восени

Біцилін –5 впродовж 3 років

#

110

Хвора Р., 39 р., скаржиться на біль при рухах в суглобах кисті з обох боків, їх набряклість, ранкову скутість, періодичне підвищення температури тіла. Об-но: праві та ліві міжфалангові, п‘ясно-фалангові суглоби припухлі, гарячі на дотик, об‘єм рухів в них істотно зменшений, на розгинальній поверхні суглобів визначаються підшкірні вузлики. Ан.крові: лейк.-8,6x109/л, ШЗЕ-45 мм/год, СРБ+++, Реакція Ваалер-Роузе - 1:128. Які зміни слід очікувати на рентгенограмі при цьому захворюванні?

@Остеопороз, узурація суглобової поверхні

Субходральний остеосклероз та кістовидні просвітлення

Двобічний сакроілеїт

Звуження суглобової щілини, остеофіти

Випіт в порожнину суглобів, асептичний некроз

#

112

Хвора В., 68 р., скаржиться на біль, незначну припухлість та хрускіт в дистальних суглобах пальців рук та колінних суглобах. Хворіє впродовж 4 років. Об-но: потовщення колінних суглобів та міжфалангових суглобів кистей, об‘єм рухів в них зменшений. Ан.крові: лейк.-5,4x109/л, ШЗЕ-12 мм/год ,фібриноген 3,5 г/л; РФ 1:32; АСЛ-О -160 од; серомукоїд – 0,20 од.; СРБ+ Який можливий механізм розвитку даного захворювання?

@Порушення синтезу глікозаміногліканів

Утворення ревматоїдного фактора

Гіперпродукція антитіл до нативної ДНК

Підвищенний синтез сечової кислоти

Імунна реакція на стрептококову інфекцію

#

114

Хвора Р, 37р, звернулась зі скаргами на загальну слабкість, набряк обличчя, кистей, швидку втому при ходьбі, затруднення при ковтанні, перебої в роботі серця. Дані симптоми з’явились через 11 днів після відпочинку на морі. Об-но: еритема обличчя, симптом “окулярів”, набряк м’язів гомілки. Тони серця приглушені, АТ 100/70 мм рт.ст. В крові: активність АсАТ-0,95 ммоль/год•л, АлАТ-1,3 ммоль/год•л, підвищена активність альдолази та креатинфосфокінази. Яке дослідження допоможе підтвердити діагноз?

@Біопсія м’язів

Визначення в крові циркулюючих імунних комплексів

Електрокардіографія

Гастродуоденофіброскопія

Визначення антинуклеарних антитіл

#

116

Хвора Б., 30 р., скаржиться на напади головного болю, пульсацію в скронях, запаморочення, серцебиття, м'язову слабкість, що супроводжується блідістю шкірних покривів, істотним підвищенням АТ (270/160 мм рт.ст.). Приступи виникають переважно вночі та таблетованими гіпотензивними засобами не знімаються. Введення якого з наведених нижче препаратів є найбільш ефективним в даному випадку?

@Фентоламін в/в

Бензогексоній в/в

Клофелін в/в

Дибазол в/в

Рауседил в/в

#

118

Хвора 60 років знаходилась на лікуванні з приводу гіпертонічної хвороби. Після фізичного навантаження, з’явились різкий біль в лівій половині грудної клітки, задуха, виник приступ ядухи. Об-но: ЧД - 40 за хв., ЧСС - 110 за хв., АТ - 80/60 мм рт.ст. Аускультативно над верхівкою серця – перший тон ослаблений, систолічний шум на верхівці. Дихання везикулярне, ослаблене, вологі різнокаліберні хрипи. Яка з наведених схем найбільш доцільна в даному випадку?

@Морфін, нітрогліцерин, допамін

АТФ, лазикс, маніт

Строфантин, гемодез, лазикс

Еуфілін, нітрогліцерин, дибазол

Морфін, анальгін, строфантин

#

119

Хв.П., звернувся в лікарню ШМД зі скаргами на запаморочення, дезорієнтацію в просторі, виражену загальну слабкість, біль в попереку та в правому підребер’ї. Працює на виробництві фарб. Об-но: Склери іктеричні, акроціаноз. АТ - 100/60 мм рт.ст. Cor – тони приглушені, печінка + 3 см, край ущільнений, пальпаторно чутлива. У крові: ер. – 2,1x1012/л, Нв – 92 г/л, тільця Гейнца-Ерліха, л – 4,8x109/л, ШЗЕ – 18 мм/год. Метгемоглобін – 60\%, заг. білірубін – 82,3 мкмоль/л, непрямий – 69,5 мкмоль/л. Найбільш ймовірний діагноз?

@Гостре отруєння аніліном

Гостре отруєння ртуттю

Гостре отруєння свинцем

Гостре отруєння толуолом

Гостре отруєння марганцем

#

120

Хв.Р., 38 р., поступив в лікарню зі скаргами на запаморочення, розлад мовлення, дезорієнтацію в просторі. Об-но: шкіра та видимі слизові синюшні. У крові: ер. – 3,6x1012/л, Нв – 130 г/л, тільця Гейнца-Ерліха – 12%, ретикулоцити – 1,8%, ШЗЕ – 8 мм/год., метгемоглобін – 38%. Виставлено діагноз - гостра інтоксикація аніліном. Найбільш ефективний засіб антидотної терапії?

@Метиленовий синій

Натрію тіосульфат

Десферал

Пентацин

Сукцимер

#

121

Хвора Р., 59 р., звернулася в ревматологічне відділення зі скаргами на інтенсивний біль в суглобах кисті, ліктьових, колінних. Стан погіршився після перенесеної ГРВІ. t тіла – 37,4-38,1°С. На тлі прийому антибіотиків з’явилося лущення шкіри обличчя. Об-но: зниженого відживлення, спостерігається гіперемія і лущення шкіри носа і щік. Ps – 98 за хв., ритм. Cor – систолічний шум на верхівці. Над легенями – шум тертя плеври справа. В крові – ШЗЕ – 40 мм/год. В сечі – білок – 0,3 г/л. Найбільш ймовірний діагноз?

@Системний червоний вівчак

Ревматоїдний артрит

Дерматоміозит

Системна склеродермія

Ревматизм

#

122

Хвора Д., 56 р., поступила в ревматологічне відділення у дуже важкому стані. Об-но: зниженого відживлення, спостерігається набряк, індурація та атрофія шкіри обличчя, кистей. В крові – ер. – 2,2x100/л, ШЗЕ – 40 мм/год. В сечі – підвищення рівня вільного оксипроліну. Яке додаткове дослідження є необхідним для підтвердження діагнозу?

@Біопсія шкіри та м’язів

Виявлення антинуклерних антитіл.

Визначення ревматоїдного фактору

Визначення титру АСЛ-О

Реакція РІБТ, РІФ

#

123

Хв. Р., 44 р., більше 10 р. хворіє на хронічний гломерулонефрит, скаржиться на загальну слабкість, роздратованість, складність ковтання їжі, бажання їсти крейду. Об-но: сухість та блідість шкіри, Ps - 96/хв., АД - 100/60 мм рт.ст. У крові: Hb - 70 г/л, ер. - 3,4x100/л, КП - 0,7, рет. - 2%, Le - 4,7x100/л, е - 2%, п - 3%, с - 64%, л - 26%, м - 5%, ШЗЕ - 15 мм/хв. Сироваткове залізо - 6,3 мкмоль/л, загальний білок - 70 г/л. В сечі: білок – 0,033 г, ер. – 15-20 в п/з, л. – 3-4 в п/з. Що лежить в основі виникнення скарг пацієнтки?

@Дефіцит заліза

Дефіцит міді

Дефіцит білку

Дефіцит віт. В12

Дефіцит фолієвої кислоти

#

124

Хворий В. скаржиться на незначну загальну слабкість, відчуття важкості в правому підребер’ї. Шкіра блідо-рожевого кольору, склери очей субіктеричні. Печінка +2,0 см. Селезінка +1,0 см. В анамнезі – парентеральне введення опіатів (останній раз-2 місяці тому). Найбільш вірогідний діагноз?

@Гострий гепатит С

Лептоспіроз

Малярія

Кишковий ієрсиніоз

Синдром Жильбера

#

125

Хвора Л, 19 років, госпіталізована зі скаргами на виражений біль у поперековій ділянці, більше виражений справа, підвищення температури тіла до 38,5°С, часте сечовиділення, частий болючий сечопуск, набряки під очима, які з’явились 5 днів назад після переохолодження (похід у гори). Об-но: шкіра бліда, волога.П – 100 уд’., АТ – 120/65 мм рт.ст. Живіт м’який, с-м Пастернацького позитивний справа. ЗАК – Ер. – 3,5x1012/л, Hb – 115 г/л, л – 10x109/л, ШОЕ – 22 мм/год. ЗАС – щільність. – 1018 г/л, білок – 0,099 г/л, лейк. – 35-45 в п/з, переважають сегментоядерні, ер. – 3-4 в п/з, велика кількість слизу, бактерій. Ваш попередній діагноз?

@Гострий правобічний пієлонефрит

Хронічний правобічний пієлонефрит

Хронічний гломерулонефрит

Гострий гломерулонефрит

Туберкульоз нирок

#

126

У хворої К., 29 р., із задовільно компенсованим цукровим діабетом типу 1 з’явились часті гіпоглікемії, нудота, розлади кишечника, гіперпігментація шкіри (бронзовий колір), АТ – 70/50 мм.рт.ст., Hb 0 100 г/л. Чим може бути зумовлене зниження тиску?

@Хронічна недостатність наднирникових залоз

Діабетична ентеропатія

Діабетична гастропатія

Передозування антидіабетичних препаратів

Розвиток нецукрового діабету

#

127

В реанімаційне відділення поступив хворий 66 років: свідомість відсутня, пульс на сонних артеріях не визначається, дихання при аускультації легень не вислуховується, зіниці розширені й не реагують на світло, шкірні покриви бліді. На ЕКГ реєструється великохвильова фібриляція шлуночків. Ваша першочергова дія?

@Електрична дефібриляція

Виконати зовнішній масаж серця

Поєднувати ШВЛ із зовнішнім масажем серця

Внутрішньовенне введення адреналіну

Внутрішньовенне введення атропіну

#

128

Хв-го К., 86 р., турбує задишка при фізичному навантаженні. Об–но: „бочкоподібна” грудна клітка, коробковий перкуторний звук над легенями, ослаблене везикулярне дихання, хрипи відсутні. В крові – Л - 4,3х109/л, еоз.- 4%, паличк.- 4%, сегм.- 60%, мон. - 7%, лімф. - 25%, ШЗЕ - 10 мм/год. Ro ОГК – підвищена повітряність легеневих полів, судинний малюнок збережений. Як можна трактувати вище зазначені зміни?

@Інволютивна емфізема легень

Хронічне обструктивне захворювання легень

Бронхіальна астма

Хронічна серцева недостатність

Пневмосклероз

#

129

При профогляді пацієнт П., 16 років скарг не пред’являє. Об–но: зниженого живлення, астенік, АТ–110/70 мм.рт.ст., Ps – 80/хв., межі серця в нормі, при аускультації над верхівкою серця вислуховується три тони, шуми відсутні. ЕКГ – патологічних змін не виявлено, ФКГ – над верхівкою визначається третій тон через 0,15с після ІІ-го тону. Як можна трактувати вказані зміни?

@ІІІ-й фізіологічний тон

Ритм „перепілки”

Протодіастолічний ритм „галопу”

Пресистолічний ритм „галопу”

ІV-й фізіологічний тон

#

130

Хворий К., 29 років, скаржиться на колючий біль в ділянці серця, який виникає після психоемоційного напруження, серцебиття, відчуття нестачі повітря. Об-но: пульс 105 уд/хв, АТ 130/80 мм рт.ст., шкірні покриви холодні та вологі. Лаб-но: змін немає. ЕКГ: синусова аритмія, надшлуночкова екстрасистолія. ВЕМ-проба негативна, реакція серцево-судинної системи по дистонічному типу. Який діагноз?

@Нейроциркуляторна дистонія

Стенокардія напруги

Стенокардія Принцметала

Перикардит

Міокардит

#

131

Хворий К., 55 р., скаржиться на важкість у правому підребер’ї, загальну слабкість, швидку втомлюваність, схуднення, метеоризм. Об-но: іктеричність склер, печінка виступає з-під реберної дуги на 4 см, щільно-еластичної консистенції, край заокруглений, гладкий. Селезінка не пальпується. При УЗД - паренхіма печінки підвищеної ехощільності. Про яке захворювання слід думати?

@Хронічний гепатит

Цироз печінки

Хронічний холецистит

Рак печінки

Дискінезія жовчовивідних шляхів

#

132

Хвора С. скаржиться на охриплість голосу, t тіла 37, 40С. Об’єктивно: утруднений вдих з участю допоміжних м’язів, афонія. При ларингоскопії: набряк слизової оболонки гортані, наявність плівок, звуження голосової щілини. Найвірогіднішим методом діагностики є:

@Бактеріологічний

Вірусологічний

Мікроскопічний

Серологічний

Біологічний

#

133

Хворий Д., ветеринар, скаржиться на підвищення температури тіла до 390С, біль у литкових м’язах, зменшення діурезу. Хворіє 4 дні. Об’єктивно: обличчя одутле, гіперемійоване, ін’єкція судин склер, помірно виражена жовтяниця. Печінка + 1,5 см. Добовий діурез – 400 мл. Який діагноз найбільш вірогідний?

@Лептоспіроз

Вірусний гепатит

Гострий холецистит

Токсичний гепатит

Малярія

#

134

Студент живе у гуртожитку. Захворів раптово. Скаржиться на виражену слабкість, озноб, помірний біль голови, переважно в лобних ділянках, закладеність носу, біль в очних яблуках. Об’єктивно: Т – 38,2°С. Обличчя одутле, гіперемійоване. Слизові оболонки мигдаликів, задньої стінки глотки набряклі, гіперемійовані. Над легенями жорстке дихання. АТ 110/60 мм рт ст. Які протиепідемічні заходи повинні бути виконані?

@Негайна ізоляція хворого в умовах інфекційного стаціонару

Ізоляція хворого в кімнаті гуртожитку

Ізоляція хворого в домашніх умовах

Допустити до відвідування занять

Ізоляція хворого в ізоляторі міської поліклініки

#

135

Хвора, 54 років, виявляє скарги на запаморочення, задишку, біль в ділянці серця, шаткість при ході, печіння на кінчику язика. 11 років тому субтототальна резекція шлунка. Об’єктивно: шкіра бліда з жовтяничним відтінком, “лакований” язик, зниження тактильної чутливості, АТ-100/70 мм рт.ст., П-96 уд/хв. ЗАК: Ер.-2,1 Т/л, Hb-76 г/л, КП-1,09, Л-4,1 Г/л, е-2, б-1, п/я-4, с/я-65, л-25, м-3. Тр-180 Г/л, гіперхромія еритроцитів, макроцитоз, гіперсегментація нейтрофілів. Попередній діагноз:

@В12-дефіцитна анемія

Залізодефіцитна анемія

Гемолітична анемія

Апластична анемія

Анемія хронічного захворювання

#

136

Хвора, 32 років, скаржиться на біль в попереку, потемніння сечі вранці, запаморочення, загальну слабкість. Об’єктивно: шкірні покриви бліді з жовтяничним відтінком, гепатоспленомегалія, АТ-110/70 мм рт.ст., П-90 уд./хв. ЗАК: Ер.-3,2 Т/л, Hb-84 г/л, КП-0,79, Л-4,5 Г/л, е-1, б-1, п/я-3, с/я-67, л-24, м-4. Тр-192 Г/л, гіпохромія еритроцитів, мікроцитоз. Загальний білірубін – 48 мкмоль/л. Проба Хема – позитивна. Попередній діагноз:

@Хвороба Маркіафави-Мікелі

Хвороба Мінковського-Шоффара

Анемія Фанконі

Анемія Аддісона-Бірмера

Анемія Даємонда-Блекфана

#

137

Хворий, 23 років, скаржиться на інтенсивний біль у правому колінному суглобі. Об-но: лівий колінний суглоб збільшений у об’ємі, шкіра над ним гіперемована, при пальпації болючий. ЗАК: Ер.-3,8 Т/л, Hb-122 г/л, Л-7,4 Г/л, е-3, б-1, п/я-4, с/я-64, л-26, м-2. Тр-183 Г/л. Час кровотечі за Дюке – 4 хв., час згортання крові за Лі-Уайтом -128 хв. АПТЧ – 89 с. Ймовірний діагноз?

@Гемофілія

Хвороба Верльгофа

Ангіогемофілія

Тромбоцитопатія

Геморагічний васкуліт, суглобова форма

#

138

Хвора Р., 36 років, скаржиться на біль в правому колінному суглобі, уртикарні висипання на тулубі, підвищення температури тіла до 38°С. Наявний HLA B27. Ревматоїдний фактор в крові відсутній. Тиждень тому перенесла ентероколіт. Який попередній діагноз?

@Реактивний артрит

Неспецифічний бактеріальний артрит

Ревматоїдний артрит

Ревматичний артрит

Хвороба Уіппла

#

139

Хвора Н., 42 роки, скаржиться на діарею, біль в правій здухвинній області, біль в лівому гомілковоступневому суглобі, тендовагініт, підвищення температури тіла до 38°С. В крові наявні антитіла до ієрсиній. Яке захворювання суглобів розвинулося у хворої?

@Реактивний артрит

Стафілококовий артрит

Паразитарний артрит

Грибковий артрит

Хвороба Уіппла

#

140

Хворий К., 50р. скаржиться на тупий біль в епігастрії, відчуття гіркоти та сухості в роті, відрижку, зниження апетиту. Рік тому проведена резекція шлунка. При ФЕГДС: атрофія слизової оболонки культі шлунку з ознаками запалення. Ваш попередній діагноз?

@Рефлюкс-гастрит

Агастральна астенія

Демпінг-синдром

Рефлюкс-езофагіт

Синдром привідної петлі

#

141

Хворий Н., 31р. упродовж тижня лікується в стаціонарі з приводу пневмонії. Турбує інтенсивний головний біль, поганий сон, сухий кашель. Об’єктивно: Т-38,8°С, пульс 80/хв, АТ– 100/60 мм рт. ст. На шкірі живота поодинока розеольозна висипка. Збільшені печінка, селезінка. Який попередній діагноз?

@Черевний тиф

Висипний тиф

Лептоспіроз

Грип

Ієрсиніоз

#

142

Хвора Р. 24р. скаржиться на загальну слабість, зниження апетиту, нудоту, свербіж шкіри, біль в епігастрії, виділення з калу 3-х червів довжиною 20 см. В загальному аналізі крові гіпохромна анемія, еозинофілія. Про яке захворювання слід думати?

@Аскаридоз

Трихоцефальоз

Ентеробіоз

Опісторхоз

Теніоз

#

143

Студент економічного університету гостював восени в Білорусії, де вживав “свіжину” (недостатньо термічно оброблене м’ясо дикого кабана). Через 3 тижні, після повернення, відмітив болі в литкових м’язах та м’язах грудної клітки. При огляді: набряк повік, одутлуватість обличчя, висип за типом “кропив’янки”, температура 36,5°С. Хворого турбують нудота та відсутній апетит. Яке захворювання необхідно запідозрити?

@Трихінельоз

Лептоспіроз

Харчова алергія

Харчова токсикоінфекція

Набряк Квінке

#

144

Хвора 20 років, звернулась до лікаря в поліклініку зі скаргами на загальну слабкість, відсутність апетиту, печію, періодичну нудоту. Вражає себе хворою близько тижня. З анамнезу життя відомо, що біля п’яти років хворіє на хронічний гастрит, дотримується дієти, алкоголь не вживає. З епіданамнезу встановлено, що місяць тому в сім’ї хворіла на вірусний гепатит дитина п’яти років. Яке дослідження необхідно провести для уточнення діагнозу?

@anti-HAV IgM

HBs Ag

Рівень білірубінемії

Фіброгастроскопія

УЗД органів ШКТ

#

145

Хворий 21 року лікувався протягом двох тижнів у невропатолога з приводу радикуліту крижово-поперекового відділу хребта, одержував аналгетики, новокаїнові блокади, але стан не покращувався, почали з’являтися помірні болі в інших суглобах, погіршав апетит. Відмічено крайову субіктеричність склер. Печінка незначно рівномірно збільшена. Три місяці тому хворий лікувався в хірургічному відділенні, де йому проводили переливання крові. Поставте попередній діагноз.

@Гострий гепатит В

Токсичний гепатит

Ревматоїдний артрит

Крижово-поперековий радикуліт

Остеоартроз

#

146

Хворий 44 років, поступив в інфекційний стаціонар зі скаргами на підвищення температури тіла до 37,5°С, приступоподібний біль в правій здухвинній ділянці, рідкий стілець із гнилісним запахом з домішками скловидного слизу, забарвленого кров’ю (типу “малинового желе”). За тиждень до захворювання повернувся з відрядження в Індію. Про яке захворювання можна думати?

@Амебіаз

Шигельоз

Лямбліоз

Неспецифічний виразковий коліт

Пухлина кишечника

#

147

У хворого 42 років, який знаходиться в стаціонарі з приводу гострого гепатиту В, на фоні інтенсивної жовтяниці з’явився геморагічний висип на шкірі, кровоточивість ясен. Турбує головний біль, головокружіння, нудота, блювота “кофейною гущею”. Об’єктивно: хворий сонливий, загальмований. Розміри печінки зменшились. Температура тіла підвищилась до 38°С, з’явилась тахікардія. Протромбіновий індекс – 65%. Яке ускладнення розвинулось у хворого?

@Гостра печінкова недостатність

Гостра токсична енцефалопатія

Інфекційно-токсичний шок

Менінгоенцефаліт

Шлунково-кишкова кровотеча

#

148

Хворий 20 років госпіталізований в інфекційну лікарню зі скаргами на жовтушність шкірних покривів, потемніння сечі, загальну слабкість, відсутність апетиту, почуття тяжкості в епігастральній ділянці. Хворіє 7 днів. З анамнезу відомо, що місяць назад відпочивав на півдні. При поступленні: загальний білірубін-68,5 мкмоль/л, прямий-48,8 мкмоль/л, АсАТ-1,48 ммоль/л, АлАТ-1,96 ммоль/л, тимолова проба-9,6 ОД. Який специфічний метод дослідження треба призначити для обгрунтування діагнозу?

@Анти HAV IgM

Білірубін та його фракції

Коагулограма

Рівень трансферази

HвsAg

#

149

У 20 річної студентки 3 дні тому з’явився легкий кашель, першіння в горлі, була гарячка – температура -37,4-37,6°С. На 4-й день на обличчі, тулубі, кінцівках з’явився плямисто-папульозний висип. Пальпуються збільшенні потиличні, шийні лімфовузли. У коледжі, де вчиться дівчина, є випадки захворювання на кір. Яке лабораторне обстеження допоможе правильно виставити діагноз?

@ІФА-метод на виявлення антитіл до вірусів краснухи та кору

Реакція Райта і Хедльсона

Посів крові хворого на жовчний бульйон

Мікроскопія мазка слизу із носоглотки хворого

Бактеріологічне дослідження слизу із носа і ротоглотки

#

150

У хворого на гострий гепатит В, на 6-й день перебування у стаціонарі лікуючий лікар відмітив: сонливість вдень, безсоння вночі, порушення орієнтації в часі, носову кровотечу. При огляді: t°-38,7°С, АТ-95/60 мм.рт.ст., ЧСС-86 в 1 хвилину. Шкірні покриви та склери інтенсивно жовті. Язик-вологий, обкладений білим налетом. Живіт м’який. Печінка по краю реберної дуги. Пальпується нижній полюс селезінки. Сеча темна. Який невідкладний стан розвивається у хворого?

@Гостра печінкова недостатність

ДВЗ-синдром

Кишкова кровотеча

Інфекційно токсичний шок

Уремічна кома

#

151

У хворого 22 років на 3-й день захворювання, на фоні підвищення температури до 390С, з’явився поліморфний плямисто-папульозно-везикульозний висип на шкірі тулуба, кінцівок, обиччі, волосистій частині голови. Об’єктивно: АТ-110/70 мм.рт.ст, ЧСС-98 в 1 хвилину. Пальпуються збільшені підщелепні, шийні лімфатичні вузли до 0,5-1,0 см. Поставте найбільш ймовірний діагноз.

@Вітряна віспа

Кір

Скарлатина

Оперізувальний лишай

Бульозний дерматоз

#

152

Хворий 27 років, протягом останніх 4-х діб відчуває постійну загальну слабкість, зниження апетиту, нудоту, помірні болі в правому підребер’ї. У будівельній бригаді, де він працює, за останні 4 тижні зареєстровано 4 випадки захворювання вірусним гепатитом А. Виявлення якого серологічного маркера дозволить підтвердити діагноз вірусного гепатиту А у даного хворого?

@Aнти HAV-Ig M

HBs Ag, Aнти HAV-Ig G

Aнти HAV-Ig G

Aнти HBc-Ig M, HBs Ag

Aнти HBc-Ig M

#

153

Хворий 25 років, направлений до інфекціоніста зі скаргами на свербіж в перианальній ділянці, особливо виражений вночі, поганий сон, іноді бурчання та здуття живота. Об’єктивно: шкіряні покриви бліді, язик незначно обкладений білим налетом, живіт дещо здутий, не болючий. Яке найбільш імовірне захворювання зумовлює таку клінічну картину?

@Ентеробіоз

Стронгілоїдоз

Аскаридоз

Лямбліоз

Трихоцефальоз

#

154

Офіціантка 32 років, з безладним статевим життям, скаржиться на невмотивовану виражену загальну слабкість, млявість, підвищену пітливість, які утримується близько 3 тижнів. Об’єктивно: язик вологий, обкладений білим налетом, шкірні покриви бліді, тургор шкіри збережений, склери субіктеричні. Периферичні лімфатичні вузли не пальпуються. Печінка до 1 см виступає з-під краю реберної дуги. Селезінка не пальпується. Сеча темна. Яке захворювання найбільш ймовірно розвинулось у хворої?

@Гострий гепатит В

Лептоспіроз

Інфекційний мононуклеоз

Бруцельоз

ВІЛ-інфекція

#

155

Хворий 19 років, якому не проводилась вакцинація згідно календаря щеплень, скаржиться на субфебрильне підвищення температури тіла, підвищення пітливості, біль у хребті, який посилюється при згинанні голови і спини. При огляді хворого – позитивні менінгеальні знаки, мляві парези-паралічі нижніх кінцівок, атонія м’язів та сухожильна арефлексія на уражених кінцівках,позитивний с-м Амоса. Яке захворювання може дати таку клінічну картину?

@Поліоміеліт

Кліщовий енцефаліт

Хвороба Лайма

Геморагічний інсульт

Ку-гарячка

#

156

У поліклініку звернулася хвора 16 років із скаргами на підвищення температури тіла до 37,4°С, млявість, висип на шкірі, незначний нежить. При огляді – на незміненій шкірі обличчя, спини, розгинальних поверхнях кінцівок виявлено дрібноплямистий висип, блідо-рожевого кольору, круглої форми, який не зливається, а також збільшені потиличні, завушні, задньошийні лімфовузли. Який найбільш ймовірний діагноз?

@Краснуха

Кір

Скарлатина

ГРВІ

Вітряна віспа

#

157

Чоловік, 23 років, звернувся зі скаргами на біль і висип за ходом міжреберних проміжків справа. Діагностовано оперізувальний герпес. 3 роки тому вживав опіоїди довенно. При огляді виявлено схуднення, кашель, сухі і вологі хрипи в легенях, збільшення шийних і підпахвинних лімфатичних вузлів, везикульозний висип за ходом міжреберних нервів справа, Т - 380 С. На рентгенографії органів грудної клітки є затемнення у верхній долі правої легені. Яке захворювання слід запідозрити?

@ВІЛ-інфекція

Туберкульоз

Гематобластома

Інфекційний мононуклеоз

Сепсис

#

158

У ВІЛ-інфікованого хворого, який 2 роки почував себе цілком задовільно, під час планового диспансерного огляду виявлено схуднення, пронос, збільшенні лімфатичні вузли - шийні і підпахвинні, масивні білі налети на слизовій оболонці порожнини рота, субфебрильну температуру тіла. Проведено імунологічні дослідження: СD4+ клітини 350 в 1 мкл крові. Вірусне навантаження 55000 в 1 мл крові. Дайте рекомендації стосовно лікування.

@Антиретровірусна терапія трьома препаратами

Антиретровірусна терапія двома препаратами

Антиретровірусна терапія одним препаратом

Антибіотики, ретровір, імуномодулятори

Протигрибкові препарати, ретровір, імуномодулятори

#

159

Жінка, 25 років, звернулася у жіночу консультацію, де діагностовано вагітність 13 тижнів. При первинному обстеженні у неї вперше в житті виявлено антитіла до ВІЛ. Пацієнтка почувається задовільно, незначно збільшені шийні і підпахвинні лімфатичні вузли. В анамнезі споживання наркотичних засобів немає, бували дошлюбні статеві контакти з різними чоловіками. Дайте рекомендації стосовно профілактики вертикальної трансмісії ВІЛ-інфекції.

@Ретровір з 28 тижня вагітності

Ретровір з 14 тижня вагітності

Ретровір з 36 тижня вагітності

Невірапін 200 мг перед родами

Плановий кесарський розтин

#

160

Хворий С. 44 роки поступив в приймальне відділення зі скаргами на сильний розпираючий біль у правому підребірр’ї з іррадіацією в праве плече, нудоту, багаторазове блювання шлунковим вмістом, Т 37,2°С. Об-но: субіктеричністбь склер, язик обкладений білим налетом. Тахікардія. При пальпації наявна болючість в епігастріїї і правому підребер’ї, позитивні симптоми Кера та Ортнера. ЗАК – лейкоцитоз, зсув лейкоцитарної формули вліво, підвищене ШОЕ. Ваш діагноз?

@Хронічний холецистит

Холангіт

Печінкова коліка

Перфоративна виразка шлунку

Перитоніт

#

161

Пацієнт 23 роки, захворів місяць тому, підвищилась температура тіла до 37,5°С, загальна слабість, втрата в вазі. Приєдналась задишка, кашель з виділенням харкотиння. При рентгенологічному обстеженні обох легень виявлені вогнища різної величини з нечіткими контурами, місцями зливні в підключичній ділянці справа в порожнині 2x2 см. з тонкими стінками. Ваш попередній діагноз?

@дисемінований туберкульоз легень у фазі розпаду

Силікоз

Двобічна вогнищева пневмонія

Саркоїдоз

Десимінований рак легень

#

163

Хворій 3 міс., мама звернулась зі скаргами на сверблячі висипання по тілу, обличчі, кінцівках. Свербіж турбує переважно увечері, викликає неспокій дитини.Хворіє більше місяця, подібні висипи є у членів сім'ї. Об'єктивно: папуло-везикульозні висипи є на тілі, животі, внутрішніх поверхніх кінцівок, обличчі; на долонях і підошвах – міхурці. Розчухи. Елементи розміщені попарно. Ваш діагноз?

@Короста

Строфулюс

Дитяча екзема

Епідемічна міхурниця

Атопічний дерматит

#

164

Хворому 27 років, подає скарги на появу виразки на статевому члені. Тиждень тому появився міхурець, що турбував свербіжем. Після постійного розчіхування виникла виразка. Об'єктивно: на припуціальному мішку наявна виразка 0,3 х 0,2 см округлої форми з чіткими межами, покрита багатошаровою кіркою, при знятті якої дно виразки покрите сірим налетом. Навколо неї шкіра почервоніла, виразка чутлива, м(яка при пальпації. Лімфатичні вузли не збільшені. Реакція Васермана від'ємна. Ваш діагноз?

@Шанкріформна піодермія

Первинний серопозитивний сифіліс

М’який шанкер

Коростяна ектіма

Рак шкіри

#

165

Хворому 14 років, звернувся із скаргами на сверблячі висипання по тілу. Хворіє з 2-ох місячного віку, мама пов'єзує появу хвороби з введенням штучного харчування (“Малиш, Малютка”). Загострення наступає після вживання цитрусових, шоколаду, гострих приправ, кави. До 10 років часто хворів астматичним бронхітом. Покращення наступає влітку. Об'єктивно:висипи поширені переважно в ліктьових і підколінних згинах, на спині, обличчі. У вогнищах шкіра ліхенізована, папули, розчухи, гіперпігментація. Виражений білий дермографізм. Неуражена шкіра, суха. Ваш діагноз?

@Атопічний дерматит

Хронічна екзема

Свербець

Нейродерміт

Короста

#

166

Хворий готується до операції з приводу варикозно розширених вен нижніх кінцівок. При огляді у нього на підошвах є муковидне лущення по ходу шкірних складок. Всі нігті стоп сірувато-жовтого кольору потовщені і частково зруйновані. Про який дерматоз слід думати в даному випадку?

@Рубромікоз

Висівковий лишай

Кандидоз

Мікроспорія

Мікробна екзема

#

167

У хворого на верхній половині тулуба множинні гіпопігментовані плями різної конфігурації і розмірів, які з'явились після загару. Місцями відмічаються пооодинокі жовтувото-бурі плями з висівковим лущенням на поверхні. Проба Бальзера позитивна. Поставте клінічний діагноз?

@Різнокольоровий лішай

Рожевий лишай

Вторинний сифіліс

Псоріаз

Токсидермія

#

168

До дерматолога звернулась жінка 50 років зі скаргами на висипку, яка супроводжується свербіжем. Хворіє один тиждень. Спочатку з'явилась велика пляма на тулубі. Після миття в бані, кількість висипань різко збільшилась, вони стали яскравими. Об'єктивно: на шкірі тулуба і кінцівок є множинні набряклі плями, рожево-жовтого кольору, з легким лущенням в центрі, овальних контурів, які розміщені по лініях натягу шкіри.Виберіть найбільш ймовірний діагноз?

@Рожевий лишай

Вторинний свіжий сифіліс

Псоріаз, прогресуюча стадія

Різнокольоровий лишай

Себорейна екзема

#

169

Хворий 19 років на протязі декількох днів відмічає гнійні виділення з сечовипускного каналу, біль під час та в кінці сечопуску, часті позиви до сечопуску, часті ерекції і полюції. Спостерігається термінальна гематурія. Прояви виникли через 12 днів після статевого контакту з маловідомою. Об'єктивно: ерітема та набряк зовнішнього каналу уретри. При пальпації – сечовипускний канал дещо інфільтрований, болючий. При проведенні двостаканної проби – мутність сечі в обох порціях. Який найбільш ймовірний попередній діагноз?

@Свіжий гострий тотальний уретрит

Свіжий гострий передній уретрит

Свіжий гострий задній уретрит

Хронічний гонорейний уретрит

Аналіз сечі за Зімницьким

#

170

До дерматолога звернулась хвора, 32 роки, зі скаргами на появу висипань в ділянці кутиків губ, що супроводжуються незначним свербіжем. Хворіє близько трьох днів. Об’єктивно: на фоні незначної гіперемії поодинокі дрібні фліктени та поверхневі ерозії вкриті медовожовтими кірочками. Ваш діагноз:

@Стрептодермія

Герпес

Атопічний хейліт

Дерматит

Екзема

#

171

До дерматолога звернулась хвора, 68 років, зі скаргами на появу сверблячих висипань в пахових та пахвинних ділянках та під молочними залозами. Раніше подібних висипань у себе не відмічала, їх появу ні з чим не пов’язує. Скаржиться на підвищену пітливість. Об’єктивно: на фоні вираженої гіперемії папульозні елементи, лущення по периферії. Вогнища мають чіткі межі у вигляді запального “бордюру”. Дермографізм червоний. Ваш діагноз:

@Епідермофітія

Оперізуючий герпес

Екзема

Нейродерміт

Короста

#

172

Хворий, 25 років, скаржиться на появу висипань в міжпальцевих проміжках, в ділянці променевозапя’стних суглобів, статевих органів, живота, які супроводжуються сильним свербіжем, особливо в нічний час. Об’єктивно: на фоні неураженої шкіри множинні висипання представлені папульозними та папуловезикульозними висипаннями розташованими попарно, та екскоріаціями. Спина вільна від висипань. Ваш діагноз:

@Короста

Герпес

Екзема

Нейродерміт

Епідермофітія

#

173

До дерматолога звернувся хворий, 46 років, зі скаргами на появу висипань в ділянці кистей рук, що супроводжуються сильним свербіжем і турбують протягом тижня. Подібні висипання відмічав і раніше, переважно в осінньо-зимовий період. Об’єктивно: на фоні набряку та вираженої гіперемії множинні дрібні мокнучі ерозії та поодинокі міхурці з серозним вмістом, папули рожевого кольру, ліхеніфікація. Дермографізм червоний. Ваш діагноз:

@Екзема

Герпес

Короста

Нейродерміт

Епідермофітія

#

174

Шліфувальник зі стажем роботи 11 років обстежується в клініці професійних захворювань. В результаті обстеження встановлено діагноз: Синдром вегетативно-сенсорної полінейропатії верхніх кінцівок з дистрофічним ураженням опорно-рухового апарату у вигляді двобічного плече-лопаткового періартрозу. ФНС ІІ. Церебральний ангіодистонічний синдром. Якій ступені вібраційної хвороби відповідає даний клінічний синдром:

@Вібраційна хвороба ІІ ст.. від впливу загальної вібрації.

Вібраційна хвороба І ст.. від впливу локальної вібрації.

Вібраційна хвороба ІІ ст. від впливу загальної вібрації

Вібраційна хвороба ІІ ст.. від впливу локальної вібрації

Вібраційна хвороба ІІІ ст. від впливу локальної вібрації

#

175

У верстатниці 28 років, профстаж 1,5 року, з’явились скарги на періодичні побіління пальців рук, підборіддя, кінчика носа на холоді, серцебиття, астено-невротичний синдром, лабільність артеріального тиску і пульсу. При огляді китиці рук блідо-рожеві, гіпергідроз долонь. Поверхнева чутливість: больова, температурна, тактильна чутливості не порушені. Трофічних розладів не виявлено. Холодова проба позитивна – час відновлення температури 48 хвилин. Динамометрія без особливостей. Вкажіть попередній діагноз:

@ Вібраційна хвороба І ст. від впливу локальної вібрації.

Сирінгомієція.

Вібраційна хвороба І ст. від впливу загальної вібрації.

Хвороба Рейно.

Вібраційна хвороба ІІ ст. від впливу локальної вібрації.

#

176

У тракториста зі стажем роботи 24 роки, під час періодичного медичного огляду виявлено наступні зміни: при палестезіометрії – підвищення порогу вібраційної чутливості на частотах 63-125-250 Гц на 25ДБ, динамометрія – справа 20 кг, зліва 16 кг; холодова проба позитивна – час відновлення температури китиць 52 хвилини. Симптом білої плями позитивний – 21”. Гіпестезія на верхніх і нижніх кінцівках по типу “високі рукавички” і “шкарпетки” за периферичним поліневритичним типом. Сформулюйте попередній діагноз:

@Вібраційна хвороба І ст. від дії комбінованої вібрації

Вібраційна хвороба І ст. від дії локальної вібрації

Вібраційна хвороба ІІ ст. від дії комбінованої вібрації

Вібраційна хвороба ІІ ст. від дії локальної вібрації

Вібраційна хвороба І ст. від дії загальної вібрації

#

177

Хворий У., 58 років, зварювальник, скаржиться на кашель з виділенням в невеликій кількості харкотиння слизистого характеру, задишку при звичайному фізичному навантаженні, пітливість, загальну слабість. Курить більше 35 років. Об’єктивно: шкіра і видимі слизові бліді, акроціаноз. Грудна клітка емфізематозна. ЧДР 20 за хвилину. Перкуторно над легенями легеневий звук з коробковим відтінком. Аускультативно : везикулярне дихання з жорстким відтінком, ослаблене в нижніх відділах, вислуховуються сухі свистячі та жужжачі хрипи на всьому протязі. Спірографічно : ОФВ1 74% від належної величини, ОФВ1/ ФЖЕЛ 68% від належної величини. Проба з “Вентоліном” негативна. Встановити діагноз:

@Хронічне обструктивне захворювання легень

Хронічний дифузний бронхіт

Бронхіальна астма

Емфізема легень

Хронічний бронхіт з бронхоспастичним компонентом

#

178

Хворий 58 р., поступив у лікарню із скаргами на постійну задишку, кашель з виділенням в великій кількості, збільшення живота. Хворіє протягом 20 років, курить. Об’єктивно: дифузний ціаноз обличчя, набухлі вени шиї, набряки ніг, асцит.--- пульс - 110/хв.. серце збільшене в розмірі, тони ослаблені, перкуторно над легенями – коробковий звук, дихання ослаблене, сухі і вологі хрипи, печінка виступає з під краю реберної дуги на 5 см. Який найбільш ймовірний діагноз?

@ХЛС

Цироз печінки

Нефротичний синдром

Мікадема

Хронічний мієлолейкоз

#

179

Хворий 38 років, звернувся до терапевта зі скаргами на кашель з виділенням харкотиння гнійного характеру до 100 мл за добу, задишкою при незначному фізичному навантаженні, підвищенням температури тіла 38°С, підвищену пітливість, загальну слабість. На рентгенівському знімку циліндричні та веретеноподібні утвори. Який діагноз найбільш імовірний?

@Бронхоектатична хвороба.

ГРВІ

Пневмонія

Аномалія розвитку легень

Амілоїдоз легень

#

180

Хвора 30 років звернулась до пульмонолога зі скаргами на кашель з виділенням гнійного характеру до 300 мл за добу, кровохаркання, задишку при фізичному навантаженні, загальну слабість, підвищену пітливість. На рентгенівському знімку ОГК деформація та посилення легеневого малюнку, тонкостінні мішочкоподібні утворення. Який діагноз найбільш імовірний?

@Бронхоектатична хвороба.

Хронічний бронхіт

Пневмонія

Гангрена легені

Сухий плеврит

#

181

Хворий 42 років госпіталізований до клініки з діагнозом: бронхоектатична хвороба. Хронічний обструктивний бронхіт не виражений. На рентген знімках бронхоектази локалізовані в межах окремих сегментів. Яка подальша тактика лікування?

@Хірургічне лікування

Консервативне лікування

Диспансерне спостереження

Дихальна гімнастика

Антибактеріальна терапія

#

182

У хворого на рентгенографії (пряма проекція) деформація легеневого малюнку, пневмофіброз, сотоподібний легеневий малюнок (нижніх сегментних легень), циліндричні, веретеноподібні утвори. Ваш діагноз?

@Бронхоектатична хвороба

Абсцес правої легені

Пневмонія

Аномалія розвитку легень

Здоровий

#

183

Хворий 50 років госпіталізований у пуль монологічне відділення з діагнозом: бронхоектатична хвороба. У хворого виражені: хронічний обструктивний бронхіт з емфіземою легень, дихальна та серцева недостатність. Ваша тактика у лікуванні.

@Консервативне лікування

Антибактеріальна терапія

Хірургічне лікування

Диспансерне спостереження

Дихальна гімнастика

#

184

Хворий 35 років перебував на лікуванні з приводу бронхоектатичної хвороби. Відмічається нормалізація всіх показників. Яке санаторно-курортне лікування можна порекомендувати?

@Південний берег Криму

Моршин

Хмільник

Ворохта

Санаторно-курортне лікування протипоказане

#

185

Прохідника вугільної шахти К. 40 років, зі стажем роботи понад 15р. стали турбувати кашель з відходженням харкотиння. Об’єктивно: визначилось ослаблене дихання, сухі хрипи. На оглядовій рентгенограмі знайдено сітчате посилення легеневого малюнка і вогнищеві тіні до 3 мм. Якою є стадія вказаного пневмоконіозу?

@І sр

І tq

І ur

ІІ tq

ІІ tr

#

186

М. 46 р., який 24 р. працював на збагачувальній вугільній фабриці турбує кашель з вираженим харкотинням, задишка при фізнавантаженні і в спокої, біль в грудях плеврального характеру. На РТГ з обох сторін в середніх відділах масивні затемнення від 5 до 10 см з чіткими контурами на тлі посиленого легеневого малюнка і вогнищевих змін. Яка стадія даного карбоконіозу?

@ІІІ В

ІІ tq

І ur

І sр

І tр

#

187

На профогляді виробництва олівців у Н. 42 р., зі стажем 11 років знайдені швидка втомлюваність, задишка, болі в грудях при диханні, атрофічні зміни слизових носа і глотки, коробковий звук, сухі хрипи, подовжений видох та посилення легеневого малюнка і нечисленні вогнищеві зміни в середніх легеневих полях до 3 мм на РТГ. Дана клініка вказує на:

@Графітоз

Силікоз

Силікатоз

Туберкульоз

Саркоїдоз

#

188

В робітника доменної печі А. 45 р., зі стажем 16 р., на періодичному огляд знайдені контрастні вогнищеві тіні діаметром від 1 до 3 мм при відчутності скарг і патологічних симптомів при дослідженні органів грудної клітки. Така клінічна картина є характерна:

@Сидероз

Алюміноз

Бериліоз

Силікоз

Силікатоз

#

189

На виробництві металевої пудри у працюючого К. 42 р., зі стажем 15 р., турбують часті застуди, напади кашлю, стиснення в грудях, відсутність апетиту. Об’єктивно: центральний ціаноз, жорстке дихання, сухі хрипи, зниження ЖЕЛ до 1000 мл, посилення легеневого малюнку в середніх легеневих полях. В аналізі крові: еозінофілія і лімфоцитоз. Це все вказує на:

@Алюміноз

Сидероз

Баритоз

Берилітоз

Силікоз

#

190

У Д. 26 р., на виробництві люмінесцентних ламп при порушенні техніки безпеки виникла слабість, головний біль, різкий біль в грудях, нестерпний докучливий кашель, задишка, блювання; t 38-390С, ціаноз, тахікардія, сухі та вологі хрипи над легенями; нейтрофільний лейкоцитоз із зсувом вліво, високе ШОЕ. Подібні клінічні дані виникали після літичного зниження температури і доброго самопочуття через кожні 2 тижні впродовж 3 місяців (хвилеподібний перебіг). Ця клініка відображає:

@Гостру інтоксикацію берилієм

Гостру ртутну інтоксикацію

Гостру вірусну інфекцію

Гострий фаринго-ларингіт

Гострий трахеобронхіт

#

191

На виробництві безіскравих різців в С. 24 років через 2 роки праці після прийому ампіциліну погіршилось самопочуття, виник докучливий кашель, задишка, біль в грудях, t 38-390С, озноби, різке схуднення на 15 кг за три тижні, лімфаденопатія. Об’єктивно: ціаноз, дрібно пухирчасті та сухі хрипи з обох сторін, акцент ІІ т на легеневій артерії, тахікардія, гепатоліенальний синдром, дрібно точкові дисеміновані зміни на РТГ. Призначення стероїдів поліпшило самопочуття і стан хворого. Така клініка вказує на:

@Хронічний бериліоз

Фіброзуючий альвеоліт

Системна склеродермія

Вовчуковий пневмоліт

Саркоїдоз легень

#

192

Через 3 роки в умова виробництва алюмінієвої пудри у К. 26 р., раптово виник гострий біль в грудній клітці справа. Наростаюча задишка, ціаноз, тахікардія 100 уд/хв, акцент ІІ тону, на легеневій артерії, зміщення середостіння вліво. Яке ускладнення спричинило цей стан при даному захворюванні?

@Спонтанний пневмоторакс

Правобічний плеврит

Правобічна пневмонія

Інфаркт-пневмонія

Карциноматоз легень

#

193

Хворий 17 років. Після переохолодження протягом 6 місяців формувався поліартричний варіант суглобових уражень. Стан тяжкий. Системні скарги і позасуглобові прояви. Лімфаденопатія, гепатоспленомегалія папульозні висипання, плеврит, перикардит, позитивний ревматоїдний фактор (РФ). Який діагноз найбільш імовірний?

@Ювенільний ревматоїдний артрит (хвороба Стілла)

Ревматичний поліартрит

Системний червоний вовчак

Гепатит B

Хвороба Шенлейн - Геноха

#

194

Жінка, 36 років, після перебування на протязі скаржиться на біль у шиї та тягнучі болі у правій руці. Об’єктивно: динаміка хребта у шийному відділі обмежена із-за болю. Сухожильні рефлекси з рук D>S, праворуч підвищений. Гіпалгезія у зоні С7-С8 праворуч. Який найбільш імовірний діагноз?

@Шийний радикуліт С7-С8 праворуч

Міозит шийних м‘язів

Невропатія променевого нерва праворуч

Поліневропатія

Мієліт

#

196

У хворого 18 років різкий головний біль, запаморочення, носові кровотечі, мерзлякуватість нижніх кінцівок. Обстеження: добре розвинута грудна клітина, верхні кінцівки, відносно слабкий розвиток м`язів нижніх кінцівок, систолічний шум між лопатками. АТ на ліктьовій артерії 220/140 мм.рт.ст., на підколінній – 110/70 мм.рт.ст. Узури ребер на рентгенограмі. Ваш діагноз?

@Коарктація аорти

Гіпертонічна хвороба

Стеноз устя аорти

Аневризма аорти

Дефект міжшлуночкової перетинки

#

197

Хворий 43 років страждає на виразкову хворобу 12-палої кишки на протязі 8 років. Під час роботи на садовій дільниці відчув різкий біль у епігастральній дільниці, слабкість, запаморочення. Під час огляду лікарем “Швидкої допомоги”: шкіра бліда, пульс слабкий, 102 за 1 хв., АТ 100/60 мм рт ст.., живіт не приймає участі у акті дихання, напружений, болісний у епігастрії, печінкова тупість відсутня. Про яке захворювання можна думати?

@Перфорація виразки

Шлункова кровотеча

Кишковий зворіт

Загострення панкреатита

Інфаркт міокарда

#

198

До лікаря дерматовенеролога звернулась мати з дівчинкою із скаргами на підвищення температури тіла, подразливість, бесзсоння, а також болі в аногенітальній області, дізурічні розлади. При огляді: дифузна гіперемія та набряклість великих статевих губ та промежини. З вагіни виходе велика кількість гнійного ексудату. На шкірі великих та малих статевих губ – кірки. Пахвинні лімфовузли збільшені та болісні. Ваш діагноз?

@Гонорейний вульвовагініт

Хламідійний вульвовагініт

Бактеріальний вульвовагініт

Трихомнадний вульвовагініт

Вульвовагініт

#

199

Хворий 57 років звернувся зі скаргами на серцебиття, задишку, втому при незначних фізичних навантаженнях. 2 роки тому переніс великовогнищевий передньоперегородочний інфаркт міокарду. Об’єктивно: ритм правильний, тони серця ослаблені. Пульс 87 в хв. АТ 130/86 мм рт ст. Печінка на 6 см нижче правої реберної дуги. Набряк голеней. Який функціональний клас серцевої недостатності у пацієнта?

@III

II

IV

I

V

#

200

Хворий С., 69 років, хворіє ХОЗЛ на протязі 27 років, скаржиться на задишку при незначному фізичному навантаженні, кашель зі слизово-гнійною мокротою. Об’єктивно: грудна клітина розширена, бочкоподібна, дихання поверхневе, міжреберні проміжки розширені; нижня межа легень опущена, перкуторно-коробочний звук; дихання ослаблене, на рентгенограмі легень: підвищення прозорості легеневого поля, зниження рухливості діафрагми та низьке її розташування; положення ребер наближається до горизонтального. Яке ускладнення основного захворювання у даного хворого?

@Емфізема легень

Абсцес легень

Бронхолітична хвороба

Ексудативний плеврит

Спонтанний пневмоторакс

#

201

Хворий Д., 62 років, знаходиться на стаціонарному лікуванні в пульмонологічному відділенні з діагнозом: аспіраційний абсцес нижньої долі лівої легені (S6), важка течія, гостра дихальна недостатність ІІІ ст., відмічається висока температура тіла, лихоманка, заливний піт, сухий кашель з болями в грудях на стороні ураження; при перкусії-укорочення звуку над вогнищем ураження, дихання ослаблене. Рентгенографічно: інфільтрація легеневої тканини. На 5-й день хвороби стан хворого погіршився. У пунктаті плевральної порожнини визначається гній. Яке ускладнення основного захворювання у даного хворого?

@Емпієма плеври

Емфізема легень

Спонтанний пневмоторакс

Ексудативний плеврит

Легенева кровотеча

#

202

Хворий К., 47 років страждає на гіпертонічну хворобу, тяжка форма, кризова теча. Раптом відчув інтенсивний головний біль у потилиці, шиї, блювання порушення зору, сплутання свідомості, судоми. АТ 230/130 мм. ст. Яке ускладнення гіпертонічного кризу може бути у хворого?

@Субарахноідальний крововилив

Ішемічний інсульт

Енцефалопатія

Геморагічний інсульт

Транзіторна ішемічна атака

#

203

Хворий М, 28 років, через 2 години після куштування грибів з білою голівкою відчув зниження рухливості та зосередженості, які перейшли до збудження і агресії. При огляді: порушення орієнтації, незрозуміла мова. Через 4 години печінковий запах з рота, непритомність. Який синдром спостерігається у хворого?

@Гостра печінкова недостатність – синдром гепатаргії

Гепатолієнальний синдром

Синдром портальної гіпертензії

Холестатичний синдром

Іктеричний синдром

#

204

Який стан може зумовити наступні зміни з боку ССС: брадіарітмія або фібриляція шлуночків серця; з боку дихальної системи: дихання Біота або апноє; ЦНС: відсутність свідомості, судомне скорочення м’язів та спазм голосових зв’язок; місцеві пошкодження по типу появи крапок d? 1-2 см з валіком по колу без ознак запалення.

@Електротравма

Переохолодження

Тепловий удар

Утоплення

Кетоацидоз

#

205

У хворого з тяжким перебігом пневмонії з’явились болі в попереку, нудота, виражена загальна слабкість, головна біль. При загальному огляді: шкіра бліда, набряки нижніх кінцівок. Артеріальний тиск 80/40 мм.рт.ст. Добовий діурез – 100,0 мл. Питома щільність сечі 1008. Відзначається протеїнурія, еритроцитурія, гіалінові та зернисті циліндри. В крові підвищен рівень креатиніну та сечовини. Якій діагноз у хворого?

@Гостра ниркова недостатність

Гострий пієлонефрит

Гострий гломерулонефрит

Сечокам’яна хвороба

Нефротичний синдром

#

207

Хворий, 60 років, страждає на ІХС. Дифузний кардіосклероз. Аортальний стеноз склеротичного походження. СН ІІ-А ФКІІІ. ЕхоКГ показала фракцію виходу лівого шлуночка 57\%.Вкажіть основний механізм утворення серцевої недостатності у цьому випадку.

@Порушення діастолічного розслаблення лівого шлуночка

Зниження скоротливої здатності міокарду

Підвищення периферійного судинного опору

Підвищення венозного тиску у великому колі кровообігу

Надмірна активація симпатоадреналової системи

#

208

Жінка С. 31 рік. Два роки тому з’явився головний біль, прогресує погіршення пам’яті, втомлювальність, дратівливість. Впродовж останніх 3 місяців періоди загальмованості, коли важко відповідати на запитання. Впродовж останніх 6 годин генералізовані судинні напади, свідомість не поновлюється. Призначте першочергове обстеження.

@Ехоецефалограма

Реоецефалограма

Клінічний аналіз крові

Електроенцефалограма

Загальний аналіз сечі

#

209

Хворий 55 років скаржиться на біль за грудиною стискуючого характеру при ходьбі до 100 м. тривалістю до 15 хв., відчуття недостатності повітря, пітливість. Об-но: Підвищеного живлення, межі серця поширені вліво, тони глухі,ритмічні,ЧСС-90 за хв.,АТ-140/90 мм.рт.ст. Протягом останнього тижня біль з’явилась у спокої та вночі, перестала купіруватись після прийому однієї таблетки нітро-гліцерину. На ЕКГ –високі гострокінцеві зубці Т у V2- V4 відведеннях. Про яке захворювання можна думати?

@Прогресуюча стенокардія

Стабільна стенокардія IV ФК

Інфаркт міокарду

Спонтанна стенокардія Принцметала

Стабільна стенокардія ІІІФК

#

210

До приймального відділення доставлено хворого 65 років зі скаргами на задишку, дисфагію, осиплий голос, відчуття здавлення грудної клітини. Хворіє декілька місяців (точно не пам’ятає), але за медичною допомогою раніше не звертався. Госпіталізовано в зв’язку з погіршенням стану. Об’єктивно: набряки обличчя та шиї, шийні вени розширені. Границі серцевої тупості розширені, тони серця глухі. АТ 80/60 мм рт ст при глибокому вдиху та 100/60 мм рт ст при видиху. Сила пульсових ударів знижується на вдиху. Пульс 120 уд за хв. Печінка на 2,5 см виступає з під реберної дуги, край її еластичний, помірно болючий. Ваш попередній діагноз?

@Хронічна перикардіальна тампонада

Гостра перикардіальна тампонада

Хронічна лівошлуночкова серцева недостатність

Гіпертрофічна кардіоміопатія

Хронічна правошлуночкова серцева недостатність

#

211

На прийом до лікаря-терапевта прийшов хворий 50 років, який скаржиться на задишку, відчуття важкості в правому підребер’ї, збільшення живота. Біль в грудній клітці відсутній. В анамнезі захворювань серця не було. Об’єктивно: Набряк шийних вен, що збільшується на вдиху. Позитивний симптом Фрідрайха. Тони серця глухі. Пульс 160 уд в хв., малий, м’який. В III-IV міжребір’ях вислуховується III тон в протодіастолу. Які методи додаткового обстеження хворого найдоцільніші?

@Ехокардіографія

Електрокардіографія

Холтерівське моніторування

Моніторування артеріального тиску

Дослідження крові на ліпопротеїдні фракції

#

212

Хворий 82 р., привезений до стаціонару машиною швидкої допомоги. З ранку скаржився на значну задуху. При обстеженні – барилкувата форма грудної клітини, участь у диханні допоміжних м’язів. Спірографія – зменшення покажчиків ЖЄЛ, ФЖЄЛ, резервного об’єму вдиху / видоху на тлі зниження напруги СО2 у альвеолярному повітрі. Рентгенологічно – збільшення прозорості легеневих “полей”, вертикального розміру грудної клітини. Який діагноз найбільш ймовірний?

@Стареча емфізема

Обструктивна емфізема

Бронхіальна астма

Бронхоектатична хвороба

Хронічний бронхіт

#

213

Хворий Б., 47 років. В анамнезі – 5 років хронічний панкреатит. Останні 6 місяців – полі фекалії з неприємним запахом, виражене здуття та бурчання в животі, з’явились проноси, слабкість, швидка втома, зниження маси тіла. Розвиток якого синдрому можна запідозрити в даному випадку?

@Синдром мальабсорбції

Синдром ексудативної ентеропатії

Синдром подразнення товстої кишки

Синдром печінково-клітинної недостатності

Паранеопластичний синдром

#

215

Хворий Т., 48 років звернувся до лікаря з скаргами на часте (до 2-3 разів на годину) болісне сечовиділення. Страждає близько 10 років, неодноразово лікувався с пригоду загострення хронічного циститу, але поліпшення стану практично не спостерігалося. З боку крові змін не виявлено. В загальному аналізі сечі – питома вага –1006, лейкоцити 20-30 в полі зору, епітеліоцити – поодинокі. При проведенні екскреторної урографії контури сосочків розмиті, миски розширені сечоводи атонічні, ділянки звуження чергуються зі стриктурами, об'єм січового міхура – 10 мл.. В лівої нірці – порожнина розпаду до 1,5 см в діаметрі у стінці котрої є включення високої інтенсивності до 1см. Яке захворювання слід запідозрити у данного хворого? @Туберкульоз нірок та січового міхура

@Хронічний цистит

Хронічний пієлонефріт.

Рак січового міхура

Рак нірки

#

216

Чоловік 60 років, рік тому переніс Q-позитивний інфаркт міокарду задньодіафрагмальної області лівого шлуночка з розповсюдженням на правий шлуночок. Скаржиться на втому, набряки обох гомілок. АТ 130/80мм рт.ст., ЧСС 80/хв, пульс ритмічний. В легенях хрипів немає. Печінка+3см, периферичні набряки обох гомілок. Чим зумовлений патологічний стан хворого?

@Правошлуночкова дисфункція

Лівошлуночкова дисфункція

Гіпертонічна хвороба

Гострий міокардит

Порушення серцевого ритму

#

217

Хворий 70 років, страждає на ішемічну хворобу серця протягом 25 років. Скаржиться на напади задухи. АТ 140/80 мм рт.ст., ЧСС 100/хв, в нижніх відділах легень – вологі незвучні хрипи, периферичних набряків нема. АТ 130/80мм рт.ст., ЧСС 80/хв, пульс ритмічний. За даними ЕхоКГ – ФВ ЛШ – 37%. Чим зумовлений патологічний стан хворого?

@Систолічна дисфункція

Діастолічна дисфункція

Гострий перикардіт

Тромбоемболія легеневої артерії

Кардіогенний шок

#

218

У хворого після контакту з хімічними речовинами на виробництві раптово виникло стридорозне дихання. Сиплість голосу, “гавкаючий” кашель, стала зростати задишка. При об’єктивному дослідженні виявлено акроционоз. Ваш попередній діагноз?

@Набряк гортані

Рак гортані

ТЕЛА.

Ателектаз легень.

Пневмоторакс

#

219

Хворий скаржиться на гнійне виділення з пенісу вранці перед сечовиділенням, різі, полакіурію. Визначена піурія при проведені трьохстаканної проби в першій порції сечі. Ваш діагноз?

@Уретрит

Цистит

Пієлонефрит

Простатит

Перинефральний абсцес

#

220

Хворий П., 54 роки, скаржиться на постійний біль у правому підребер’ї та епігастральній діляці, періодичне підвищення температури тіла, схуднення. Раніше не лікувався. Об-но: шкіра і слизові оболонки бліді, тургор шкіри понижений. Живіт помірно вздутий, болючий в правому підребер’ї. Печінка виступає з підребер'я на 3 см, щільна, при пальпації болюча, край нерівний. Селезінка не збільшена. Відмічається асцит, периферичних набряків немає. Клінічний аналіз крові: еритроцити -2,5х1012/л, НЬ-100 г/л, лейкоцити - 15х109/л тромбоцити - 495х109/л, ШЗЕ-37 мм/год. Біохімічний – білірубін – 80 мкмоль/л, АлАТ – 0,8 ммоль/л, АсАТ – 0,5 ммоль/л, лужна фосфатаза – 3800 нмоль/с х л, альфа-фетопротеїн – 1100 нг/мл. Ваш попередній діагноз:

@Первинний рак печінки

Рак жовчного міхура

Цироз печінки

Жовчнокам'яна хвороба

Рак головки підшлункової залози

#

221

Хворий 16 років скаржиться на задишку при фізичному навантаженні, загрудинні болі, запаморочення. При обстеженні: акроцианоз, пастозність нижніх кінцівок, кардіомегалія, систолічний шум та систолічне тремтіння по лівому краю грудини. Рентгенологічно: повнокров’я легень, поширення ствола легеневої артерії. Який діагноз повинно було поставити ще в дитинстві?

@Дефект міжшлуночкової перегородки

Передсердний септальний дефект

Пролабування мітрального клапану

Відкрита артеріальна протока

Коарктація аорти

#

222

Дівчинка 15 років, скаржиться на задишку, серцебиття. В дитинстві часті простудні захворювання, пневмонії. Об’єктивно: відставання у фізичному розвитку, шкіра бліда, акроцианоз. Розширення серця вправо і вліво. Систолічний шум в ІІ міжребір’ї зліва, діастоличний шум над легеневим стовпом. Рентгенологічно: значне розширення правої половини серця. Про який діагноз слід думати?

@Передсердний септальний дефект

Ізольований стеноз легеневого стовпа

Мітральний стеноз

Недостатність мітрального клапану

Хронічне легеневе серця

#

224

Хворий, 14 років, потрапив до лікарні після бійки з ознаками внутрішньої кровотечі. З дитинства страждає гемофілією А. Діагностовано позаочеревну гематому. Що треба призначити хворому в першу чергу?

@Кріопреципітат

Амінокапронову кислоту

Суху плазму

Тромбоцитарну масу

Свіжу кров

#

225

У хворого скарги на спрагу, поліурію. Свій стан хворий пов’язує з черепномозговою травмою. Питома вага сечі 1002. Про яке захворювання слід думати?

@Нецукровий діабет

Цукровий діабет

Хронічний нефрит

Неврогенна полідіпсія

Енурез

#

226

У жінки 34 роки спостерігається ожиріння, переважно на плечах, тулубі, багряво-ціанотичні розтяги шкіри на грудях, животі, місяцеподібне обличчя. Який діагноз є найбільш вірогідним?

@Хвороба Іценка-Кушинга

Гіпотиреоїдне ожиріння

Гіпооваріальне ожиріння

Аліментарне ожиріння

Пубертатне ожиріння

#

227

Чоловік 47 років страждає алкогольним цирозом печінки. На протязі останніх трьох діб стан погіршився: свідомість запаморочена, посилилася жовтяниця, з’явилися судоми. Основний причинний фактор виникнення ускладення у хворого?

@Накопичення аміаку в сироватці крові

Підвищення кількості білірубіну в крові

Підвищення холестерину в крові

Гіпопротеїнемія

Анемія

#

228

Чоловік 50 років поступив в реанімаційне відділення у важкому стані. При огляді: свідомість відсутня, шкіра та склери жовті. Аміачний запах з рота. Дихання аритмічне. Тони серця приглушені. Тахікардія 120 на 1 хв. АТ 90/60 мм рт. ст. Гепатоспленомегалія. Асцит. На шкірі – геморагії. АСТ = 18 ммоль/л, АЛТ – 2,1 ммоль/л. Загальний білірубін 330 мкмоль/л, К–3,0 ммоль/л. Ваш діагноз?

@Гостра печінкова недостатність

Колапс

Кардіогенний шок

Гостра ниркова недостатність

Діабетична кома

#

229

Хвора 27 років скаржиться на постійний ниючий біль в правому підребер’ї з іррадіацією під праву лопатку, посилюється після вживання смаженої їжі. Біль з’явився біля трьох тижнів тому. Хвора вагітна, вагітність 32 тижня. Гінекологом скерована для обстеження в діагностичний центр. Який метод діагностики стану жовчовивідних шляхів рекомендовано вагітним?

@Ультразвукове дослідження

Довенна холецистографія

Пероральна холецистографія

Радіонулеїдне сканування

Лапароскопія

#

230

Хворий, 70 років, поступив в лікарню з скаргами на задишку при незначному фізичному навантаженні, набряки на нижніх кінцівках, відчуття важкості в правому підребер’ї. Хворіє на протязі 7 років, після перенесеного ІМ. Лікується амбулаторно (приймає інгібітори АПФ, сечогінні), періодично стаціонарно. Об’єктивно: набряки на нижніх кінцівках, в легенях везікулярне дихання, серце – ліва межа зміщена вліво на 2,5 см зовні від середньоключичної лінії, тони послаблені. Пульс –70 уд. на 1 хв. АТ-140/80 мм.рт.ст. Печінка +4 см. Яке захворювання провокує розвиток СН?

@Постінфарктний кардіосклероз

Дилятаційна кардіоміопатія

Гострий міокардит

Атеросклеротичний кардіосклероз

Вада серця

#

231

Хвора Л., 23 роки, через 10 днів після перенесеної гострої вірусної респіраторної інфекції почала відчувати перебої в роботі серця, які хвора відчуває лише в горизонтальному положенні. Перебої супроводжуються відчуттям нестачі повітря. На ЕКГ – шлуночкова екстрасистолія по типу бігемінії. Яка можлива причина виникнення шлуночкової екстрасистолії по типу бігемінії?

@Вірусний міокардит

Вада серця вроджена

Атеросклеротичний кардіосклероз

Гіпертрофічна кардіоміопатія

Ревматизм

#

232

Хвора 22 років, вихователька дитсадка, скаржиться на нудоту, темний колір сечі, знебарвлений кал, іктеричність склер та шкіри. Захворіла 7 днів тому. В дитсадку мала контакт з дітьми, які хворіли на жовтяницю. Об’єктивно: шкіра та слизові оболонки іктеричні, печінка збільшена на 2-3 см. Який найбільш вірогідний діагноз?

@Гепатит А

Лямбліоз.

Механічна жовтяниця.

Гемолітична жовтяниця

Малярія

#

233

Хворий 60 років. При госпіталізації скаржився на загальну слабість, болі в животі, жовтяницю. Об'єктивно: свідомість затьмарена, виражена жовтяниця, гепато- і спленомегалія, печінковий запах з рота. Білірубін 300 ммоль/л, за рахунок непрямої фракції, АлАТ-10,2 ммоль/год/л, сечовина-8,5 ммоль/л, креатинін-0,2 ммоль/л. Який діагноз?

@Гостра печінкова енцефалопатія.

Іктерогеморагічна форма лептоспірозу

Харчове бактеріальне отруєння

Отруєння чотирьохлористим вуглецем (отруєння сурогатами алкоголю)

Пухлина фатерового соска

#

234

Хворий 28-ми років багаторазовий, до 30 разів на добу, рідкий стілець у вигляді рисового відвару на фоні зниженої температури. Хворіє протягом двох діб. За цей час втрата маси тіла становила більше 10-ти %. Протягом якого терміну необхідно провести регідратацію?

@1-3 год.

5-7 год.

10-12 год.

Протягом першої доби.

Протягом перших трьох діб.

#

235

В лікарню доставлений хворий зі скаргами на загальну слабість, подвоєння предметів і сітку перед очима. Напередодні їв консервоване м’ясо домашнього виготовлення. Хворий у свідомості, температура t°=36,6°С. Двобічний птоз повік, параліч акомодації. Язик, слизова рота сухі. Живіт м’який, здутий. Діагноз?

@Ботулізм

Дифтерійний поліневрит

Поліомієліт

Енцефаліт

Гостре порушення мозкового кровообігу

#

237

Чоловік, 45 років, хворіє виразковою хворобою 12-ти палої кишки більше 5 років. Скаржиться на слабість, головокружіння, сухість шкірних покривів. Об’єктивно: шкіра та видимі слизові бліді, тріщини на губах; пульс 100 в хв., АТ- 100/70 мм рт.ст., систолічний шум над всіма точками при аускультації серця. Зі сторони інших внутрішніх органів змін не виявлено. Реакція калу на скриту кров - позитивна. Ан. крові: ер.-3,1х1012/л, Нb-88 г/л, КП-0,9, Л-4,6х109/л, тромб.-350х109/л, ШОЕ-21 мм/год., анізоцитоз, пойкілоцитоз, залізо сироватки 9,5 мкмоль/л. Ваша тактика лікування?

@Препарати заліза, повноцінне збалансоване харчування.

Переливання еритроцитарної маси

Ціанокобаламін по 500мкг внутрішньом’язево

Кортикостероїди, цитостатики

Аскорбінова кислота, хлорид кальцію

#

238

Жінка, 65 років, скаржиться на слабість, головокружіння, задишку, біль в епігастральній ділянці, яка посилюється після їди в горизонтальному положенні, зниження апетиту, періодично чорний стілець. 5 років тому виявлено килу стравохідного отвору діафрагми. Об’єктивно: блідість шкіри та слизових оболонок. Систолічний шум над всіма точками при аускультації серця. Реакція калу на скриту кров - позитивна. Ан. крові: ер.-2,9х1012/л, Нb-84 г/л, КП-0,8, ретикулоцити – 0,8%; Л-3,9х109/л, тромб.-300х109/л, ШОЕ-25 мм/год., анізоцитоз, пойкілоцитоз, залізо сироватки 8,0 мкмоль/л. Ваш діагноз?

@Хронічна постгеморагічна анемія

Гемолітична анемія

Залізонасичена анемія

В12-фолієводефіцитна анемія

Апластична анемія

#

239

Хворий К., 24 роки, 2 місяці тому назад помітив збільшений лімфовузол на шиї зліва, потім з’явилася слабість, підливість, свірбіж шкіри, підвищення Т до 39°С. Застосування сульфадимезину і оксациліну ефекту не дало. При огляді шкіра нормального кольору, зліва на боковій поверхні шиї два лімфовузла діаметром 1,5 і 2 см, середньої щільності, не болючі. Зі сторони внутрішніх органів змін не виявлено. Ан. крові: ер.-4,2х1012/л, Нb-132 г/л, КП-0,9, Л-9,6х109/л, е-5%, п–8%, с-73%, л-10%, м-4%, ШОЕ-32 мм/год. Ваш діагноз?

@Лімфогранульоматоз ІІ Б

Хронічний лімфолейкоз

Інфекційний мононуклеоз

Лімфосаркома

Міеломна хвороба

#

240

Хворий Н., 18 років, скаржиться на слабість, підливість, періодичне підвищення Т до 390С, похудіння. Об’єктивно: блідість шкіри та слизових оболонок. На шиї зліва пальпуються два лімфовузла діаметром 2,0 см, малорухомі, не спаяні з навколишніми тканинами. Тони серця послаблені, ритмічні. Пульс 118 на 1 хв. Дихання жорстке, хрипи не прослуховуються. Печінка, селезінка не збільшені. При флюрографії знайдено збільшення лімфовузлів коренів легень. Ан. крові: ер.-3,2х1012/л, Нb-114 г/л, КП-1, Л-11,4х109/л, е-7%, п–10%, с-71%, л-7%, м-5%, ШОЕ-41 мм/год. Діагностовано лімфогранульоматоз ІІ Б ст., синдром пухлинної інтоксикації. Ваша тактика лікування?

@Поліхіміотерапія і променева терапія

Променева терапія

Гемотрансфузія

Плазмаферез

Гормонотерапія, цитостатики

#

241

Гірничий робітник очисного вибою, 37 років, після довготривалого вимушеного зігнутого положення тулуба у шахті відчув інтенсивний, стріляючого характеру біль у поперековому відділі хребта , який поширювався вниз у ліву ногу до підколінної ямки. Рухи хребта у поперековій ділянці різко обмежені. Позитивний симптом Ласега зліва. Пальпаторна болючість паравертебральних точок L5 - S1. Сухожилкові рефлекси на нижніх кінцівках – знижений лівий ахіловий рефлекс. Гіпотонія м’язів лівого стегна і гомілки. Встановіть попередній клінічний діагноз.

@Попереково - крижова радикулопатія

Люмбаго

Спінальний інсульт

Перелом поперекового хребця

Лівобічна люмбоішіалгія

#

242

У хворого В., 43 років, після підйому вантажу повторно виник різкий поперековий біль і став поширюватися по передній поверхні правого стегна і внутрішній поверхні гомілки та виникло підвищене потовиділення у вказаних ділянках. У неврологічному статусі – спостерігається гіпотрофія чотириголового м’яза стегна, відсутній колінний рефлекс справа. Гіпестезія на передній поверхні правого стегна і коліна.Позитивні симптоми натягу Мацкевича, Васермана. Для зменшення больового синдрому які першочергові лікарські засоби доцільно застосувати?

@Дегідратаційні

Протизапальні

Антигістамінні

Хондропротектори

Антихолінестеразні

#

243

У хворої С., 55 років, під час проведення ультразвукового обстеження сонних і вертебральних артерій виникло запаморочення, загальна слабкість, нудота, затруднене дихання і розвинулась непритомність протягом 20 с. При огляді: шкіра бліда, артеріальний тиск 90/ 60 мм рт. ст., пульс 96 уд/хв. Зниження реакції на світло. Вогнищевих неврологічних симптомів не виявлено На електроенцефалограмі і ехоенцефалограмі патологічних змін також не встановлено. Ваш попередній діагноз?

@Синкопальний стан

Епілептичний напад

Малий ішемічний інсульт

Транзиторна ішемічна атака

Вагоінсулярний криз

#

244

В ендокринологічному відділенні обстежується жінка 42 років з приводу різкого збільшення (за останні 6 місяців на 20 кг) маси тіла, порушення менструального циклу, болю голови. Описані симптоми з’явилися після перенесеної вірусної інфекції. Амбулаторно був визначений рівень ТТГ, Т3, Т4, гормонів наднирників, зроблена ЕКГ. Суттєвих відхилень від норми не зафіксовано. Які дообстеження необхідно провести хворій для визначення причини збільшення ваги тіла?

@Рентгенографію черепа

Рентгенографію органів грудної клітки

УЗД наднирників

Визначити рівень креатиніну в крові

Визначити рівень калію, натрію в крові

#

245

Хворий, 58 років, скаржиться на загальну слабість, втрату 10 кг маси тіла за 1,5 місяця, прогресуючий тупий біль у попереку, підвищення АТ 220/160 мм.рт.ст., субфебрильну температуру. При огляді у правому підребер’ї пальпується утвір з горбистою поверхнею та незначною рухомістю, розширення вен сім’яного канатика та мошонки. В аналізі крові: анемія, високе ШОЕ. В сечі: питома вага 1020, білок – 0,99 г/л, ер. – на все поле зору, л – 4-6 у п/з. Ваш попередній діагноз?

@Пухлина нирки

Сечокам’яна хвороба

Туберкульоз нирки

Гострий гломерулонефрит

Нефроптоз

#

246

Хвора, 48 років, скаржиться на періодичні нападоподібні болі у попереку, після нападу виділяється сеча бурого кольору. УЗД вказує на наявність великої кількості дрібних ехопозитивних включень у мисках нирок, збільшення нирок без ознак порушення уродинаміки. Заг. ан. крові: ер.-4,6х1012/л, л.-6,6х109/л, ШОЕ-22 мм/год. Заг. ан. сечі: пит.вага-1016, білок – 0,099 г/л, еритроцити-покривають поле зору, велика кількість кристалів сечової кислоти. Вкажіть найбільш ймовірний діагноз?

@Сечокам’яна хвороба

Амілоїдоз нирок

Гострий гломерулонефрит

Хронічний гломерулонефрит

Хронічний пієлонефрит

#

247

Жінка, 23 років, скаржиться на часте, болюче сечовипускання, тупі болі внизу живота. Наведені скарги з’явилися 10 днів тому після переохолодження. Біль і часті позиви до сечовипускання зменшуються від застосування тепла на ділянку сечового міхура. Т-37,2°С. В заг. ан. сечі – лейкоцити, свіжі еритроцити, незначна протеїнурія. С-м Пастернацького негативний з обох боків. Основні препарати в лікуванні даної хворої?

@Уросептики

Імунодепресанти

Гепарин

Глюкокортикоїди

Курантил

#

248

У хворого на гемофілію на фоні генералізованої лімфаденопатії та рецидивуючого кандидозного стоматиту виникла пневмоцистна пневмонія, коефіцієнт Тх/Тс < N. Яка найбільш імовірна причина маніфестації опортуністичних інфекцій?

@ВІЛ-інфекція

Вікова транзиторна імуносупресія

Хронічне захворювання ситеми органів травлення

Гемофілія

Соціально-побутові негаразди

#

249

В анамнезі пацієнта 30 років закрита травма грудної клітки. Протягом останнього часу наростає задишка, з’явилися важкість у правому підребер’ї, відчуття перебоїв серця. Об’єктивно: акроціаноз, набухші шийні вени, асцит, набряки нижніх кінцівок. При аускультації серця тони глухі, вислуховується додатковий III тон. На Rtg-графії органів грудної клітки без патологічних змін. Яка патологія виникла у хворого?

@Констриктивний перикардит

Ексудативний перикардит

Хронічний бронхіт

Аортальний стеноз

Цироз печінки

#

250

В анамнезі пацієнта 30 років закрита травма грудної клітки. Протягом останнього часу наростає задишка, з’явилися важкість у правому підребер’ї, відчуття перебоїв серця. Об’єктивно: акроціаноз, набухші шийні вени, асцит, набряки нижніх кінцівок. При аускуль-тації серця тони глухі, вислуховується додатковий III тон. Запідозрено констриктив-ний перикардит. Який метод діагностики підтвердить діагноз?

@Комп’ютерна томографія

Ехокардіографія

УЗД внутрішніх органів

Еоектрокардіограмма

Rtg-графія грудної клітки

#

252

У хворого на 10-й день гострого інфаркту міокарда з’явився загрудинний біль, постійний, іррадіює в шию, посилюється при глибокому вдосі, кашлі, зменшується в сидячому поло-женні, не знімається нітрогліцерином. При аускультації: в легенях – везикулярне дихання, над ділянкою абсолютної серцевої глухості вислуховується грубий двокомпонентний шум непостійного характеру, який змінює тембр залежно від положення хворого. Яке лікування доцільно провести в даній ситуації?

@НПЗП, аспірин, ГКС

Антибіотики, антикоагулянти

Нітрати, (-блокатори

Інгібітори АПФ, антагоністи кальцію

Антикоагулянти, (-блокатори

#

253

Хворий С., 45 р., впродовж останніх 18 років працює гірником на вугільній шахті. Вміст діоксиду кремнію у виробничому пилі не перевищує 5%. На рентгенограмі органів грудної клітки спостерігається дрібна сітчастість легеневого малюнка та поодинокі дрібновогнищеві тіні розміром до 1,5 мм в середніх і нижніх відділах легенів. Про яке захворювання йде мова?

@Антракоз

Антракосилікоз

Силікоз

Азбестоз

Графітоз

#

254

Хворий Г., 42 р., впродовж останніх 20 років працює робітником доменних печей. Скарг не заявляє. Під час чергового планового медогляду на рентгенограмі легенів виявлено розсіяні чіткі вузликові тіні розміром до 3 мм. Функція зовнішнього дихання: ЖЄЛ – 92%, ОФВ1–88%, МВЛ–80%. Про яке захворювання найбільш імовірно йде мова?

@Сидероз

Силікоз

Туберкульоз

Бериліоз

Саркоїдоз

#

255

Хворий скаржиться на відчуття тяжкості в епігастрії та зригування з неприємним “гнилим” запахом сірководню; блювота до кількох разів на день. Рентгенологічно шлунок збільшений, перистальтика послаблена, евакуація затримується до 24 годин. В анамнезі опік стравоходу навмисно випитою кислотою. Ваш діагноз?

@Стеноз пілоричного відділу шлунка

Атрофічний гастрит

Стеноз кардії

Діафрагмальна кила

Виразкова хвороба 12-ти палої кишки

#

257

Хвора Т., 26 р., скаржиться на надмірну вагу тіла, задишку, порушення оварільно-менструального циклу, хворіє з дитинства. Сімейний анамнез обтяжений зі сторони матері на ожиріння. Об'єктивно: ІМТ 35,8 кг/м3, ожиріння диспластичне, з перевагою в ділянці живота, гіпертрихоз. В ділянці живота, пахових ділянках множинні стрії від перламутрових до бордових. АТ – 160/100, пульс – 96 уд/хв. Яку пробу доцільно провести для виключення гіперкортицизму?

@малу дексаметазонову пробу

Велику дексаметазонову пробу

Пробу з клофеліном

Пробу з церукалом

Пробу з інсуліном

#

258

Хвора С., 32 р., доставлена без свідомості у реанімаційне відділення. У хворої виявлена картка хворого на цукровий діабет. Інсуліну не знайдено. Дихання шумне, типу Кусмауля, запах ацетону з роту, шкіра суха, тургор знижений, риси лиця загострені, периостальні рефлекси відсутні, тонус очних яблук знижений. В крові вміст молочної кислоти 1,2 ммоль/л (норма 0,62-1,3ммоль/л), глікемія 29 ммоль/л. Яку кому можна запідозрити?

@Кетоацидотична

Мозкова

Гіперосмолярна

Гіпохлоремічна

Лактацидемічна

#

259

Хворий 53 роки. Скаржиться на болі в правому підребер’ї, які іррадіюють в праве плече та руку, супроводжуються нудотою та блюванням, підвищенням температури до 38,3°С, пожовтіння шкіри та слизових. В анамнезі жовчно-кам'яна хвороба з 40-річного віку, 2 роки тому – холецистектомія. Об’єктивно: загальний стан середньої тяжкості, шкіра та слизові іктеричні, язик помірно вологий, обкладений жовто-білим налетом. В легенях- дихання везикулярне. Серцеві тони ритмічні, систолічний шум на верхівці. АТ 110/70 мм рт.ст. Живіт м’який, болючий в ділянці правого підребер’я, печінка на 4,0 см з-під краю ребрової дуги, край м’який, болючий, пальпується нижній край селезінки. Набряків немає. Діурез достатній, кал оформлений, забарвлений. Ваш попередній діагноз:

@Гострий холангіт

Вірусний гепатит

Первинний біліарний цироз печінки

Гострий панкреатит

Стенозуючий папіліт

#

260

Хворий 45 років скаржиться на метеоризм, часті випорожнення з каловими масами коричневого кольору із неприємним гнильним запахом. При обстеженні виявлено зниження шлункової секреції і проктит. Який вид диспепсії найбільш імовірно виник у хворого?

@Гнильна диспепсія

Бродильна диспепсія

Шлункова диспепсія

Панкреатична диспепсія

Кишкова диспепсія

#

261

Жінка 45 років, скаржиться на різкий біль у правому підребер’ї, який іррадіює під праву лопатку, нудоту. Об’єктивно: надмірна маса тіла, склери іктеричні, живіт помірно здутий, болючий в правому підребер’ї. Позитивні симптоми Ортнера, Френікус-Гергієвського. При холецистографії тінь жовчного міхура не контурується. Що може зумовити наведену клініко-рентгенологічну симптоматику?

@Закупорка жовчної протоки

Гіпотонічна дискінезія жовчного міхура

Гіпертонічна дискінезія жовчного міхура

Хронічний холецистит

Хронічний холангіт

#

262

Хворий 45 років, скаржиться на біль за грудиною пекучого характеру, яка іррадіює в міжлопаткову зону, посилюється після їжі і при нагинанні вперед, періодичну печію. При обстеженні: уражень легень, серця, печінки, підшлункової залози, нирок не виявлено. При езофагогастродуоденофіброскопії виявлено: гіперемія слизової оболонки нижньої третини стравоходу і гастроезофагальний рефлюкс, кардія зіяє. Ваш діагноз?

@Гастроезофагальна хвороба

Езофагіт

Ахалазія кардії

Функціональний кардіоспазм

Езофагальна дискінезія

#

263

Чоловік 40 років звернувся до лікаря із скаргами на гнійні виділення з уретри, ріжучий біль під час сечовипускання. 2 тижня потому мав випадковий статевий контакт. При огляді: краї зовнішнього отвору сечівника припухлі і червоні. Перша порція сечі каламутна. Яке діагностичне лабораторне дослідження необхідно провести?

@Дослідження виділень з обов’язковим забарвленням їх метиленовим синім і за Грамом

Реакція Васермана

Дослідження на L?-клітини

Дослідження на бліду трепонему

Дослідження на грибки

#

264

В зіскрібі з уретри хворого чоловіка після фарбування за Романовским-Гімзе в клітинах епітелію знайдені компактно розташовані зернисті включення рожево-червоного кольору, зміщають ядро клітини до периферії. Про яке захворювання треба перед усім думати?

@Хламідіоз

Гонорея

Трихомоніаз

Герпес

Мікоплазмоз

#

265

Чоловік, 52 років, хворіє на гіпертонічну хворобу. Вдома трапився мозковий інсульт з порушенням свідомості, вогнищевою симптоматикою. Яку тактику повинен застосувати сімейний лікар?

@Термінова госпіталізація у спеціалізований стаціонар

Зачекати повернення свідомості, потім - лікувати

Викликати бригаду швидкої допомоги для надання невідкладної допомоги

Лікування у денному саціонарі амбулаторії сімейного лікаря

Викликати невропатолога для подальшого лікування вдома

#

266

Хворий 56 років 3 місяці тому переніс гострий Q інфаркт міокарду. Стан задовільний. Тони серця дещо ослаблені, поодинокі екстрасистоли, ЧСС 88 уд/хв., АТ 140/90 мм рт. ст. На ЕГК патологічний зубець Q в ІІІ та AV відвеленнях, поодинокі шлуночкові екстрасистоли. Який препарат необхідно призначити для лікування порушень ритму та профілактики розвитку повторного інфаркту міокарду?

@Метопрололу сукцинат

Олікард

Амлодіпін

Молсідамін

Тіотріазолін

#

267

Хворий 58 років скаржиться на головний біль в ділянці потилиці, нудоту, задишку, мерехтіння „метеликів перед очима”, що виникли після фізичного навантаження. Збуджений. Обличчя гіперемоване. Шкіра бліда. Тони серця ритмічні, акцент ІІ тону над аортою. АТ 240/120 мм рт. ст. ЧСС 92 уд/хв. В нижніх відділах легень невелика кількість дрібнопухирчастих вологих хрипів. Печінка не збільшена. На ЕКГ ознаки гіпертрофії та перенавантаження лівого шлуночка. Ваш діагноз.

@Ускладнений гіпертонічний криз. Набряк легенів

Гострий інфаркт міокарду. Набряк легенів

Загострення бронхіальної астми

Неускладнений гіпертонічний криз

Негоспітальна пневмонія

#

268

Хворий С., 14 років, скаржиться на підвищення температури до 38°С, біль в симетричних проксимальних міжфалангових суглобаох кистей рук, припухлість, скутість рухів, плямо – папульозні висипання на кінцівках. При огляді контури суглобів змінені, чутливі при пальпації. Який діагноз, є найбільш вірогідний?

@Ювенільний ревматоїдний артрит

Склеродермія

Системний червоний вовчак

Реактивний поліартрит

Вузликовий періартеріїт

#

269

Хворий, після переохолодження скаржиться на болісне, часте сечовиділення, тянучі болі внизу живота. Симптом Пастернацького негативний. При дослідженні загального аналізу сечі: лейкоцитурія 30-50 екз. у полі зору, бактерійурія. Який діагноз найбільш імовірний?

@Гострий цистит

Гострий пієлонефрит

Гострий гломерулонефрит

Гострий уретрит

Хронічний простатит

#

270

Жінка 72 років хворіє на цукровий діабет ІІ типу, супутня патологія – гіпертонічна хвороба ІІ ст., серцева недостатність ІІ Б ст. Використовує метформін. Напередодні перенесла гіпертонічний криз після чого з`явилася різка слабкість, міалгії, збільшилася спрага, сухість у роті, поліурія. АТ – 140/95 мм. рт. ст., ЧСС – 98 за хв., набряки та запах ацетону відсутні. Які заходи слід вжити у хворої для попередження розвитку коматозного стану?

@Відміна метформіну, призначення інсуліну короткої дії

Збільшення дози метформіну в два рази

Використання гіпотонічного розчину хлориду натрію

Додаткове призначення пролонгованого інсуліну

Призначення глібенкламіду

#

271

На диспансерному обліку у терапевта поліклініки знаходиться чоловік, 59 років, хворий на гіпертонічну хворобу ІІ ст. Хворий регулярно приймає інгібітори АПФ та антагоністи кальцію. З якою кратністю терапевт повинен оглядати хворого в межах процесу диспансеризації (окрім періодів загострення)?

@1 раз на 3 місяці

1 раз на 6 місяців

1 раз на 4 місяці

1 раз на рік

1 раз на 9 місяців

#

272

У хворої 21 року на тлі депресивного стану з'явилась тривога, руховий неспокій. Ридаючи бігала по палаті, заламувала руки, розривала на собі одяг. Вимагала зробити їй „смертельний укол”, питалась розбити вікно в палаті, ударитися головою об стіну. Як можна купирувати збудження хворої?

@Внутрішньом'язово амітриптілін 1% розчин 4,0

Внутрішньом'язово меліпрамін 1,25% розчин 4,0

Внутрішньом'язово френолон 1% розчин 3,0

Внутрішньом'язово френолон 0,5% розчин 3,0

Психотерапія

#

273

Хворий 45 років, протягом 20 років зловживає алкоголем, толерантність до 1,2 л. горілки, має похмілля. По наполяганню дружини вирішив не вживати спиртне. Наступної доби після цього вночі не спав, відмічався гіпергідроз. Вдень сонливий. Увечері другої доби посилилась тривога, з'явились яскраві зорові галюцинації, страх, бачив у кімнаті чортів, щурів, які нападали на нього, кусалися. Відбивався від нападників. Ледве не вискочив у вікно 3 поверху, не розумів, де знаходиться хто поруч з ним. Визначте патогенетичні механізми описаного стану.

@Ураження печінки

Токсикоз

Гіповітаміноз В

Порушення в діенцефальної області

Все перераховане

#

274

Хворий, в анамнезі якого 10 років тому туберкульоз легенів, протягом 2 тижнів каржиться на дизуричні розлади, підвищення температури тіла до 37,2°С, загальну слабкість. При дослідженні загального аналізу сечі: білок 0,045 г/л, гематурія на все поле зору, лейкоцитурія - 40-50 екз. у полі зору. Який діагноз найбільш імовірний?

@Туберкульоз нирок

Гострий пієлонефрит

Гострий гломерулонефрит

Полікістозна хвороба нирок

Новоутворення нирки

#

275

Хворий C., 48 років, поступив у терапевтичне відділення зі скаргами на блювоту кров’ю темно-вишневого кольору, запаморочення, виразну загальну слабкість, шум у вухах, потемніння у очах, задишку, серцебиття. Протягом 4 років страждає на цироз печінки. Об’єктивно: значна блідість шкіри та слизових оболонок. АТ 80/55 мм рт. ст., пульс 140 за 1 хв., слабкого наповнення. На передній поверхні черевної стінки виражена підшкірна венозна сіть. Печінка на 5 см виступає з-під краю реберної дуги. Ваш діагноз?

@Кровотеча із варикозно-розширених вен стравоходу

Кровотеча із “німої” виразки шлунку

Кровотеча із низхідного відділу товстої кишки

Кровотеча зумовлена грижею стравохідного отвору діафрагми

Кровотеча внаслідок раку шлунку

#

276

Хворий У., 18 років, доставлений до лікарні машиною швидкої допомоги без свідомості. Зі слів рідних відомо, що останні два тижні спостерігалося підвищення температури тіла до 39°С, що розцінювалося, як ознаки ГРВІ. Чотири години назад відмітилася гостра біль у животі, знизився АТ. При огляді: епілептичні судоми, менінгиальні. Із додаткових досліджень: підвищення рівня калію у сироватці крові до 8 ммоль/л, рівень кортизолу – 18 мкг у 100 мл плазми. На ЕКГ – високі загострені зубці Т. При КТ – ознаки геморагічного інфаркту наднирників. Який діагноз найбільш вірогідний?

@Гостра недостатність кори наднирників

Гіперосмолярна кома

Гіперлактацидемічна кома

Гіпертиреоїдна кома

Гіпоглікемічна кома

#

277

Хворий 48 років в непритомному стані доставлений до лікарні. В анамнезі – зловживання алкогольними напоями на протязі 26 років. Останні 7 років лікувався з приводу алкогольного цирозу печінки, на протязі попередніх 5-ти днів зловживав алкоголем. При огляді: шкіра бліда, на тулубі „судинні зірочки”, печінковий запах з роту, язик обкладений коричневим нальотом. Розширення підшкірних вен передньої стінки живота (caput medusae). Наявність вільної рідини у черевній порожнині. Гепатомегалія. Спленомегалія. Набряки нижніх кінцівок. Яке ускладнення цирозу печінки виникло у хворого?

@Гостра печінкова недостатність

Гіпоглікемічна кома

Гострий інфаркт міокарду

Прободіння виразки шлунка

Гостра шлунково-кишкова кровотеча

#

279

В стационар доставлен больной в тяжелом состоянии с явлениями выраженного токсикоза и гастроэнтерита. После назначенного лечения понос и рвота прекратились, но состояние больного сохранилось тяжелым. Температура приобрела гектический характер с ознобами и потливостью. АД – 90/40 мм рт.ст. Тахикардия, гиперлейкоцитоз со сдвигом влево. На 5-й день заболевания выявлены спленомегалия, необильная геморрагическая сыпь на туловище, повторные носовые кровотечения. На 2-й неделе заболевания появилась легкая желтушность кожи и склер. Предварительный диагноз?

@Сальмонеллез, генерализованная форма

Ротавирусный гастроэнтерит

Брюшной тиф

Пищевая токсикоинфекция

Кишечный иерсиниоз

#

280

Больной, 30 лет, заболел постепенно. При поступлении в стационар на 7-й день болезни выявлено: температура до 38,1°С, бледен, вял, адинамичен, приступообразная интенсивная головная боль, анизокория, птоз, страбизм, девиация языка, умеренно выраженные менингеальные знаки, стойкий, широкий, красный дермографизм. Произведена люмбальная пункция. СМЖ: бесцветная, прозрачная, Ц – 250 в 1 мкл, белок – 1800 мг/л, сахар – 1,7 ммоль/л, хлориды – 90 ммоль/л, нейтрофилы – 49 %, лимфоциты – 51%. Какой менингит у больного?

@Туберкулезный

Менингококковый

Лимфоцитарный

Герпетический

Энтеровирусный

#

281

Больную в течение 6-ти месяцев периодически беспокоят боли в животе, послабление стула с примесью большого количества слизи розового цвета в испражнениях. Субфебрильная температура чередуется с нормальной. В течение последнего месяца состояние ухудшилось. Стул участился до 5-6 раз в сутки и приобрел характер однородной слизисто-кровянистой массы. Усилилась общая слабость. При проведении ректороманоскопии выявлены язвы овальной формы с неровными краями, выступающими над поверхностью неизмененной слизистой. Предварительный диагноз?

@Кишечный амебиаз

Хроническая дизентерия

Неспецифический язвенный колит

Рак толстой кишки

Болезнь Крона

#

282

Больной жалуется на лихорадку, мышечные боли, головную боль. Болен в течение 4-х дней. Заболел остро. При поступлении температура 39°С. Лицо отечно. На лице, туловище, конечностях обильная уртикарная сыпь. Движения в конечностях ограничены из-за сильных мышечных болей. Печень увеличена на 2 см. Стул, мочеиспускание не нарушены. Прием жаропонижающих и анальгетиков без эффекта. Общий анализ крови: Э – 4.2.1012, Нв - 120 г/л, Л – 11,2.109, э-31, п-2, с-49, л-11, м-7, СОЭ-26 мм/час. Предварительный диагноз?

@Трихинеллез

Лептоспироз

Энтеровирусная инфекция, эпидемическая миалгия.

Лекарственная болезнь

Описторхоз

#

283

Больного в течение 2-х недель беспокоят боли в правом подреберье, иррадиирующие в правую лопатку, горечь во рту, тошнота, повышение температуры до 38°С. Принимал аллохол, нифураксазид. Состояние не улучшилось. При поступлении: температура 37,9° С. Склеры субиктеричны. Живот мягкий, болезненный в правом подреберье и в проекции желчного пузыря. Печень увеличена на 3 см, чувствительная. Симптом Ортнера положительный. Больной систематически употребляет свежевяленую рыбу, проживает в Сумской области. Предварительный диагноз?

@Острый описторхоз

Вирусный гепатит

Желчекаменная болезнь

Лямблиоз

Стронгилоидоз

#

284

Больная А, 39 лет, страдает бронхиальной астмой. При рентгенологическом обследовании во 2-ом сегменте правого легкого выявлен участок затемнения до 3 см в диаметре, средней интенсивности, с четкими ровными контурами и наличием малоинтенсивных очаговых теней в окружающей легочной ткани. Физиакально - без особенностей. Анализ крови в пределах нормы, проба Манту с 2ТЕ – папула 20 мм. Поставьте наиболее вероятный диагноз.

@Туберкулема 2-го сегмента правого легкого

Рак верхней доли правого легкого

Инфильтративный туберкулез 2-го сегмента правого легкого

Эозинофильный инфильтрат верхней доли правого легкого

Пневмония верхней доли правого легкого

#

285

Больная О., 19 лет, заболела остро, когда повысилась температура тела до 39°C, появилась одышка, сухой кашель. Имела контакт с больным открытой формой туберкулеза. Выражен цианоз губ. Хрипы в легких не выслушиваются. В крови: лейкоцитов – 12.0х109, н.п.я. 10%, м – 10%, СОЭ – 45 мм в час. МБТ не обнаружены. Проба Манту с 2ТЕ-отрицательная. Рентгенологически: на всем протяжении легочных полей, больше в верхне-кортикальных отделах, определяются малоинтенсивные мелкоочаговые тени с нечеткими контурами. Поставьте наиболее вероятный диагноз

@Милиарный туберкулез легких

Очаговый туберкулез легких

Диссеминированный туберкулез легких

Застойное легкое

Пневмокониоз

#

286

У больного А., 37 лет, обратившегося к врачу с жалобами на кашель с небольшим количеством мокроты и нараста-ющую одышку, рентгенологически выявили очаговые тени в легких разной формы, величины и интенсивности, расположенные с двух сторон симметрично, преимущест-венно в верхних отделах на фоне пневмосклероза. В лег-ких выслушиваются единичные рассеянные сухие хрипы. В крови: лейкоцитов – 9,4x109/л, СОЭ – 28 мм в час, МБТ не обнаружены всеми методами. Проба Манту с 2 ТЕ – папула 15 мм. Поставьте наиболее вероятный диагноз

@Диссеминированный туберкулез легких.

Пневмокониоз

Метастатический процесс в легких

Саркоидоз легких II ст.

Милиарный туберкулез

#

287

Больной К. 37 лет предъявляет жалобы на боли в поясничном отделе позвоночника, усиливающиеся при ходьбе, ограничение подвижности, отек правой половины живота. В анамнезе очаговый туберкулез. Рентгенологически: деструкция смежных поверхностей тел 1-2 поясничных позвонков, высота тел позвонков снижена, межпозвоночная щель не определяется. УЗИ брюшной полости: определяется в забрюшинном пространстве образование 15х20 см, эхо признаки жидкости. Поставьте наиболее вероятный диагноз.

@Туберкулезный спондилит поясничного отдела.

Перелом тела 1-2 поясничных позвонков.

Метастатическое поражение позвоночника.

Спондилолистез поясничного отдела позвоночника.

Остеохондроз.

#

288

Больной С. 18 лет жалуется на припухлость правого голеностопного сустава , ограничение подвижности, боли, усиливающиеся при ходьбе. В анамнезе “вираж” теберкулиновых проб в 7-летнем возрасте. Лечение не принимал, из-за отказа родителей. Рентгенологически: дистальный эпиметафизарный очаг с деструкцией эпифиза большеберцовой кости, суставная щель резко сужена. Реакция Манту с 2 ТЕ-18 мм. Поставьте наиболее вероятный диагноз.

@Туберкулезный остит правого голеностопного сустава

Эпифизарный остеомиелит

Саркома правого голеностопного сустава

Сифилис правого голеностопного сустава

Травматический артрит

#

289

Больная Т. 42 лет обратилась с жалобами на периодические боли над лоном, частое, болезненное мочеиспускание. В анамнезе “вираж” туберкулиновых проб в детстве. Лечение не принимала. Какое исследование целесообразно провести больной для уточнения диагноза?

@Цистоскопию

Фиброгастроскопию

Бронхоскопию

Ректороманоскопию

Колоноскопию

#

290

Больной 28 лет жалуется на постоянные боли в поясничной области, ягодицах, правом плечевом суставе, боли усиливаются ночью. Перенес иридоциклит. Определяется болезненность в пояснично-крестцовом отделе позвоночника, не может коснуться пола кончиками пальцев рук. Т – 37,.3°С. Лейк. - 11.2 Г/л, СОЭ-35 мм/час. ДФА – 0.26 ед. Рентгенография костей таза: суставные поверхности крестцово-подвздошных сочленений неровные, щели суставов неравномерно расширены. Укажите наиболее вероятный диагноз?

@Анкилозирующий спондилоартрит

Синдром Рейтера

Пояснично- крестцовый радикулит

Псориатический артрит

Ревматическая полимиалгия

#

291

Больная 43 лет доставлена в тяжелом состоянии. Со слов мужа, болеет болезнью Аддисона. Постоянно принимала 5 мг преднизалона. В течение недели прекратила их прием, т.к. появились боли в области желудка, ухудшился аппетит, вчера ничего не ела из-за тошноты и рвоты. Сопрозное состояние. Кожа и видимые слизистые пигментированные. Тургор кожи и мышц снижен. Тоны сердца приглушены, учащены, АД-60/40 мм рт.ст., ЧСС-96/мин. Натрий крови – 130 ммоль/л, калий – 5.5 ммоль/л. Дефицит какого гормона играет ведущую роль в развитии данного осложнения?

@Кортизола

Кортикотропина (АКТГ)

Адреналина

Норадреналина

Адростендиона

#

293

Б-ной 28 лет около двух месяцев жалуется на высокую температуру тела, плохо поддающуюся антибиотикам. Последнюю неделю стали нарастать одышка, цианоз, боли в предсердечной области, появились боли в правом подреберье, олигурия, отёки. Положение горизонтальное. Пульс ритмичный 106 уд/мин, на вдохе меньшего наполнения, чем на выдохе. ЭКГ низковольтная, конкордантное смещение сегмента ST с деформацией зубца Т. Какое осложнение заболевания развилось у больного?

@Тампонада сердца

Острая почечная недостаточность

Инфаркт миокарда

Абсцесс печени

Эмпиема плевры

#

294

У больного 42 лет с циррозом печени на 10-й день пребы-вания в отделении усилились желтуха, появились но-совые кровотечения. Заторможен, на вопросы отвечает после паузы. Питание резко сниженное – кахексия. Кожные покровы и слизистые с выраженной желтухой, кровоподтеки на туловище, бедрах. Ан.крови: билирубин – 346 мкмоль/л ( непр.-230, пр.-116), протромб. индекс –50%, сахар – 6.8 ммоль/л, креатинин – 0,172 ммоль/л, аммиак сыворотки – 180 мг/дц. Для диагностики осложнения наиболее важны показатели:

@Аммиака сыворотки

Билирубина крови

Креатинина крови

Протромбинового индекса

Сахара крови

#

295

Больная 42 лет жалуется на мышечную слабость, онемение пальцев рук, одышку при незначительной физической нагрузке, затруднение прохождения твердой пищи по пищеводу, плотные отеки на голенях. При амбулаторном обследовании в анализе крови СОЭ – 32мм/час, СРБ ++, на Ro –грамме легких – базальный пневмосклероз, ФЭГДС – дилатация (гипомобильность) пищевода. Какой предварительный диагноз?

@Системная склеродермия

Системная красная волчанка

Хроническое обструктивное заболевание легких

Дерматомиозит

ГЭРБ (гастроэзофагеальная рефлюксная болезнь)

#

296

Больной 38 лет предъявляет жалобы на слабость в проксимальных группах мышц рук и ног, затруднение глотания, повышение температуры тела до 37,5°С. Объективно: лилово-красный отек век. Мышцы плечевого пояса и бедер резко болезненные. Со стороны внутренних органов патологии не выявлено. Для установления окончательного диагноза больному необходимо назначить:

@Биопсию кожно-мышечного лоскута.

Определение LE – клеток.

Определение антинуклеарного фактора.

Определение антимитохондриальных антител.

Обследование у невролога.

#

298

Больному К., работающему клепальщиком на металлургическом заводе, при обследовании в больнице профзаболеваний выставлен диагноз: Вибрационная болезнь 1 ст., периферическая ангиодистония. Проведите врачебно-трудовую экспертизу.

@Трудоспособен в своей профессии.

Противопоказана работа в контакте с вибрацией и шумом.

Трудоспособен в своей профессии при специальных условиях.

Окончательно вопрос будет решен после лечения.

Перевод на другую работу на 3 месяца.

#

299

У больной, 45 лет (стаж работы маляром 14 лет) после контакта с синтетической краской на коже лица появляются покраснения, отек, интенсивный зуд, мокнутие. Симптомы исчезают после прекращения контакта с химическим веществом, но каждый раз возникает опять даже от запаха краски. Интенсивность симптомов нарастает при рецидивах. Поставьте предварительный диагноз.

@Профессиональная экзема

Простой контактный дерматит

Аллергический контактный дерматит

Крапивница

Токсикодермия

#

301

Рабочий очистного забоя, 46 лет, после выброса метана в угольной шахте участвовал в спасательных работах в самоспасателе. В процессе динамического наблюдения диагностированы последствия перенесенного острого отравления рудничным газом, синдром токсико-гипоксической энцефалопатии. Какое лечение наиболее целесообразно?

@Гипербарическая оксигенация

Гемосорбция

Цитохром С

Обменное переливание крови

Кислородный коктейль

#

302

Больной Н., 43 лет, в течение 12 лет работает в литейном цехе в качестве обрубщика. Предъявляет жалобы на общую слабость, головную боль, онемение пальцев рук, периодическую боль в области сердца. Объективно: состояние удовлетворительное. Р-76 уд. в мин., ритмичный. АД 150/100 мм рт.ст. Тоны сердца приглушены. Пальцы рук холодные на ощупь, багрово-цианотического цвета. Болевая, температурная и тактильная чувствительность снижена. Развитие какого заболевания можно предположить?

@Вибрационная болезнь

Нейроциркуляторная дистония

Полиневрит

Сенсорная полиневропатия верхних конечностей

Синдром Рейно

#

303

У горнорабочего очистного забоя (стаж работы 24 года). Концентрация угольной пыли на рабочем месте 170-260 мг/м3, На обзорной рентгенограмме легких выявлены изменения характерные для пневмокониоза. Какая разновидность пневмокониоза?

@Карбокониоз

Силикоз

Силикатоз

Антрако-силикоз

Антрако-силикатоз

#

304

Рабочий агломерационной фабрики, 52 лет (стаж работы 28 лет, концентрация металлической пыли 22-37 мг/м3) при прохождении профосмотра на обзорной рентгенограмме выявлен нерезко выраженный интерстициальный фиброз на фоне которого отмечались рассеянные контрастные мелкоузелковые тени с четкими контурами. Жалоб не предъявляет. Функция внешнего дыхания не нарушена. Ваш предварительный диагноз?

@Сидероз, 1 ст., интерстициальная форма

Силикоз, 1 ст., интерстициальная форма

Антрако-силикатоз, 1 ст., узелковая форма

Силикатоз 1 ст., узелковая форма

Антракоз 1 ст., интерстициальная форма

#

305

У больного сахарным диабетом, с правосторонней нижнедолевой пневмонией, на 7 сутки лечения повысилась температура до 39,6°С с ознобами, усилились одышка. ЧДД-26/ мин., ЧСС-100/ мин., АД-100/60 мм рт.ст. Ниже угла правой лопатки перкуторно тупой звук, дыхание не выслушивается. Rо ОГК: справа от 6 ребра книзу -интенсивное затемнение легочной ткани, синус не дифференцируется. Какое осложнение развилось у больного?

@Эмпиема плевры

Пнемоторакс

Экссудативный плеврит

Тромбоэмболия мелких ветвей легочной артерии

Ателектаз нижней доли правого легкого

#

306

Больной 18 лет жалуется на одышку при физической нагрузке, сухой кашель. Дедушка умер в 43 летнем возрасте от эмфиземы легких. Выражен диффузный цианоз. Грудная клетка бочкообразная. Перкуторно- коробочный звук, аускультативно – ослабленное везикулярное дыхание, ЧДД- 24/ мин, ЧСС-90/ мин., АД-140/90 мм рт ст. Печень + 4 см, край плотный, острый. Проба Тиффно - 52%. Ведущая патогенетическая роль в развитии заболевания у больного принадлежит:

@Недостатку 1-антитрипсина

Внутриутробному инфицированию токсоплазмой

Недостатку синтеза сурфактанта

Избыточной продукции IgE

Инфицированию вирусом Эбштейн-Барра

#

307

У юноши 16 лет, в период медицинского осмотра в военкомате, выявлено АД = 170/110 мм рт. ст. Состояние удовлетворительное. Пульс на стопах резко ослаблен. Тоны сердца ритмичные, 72 уд. в 1 мин. Определяется систолический шум под правой ключицей и в межлопаточной области. Акцент II тона на аорте. О каком заболевании можна думать в данном случае?

@Каортация аорты.

Стеноз устья аорты.

Дефект межпредсердной перегородки.

Болезнь Толочинова-Роже.

Недостаточность митрального клапана.

#

309

Больная 36 л. жалуется на слабость, головокружение. Болеет 2 месяца. Ухудшение 4 дня после прием вит.В1. Строгая вегетарианка. 9 месяцев назад поступила на работу на птицефабрику. Кожа бледная. Печень и селезенка не увеличены. ФГДС-неатрофический гастрит, Hp (отрицательный). Ан.крови: Нb-89 г/л, эр.-2,4 Т/л, сыв. железо -7,3 ммоль/л. Кал на скрытую кровь – отрицат. Колоноскопия - норма. Кишечное всасывание не нарушено. Для профилактики указанного состояния необходимо?

@Питаться мясом

Сменить работу

Принимать желудочный сок

Не принимать витамин В1

Принимать вит. В12

#

310

Больной К., 31 года, жалуется на повышение температуры до 37,8° С в течение последних трех месяцев, снижение веса на 3 кг, боли в яичках. Три дня тому назад повисла стопа. Невропатолог выставил диагноз неврита малоберцового нерва. В анамнезе гепатит В. При обследовании АД 180/110 мм рт. ст. В общ. ан. мочи: уд. вес 1019, белок 0,9 г/л, эритроциты – 2-3 п/зр, лейкоциты - 5 п/зр. Ваш предварительный диагноз:

@Узелковый полиартериит.

Хронический гломерулонефрит.

Системная склеродермия.

Гипертоническая болезнь.

Системная красная волчанка.

#

312

Больной 60 лет жалуется на приступообразные давящие боли за грудиной при ходьбе через 500 м, проходящие в покое. Год назад перенес Q-инфаркт миокарда. Индекс Кетле – 23. Холестерин – 7,8 ммоль/л, ЛПНП – 5,4 ммоль/л, триглицериды – 2,1 ммоль/л. С целью вторичной профилактики оптимальнее использовать:

@Статины

Фибраты

Энтеросорбенты

Никотиновую кислоту

Комплекс витаминов и микроэлементов

#

313

Мужчина 35 лет после 3 часов работы в жарком и влажном помещении стал вести себя необычно, агрессивно, затем стал вялым, адинамичным. При осмотре: в контакт не вступает, покровы серые, цианотичные, ЧДД 32 в 1 мин., ЧСС 130 в 1 мин., АД 100/50 мм рт.ст. температура тела 39,9°С. Легкая ригидность мышц затылка. Каков наиболее вероятный диагноз?

@Тепловой удар

Менингоэнцефалит

Субарахноидальное кровоизлияние

Алкогольная энцефалопатия

Обморок

#

314

Мужчина, выполнявший тяжелую работу в жарком помещении, обнаружен лежащим без сознания, наблюдались генерализованные судороги. Кожные покровы красные, сухие и горячие, ЧД 38 в 1 мин., АД 120/60 мм рт.ст., пульс 120 в 1 мин. Температура тела 40,1°С. Немедленно начато физическое охлаждение, инфузия 0,9% NaCl. Какое обследование следует неотложно выполнить больному?

@Электрокардиография

Электроэнцефалография

Люмбальная пункция

Калий, натрий плазмы, гематокрит

Определение минутного диуреза

#

315

В холодное время года в приемный покой доставлен пациент, извлеченный из открытого водоема. Контакта дыхательных путей с водой не было. Возбужден, бледен, жалуется на боль, онемение рук и ног, холодовая дрожь. ЧДД 22 в 1 мин., АД 120/90 мм рт.ст., пульс 110 в 1 мин., ректальная температура 34,5°С. Какой вид согревания показан больному?

@Пассивное согревание

Инфузия растворов 37,0°С

Согревающие компрессы

Теплая ванна

Гемодиализ с согреванием крови

#

316

Больной обнаружен лежащим без сознания на улице в дождливую ночь (температура воздуха +5°С). Покровы бледные, холодные, на раздражитель реагирует стоном, ЧДД 14 в 1 мин., неритмичное, АД 100/60 мм рт.ст., пульс 52 в 1 мин., Начато пассивное согревание и инфузия 0,9% раствора натрия хлорида. Какая еще помощь требуется больному во время транспортировки в стационар?

@Искусственная вентиляция легких

Электрокардиостимуляция

Инфузия дофамина

Введение атропина

Введение кордиамина

#

317

Бригада СМП начинает работу с пациентом 23 лет, извлеченным из естественного водоема через неопределенное время после исчезновения с поверхности воды. Пациент не реагирует на окружающее, покровы бледно-синюшные, дыхание самостоятельное 12-14 в 1 мин. со “вздохами”, пульс на лучевой артерии не определяется. Каково первое мероприятие неотложной помощи?

@Фиксация шейного отдела позвоночника

Поворот больного в стабильное положение на боку

Искусственная вентиляция доступным способом

Очищение верхних дыхательных путей

Сердечно-легочная реанимация (АВС)

#

318

Больной 79 лет “поперхнулся” во время еды, после чего был приступ кашля. При утихании кашля говорит сипло, держится рукой за горло, лицо гиперемировано, влажное, слезо- и слюнотечение. Кашель рецидивирует приступами, больной испуган, беспокоен. Какую помощь следует оказать больному до неотложной госпитализации?

@Успокоительная беседа, поощрение самостоятельного кашля

Удары по спине в межлопаточной области

Брюшные толчки (прием Хеймлика)

Пальцевое обследование полости рта

Толчкообразные компрессии грудной клетки на уровне VII-VIII ребер

#

319

Тучный молодой мужчина во время корпоративной вечеринки со спиртным обнаружен в туалете в спутанном сознании, на одежде – следы рвотных масс и дефекации, лицо багрово-синюшное, одышка инспираторная 26 в 1 мин., АД 160/100 мм рт.ст., пульс 98 в 1 мин. Пальцевую ревизию полости рта сделать не дает. Какова первая мера догоспитальной помощи?

@Толчкообразные компрессии грудной клетки

Брюшные толчки (прием Хеймлика)

Удары по спине в межлопаточной области

Насильственное открывание рта и ревизия

Искусственная вентиляция “рот к носу”

#

320

У пациентки 30 лет во время лечения у стоматолога был короткий эпизод дурноты, одышки, бледности кожи, после введения глюкозы, кордиамина состояние нормализовалось. Через 6 часов больная отмечает затруднение речи из-за отека языка, объективно инспираторная одышка 26 в 1 мин., вдох свистящий, АД 130/90 мм рт.ст., пульс 104 в 1 мин. В помощи какого врача нуждается больная?

@Анестезиолога

Оториноларинголога

Стоматолога

Аллерголога

-

#

321

У больной 36 лет на инфузию неогемодеза развился анафилактический шок с утратой сознания. Инфузия альбумина прекращена, введены внутривенно адреналин, преднизолон, начата инфузия дофамина 200 мг на 400 мл 0,9% натрия хлорида. При этом восстановился контакт с больной, больная кричит от головной боли. АД 180/90 мм рт.ст. Как следует немедленно корригировать лечение?

@Уменьшить дозу дофамина

Увеличить дозу преднизолона

Ввести антигистаминные препараты

Применить комбинацию дофамина и норадреналина

Назначить парацетамол

#

322

У пациентки 40 лет на 14 сутки амбулаторного лечения пневмонии внезапно появился озноб, боль в правом боку, лихорадка 40,1°С. Объективно: в сознании, адекватна, жалуется на головокружение и слабость. Кожа бледная, влажная, акроцианоз, цианоз губ. ЧДД 26 в 1 мин., АД 80/50 мм рт.ст., пульс 128 в 1 мин. Какой клинический признак позволил поставить диагноз “шок”?

@Систолическое АД ниже 90 мм рт.ст.

Температура тела выше 38°С.

Частота сердечных сокращений более 90 в 1 мин.

Частота дыхательных движений больше 20 в 1 мин.

Слабость, головокружение

#

323

Больная 29 лет, в течение последних 2 лет жалуется на периодические приступообразные боли в правом подреберье, иногда после приема жирной и жареной пищи, эмоциональных эксцессов. Боли купирует но-шпой. Отмечает также раздражительность, плохой сон, склонность к запорам. Пульс – 58 уд. в мин. На УЗИ отмечается сокращение размеров желчного пузыря до 1/3 объема после приема яичных желтков. Выберете способ профилактики обострений?

@Транквилизаторы.

Холеретики.

Холекинетики.

Иммуномодуляторы.

Антибактериальные средства.

#

324

Хворий 33 років після занять у спортивному залі відчув сильний біль у попереку, який ірадіїровав у праву ногу. Звернувся до лікаря. Після огляду лікар поставив діагноз: „Гостра дискогенна попереково-крижова радікулопатія”. Яке обстеження треба зробити хворому для підтвердження діагнозу?

@Комп'ютерна томографія поперекового відділу хребта

Ультразвукова сонографія нирок та сечового міхура

Люмбальна пункція

Рентгенографія поперекового відділу хребта

Рентгенографія нирок

#

325

Пациент 60 лет, жалуется на практически постоянное чувство тяжести и переполнения в эпигастрии, усиливающееся после еды, отрыжку с тухлым запахом, иногда рвоту съеденной 1-2 дня назад пищей, похудение. 12 лет назад впервые выявлена язва пилорического канала. Антихеликобактерная терапия не назначалась, в дальнейшем не обследовался. Отмечал периодические “голодные” боли, по поводу которых принимал ранитидин. Ухудшение в течение 3-х месяцев. Объективно: определяется “шум плеска” в эпигастрии. О каком осложнении идет речь?

@Стеноз пилоруса

Пенетрация язвы желудка

Функциональный спазм привратника

Инородное тело желудка (безоар)

Малигнизация язвы желудка

#

326

Хворий 67 років поскаржився на раптове порушення мови – вона стала невнятною, з гугнявим відтінком, з’явилося поперхування. Ці порушення утримовались протягом 2 годин, потім функції відновилися. АТ – 90/60 мм рт.ст. Який ваш попередній діагноз?

@Транзиторна ішемічна атака

Емболічний інфаркт

Неемболічний інфаркт

Геморагічний інсульт

Дисциркуляторна енцефалопатія

#

327

Хвора 59 років, яка страждає на гіпертонічну хворобу, поступила в відділення зі скаргами на різкий головний біль, тошноту, повторну блювоту. При огляді: різко виражений менінгеальний симптомокомплекс. АТ 185/105 мм рт.ст. Які додаткові методи обстеження Ви призначити на сам перед?

@Люмбальна пункція, дослідження ліквора

Вентрікулопункція

Ехоенцефалоскопія

Реоенцефалографія

Електроенцефалографія

#

328

У хворого 63 років після емоційного стресу раптово розвинувся різкий головний біль, запаморочення, тошнота, повторна блювота. При огляді: різко виражений менінгеальний симптомокомплекс. Після люмбальної пункції діагностовано субарахноїдальний крововилив. Яка тактика невідкладної допомоги?

@Гемостатики

Антикоагулянти

Антибіотики

Аналгетики

Противовирусні препарати

#

329

Больная жалуется на наличие патологических выделения из наружных гениталий в течение 3 месяцев. При осмотре на гинекологическом кресле из цервикального канала определяются скудные слизисто-гнойные выделения. В соскобе клеток эпителия канала шейки матки обнаружены хламидии. Сформулируйте диагноз.

@Хронический хламидийный эндоцервицит

Свежий подострый хламидийный эндоцервицит

Свежий острый хламидийный эндоцервицит

Хронический гонорейно-хламидийноый эндоцервицит

Хронический хламидийный сальпингит

#

330

Больная 41 г. длительно страдает сахарным диабетом, тип І, тяжелая форма. Поступила с выраженными отеками ног, высоким АД до 210/140 мм. рт.ст. Общее состояние средней тяжести. Кожные покровы бледные. Цианоз, акроцианоз. Диурез 4 л. Общ. ан. мочи :уд. вес 1024; б-12,6г/л; Л-1/4 п/зрения; Эр.-3 – 4 в поле зрения. Мочевина плазмы 7,9 ммоль/л. Какой синдром имеется у этой пациентки?

@Нефротический

Мочевой

Нефритический

Острая почечная недостаточность

Хроническая почечная недостаточность

#

331

У больного 61г. выраженные отеки голеней, асцит, одышка. Болеет хроническим гломерулонефритом около 10 лет. Объективно: в легких влажные хрипы, живот увеличен за счет свободной жидкости в брюшной полости. Выраженные отеки, при надавливании они плотные. Диурез 1,5 л. Какой синдром имеет место у этого больного?

@Нефротический

Тубулопатия

Остронефритический

Мочевой

Хроническая почечная недостаточность

#

332

У больной 36 лет выраженные отеки голеней, одышка. Болеет хроническим гломерулонефритом около 15 лет. В анализах мочи: белок 10 г/л, уд.вес 1012, эритроциты 2-3 в п/зрения, лейкоциты 6-8 в п/зрения. Общий белок крови 56г/л, диурез 2 л. Проводимое лечение верошпироном не эффективно. В чем причина неэффективности лечения у этой пациентки?

@Нужно переливать белковые препараты.

Следовало бы назначить более мощные мочегонные.

Следует увеличить дозу верошпирона.

У больной сердечная недостаточность.

Следует ограничить прием жидкости

#

333

Больного беспокоят боли в околопупочной области, жидкий обильный стул 5-6 р/день, урчание, вздутие живота, потеря веса 10 кг за 6 месяцев. Пониженого питания, бледен. Хейлит. ЧСС 92 в мин, единичные экстрасистолы. При пальпации – болезненность выше пупка слева, шум плеска в слепой кишке. При исследовании кала - выделение 7,0 грамм жира в сутки. Проба с Д-ксилозой – с мочой выделено 10% препарата. В патогенезе данного состояния играет роль:

@Нарушение всасывательной способности кишечной стенки

Нарушение моторной функции желудка

Недостаток желчных кислот в желчи

Повышенная экссудация белка в просвет тонкой кишки

Дефицит продукции соляной кислоты в желудке

#

334

К дерматологу обратился больной с жалобами на изменение цвета, утолщение, ломкость ногтевых пластинок стоп. Болен около пяти лет. Объективно: ногтевые пластинки всех пальцев стоп утолщены, грязно-желтого цвета, тусклые, крошатся по краю. При микроскопии обработанного щелочью материала ногтевых пластин найдены нити мицелия, при посеве на среду Сабуро – рост колонии Trichophyton rubrum. Укажите диагноз

@Руброонихомикоз стоп

Кандидозная онихия

Псориаз ногтей

Дистрофия ногтей

Эпидермофития ногтей

#

336

Больной Н., 52 года, длительное время злоупотребляет алкоголем, неоднократно лечился по поводу алкоголизма. На второй день после вынужденной отмены алкоголя (конфликт в семье) вечером развился делирий, по поводу чего госпитализирован в психиатрическую больницу. Тактика лечения?

@Транквилизаторы

Антидепрессанты

Нейролептики

Электросудорожная терапия

Снотворные

#

341

Больной В., 53 года. Злоупотребляет спиртными напитками. На 7-й день пребывания в инфекционном отделении по поводу вирусной пневмонии появилось неправильное поведение: был дезориентирован в месте и времени, порывался выпрыгнуть из окна с криком: “Вокруг черти, конец света, надо спасаться!”. Соматически: выражен тремор всего тела, конечностей. Рентгенологически и физикально – признаки разрешения пневмонии. Ваша тактика в отношении данного больного?

@Перевод в наркологический стационар

Продолжение лечения в инфекционном отделении

Перевод в нейрореанимацию

Оформление ходатайства о назначении принудительного лечения по поводу алкоголизма

Выписка домой

#

344

При осмотре больного 42 л. врач-дерматолог поставил диагноз “Чесотка” и назначил лечение. В анамнезе: в течение года больной несколько раз болел чесоткой, однако, после лечения и полного выздоровления наступало повторное заражение, меры профилактики чесотки не осуществлял. Не работает, живет один. Какой метод профилактики заболевания следует назначить, прежде всего?

@Дезинсекция одежды и предметов обихода

Контрольные осмотры пациента в течение 1,5 мес. после окончания лечения

Осмотр и лечение контактных лиц

Изоляция больного из коллектива

Соблюдение правил личной гигиены

#

345

Больной 55 л. в течение нескольких дней после переохлаждения отмечает общее недомогание, слабость, повышение температуры. При обследовании в области поясницы – несколько рядом расположенных, ярко-гиперемированных, полушаровидных, плотных узлов, сливающихся в один инфильтрат. Поверхность инфильтрата напряженная, болезненная, местная температурная реакция повышена. Поставьте предварительный диагноз.

@Карбункул

Узловатая эритема

Гидраденит

Эктима вульгарная

Колликвативный туберкулез

#

346

Больной 56 лет жалуется на тяжесть в правом подреберье, увеличение живота в объеме, отеки ног. Работает слесарем, иногда употребляет алкоголь. Накануне стала нарастать общая слабость, появился черный кал. Общий анализ крови: эр.- 2,9 Т/л; Нв - 105 г/л; лейк. - 8,9 Г/л. Укажите наиболее информативный метод диагностики развившегося осложнения:

@Фиброгастродуоденоскопия

Анализ кала на скрытую кровь

Ректороманоскопия.

Коагулограмма

ЭхоКГ

#

347

Больной 68 лет принимал около года индометацин по поводу болей в коленных суставах. Накануне вечером после плотного ужина неожиданно появился жидкий стул черного цвета, резкая слабость, однократная рвота, после которой он потерял сознание. Бригадой скорой помощи доставлен в клинику. Объективно в сознании, несколько заторможен, бледен, дыхание 20 в минуту, пульс 102, АД 110/70. Живот мягкий, чувствительный в эпигастрии. Укажите наиболее вероятный диагноз:

@Желудочно-кишечное кровотечение.

Пищевое отравление.

Инфаркт миокарда.

Острое нарушение мозгового кровообращения.

Тромбоз мезентериальных артерий.

#

348

Больной предъявляет жалобы на болезненные высыпания в правой подмышечной области, общее недомагание, повыщение температуры тела до 38°C. Объективно определяется три островоспалительных узла, грушевидной формы, размером с грецкий орех с флюктуацией в центре, кожа над ними гиперемирована, отечна. Предварительный диагноз?

@Гидраденит

Третичный гуммозный сифилис

Глубокая трихофития

Узловатая эритема

Скрофулодерма

#

349

У больного А., 65 лет в области правой голени имеется язвенный дефект до 3 см в диаметре. Края язвы плотные, подрытые. По переферии кожа красно-синюшного цвета. Дно язвы покрыто некротическими массами. Какой лекарственный препарат нужно назначить для устранения этиологического фактора?

@Антибиотик

Вазоактивный препарат

Иммуномодулятор

Сульфаниламид

Противовоспалительный препарат

#

351

У ребенка 1 года 5 месяцев на коже лица, преимущественно коже щек и лба определяется эритема, на фоне которой папулы розового цвета, микровезикулы, обилие серозно-геморрагических корочек. Носогубный треугольник свободный от высыпаний. Укажите предварительный діагноз.

@Атопический дерматит

Себорейный дерматит

Простой контактный дерматит

Розовй лишай Жибера

Чесотка

#

352

У пациентки после вдыхания аэрозоля через несколько часов появились распространенные высыпания по всему кожному покрову, а так же на слизистой рта. Высыпания представлены макулезной сыпью, на слизистых – единичные пузыри с серозным содержимым. Отмечалось повышение температуры до 38,8°С, однократная рвота. Укажите предварительный диагноз

@Токсикодермия

Истинная экзема

Простой контактный дерматит

Сифилис

Чесотка

#

353

Хворий 48 років звернувся до лікаря зі скаргами на постійний біль по задній поверхні правої ноги, який посилюється під час ходи. При огляді виявлено гіпотонія м’язів гомілки та відсутність ахіллова рефлексу праворуч, зниження усіх видів чутливості на боковій поверхні правої стопи. Який попередній діагноз у хворого?

@Попереково-крижовий радикуліт

Сечо-кам’яна хвороба

Гостра запальна демієлінізуюча поліневропатія Гиєна-Барре

Сирингомієлія

Сифілітичний менінгомієліт

#

354

Хворий 43 років звернувся до лікаря зі скаргами на раптово виниклий після підняття ваги різкий, сковуючий біль у поперековому відділі хребта. При огляді різке обмеження рухів поперекової ділянки, помірне напруження м’язів попереку, різке посилення болю під час кашлю, сплощення поперекового лордозу, змін у рефлекторній сфері не спостерігається. Який метод дослідження варто провести в першу чергу?

@Рентгенографія попереково-крижового відділу хребта

Загальний аналіз сечі

Ультразвукове дослідження внутрішніх органів

Електроміографія

Ірігоскопія

#

355

Хвора 46 років скаржиться на періодично виникаючі болі в попереку після підняття ваги. Протягом 2 років перебуває під спостереженням у лікаря із приводу остеохондрозу поперекового відділу хребта. При огляді обсяг рухів у поперековому відділі хребта не обмежений, змін у рефлекторній сфері не має, порушення чутливості, м'язового тонусу відсутні. Симптоми Ласега, Васермана негативні. Які заходи необхідно призначити з метою профілактики появи болю у попереку?

@Фіксуючий пояс-корсет під час фізичного навантаження

Постійне вживання нестероїдних протизапальних препаратів

Постійне вживання анальгетиків

Курсове вживання вітамінів групи В

Курсове вживання діуретиків

#

356

Больной 49 лет в бессознательном состоянии. Кожа, склеры желтушны. Асцит. Край печени уплотнен, +4 см. Селезенка +2 см. Глубокое шумное дыхание, ЧД-20/мин. Изо рта определяется фруктовый запах. Язык сухой. Глазные яблоки запавшие. Со слов жены больной злоупотребляет алкоголем. Больной испытывал жажду, часто мочился, похудел на 5 кг. 3 дня назад количество мочи уменьшилось, появилась тошнота, рвота. В анализе мочи ОП-1032, реакция кислая, положительная реакция на ацетон. Ваш предварительный диагноз:

@Кетоацидотическая кома

Печеночная кома

Уремическая кома

Церебральная кома

Алкогольная кома

#

357

Больной 49 лет в бессознательном состоянии. Кожа, склеры желтушны. Асцит. Край печени уплотнен, +4 см. Селезенка +2 см. Глубокое шумное дыхание, ЧД-20/мин. Изо рта определяется фруктовый запах. Язык сухой. Глазные яблоки запавшие. Со слов жены больной злоупотребляет алкоголем. Больной испытывал жажду, часто мочился, похудел на 5 кг. 3 дня назад количество мочи уменьшилось, появилась тошнота, рвота. В анализе мочи ОП-1032, реакция кислая, положительная реакция на ацетон. С какого неотложного мероприятия следует начинать лечение?

@Гидратация больного физ.раствором.

Применение 5% глюкозы с эссенциале.

Назначение маннитола с бикарбонатом натрия.

Промывание желудка и применение кардиамина.

Назначение инсулина в/венно.

#

358

Больной 40 лет после травмы грудной клетки (упал с велосипеда 6 месяцев назад) начал жаловаться на одышку, отеки ног, увеличение живота. Об-но: цианоз губ. На шее вздутые непульсирующие вены. Границы сердца смещены в обе стороны. Тоны ослаблены, шумов нет. Пульс 110 в мин., на вдохе почти не пальпируется. АД-96/50 мм рт.ст. На голенях отеки. Печень + 5см. Каков патогенетический механизм развития подобной клинической картины?

@Диастолическая дисфункция сердца

Нагрузка сердца объемом

Первично мышечная сердечная недостаточность

Нарушение сердечного ритма

Нагрузка сердца давлением (тромбоэмболия легочной артерии)

#

359

Больной 49 лет в бессознательном состоянии. Кожа, склеры желтушны. Асцит. Край печени уплотнен, +4 см. Селезенка +2 см. Глубокое шумное дыхание, ЧД-20/мин. Изо рта определяется фруктовый запах. Язык сухой. Глазные яблоки запавшие. Со слов жены больной злоупотребляет алкоголем. Больной испытывал жажду, часто мочился, похудел на 5 кг. 3 дня назад количество мочи уменьшилось, появилась тошнота, рвота. В анализе мочи ОП-1032, реакция кислая, положительная реакция на ацетон. Какой ведущий патогенетический механизм лежит в основе развития данного синдрома?

@Накопление продуктов неполного окисления жиров

Задержка в организме Na+

Потеря водородных ионов и хлора с рвотными массами

Накопление продуктов неполного распада глюкозы

Повышение содержания в крови иона калия

#

360

Хворий 22 років скаржиться на головний біль, сухість у роті,нудоту, блювання,проноси. В анамнезі – гостра респіраторна інфекція 5 днів тому. Об-но: адинамічний, шкіра, слизові сухі, задишка,гіпотонія, тони серця ослаблені, виразки слизової, пальпація нирок болюча. Гемограма: анемія, лейкоцитоз. Гіпермагніємія, гіперкаліємія; гіпохлоремія, гіпокальціємія, гіпонатріємія, сечовина –23 ммоль/л, креатинін – 482 мкмоль/л. В сечі – колір – темно-іржавий, підвищена щільність, протеінурія, гематурія, лейкоцитурія. Найбільш вірогідна причина стану хворого?

@Гостра ниркова недостатність

Харчове отруєння

Гострий гломерулонефрит

Гострий пієлонефрит

Хронічний гломерулонефрит

#

361

Чоловік, 43 роки, 4 роки хворіє на хронічний панкреатит. За останні 8 місяців відмічає збільшення збільшення об’єму стула з неприємним запахом, проноси, швидку втомлюваність, зменшеня маси тіла. При пальпації живіт вздутий, урчаня в животі. Який синдром розвинувся у хворого?

@Синдром мальабсорбції

Синдром печінково-клітинної недостатності

Паранеопластичний синдром

Синдром ексудативної ентеропатії

Синдром подразненої товстої кишки

#

362

Хворий 29 років скаржиться на задишку при фізичному навантаженні, підсилення ціанозу при незначному фізичному навантаженні. Об’єктивно: ціаноз губ, шкіри обличчя, пальпаторно визначається систолічне тремтіння в II і III міжреберному проміжку у лівого краю грудини, аускультативно там же вислуховується грубий систолічний шум. На ФКГ над легеневим стовбуром веретеноподібний систолічний шум. Рентгенологічно – легеневі поля дуже світлі, корні структурні. Ваш діагноз?

@Стеноз легеневої артерії

Недостатність клапанів легеневої артерії

Стеноз гирла аорти

Тетрада Фало

Недостатність аортального клапана

#

363

Хвора 40 років, хворіє на фіброміому матки. Протягом останніх 10 років відмічає тривалі рясні менструації. Скарги на слабкість, серцебиття, задишку при фізичному навантаженні, зниження працездатності. Об’єктивно: шкіра бліда, суха, відмічається ламкість нігтів, зниження сили м’язів, атрофія сосочків язика. ЧСС-96 за хв. Систолічний шум на верхівці серця. Ер.-2,6 x 1012/л, Нb-70 г/л, К.П.-0,7, ретикулоцити – 1,2, лейкоцити – 4,6 х 109/л, тромбоцити –170 х 109/л. Яке захворювання може бути у хворої?

@Хронічна постгеморагічна анемія

Гіпопластична анемія

Таласемія

Залізодефіцитна анемія

Гостра анемія

#

364

У хворої 58 років з великовузловим цирозом печінки з’явився біль в правому підребер’ї, загальна слабкість, нудота, часті носові кровотечі. Об’єктивно: шкіра жовтянична, геморагічний висип на шкірі, печінка +2см, край гострий. В аналізі крові: гіпопротеінемія – 50 г/л загального білка, альбумінів –30. Яка причина геморагічного синдрому?

@Печінково-клітина недостатність

Портальна гіпертензія

Гіповітаміноз В

Тромбоцитопенія

Синдром дисемінованого внутрішньосудинного згортання

#

365

Хворий В. 56 років перебуває у терапевтичному відділенні з діагнозом ексудативний перикардит. На протязі двох останніх років розвинувся біль та відчуття важкості у надчеревній ділянці і правому підребер’ї, швидко став наростати асцит. Артеріальний тиск знизився з 130/90 до 90/60 мм. рт. ст. Об’єктивно: шкіра бліда, волога. Набухлі шийні вени, наявність парадоксального пульсу. Верхівковий поштовх та тони серця значно ослаблені. На ЕКГ- негативні зубці Т. Що розвилось у хворої?

@Тампонада перикарда

Інфаркт міокарда

ТЕЛА

Кардіогенний шок

Ідіопатичний міокардит

#

366

Робочий по ремонту доменної печі на металургійному заводі після ремонту печі скаржиться на сухість в роті, підвищення температури до 40-410С, періодичну втрату свідомості, судоми. Шкіра гіперімована, суха. Для якого захворювання характерний даний стан?

@Тепловий удар (гострий перегрів)

Хронічний перегрів

Гострий перегрів, судомний стан

Еритема

Вегетосудинна дистонія пароксизмального перебігу з порушенням терморегуляції

#

367

Хворий 58 років, скаржиться на задишку під час фізичного навантаження, напади серцевої астми. Дані симптоми розвинулися після перенесеного інфаркту міокарда. Об’єктивно: положення ортопноє, застійні хрипи в легенях, ЧСС-103 за хв., АТ- 130/80 мм. Рт. Ст. ЕхоКС: фракція викиду – 57%, діаметр лівого передсердя – 6,9 см, діаметр лівого шлуночка – 6 см, середній тиск у басейні легеневої артерії – 66 мм. Рт. Ст. Яка безпосередня причина появи вказаних клінічних ознак?

@Діастолічна дисфункція міокарду

Систолічна дисфункція міокарду

Синдром пролабування мітрального клапана

Гіповолемія

Бронхообструктивний синдром

#

369

Хвора 17 років, яка хворіе з дитинства, скаржиться на запаморочення, задишку. При огляді виявлено: блідість шкіри, серцевий горб, деформація пальців – „барабанні палички”. В ІІ міжребер’ї зліва – систолічне тремтіння, права межа відносної тупості серця зміщена вправо, грубий гучний систолічний шум в ІІ-ІІІ міжребер’ї зліва, який поширюється до лівої ключиці, на ЕКГ – гіпертрофія правого шлуночка. Який найбільш ймовірний діагноз?

@Сненоз легеневої артерії

Комбінована вада серця

Гіпертрофічна кардіоміопатія

Стеноз вустя аорти

Недостатність мітрального клапана

#

370

У хворої 7 років виявлено розширення меж відносної тупості серця вправо і вліво. Зліва, біля краю грудини в ІІІ міжребер’ї вислуховується гучний систолічний шум, акцент і розщеплення ІІ тону над легеневою артерією. Рентгенологічно-серце помірно збільшено в розмірах. Про яке захворювання слід думати?

@Дефект міжшлуночкової перетинки

Тетрада Фалло

Недостатність мітрального клапану

Комплекс Ейзенмейгера

Незарощена артеріальна протока

#

371

Хворий М., 25 років, студент. Скарги відсутні. Об’єктивно: гіперемія обличчя, добре розвинені м’язи плечового пояса, пульс на a.radialis доброго наповнення, ритмічний, 60 уд/хв; АТ на плечі-180/90 мм рт.ст., на стегні-120/90 мм рт.ст. У точці Боткіна і над аортою вислуховується грубий систолічний шум. Який найбільш ймовірний діагноз у хворого М.?

@Коарктація аорти

Нейро-циркуляторна дисонія за гіпертонічним типом

Ізольована систолічна гіпертензія

Ідіопатична гіпертрофічна кардіоміопатія

Атеросклероз аорти

#

374

Хворий 48 років скаржиться на стискаючий,пекучий біль в загрудинній ділянці тривалістю в 45 хвилин, при електрокардіографічному дослідженні лікар визначив значний підйом сегменту ST у відведеннях І та AVL без змін комплексу QRS. Які препарати можуть відновити вінцевий кровообіг у хворого?

@Фібринолітики

Антикоагулянти

Антиагреганти

Бета-адреноблокатори

Наркотичні знеболюючі препарати

#

375

Хворий 48 років скаржиться на стискаючий, пекучий біль в загрудинній ділянці тривалістю в 45 хвилин, при електрокардіографічному дослідженні лікар визначив значний підйом сегменту ST у відведеннях І та AVL без змін комплексу QRS. У хворого була діагностована найгостріша стадія переднього інфаркту міокарда. Назвіть найбільш оптимальний час відновлення кровообігу?

@Протягом 2-х годин

Протягом першої доби

Протягом 42 годин

Протягом 72 годин

Через 7-10 діб

#

376

Хворому 49 років призначили монотерапію артеріальної гіпертензії інгібіторами ангіотензин-перетворюючого ферменту. У хворого на фоні лікування відбулось зменшення добового діурезу менше ніж 400 мл. Чим зумовлене виникнення гострої ниркової недостатності?

@Стеноз ниркових артерій обох нирок

Субаортальний стеноз аорти

Феохромоцитома

Первинний гіперальдостеронізм

Вторинний гіперальдостеронізм

#

377

У хворого 53 років з гострим верхівково-боковим Q інфарктом міокарда на 10-й день від початку захворювання з’явилися напади короткочасних стискуючих болей в загрудинній області, що поступаються від прийому 1-2 таблеток нітрогліцерину. У хворого була додатково діагностована постінфірктна стенокардія. Який найбільш радикальний метод лікування може бути застосований?

@Хірургічне ремоделювання судин

Внутрішньоаортальна балонна контрапульсація

Зовнішня контрапульсація

Імплантування дефібрилятора

Імплантування електрокардіостимулятора

#

378

У хворого 53 років з гострим верхівково-боковим Q інфарктом міокарда на 10-й день від початку захворювання з’явилися напади короткочасних стискуючих болей в загрудинній області, що поступаються від прийому 1-2 таблеток нітрогліцерину. Чим зумовлений больовий синдром, що з’явився на 10 –й день від початку захворювання?

@Постінфарктна стенокардія

Рецидивуючий інфаркт міокарда

Повторний інфаркт міокарда

Прогресуюча стенокардія напруження

Стабільна стенокардія напруження

#

379

У чоловіка 36 років протягом декількох років хвилює відчуття важкості і тупі болі в животі. Печінка збільшена, ущільнена з нерівною поверхнею, при комп’ютерній діагностиці виявлені виражені патологічні зміни в органах черевної порожнини: правильної форми дефекти з рівними контурами в печінці, нирках, підшлунковій залозі. Виберіть найбільш ймовірний діагноз?

@Полікістоз печінки

Цироз печінки

Множинні метастази рака в печінку

Ехінококоз печінки

Рак печінки

#

380

Хвора М., 50 років, хворіє близько 4-х років. Звернулась зі скаргами на печію, відрижку повітрям та їжею, особливо при нахилах тулуба вперед, відчуття садіння за грудиною. При ФГДС: запальні зміни слизової оболонки стравоходу (циркулярні). Виразок, стриктур, метаплазій епітелію немає. Слизова шлунка без змін. На Ro-графії: зглаженість складок, звуження просвіту та зниження еластичності стравоходу. Який попередній діагноз:

@Рефлюкс-езофагіт

Дивертикул стравоходу

Стенокардія напруження

Виразкова хвороба шлунка

Синдром Маллорі-Вейса

#

381

Хворий звернувся до лікаря зі скаргами на переймоподібні болі у нижніх відділах живота, що передують позивам до дефекації, пронос до 20 разів на добу з домішками крові та слизу, схуднення, зниження апетиту. При дослідженні крові спостерігаються ознаки гіпохромної анемії, лейкоцитоз, прискорення ШОЕ. Ендоскопічно: слизова прямої та низхідної частини товстої кишки зерниста, виражена її контактна кровоточивість, геморагії, ерозії, ізольовані поверхневі виразки неправильної форми, покриті слизом, фібрином. Вкажіть діагноз даного хворого.

@Неспецифічний виразковий коліт

Рак прямої кишки

Ххвороба Крона

Ссальмонельоз

Хронічний коліт

#

382

Хворий, 45 років, госпіталізований в хірургічне відділення зі скаргами на біль в правому підребер'ї, збільшення розмірів живота, схуднення, набряк нижніх кінцівок. 8 років тому переніс вірусний гепатит В. Об'єктивно: стан хворого середньої тяжкості, іктеричність склер, шкіра суха. Живіт збільшений в розмірах, м'який. Печінка не пальпується. Селезінка збільшена. При УЗД – розміри печінки зменшені, краї заокруглені, селезінка збільшена в розмірах. При ФГДС виявлено розширення вен нижньої третини стравоходу. Який попередній діагноз?

@Цироз печінки, портальна гіпертензія

Вірусний гепатит А

Рак печінки, асцит

Ехінокок печінки

Термінальна стадія ниркової недостатності, асцит

#

383

Хворий Д., 40 років. Через 2 місяці після оперативного лікування з приводу дифузного токсичного зобу скаржиться на мерзлякуватість, сонливість, апатію, зниження апетиту, закрепи. Об’єктивно: шкіра на дотик суха, холодна, бліда, обличчя дещо одутле, щільний набряк губ. Щитоподібна залоза не пальпується, тони серця приглушені. Ps–53 уд/хв, АТ–100/65 мм.рт.ст. Що зумовило такий стан хворого?

@Гіпотиреоз

Серцева недостатність

Рецидив токсичного зобу

Нефротичний синдром

Гіпопаратиреоз

#

384

Хвора М., 34 роки, звернулася до лікаря зі каргами на дратливість, плаксивість, немотивовані коливання настрою, тремор тіла, особливо пальців рук, швидку втомлюваність, порушення менструального циклу, появу пігментації навколо очей, зниження маси тіла (за 4 місяці на 10 кг). Об’єктивно: ЧСС – 110 в 1 хв, АТ – 140/75 мм.рт.ст., ліва межа серця – по передній пахвинній лінії в ІV міжребер'ї. Щитоподібна залоза пальпаторно дещо збільшена, безболісна, м'яко-еластичної консистенції. Визначаються позитивні симптоми Делеримпля, Штельвага, Мебіуса, Грефе. Попередній діагноз:

@Тиреотоксикоз

Хронічний лімфоматозний тиреоїдит

Хронічний фіброзний тиреоїдит

Гіпотиреоз

Гіперпаратиреоїдизм

#

385

До лікаря звернулася хвора Н., 55 років, зі скаргами на збільшення щитоподібної залози, що спостерігається протягом останніх двох років, дискомфорт при ковтанні. Об’єктивно: ознаки гіпотіреоза, пальпаторно щитоподібна залоза щільна, але не спаяна з оточуючими тканинами та рухлива при ковтанні. Реґіонарні лімфатичні вузли не збільшені. У сироватці хворої знайдені антитиреоїдні антитіла. Вкажіть попередній діагноз.

@Хронічний тиреоїдит Хашимото

Рак щитоподібної залози

Ендемічний зоб

Гострий тиреоїдит

Серединна кіста шиї

#

386

Хворому Т., 52 роки, 2 роки тому у зв’язку з набутою вадою серця встановлено штучний клапан серця. Два тижня тому був курс внутрішньовенних ін’єкцій, після чого стан хворого погіршився. Температура тіла підвищилась до 38,50С, з’явилась задишка, загальна слабкість, пітливість, тупий біль в ділянці серця без іррадіації постійного характеру, серцебиття. ЗАК: еритр.–3,8 х1012/л, Hb–130г/л, Le – 23х109/л, базоф.–0%, еозин.–3%, п/я–7%, с/я –65%, лімфоцити–21%, моноцити–4%, ШОЕ -17 мм/год. Загальний аналіз сечі без змін. ЕКГ – ритм синусовий, правильний, ЧСС – 90 в 1 хв, гіпертрофія лівого шлуночка, зниження вольтажу. Ехо КГ – на створках мітрального клапану наявні вегетації. Посів крові на стерильність – виявлений Staph. aureus. Клінічний діагноз:

@Вторинний інфекційний ендокардит

Ревмокардит

Сепсис

Сифілітичний мезаортит

Системний червоний вовчак

#

387

Хвора Т., 45 років, звернулася в приймальне відділення зі скаргами на задишку, яка збільшується при фізичному навантаженні, серцебиття, швидку стомлюваність. Об'єктивно: серцевий горб, систолічне тремтіння в ІІ-ІІІ міжребер'ї по лівому краю грудини, грубий систолічний шум і ослаблення ІІ тону над легеневою артерією. АТ–90/50 мм.рт.ст. ЕКГ – правограма, збільшення P-Q, великий зубець P. ФКГ - систолічний шум у вигляді ромбу. Поставте попередній діагноз:

@Стеноз легеневої артерії

Вроджений стеноз аорти

Відкрита артеріальна протока

Дефект міжпередсердної перетинки

Дефект міжшлуночкової перетинки

#

388

Хворий К., 57 років, звернувся до лікаря зі скаргами на кашель з виділенням великої кількості харкотиння (до 150 мл/добу). Харкотиння слизово-гнійне, при стоянні в склянці ділиться на три шари (нижній – гній, середній – серозна рідина, верхній – слиз). Хворіє близько 5 років, загострення тиждень тому. Об’єктивно: пальці у вигляді “барабанних паличок”, нігті у вигляді “годинникових стекол”. При перкусії над легенями укорочений перкуторний звук, аускультативно – велико- та середньопухирчаті вологі хрипи. Лабораторне обстеження: в загальному аналізі крові - лейкоцитоз, зсув лейкоцитарної формули вліво. При рентгенологічному дослідженні: посилений легеневий малюнок, кільцевидні тіні. При бронхографії – множинні циліндричні потовщення бронхів з чіткими контурами. Який попередній діагноз?

@Бронхоектатична хвороба

Ехінокок легені

Кіста легені

Гангрена легені

Хронічна емпієма плеври

#

389

Хвора 30 років скаржиться на появлення петехіальних крововиливів на шкірі нижніх кінцівок, які з'явилися без видимої причини два дні тому. При огляді: на шкірі стегон і гомілок є множинні крововиливи, що мають вид екхимозів. З боку внутрішніх органів змін не виявлено. Ан. крові загальний: Hb 126 г/л, Ер-3,9x1012/л, Л - 5,2x109/л, тромбоцити -15x109/л. Найбільш імовірний діагноз?

@Тромбоцитопенічна пурпура

Гемофілія А

Хвороба Шонлейн-Геноха

ДВЗ-синдром

Саркома Капоши

#

391

Хворий 47 років, довгостроково страждаючий хронічним бронхітом, після переохолоджування звернувся зі скаргами на кашель із гнійним мокротинням "повним ротом", що має неприємний гнильний запах, особливо у ранку, кровохаркання після фізичного навантаження, субфебрилітет у вечорі, загальну слабкість, пітливість, зниження працездатності. При огляді: харчування знижене, шкіра бліда, із сірим відтінком, кінцеві фаланги пальців рук у вигляді "барабанних паличок". Аускультативно- подих у легенів жорсткий, вислуховуються різноманітні вологі хрипи, крупно- і середнепузарчаті, що зменшуються після енергійного відкашлювання й відходження мокротиння. Ваш діагноз?

@Бронхоектатична хвороба

Хронічний бронхит в стадії загострення

Абсцесс легені

Гостра пневмонія

Синдром Гудпасчера

#

392

Хворий 67 років, довгостроково страждаючий хронічним бронхітом, звернувся зі скаргами на задишку при незначному фізичному навантаженні, сухий кашель, швидку стомлюваність, непритомності ранком при уставанні з постелі, похудание. При огляді: зниженого харчування, грудна клітка бочкоподібної форми, міжреберні проміжки розширені, участь допоміжної мускулатури плечового пояса в акті подиху. Перкуторно: коробковий звук над легенями, опущення нижньої границі легенів на 2 см, розширення полів Кернига; границі серця зменшені. При аускультації - різко ослаблений ("ватяний") везикулярний подих, хрипів немає. АТ 110/70 мм рт.ст. Ваш діагноз?

@Емфізема легенів

Хронічний обструктивний бронхіт

Міокардит

Бронхіальна астма

Муковісцидоз

#

393

Хвора 45 років, після перенесеного підгострого тиреоїдита де Кервена, звернулася зі скаргами на прогресуючу загальну й м'язову слабкість, стомлюваність, мерзлякуватість, сонливість, збільшення маси тіла на тлі набряклості лица й кінцівок, закрепи, сухість шкіри, випадання волосся. При огляді: хвора млява, адинамічная, повільна, шкіра має блідуватий-жовтуватий відтінок, холодна. Обличче одутловате, віка припухлі, губи стовщені. Температура тіла 35,8°С. PS 58 за хвилину. Ан. крові заг.: Hb 100г/л, Ер-3,5x1012/л, Л -3,5x109/л, ШОЕ 25 мм/рік. Зміст у крові тиреотропина підвищено, а Т3 ит4 - знижено. Ваш діагноз?

@Первинний гипотиреоз

Вторинний гипотиреоз

Третинний гипотиреоз

Аутоімунний тиреоїдит

Токсична аденома щитоподібної залози

#

394

Хвора 35 років звернулася зі скаргами на підвищену дратівливість, занепокоєння, почуття тиску в області шиї, постійне серцебиття, відчуття жару, зхуднення, що прогресує незважаючи на гарний апетит. При огляді: дифузне рівномірне збільшення щитоподібної залози ІІІ ступеня. Є дрібний тремор пальців витягнутих рук (позитивний симптом Марі). Спостерігається симетричне розширення очних щілин і рідке миготіння (позитивний симптом Штельвага), помірний екзофтальм. PS 100 за хвил. АТ 150/70 мм.рт.ст. Нижня границя печінки + 2 см. Попередній діагноз?

@Дифузний токсичний зоб

Метаболічний синдром

Неврастенія

Токсичний гепатит

Ідіопатичний міокардит

#

395

Хворий 28 років звернувся зі скаргами на появу гнійничкової висипки на шкірі обох надплечий, підвищення температури тіла до 38,5°С, нездужання. Хворий третю добу, після одержання потертості шкіри надплечий від носіння ранця. При огляді: шкіра в області обох надплечий гиперемирована, набрякша. На цьому тлі є множинні поверхневі мелковогнищеві гнійничкові папульозні висипання. Пахвові лімфатичні вузли збільшені, ущільнені, болісні при пальпації. При бактеріологічному дослідженні вмісту папул виявлений золотистий стафілокок. Ваш діагноз?

@Піодермія. Реактивний лімфаденит

Бешиха

Фурункульоз

Епідермоліз

Стрептодермія

#

397

Хвора З., 64 років, раптово впала на вулиці. Констатовані відсутність свідомості, пульсації великих судин, серцевої діяльності. Зіниці вузькі, дихання рідке, поверхневе. З чого треба починати реанімаційні заходи у хворої З.?

@З удару кулаком по груднині

З інтубації трахеї й штучної вентиляції легень

З внутрішньовенного введення строфантину

З внутрішньовенного введення лідокаїну

З імплантації штучного водія ритму

#

398

Хвора Б., поступила із скаргами на постійні проноси, схуднення, здуття живота, сонливість. Захворіла 10 років тому після операції резекції кишечника. Об’єктивно: шкіра гіперпігментована. Живіт “жабячий”, сильно бурчить. Копроскопія: багато нейтрального жиру, жирних кислот, нестралені м’язові волокна. Глюкозо-галактозний тест: рівень глюкози натщесерце-4,1 моль/л, після прийому 100 г глюкозо-галактозної суміші-4,0-3,9-4,2 ммоль/л. Сформулюйте діагноз хворій Б.

@Ентерогенний синдром мальабсорбції

Синдром целіакії

Синдром мальдигестії

Синдром Золінгера-Елісона

Синдром печінкової недостатності

#

399

Хвора В. 18 років скаржиться на задишку, швидку втомлюваність. Хворіє з дитячого віку. При аускультації серця: нормальні І та ІІ тони “губляться” у високочастотному систоло-діастолічному шумі. АТ-160/60 мм рт.ст. ЕКГ: ознаки перевантаження лівого шлуночка, лівого передсердя, ЕхоКГ- легенева гіпертензія. Сформулюйте попередній діагноз хворій В.?

@Відкрита аортальна протока

Коарктація аорти

Недостатність аортального клапана

Хронічне легеневе серце

Дефект міжшлуночкової перетинки

#

400

Хворий Н., 62 років, тривалий час хворіє на хронічний обструктивний бронхіт. Пред’являє скарги на кашель з виділенням склоподібного мокротиння, задишку з утрудненим видихом. Об’єктивно: ди-фузний ціаноз, бочкоподібна грудна клітка. Над легенями коробковий звук, дихання ослаблене везикулярне, розсіяні сухі хрипи. Межі серцевої тупості зменшені, тони ослаблені. Яке ускаднення розвинулося у хворого?

@Емфізема легень

Гостре легеневе серце

Вторинні бронхоектази

Тромбоемболія легеневої артерії

Хронічне легеневе серце

#

401

Чоловік, 62 роки, скаржиться на загальну слабкість, повторний рідкий стілець чорного кольору протягом доби. При пальцовому дослідження прямої кишки – кал чорного кольору. Який оптимальний метод дослідження у даного хворого?

@Езофагогастродуоденоскопія

Дослідження гематокриту

Ренгеноскопія ШКТ

Ірігоскопія

УЗД органів черевної порожнини

#

402

Чоловік, 27 роки, скаржиться на печію яка посилюєть після прийому їжі, при нахилах тіла. При езофагогастроскопії – зливні ерозії слизової стравоходу, внутрішньостравохідна рН 3. Вибиріть оптимальну групу препаратів для лікування хворого.

@Блокатори протонної помпи

Гастроцитопротективні препарати

Антихолінергічні

Прокінетики

Антациди

#

403

Чоловік, 55 років. Скаржиться на відчуття тяжкості та розпирання в епігастрії постійного характеру, нудоту, блювання, що приносить полегшення, схуднення. Страждає на виразкову хворобу цибулини дванадцятипалої кишки 15 років з частими загостреннями. Об’єктивно: “шум плескоту”, опущення нижньої межі шлунку. Рентгенологічно: велика кількість секрету на тще, шлунок розтягнутий, тонус його знижений, евакуація уповільнена. Яке ускладнення можливе у даного хворого?

@Пілоростеноз

Перфорація виразки

Пенетрація виразки

Гастро-езофагальний рефлюкс

Ахалазія кардії

#

404

Чоловік, 45 років, діагноз: “Дилатаційна кардіоміопатія, фібрилляція передсердь, СН ІІ Б, ФК ІV, систолічний варіант”. В анамнезі ангіоневротичий набряк при вживанні еналаприлу. Вкажіть препарат вибору для лікування серцевої недостатності.

@Лозартан

Амріон

Нітрати

Аміодарон

Нітропруссид натрію

#

405

Хворий Н., 42 років скаржиться на слабкість запаморочення, нудоту, дьогтьоподібні випорожнення. Скарги з’явилися після фізичного навантаження. Близько 7 років хворіє на виразкову хворобу шлунку з частими рицидивами, в зв’язку з чим рік тому хворому була проведена резекція шлунку. Результат гістологічного дослідження – доброякісна виразка. Об’єктивно: шкіра бліда, лімфовузли не збільшені. Над легенями везикулярне дихання. Пульс 100 ударів за хвилину. Тони серця ритмічні, послаблені. АТ 100/60 мм рт.ст. При пальпації живота напруження м’язів в епігастральній ділянці. Печінка і селезінка не збільшені.. Ваш попередній діагноз?

@Пептична виразка анастамозу, ускладнена кровотечею

Пухлина шлунку

Неспецифічний виразковий коліт

Туберкульоз кишечника

Поліпоз шлунку

#

407

Хворий К., 48 років, скаржиться на інтенсивні болі в правому підребер’ї не пов’язані з прийманням їжі, які з’являються, переважно у вечірній час. Після приймання їжі біль не зникає, зменшується після прийому спазмолітиків. Захворів півроку назад після психотравми. Систематично не лікувався (під час болів приймав бесалол, но-шпу). Спостерігається у невропатолога з приводу неврастенії. Об’єктивно: температура нормальн. Хворий збуджений, дратівливий, астенічний. . З боку органів дихання і серцево-судинної системи патології не виявлено. АТ 100/60 мм рт.ст. Язик чистий, вологий. Живіт м’який, при пальпації болючий в правому підребер’ї. Симптоми подразнення жовчного міхура негативні. Печінка і селезінка не збільшені. Схильність до закрепів. Ваш попередній діагноз?

@Дискінезія жовчного міхура

Холецистит

Гепатит

Холангіт

Жовчо-кам’яна хвороба

#

408

Хвора 37 років скаржиться на швидку втомлюваність, наростаючу слабкість, серцебиття, задишку при фіз. Навантаженні. Відзначає періодичні маткові кровотечі під час mensis. Об’єктивно: блідість шкіри слизових оболонок; ламкість нігтів, волосся, тахікардія, систолічний шум на верхівці. Ан.крові Hb-80г/л,еритроцити 2,0х1012 /л к.п.- ,75, лейкоцити – 5,4х109/л, тромбоцити 180х109/л, ШОЕ-25мм/год, баз.-1%, еоз.-5%, мієлоцити – 1%, п/я – 6%,с/я- 72%, лімфоцитів-25%,моноцитів– 11%, анізоцитоз ++, пойкілоцитоз ++. Ваш діагноз?

@Хронічна постгеморагічна анемія

Хвороба Аддісона-Бірмера

Перніциозна анемія

Анемія Міньковського-Шофара

Апластична анемія

#

409

Хворий 34 років, звернувся зі скаргами на збільшення лімфовузлів в ділянці шиї, відчуття тяжкості в животі, загальну слабкість. Об-но: асиметричне збільшенню лімфовузлів (в ділянці шиї – конгломерат), оссалгії, гепатоспленомегалія. Гемограма: анемія, прискорення ШОЕ, лейкоцитоз, еозинофілія, лімфопенія, моноцитоз.Мієлограма: виявлені клітини Рід-Штернберга. Ваш діагноз?

@Лімфогранулематоз

Хронічна лімфоїдна лейкемія

Гострий лімфобластний лейкоз

Лімфаденопатія реактивна

Лімфома не –Годжкіна

#

411

Ребенок родился от матери, страдающей генитальным герпесом в сроке гестации 38 недель, с массой 3200г естественным путем. В возрасте 7 дней у ребенка появились везикулярные высыпания на коже спины, рук. В 9 дней диагносцирован энцефалит, ДВС-синдром. Поставлен диагноз: генерализованная герпес-инфекция. В какой дозе назначите ацикловир данному ребенку?

@60-80 мг/кг сутки

30 мг/кг сутки

15 мг/кг сутки

25 мг/кг сутки

10 мг/кг сутки

#

413

Пацієнт 35 років, скаржиться на слабість, підвищення температури тіла до субфебрильних цифр, відчуття важкості в поперековій ділянці, почащене, помірно болюче сечовипускання. Хворіє протягом 6 місяців. 10 років тому переніс туберкульоз легень. Аналіз крові – ШОЕ –24 мм/год. Аналіз сечі: реакція – кисла, білок – 0,45 г/л, лейкоцити – 10-15, еритроцити – 15-20 у полі зору, кристали оксалатів – поодинокі в препараті. При триразовому посіві сечі на звичайні живильні середовища мікрофлора не висіяна. Вкажіть найбільш ймовірний діагноз

@Туберкульоз нирок

Аденома простати

Сольовий діатез

Гострий гломерулонефрит

Гострий пієлонефрит

#

414

Жінка А. 35 років після помірного фізичного навантаження стояння протягом 30 хвилин раптово відчула загальну слабість, запаморочення, шум в вухах, покрилась холодним липким потом. Об'єктивно: АТ 80/40 мм рт ст., пульс 60 за хвилину, ритмічний, слабкого наповнення, ледь пальпується, дихання поверхневе, рідке. Вкажіть медикамент для надання невідкладної допомоги.

@Кордіамін.

Нітрогліцерин

Клофелін

Кордарон

Фуросемід

#

415

У хворої Н., підчас лікування в стаціонарі розвилася пневмонія. На 3 добу з'явилася загальна слабість, запаморочення, шум в вухах, знизився АТ до 80/40 мм.рт.ст.. Яке ускладнення внутрішньолікарняної пневмонії супроводжується колапсом?

@Інфекційно-токсичний шок

Токсичний гепатит

Емфізема легень

Бронхообструкція

Ексудативний плеврит

#

416

Жінка А. 35 років після помірного фізичного навантаження (стояння протягом 30 хвилин) раптово відчула загальну слабість, запаморочення, шум в вухах, покрилась холодним липким потом. Об'єктивно: АТ 80/40 мм рт ст., пульс 60 за хвилину, ритмічний, слабкого наповнення, ледь пальпується, дихання поверхневе, рідке. Вкажіть немедикаментозний метод надання невідкладної допомоги.

@Покласти пацієнта горизонтально з трохи опушеною головою і піднятими ногами.

Покласти пацієнта горизонтально з трохи опушеними ногами і піднятою головою.

Посадити пацієнта.

Накласти джгути на нижні кінцівки.

Масувати каротидні синуси.

#

417

Хворий 48 років працює на шахті по видобуванню вугілля .Стаж роботи 23 роки.Концентрація пилу на робочому місці 20% складає вільний двоокис кремнію.На оглядовій рентгентгенограмі виявлено дрібно-вогнищеві тіні в середніх і нижніх відділах обох легень розмірами до 5 мм. Який різновид пневмоконіозу у хворого?

@Антрако-силікоз

Силікоз

Карбоконіоз

Силікатоз

Антрако-силікатоз

#

418

Хворий 50 років, будівельник, стаж роботи 20 років. Поступив в клініку зі скаргами на болі в грудній клітці, сухий кашель, незначну задишку. Об’єктивно: шкіра землистого кольору, акроціаноз, на руках азбестові бородавки .Аускультативно: дихання жорстке, розсіяні сухі хрипи. На рентгенограмі – легеневий малюнок посилений, ознаки емфіземи легень. Ваш діагноз?

@Азбестоз

Рак легень

Пневмонія

Хронічний обструктивний бронхіт

Туберкульоз

#

419

Хвора 32 р. звернулася зі скаргами. На септичну температуру тіла, проміжні поти, біль в правій половині грудної клітки, задишку. Лежить на лівому боці укорочення легеневого звуку. В плевральному – білок – 8,4 Мє покривають все поле заду.

@Емпієма плеври справа.

Правобічна нижньочасткова пневмонія ускладнена плевритом.

Інфаркт – пневмонія

Рак правої легені.

Винітрий плеврит туберкульозний

#

420

Хворий В. 55 років поступив у приймальне відділення із скаргами на нудоту, гіркоту і сухість в роті, зниження апетиту, приступи гострого болю в правому підребер’ї, появу жовтяниці, свербіння шкіри, виділення сечі темного кольору, появу температури до 37,60С. З анамнезу: близько 10-ти років хворіє жовчевокам’яною хворобою, пропонували неодноразово оперційне втручання, хворий відмовлявся. При огляді жовтяниця у хворого має відтінок міді. При дослідженні сечі знайдено білірубін, уробілін відсутній. Найбільш ймовірний діагноз у даного хворого?

@Холедохолітіаз, клінічно виражена форма

Холедохолітіаз, латентна форма

Дискінезія жовчевивідних шляхів

Хронічний активний гепатит в період загострення

Хвороба Жильбера

#

421

Хворий Ж., 18 років із скаргами на переймоподібні болі в правому підребер’ї, які виникли несподівано, озноб, блювання жовчю, загальну слабкість, температура тіла 38,6°С. Живіт при пальпації м’який, чутливий в правому підребер’ї. В аналізі крові: Ле 20x109/л, ШОЕ – 35 мм/год. За даними біохімічного аналізу крові: білірубін – 35,5 мкмоль/л, переважає кон’югована фракція, амілаза – 25 ум.од: у порції В значна кількість дрібного циліндричного епітелію, у порції С – велика кількість лейкоцитів, підвищений вміст сіалових кислот. При посіві з порції С висіяно кишкову паличку. За даними УЗД – печінка помірно збільшена, дещо розширені внутрішньопечінкові жовчні протоки. Ваш діагноз?

@Гострий холангіт

Хронічний реактивний гепатит

Панкреатит

Хронічний холангіт

Дискінезія жовчевивідних шляхів

#

422

У хворого на гіпертонічну хворобу, поступово з’явилася задишка при навантаженні, сухий нападоподібний кашель. Об-но: незначне ослабленння, І тону над верхівкою і акцент ІІ тону над аортою і короткий систолічний шум. На ЕКГ - відхилення електричної осі серця вліво, висока амплітуда зубців R в лівих відведеннях. При ехокардіокопії - дилатація лівого передсердя помірна, розміри шлуночків нормальні, потовщення задньої стінки лівого шлуночка і міжшлуночкової перегородки, фракція викиду 50%. Визначити варіант дисфункції міокарда

@Дістолічна дисфункція лівого шлуночка

Систолічна дисфункція лівого шлуночка

Дістолічна дисфункція првого шлуночка

Систолічна дисфункція правого шлуночка

Змішана дисфункція обох шлуночків

#

423

У хворого після перенесеного Q-інфаркту міокарда стала турбувати задишка при незначних навантаженнях,нічні напади сухого кашлю, відчуття хрипів у грудній клітці і ортопное. При огляді - акроціаноз, ЧСС 96 за 1 хв., тахікардія ослаблення І тону над верхівкою, вислуховується ІІІ тон. В легенях в базальних відділах незвучні хрипи. При ехокардіоскопії дилатація лівого шлуночка, витончення і дискінезія міжшлуночкової перегородки, фракція викиду - 39%. Визначити варіант дисфункції міокарда

@Систолічна дисфункція лівого шлуночка

Діастолічна дисфункція лівого шлуночка

Дістолічна дисфункція правого шлуночка

Систолічна дисфункція правого шлуночка

Змішана дисфункція обох шлуночків

#

424

У хворого після перенесеного Q-інфаркту міокарда стала турбувати задишка при незначних навантаженнях, нічні напади сухого кашлю, відчуття хрипів у грудній клітці і ортопное. При огляді - акроціаноз, ЧСС 96 за 1 хв., тахікардія ослаблення І тону над верхівкою, вислуховується ІІІ тон. В легенях в базальних відділах незвучні хрипи. При ехокардіоскопії дилатація лівого шлуночка, витончення і дискінезія міжшлуночкової перегородки, фракція викиду - 39%. Якому препарату слід надати перевагу для лікування дисфункції міокарда?

@Еналаприл

Анаприлін

Дігоксин

Триметазидин

Нітросорбід

#

425

Хвора М., 15 років. Хворіє протягом 6 місяців. Захворювання дебютувало моно артритом правого колінного суглоба. На час поступлення скарги на ранкову скутість в суглобах рук і ніг, біль в дрібних суглобах кистей, їх припухання, припухлість правого колінного суглоба. Об'єктивно: дефігурація дрібних суглобів кистей та правого колінного суглоба за рахунок набряку м'яких тканин, балотування наколінника; рухи в правому колінному суглобі обмежені та болючі. В загальному аналізі крові: Er – 3,7x1012/л, Le – 9,2x109/л? ШОЕ – 45 мм/год., п – 5, с – 60, л – 30, м – 5. Позитивний РФ. Поставте діагноз?

@Ювенільний ревматоїдний артрит

Реактивний артрит

Хвороба Стілла

Ревматоїдний артрит

Хвороба Рейтера

#

426

Під час проходження призовної комісії був оглянутий студент К., 18 років, який скаржився на шум у вухах, головний біль в потиличній ділянці. Об'єктивно: диспропорційної тілобудови з кращим розвитком верхньої половини тіла, АТ на руках 150/100 мм рт. ст., на ногах 110/70 мм рт. ст. Перкуторно розширена ліва межа серцевої тупості. Аускультативно: систолічний шум з епіцентром вислуховування у ІІІ міжребер'ї по лівому краю грудини, проводиться в міжлопаткову ділянку. Ваш діагноз:

@Коарктація аорти

Дефект міжпередсердної перетинки

Дефект міжшлуночкової перетинки

Стеноз устя аорти

Недостатність мітрального клапана

#

427

В обласну лікарню госпіталізована пацієнка Р., 15 років. Хворіє протягом 6 місяців. Захворювання дебютувало моноартритом правого колінного суглоба. На час поступлення скарги на ранкову скутість в суглобах рук і ніг, біль в дрібних суглобах кистей, їх припухання, припухлість правого колінного суглоба. Об'єктивно при огляді: дефігурація дрібних суглобів кистей та правого колінного суглоба за рахунок набряку м'яких тканин, балотування наколінника; рухи в правому колінному суглобі обмежені та болючі. В загальному аналізі крові: Er – 3,7x1012/л, Le – 9,2x109/л? ШОЕ – 45 мм/год., п – 5, с – 60, л – 30, м – 5. Позитивний РФ. Призначте препарат для базисної терапії::

@Метотрексат

Преднізолон

Діклоберл

Флостерон

Купреніл

#

428

Хвора М., 28 років, хворіє на цукровий діабет 3 роки. Отримує 54 ОД інсуліну протягом доби. Після перенесеної десять днів тому ангіни стан погіршився. Наросла загальна слабість, посилися спрага, з’явилися, нудота, блювота, сонливість, втратила свідомість. Госпіталізована. При огляді: Свідомість відсутня, дихання рідке і шумне, запах ацетону з рота. Шкіра, язик сухі, тургор шкіри знижений. Пульс 114 на хв., малий, АТ 85/50 мм рт.ст. Нижній край печінки на 3 см нижче від реберної дуги. Глюкоза крові - 32 ммоль/л. Реакція на ацетон різко позитивна. З якого із перелічених заходів слід почати лікування?

@Регідратаційна терапія

Корекція електролітного балансу

Попередження ятрогенної гіпоглікемії

Відновлення кислотно-лужної рівноваги

Профілактика інфекційних ускладнень

#

429

Жінка 23 років. Після перенесеного стресу зявилися спрага, полідипсія, поліурія, схудла, наростала слабкість, потім з’явилися нудота, блювота, сонливість, втратила свідомості. Госпіталізована . Глікемія 28 ммоль/л, ацетон в сечі різко позитивний. Розпочато лікування кетоацидотичної коми. Коли доцільно розпочати профілактику гіпоглікемії шляхом введення 5% розчину глюкози?

@Після зниження рівня глікемії до 13 – 14 ммоль /л

Через 2 години після початку інсулінотерапії

Після відновлення свідомості хворої

Після нормалізації рівня глікемії

При швидкості зниження рівня глікемії понад 5 ммоль/л за годину

#

430

Хворий 56 років. Хворіє на цукровий діабет 26 років, скаржиться на постійну тахікардію, яка рефрактерна до?-блокаторів, серцевих глікозидів, періодичну ортостатичну гіпотензію. Глюкоза крові 10,1 ммоль/л, глюкозурія 20 г/л, АТ – 130/80 мм рт.ст. Яке ускладнення з боку серця має місце у хворого?

@Автономна вегетативна кардіопатія

Серцева недостатність

Тиреотоксичне серце

Нейроциркуляторна дистонія

Клімактерична кардіоміопатія

#

431

3. Жінка 45 років, яка хворіє на цукровий діабет протягом 10 років, скаржиться на пекучий біль у ступнях, судоми гомілкових м’язів, відчуття оніміння ніг. При огляді: гіпотонія і атрофія м’язів гомілок, зниження рефлексів, порушені всі види чутливості (у вигляді „шкарпеток” і „рукавичок”). Який попередній діагноз є найбільш вірогідним?

@Діабетична периферійна неропатія

Фунікулерний мієлоз

Розсіяний склероз (спінальна форма)

Мієліт

Інфекційний поліневрит

#

432

Хвора Н.24 роки поступила зі скаргами на колікоподібні болі в правому підребер’ї, які посилювалися при вдиху. Іноді відмічались тупі болі в цій же ділянці, які посилювалися при нахилі тулуба. Що лежить в основі поділу ДЖШ на гіпотонічні (гіпокінетичні) та гіпертонічні (гіперкінетичні)?

@Тонус блукаючого нерва.

Стать пацієнта

Наявність супутньої патології ШКТ.

Вік пацієнта.

Характер випорожнення

#

433

43-річний пацієнт скаржиться на дизфагію, яка провокується акоголем, гострою їжею, на загрудинні болі, які супроводжують дизфагію, відрижку кислим. Хворіє впродовж одного року. Об’єктивно : Хворий зниженого живлення. Пульс -78 уд. за хв. АТ - 120/80 мм рт.ст. Язик обкладений білим нальотом. Живіт м’який , безболючий . ЕКГ - без патологічних змін. Фіброгастроскопія: слизова оболонка стравоходу набрякла, гіперемована, складки потовщені і звивисті , поодинокі ерозії . Слизова шлунку і 12-палої кишки рожева, гіперемована. Який з перерахованих діагнозів найбільш вірогідний?

@Ерозивний езофагіт

Стенокардія

Дизкінезія стравоходу

Ерозивний бульбіт

Рак стравоходу

#

434

45річна хвора скаржиться на тривалий інтенсивний біль в перикардіальній ділянці, який посилюється при кашлі, ірадіює в шию, зменшується в сидячому положенні при нахилі тулуба вперед, крім того турбує підвищення температури тіла, непостійна задишка. Напередодні перенесла ГРВЗ. При аускультації – по лівому краю грудини вислуховується грубий двокомпонентний шум, який міняється при зміні положення тіла, посилюється при натисканні стетоскопом на грудну клітку. На ЕКГ – елевація сегменту ST в І, ІІ, ІІІ відведеннях. Який діагноз є найбільш ймовірним?

@Гострий сухий перикардит

Гострий інфаркт міокарда

Гострий міокардит

Ексудативний перикардит

Ревматична лихоманка

#

435

Пацієнтка 19 років, яка знаходиться на диспансерному спостереженні з приводу вродженої вади серця, скаржиться на задишку, відчуття серцебиття при фізичному навантаженні. При огляді виявлено відставання у фізичному розвитку, при пальпації – тремтіння на основі серця зліва, аускультативно – систолодіастолічний шум в ІІ міжребер’ї зліва біля грудини, посилення ІІ тону над легеневої артерією. На ЕКГ – ознаки гіпертрофії лівого шлуночка, на рентгенограмі ОГП – посилення легеневого малюнка, розширення і вибухання легеневої артерії. Який діагноз є найбільш ймовірним?

@Відкрита артеріальна протока

Дефект міжпередсердної перетинки

Дефект міжшлуночкової перетинки

Коарктація аорти

Стеноз легеневої артерії

#

436

Пацієнтка 18 років, яка знаходиться на диспансерному спостереженні з приводу вродженої вади серця, скаржиться на біль в серці, задишку, відчуття серцебиття при фізичному навантаженні. При огляді виявлено відставання у фізичному розвитку, при пальпації – тремтіння систолічне тремтіння в ІІІ, ІV міжребер’ях зліва від грудини, межі серця поширені вліво і в право, аускультативно – грубий систолічний шум. Акцент ІІ тону над легеневої артерією, на ЕКГ – ознаки гіпертрофії лівого шлуночка. Який діагноз є найбільш ймовірним?

@Дефект міжшлуночкової перетинки

Відкрита артеріальна протока

Дефект міжпередсердної перетинки

Коарктація аорти

Стеноз легеневої артерії

#

437

При інфузійному застосуванні у хворого на не-Q-інфаркт міокарда гепарину в дозі 18 Од/кг/год частково активований тромбопластиновий час збільшився із 48 с (при нормі 30-50 с) до 150 с. Якою повинна бути тактика лікаря?

@Призупинити інфузію

Збільшити дозу

Зменшити дозу вдвічі

Перейти на внутрішньовенне введення гірудину

Продовжити інфузію

#

438

Хворому С., 65 років, з діагнозом “ІХС: Q-інфаркт міокарда передньо-перегородково-верхівкової ділянки лівого шлуночка. Кардіосклероз (дифузний). Фібриляція передсердь з прискореним проведенням на шлуночки; СН І ст., ІІ ФК. Хронічний пієлонефрит в стадії загострення. Хронічна ниркова недостатність І ст.” необхідно призначити бета-адреноблокатор. Вкажіть найбільш оптимальний бета-адреноблокатор в даній ситуації?

@Метопролол

Соталол

Атенолол

Віскен

Сектраль

#

439

Хвора, 63 років, лікується в кардіологічному відділенні з приводу гіпертонічної хвороби, ІІІ ст., постінфарктного кардіосклерозу.скарги на задишку в стані спокою, набряки на ногах.. Об-но: акроціаноз, ортопное, асцит, тугі, “холодні” набряки на ногах. Пульс – 104 за хв., аритмічний, АТ 140/100 мм рт. ст.. Ліва межа серця на середньоключичній лінії. Тони серця глухі, діяльність аритмічна, дефіцит пульсу – 6-8 уд. За хв.. В легенях в нижніх відділах – дрібнопухирчасті вологі хрипи. Печінка на рівні пупка. Який діуретик найбільш показаний хворій?

@Торасемід

Верошпірон

Індапамід

Арифон-ретард

Етакринова кислота

#

441

Хворий 62 р., з раком легень в анамнезі, звернувся з приводу вираженої гіпотензії, тахікардії, задишки. В легенях -везикулярне дихання. На оглядовій рентгенограмі органів грудної клітини – серце трикутної форми, значно розширене в поперечнику, на ЕКГ – вольтаж знижений в усіх відведеннях, Ехо КС – перикардіальний випіт, що зумовлює Ехо-вільний простір до 1,5 см, діастолічний колапс правого шлуночка. Яка причина погіршення стану пацієнта?

@Тампонада серця

Хронічне легеневе серце

Тромбоемболія легеневої артерії

Кардіогенний шок

Дилатаційна кардіоміопатія

#

442

У хворого 35 р., раптово виникло серцебиття, ЧСС 140 за хвилину. Діяльність серця ритмічна.. АТ 120/80 мм.рт. ст. На ЕКГ ритм несинусовий з частотою 140/хв.,правильний. QRS= 0,08. Ознак гострої серцевоЇ недостатності не виявлено, свідомість збережена. З боку інших органів і систем патології не виявлено. Виберіть першочерговий метод надання допомоги.

@Рефлекторні прийоми

АТФ в/в

Верапаміл в/в

Черезстравохідна ЕКС

Електроімпульсна терапія

#

443

Мужчина,60р.,раптово втратив свідомість, пульс на крупних артеріях не прощупується, серцева діяльність не прослуховується, АТ не визначається,дихання агональне, зіниці розширені.На ЕКГ фібриляція шлуночків. Виберіть першочерговий метод допомоги.

@Електроімпульсна терапія

АТФ в/в

Лідокаїн в/в

Аміодарон в/в

Черезстравохідна ЕКС

#

444

У хворого 35 р., раптово виникло серцебиття, ЧСС 300 за хвилину. Діяльність серця аритмічна АТ 100/60 мм.рт. ст. На ЕКГ ритм несинусовий з частотою 300-320 /хв.Миготлива аритмія QRS= 0,12.На архівній ЕКГ синдром WPW. Появились ознаки гострої серцевоЇ недостатності (вологі хрипи в нижніх вїдділах легень), свідомість збережена. З боку інших органів і систем патології не виявлено. Виберіть першочерговий метод надання допомоги

@Електроімпульсна терапія

Рефлекторні прийоми

Верапаміл в/в

АТФ в/в

Атропін в/в

#

445

Хвора М., 25 років скаржиться на біль внизу живота, різі в кінці сечовипускання, позірні позиви на сечовипускання. Біль в поперековій ділянці відсутній. При о’бєктивному обстеженні симптом Пастернацького від’ємний з обидвох сторін. Температура тіла нормальна. Які наймовірніші зміни в сечовому осаді слід очікувати?

@Нейтрофільні лейкоцити, бактерії, свіжі еритроцити

Вилужені еритроцити, гіалінові циліндри.

Вилужені еритроцити, зернисті циліндри

Вилужені еритроцити, жирові циліндри

Лімфоцити, гіалінові циліндри

#

446

Вагітнаої М., 24 років скаржиться на біль внизу живота, різі в кінці сечовипускання, позірні позиви на сечовипускання. Біль в поперековій ділянці відсутній. В аналізі сечі еритроцитурія, лейкоцитурія, бактеріурія. Діагностовано гострий цистит. Які антибактеріальні препарати протипоказані в даному випадку?

@Фторхінолони

Амінопеніциліни

Природні пеніциліни

Цефалоспорини

Ко-тримоксазол

#

447

Хворий З., 25 років скаржиться на біль внизу живота, різі в кінці сечовипускання, позірні позиви на сечовипускання. Які наймовірніші зміни в сечовому осаді слід очікувати. У сечовому осаді виявлено нейтрофільні лейкоцити, свіжі еритроцити, трихомонади. Які препарати слід призначити хворому?

@Метронідазол, орнідазол

Фторхінолони

Амінопеніциліни

Природні пеніциліни

Цефалоспорини

#

448

Хворий 65 років сеаржиться на загальну слабкість, зниженння працездатності, метеоризм, відмічає переодично домішки крові у калі, інколи колір калу набуває чорного забарвлення (мелена). При проведенні ієрографії відмічається дефект наповнення та звуження просвіту висхідного відділу товстої кишки. Ваш діагноз:

@Рак товстої кишки

Дивертикул товстої кишки

Поліп товстої кишки

Хвороба Крона

Стриктура товстої кишки

#

449

Хворий 46 років. Протягом півроку його турбує відчуття тяжкості та тупі болі у верхній половині живота. Печінка збільшена, щільна, з нерівною поверхнею. При комп’ютерній томографії у печінці виявлено множинні гіпоехогенні утвори з нечіткими контурами. Ваш діагноз:

@Метастази у печінку

Полікістоз печінки

Цироз печінки

Ехінококоз печінки

Первинний рак печінки

#

450

Хвора 53 роки скаржиться на втрату ваги до 10 кг протягом двох років, рідкий стілець до двох разів на добу з неприємним запахом, що погано змивається водою з унітазу, періодичну нудоту, оперізуючий біль у верхній половині живота. При обєктивному обстеженні виявлено болючість у зоні Губергриця, у точці Мейо-Робсона. За лабораторними данними:біохімічний аналіз крові - глюкоза – 3,2 ммоль/л, білірубін – 16,5 мкмоль/л, загальгий білок 56,4 г/л. Діастаза сечі – 426 г/год/л. При проведенні проби з d – ксилозою (пероральний прийом 25г d – ксилози) через 5 год. в сечі виявляють 3 г ксилози. Ваш діагноз:

@Панкреатит. Синдом мальабсорбції

Псевдомемранозний коліт

Неспецифічний виразковий коліт

Зловживання послаблюючими

Вірусний гастроентерит

#

451

У хворого 23 років після вживання гальмівної рідини наступила анурія, яка триває 5-ий день; рівень креатиніну підвищився до 0, 569 ммоль/л. Яка лікувальна тактика в даному випадку?

@Гемодіаліз

Дезінтоксикаційна терапія

Антидотна терапія

Сечогінні засоби

Плазмоферез

#

452

Хворий С., 27 років, звернувся до лікаря зі скаргами на підвищення температури до 38,10С, нудоту, важкість в правому підребер’ї. Вважає себе хворим протягом останніх трьох днів. 3 тижні тому дружина захворіла на вірусний гепатит А. Об’єктивно: шкірні покриви блідо-рожеві, склери субіктеричні. Печінка на 2 см виступає з-під реберної дуги, чутлива при пальпації. С-м Ортнера (-). Сеча цегляного кольору, кал – звичайного кольору і консистенції. Біохімічний аналіз крові: білірубін 34 мкмоль/л (прямий – 19,27, непрямий – 14,73), АлАТ - 1,313, АсАТ – 0,712, тимолова проба – 6 од., глюкоза – 4,44 ммоль/л, білок – 72,8 г/л, лужна фосфатаза – 1,5 мкмоль/сл, креатинін – 0,073 ммоль/л. Яке захворювання слід запідозрити в першу чергу:

@Вірусний гепатит А

Харчова токсикоінфекція

Гостра респіраторна вірусна інфекція

Синдром Жільбера

Дискінезія жовчовивідних шляхів

#

453

Хворий П., 39 років, скаржиться на запаморочення, швидку втомлюваність. Три доби тому прооперований з приводу активної виразки дванадцятипалої кишки, ускладненої кровотечею. Операція – вшивання кровоточивої виразки. Об’єктивно: шкірні покриви бліді. Артеріальний тиск 100 і 60 мм рт.ст., пульс 98 уд. за 1 хвилину. Аналіз крові: ер. 2,8 Т/л, гемоглобін 76 г/л, КП 0,9, ретикулоцити 3%, тромб. 320 Г/л, лейк. – 9,0 Г/л, е 1%, п - 7%, с- 69%, л – 20%, м – 3%, анізоцитоз ++, ШОЕ 20 мм/год. Який найбільш ймовірний діагноз?

@Гостра постгеморагічна анемія

Гіпопластична анемія

Таласемія

Гемолітична анемія

В12-дефіцитна анемія

#

454

Хвора Д., 42 роки, звернулась до лікаря зі скаргами на серцебиття, задишку при помірних фізичних навантаженнях, запаморочення, швидку втомлюваність. З анамнезу: фіброміома матки, маткові кровотечі. Об’єктивно: шкірні покриви бліді. Артеріальний тиск 110 і 70 мм рт.ст., пульс 96 уд. за 1 хвилину. Гемодинамічний систолічний шум на верхівці серця. Аналіз крові: ер. 3,4 Т/л, гемоглобін 70 г/л, КП 0,7, ретикулоцити 1%, тромб. 300 Г/л, лейк. – 6,6 Г/л, е 1%, п 4%, с 70%, л 19%, м 6%. Який найбільш ймовірний діагноз?

@Хронічна постгеморагічна анемія

Гіпопластична анемія

Таласемія

Гемолітична анемія

В12-дефіцитна анемія

#

455

У електрозварювальника зі стажем роботи 15 років під час медичного огляду виявлено сухі хрипи в нижніх відділах легень, на на рентгенограмі спостерігаються дифузні вузлики розміром 3-4 мм в середніх і нижніх відділах легень. Яке захворювання можна запідозрити?

@Металоконіоз

Силікоз

Силікатоз

Карбоконіоз

Бронхіт

#

456

У підлітка 15 років при обстеженні в військкоматі виявлено інтервальний систолічний шум на верхівці серця, акцент ІІ тону надлегеневої артерії, тахікардію. Який із додаткових методів обстеження є найбільш інформативним для встановлення діагнозу?

@Ехокардіографія

Електрокардіографія

Рентгенографія

Фонокардіографія

Реографія

#

457

До цехового терапевта звернувся сталевар зі скаргами на нудоту, блювоту, головокружіння. Об’єктивно: пульс 120 уд. /хв., тони серця ритмічні, тахікардія. Температура тіла 40,60С, частота дихання 36 за 1 хв. при аскультації в легенях везикулярне дихання. Який найбільш ймовірний діагноз?

@Тепловий удар

Лихоманка

Вегето-судинна дистонія

Прекоматозний стан

Гостра судинна недостатність

#

458

Чоловік 24 років звернувся з приводу синкопального епізоду, який виник вдома під час перегляду футбольного матчу по телебаченню. В анамнезі – операція з приводу тетради Фалло у 4-річному віці: закриття дефекту міжшлуночкової перегородки та правошлуночкова інфундибулектомія. При ехокардіографії виявлено дещо розширений правий шлуночок, помірну регургітацію на клапані легеневої артерії, відсутність право-лівих чи ліво-правих шунтів. Яке з нижчеперечислених досліджень найдоцільніше у даному випадку?

@Електрофізіологічне дослідження

Черезстравохідна ехокардіографія

Катетеризація серця і коронарографія

Тест із нахилянням стола

Добове моніторування ЕКГ

#

459

Хворий поступив із ознаками декомпенсованої застійної серцевої недостатності. Шляхом застосування фуросеміду (парентерально), каптоприлу та дигоксину кровообіг швидко компенсовано, однак розвинулася артеріальна гіпотензія, хворий скаржиться на головокружіння, особливо при переході з горизонтального у вертикальне положення. Як у даному випадку доцільно модифікувати лікування?

@Зменшити дозу діуретика

Відмінити каптоприл

Замінити капроприл на нітрати

Модифікувати лікування недоцільно

Зменшити дозу каптоприлу

#

460

До цехового лікаря звернувся шліфувальник комбайнового заводу зі скаргами на загальну слабкість, затерпання і біль у кінцевих фалангах пальців рук. При об’єктивному обстежені виявлено: блідість шкірних покривів пальців рук, різка гіпотермія шкіри, атрофія м’язів і деформація пальців рук. При дослідженні чутливості (больової, тактильної і температурної) виявлено незначні порушення. Зі сторони інших органів і систем відхилень не спостерігалось. Яке захворювання у шліфувальника найбільш вірогідне?

@Вібраційна хвороба

Поліневрит

Хвороба Рейю

Шумова хвороба

Деформуючий артрит

#

461

Хвора Б., поступила в клініку з скаргами на біль в правому підребір”ї, гіркоту в роті, збільшення живота, задишку, загальну слабкість. З анамнезу встановлено, що6 років тому перехворіла інфекційним гепатитом. Періодично з”являлась жовтяниця. Об'єктивно: Хвора пониженого харчування. Шкіра та видимі слизові жовтяничні. На шкірі тулуба судинні “зірочки”, на животі – збільшені підшкірні вени у вигляді “голови медузи” Пульс 88 ударів за хвилину, АТ 150/80 мм. рт. ст. Язик обкладений. Живіт збільшений в об'ємі. Печінка виступає на 6см з під краю реберної дуги, щільна , болюча. В животі визначаться вільна рідина. Який діагноз у хворої?

@Цироз печінки

Жовчно-кам”яна хвороба

Холедохолітіаз

Пухлина печінки

Кіста печінки

#

467

Хворий Н., 18 років, хворіє з раннього дитинства на анкілоз обох колінних суглобів, свіжий гемартроз правого колінного суглоба. Гемоглобін 110 гр/л, еритроцити 3,6х1012 /л, лейкоцити 6,9х109/л, КП-0,8, ШЗЕ – 28мм/год, тромбоцити – 175х109/л. Час згортання крові по Лі Уайту 54 хвилини.Які гемостатичні засоби ви призначаєте?

@Антігемофільна плазма

Етамзілат

Вікасол

Кальцію хлорид

Переливання еритроцитарної маси

#

468

У 42 річної хворої тривале порушення оваріально менструального циклу, що супроводжується менорагіями. Аналіз крові гемоглобін 70 гр/л, еритроцити 2,8х1012 /л, КП-0,7, ШЗЕ – 20мм/год, тромбоцити – 190х109/л, залізо сироватки крові 7,8 мкмоль/л. Для корегування анемії хворій показано

@Препарати заліза

Ціанкобаламин

Анаболічні гормони

Трансфузії еритроцитарної маси

Рекормон

#

470

Хвора Н., 22 років, зниженого харчування, вегетаріанка, звернулася в поліклініку зі скаргами на збочення нюху, смаку, “заїди” у кутах роту. При огляді: виражена голубизна склер. Був поставлен діагноз залізодефіцитна анемія. Який клінічний синдром має перевагу?

@Сидеропенічний

Анемічний

Гемологічний

Гемолітичний

Мієлодиспластичний

#

471

Хвора Н., 27 років, звернулася до поліклініки зі скаргами на збільшення лімфовузлів на шиї справа і в паховій ділянці, нічний піт, підвищення температури тіла вище 380С. При морфологічному дослідженні біоптату лімфатичного вузлу були виявлені клітини Березовського-Штенберга. Який діагноз у даної хворої?

@Лімфогранульоматоз

Хронічний лімфолійкоз

Злоякісні лімфоми

Туберкулез лімфатичних вузлів

Метастази раку в лімфатичні вузли

#

472

Хворий К., 43 років, скаржиться на помірне збільшення маси тіла, задишку при фізичному навантаженні. В минулому нічим не хворів. Маса тіла - 124 кг, зріст - 176 см. Правильної статури, розподіл жирової клітковини рівномірний. Яке захворювання може бути у хворої?

@Аліментарне ожиріння

Гіпоталамічне ожиріння

Дизоваріальне ожиріння

Хвороба Іщенко-Кушинга

Адіпозо-генітальна дистрофія

#

473

Хворий 15років, скаржиться на надмірну масу тіла, головний біль, дратівливість, швидку втому. Значне збільшення маси тіла відбулося у віці 14 років. Маса тіла - 90 кг, зріст 160 см, правильної статури. Розподіл жирової клітковини рівномірний. На стегнах, животі і грудних залозах - рожеві тонкі стрії. АТ – 145/90 мм рт ст. Ваш попередній діагноз?

@Пубертатно-юнацький диспітуїтаризм

Аліментарно-конституційне ожиріння

Вегето-судинна дистонія

Хвороба Іценко-Кушинга

Синдром Кушинга

#

475

Хворий З., 52 років, доставлена ургентно у клініку зі скаргами на різку слабість, запаморочення, втрату свідомості, похудіння, відсутність апетиту, нудоту, блювання, різкий біль в епігастральній області, пронос, посилена пігментація шкіри. Найбільш вірогідний діагноз?

@Аддисонічна криза

Пелагра

Менінгоенцефаліт

Гострий гастроентерит

Склеродермія

#

476

Робітник К., 45 років, працює на миловарильному комбінаті, де застосувуються похідні бензолу і його гомологи. Захворів 3 дні тому назад. Скарги: головний біль, загальна слабкість, провали в пам'яті. Шкіра, та слизові оболонки ціанотичні, склери субіктеричні, на шкірі геморагічна висипка, ЧСС 100 за хв., ритмічний. , тони серця приглушені. Край печінки виступає на 4 см нижче реберної дуги. Еритроцити 3,0 х 1012/л, Hb 90 г/л, Л 4,5 х 109/л, ШОЕ 4мм/хв. В сечі: білок 4%, макрогематурія, позитивні якісні проби на уробілін, метгемоглобін, копропорфірини. Який з вказаних методів слід вважати найбільш інформативним для встановлення діагнозу?

@Аналіз крові на метгемоглобін

Електроенцефалограма

ЕКГ

Печінкові проби

Спірографія

#

477

Хвора С., 38 років, протягом 16 років працює в хімічній лабораторії, де синтезують органічні фарбники, вибухові речовини. Скаржиться на головний біль, слабкість, блювоту, порушення пам'яті. Слизові оболонки і шкіра ціанотичні, пульс – 100 в хвилину, АТ 100/60мм рт. ст., тони серця приглушені, край печінки виступає на 5 см нижче реберної дуги, болючий. Болючість нервових стовбурів, сухожильні рефлекси підвищені, в'яла реакція зіниць. В крові виявлені еритроцити з тільцями Гейнца, метгемоглобін – 17%. Сформулюйте найбільш ймовірний попередній діагноз

@Гостра інтоксикація аміно–нітро сполуками бензолу.

Хронічна інтоксикація бензолом

Хронічна інтоксикація кислотами

Гостра інтоксикація бензолом

Інтоксикація миш'яковистим воднем

#

478

Хворий доставлений в приймальне відділення з вулиці в коматозному стані з серією великих судорожних нападів. Анамнез невідомий. Об'єктивно: на вигляд 40-45 років, запах алкоголю з рота; симптом Керніга нерізко позитивний зліва. Склад ліквора не змінений. Що з перерахованого є причиною епістатуса?

@Епілепсія

Субарахноїдальний крововилив

Гнійний менінгіт

Менінгоенцефаліт

Пухлина головного мозку

#

479

У 52-річної хворої з поширеним остеохондрозом хребта, після підняття важкості з'явилися болі у попереку і по ходу лівого сідничого нерва. Об'єктивно: зліва позитивний симптом Ласега і знижений ахилов рефлекс. Призначення якого препарату патогенетично найбільш виправдане?

@Діклофенаку

Аспірину

Анальгіну

Новокаїну

Спазмалгону

#

480

Хворий страждає на дисемінований туберку льоз легень 5 років. Останнім часом з’явився біль у поперековій ділянці, часті сечови-пускання. В загальному аналізі сечі виявлені: кисла реакція, протеїнурія; при бактеріоско-пії мазка сечі – кислотостійкі бактерії. Яке ураження нирок у цього хворого?

@Туберкульоз нирок

Амілоїдоз

Гломерулонефрит

Пієлонефрит

Гідронефроз

#

481

Чоловік працює на силікатному заводі 12 років. Відмічає появу задишки при фізичному навантаженні. Об’єктивно: розширені міжребір’я, згладжені підключичні ділянки, екскурсія легень знижена. Знижена ЖЄЛ. Який діагноз у хворого?

@Емфізема легень

Туберкульоз легень

ХОЗЛ

Рак легені

Бронхіальна астма

#

482

35-річна хвора, креслярка, помітила, що при кресленні швидко стомлюється рука, стає “важкою”, періодично посмикується, погіршився почерк. Після нетривалої роботи біля кульману виникає судома пальців рук, подальша робота неможлива. Непрофесійні рухи в руці повністю збережені. Який діагноз захворювання?

@Координаторний невроз

Атетоїдний гіперкінез

Торсійна дистонія

Сальтаторна судома

Сегментарна дистонія

#

483

52-річна хвора, стенографістка, при швидкому темпі роботи відчуває болючу судому в пальцях руки, що поширюється на м’язи передпліччя, плеча. Пише товстою ручкою, стискаючи її в кулаці, що потребує значного фізичного навантаження. Користування виделкою, ложкою цією рукою не порушені. Поставте діагноз.

@Писальний спазм

Паркінсонізм

Гемідистонія

Торсійна дистонія

Гепато-церебральна дистрофія

#

484

Робітник вугільної шахти, 48 років, стаж 23 р. Скарги на сухий кашель, задишку та біль в грудній клітині при значному фізичному навантаженні. Хворіє 2 роки. Дихання жорстке, одиничні сухі хрипи з обох боків Рентгенографія грудної клітини: посилення та деформація легеневого малюнку в нижніх відділах, в базальних відділах підвищення прозорості. Сформулюйте діагноз.

@Антракоз, інтерстиціальна форма, 1 стадія

Азбестоз, інтерстиціальна форма, 1 стадія

Талькоз, вузликова форма, 1 стадія

Сідероз, інтерстиціальна форма, 1 стадія

Силікоз, вузликова форма, 1 стадія

#

485

Забійник вугільної шахти, 48 років, знаходиться на диспансерному обліку в профпатологічному центрі з приводу антракозу ІІ ст., 3/2, s/t, em, ЛН 2 ст. Спірографія: ЖЄЛ – 72% НЖЄЛ, ДО – 620 мл, ЧД – 18, МВЛ – 50%, ОФВ 1 сек.– 48%, проба Тіфно –44%. Визначте характер вентиляційних порушень

@Обструктивно-рестриктивний

Рестриктивний

Обструктивний

Дифузійний

Рестриктивно-обструктивний

#

486

Хворий 40 років, робітник піщаного кар’єру скаржиться на кашель з невеликою кількістю харкотиння, задишку при фізичному навантаженні, біль в підлопаткових ділянках. Раніше працював 11 років забійником вугільної шахти. Перкуторно над нижніми відділами легень коробковий звук. Дихання ослаблене, поодинокі сухі хрипи. На рентгенограмі: емфізема, посилений і деформований бронхо-судинний малюнок, множинні тіні діаметром до 4 мм. Корені легень обрубані, лімфовузли в них звапнені по типу "яєчної шкаралупи". Вкажіть найбільш ймовірний попередній діагноз.

@Силікоантракоз II стадії

Силікоз І стадії

Антракоз II стадії

Антракосилікоз III стадії

Антракотуберкульоз

#

487

Хворий 36 років, 10 років працює робітником електролізного цеху по виробництву алюмінію, скаржиться на задишку при фізичному навантаженні, сухий кашель, відчуття “поколювання” в грудній клітці при кашлі. При інструментальному дослідженні виявлено: порушення ФЗД І ст. за рестриктивним типом, Rо графія легень: одиничні невеликі затемнення округлої форми з чіткими контурами середньої інтенсивності дифузного характера 1-1,5 мм, корні легенів розширені та ущільнені. Встановіть попередній діагноз.

@Металоконіоз (алюміноз) І стадії

Хронічний пиловий бронхіт ІІ ст.

Силікоз І ст.

Силікатоз ІІ ст.

Дисемінований туберкульоз легенів

#

488

У хворого, що на виробництві протягом 6 місяців контактував з хімічно активними речовинами, з'явилися скарги на виникнення сверблячих висипань. Об'єктивно: на шкірі обличчя, тулуба, верхніх і нижніх кінцівок на еритематозному тлі має місце папульозно-везикульозний сип, відзначається мокнуття, деякі елементи покриті лусочками, мається велика кількість ерозій. Симптом Нікольського і йодна проба (Ядассона) негативні. В аналізі крові еозинофілія на тлі помірного лейкоцитозу. Подібний симптомокомплекс дає підставу поставити діагноз:

@Професійна екзема, гостра форма

Алергійний дерматит

Герпетіформний дерматоз Дюринга

Вульгарна пухирчатка

Контактний дерматит

#

489

Хворий, гальванщик за професією, хворіє професійним алергійним дерматитом більш 8 років. Яка терапія показана даному хворому у першу чергу?

@Елімінаційна

Седативна

Гіпосенсибілізуюча

Кортикостероїдна

Зовнішнє лікування

#

490

До венеролога звернувся хворий, зі скаргами на виділення із сечівника і різі при сечовипусканні. Відзначає випадковий статевий зв'язок 4 дні назад. Об'єктивно: набряклість і гіперемія губок уретри, з отвору уретри випливає жовтувато-зеленуватий гній, у двохсклянковій пробі: перша порція сечі – мутна, друга – прозора. При бактеріоскопічному дослідженні: у відокремлюваному з уретри - грамнегативні диплококи, лейкоцити - скрізь. Ваш передбачуваний діагноз:

@Гострий передній гонорейний уретрит

Трихомонадний уретрит

Геніальний герпес

Хронічний гонорейний уретрит

Хламідійний уретрит

#

491

До гінеколога звернулася вагітна жінка (термін вагітності 20 тижнів), в якої було діагностовано гостру гонорею. Який основний препарат треба застосовувати для лікування даної хворий?

@Бензилпеніцилін

Тетрациклін

Біцилін

Бісептол

Лікування антибіотиками провести після пологів

#

492

При обстеженні хворого з проявами уретриту та підвищеним лейкоцитозом у зіскрібку з уретри, при забарвленні відокремлюваного за методою Романовського-Гімзи, виявлені: епітеліальні клітини з включеннями над ядрами, грампозитивні і грамнегативні палички, лейкоцити. Ваш попередній діагноз:

@Хламідійний уретрит

Гонорея

Бактеріальний уретрит

Урогенітальний мікоплазмоз

Вірусний уретрит

#

493

На прийом до венеролога звернувся пацієнт, якому на підставі клінічних проявів і даних лабораторного обстеження був установлений діагноз: урогенітальний хламідіоз. При призначенні лікування цьому хворому основним препаратом варто вважати:

@Антибіотики макроліди

Циклоферон, або інші імуномодулятори

Сульфаніламідні препарати

Антибіотики пеніцилінового ряду

Препарати групи тінідазолу

#

494

У процесі інтенсивного лікування антибіотиками хронічного трихомонадно- хламідійного уретропростатиту у хворого різко загострився, що мав місце раніше, кандидоз. Додаткове призначення якого препарату доцільно для данго хворого при розвитку такого ускладнення?

@Флуконазол

Вільпрафен

Флагіл

Кларітин

Вальтрекс

#

495

На прийом до венеролога звернувся пацієнт, якому на підставі клінічних проявів і даних лабораторного обстеження був установлений діагноз трихомоніаз. При призначенні лікування цьому хворому основним препаратом варто вважати:

@Препарати метронідазолового ряду

Імуномодулятори

Сульфони

Ацетилсаліцилову кислоту

Антибіотики тетрациклінового ряду

#

496

Хвора була оперована з приводу сечокаменної хвороби. Працює у лабораторії протитуберкульозної лікарні. Яким препаратом слід провести хіміопрофілактику з метою попередження розвитку туберкульозу сечостатевої системи?

@Ізоніазидом

Рифампіцином

стрептоміцином

Етамбутолом

ПАСК

#

497

Хворий, який страждає на ХОЗЛ 8 років, відмічає посилення задишки, періодично сухий кашель. При огляді: ціаноз губ, бочкоподібна грудна клітка. Перкуторно відмічається коробочний звук, дихання рівномірно послаблене. Яке ускладнення виникло у хворого?

@Емфізема легень

Легенева гіпертензія

Пневмонія

Бронхоектатична хвороба

Хронічне легеневе серце

#

498

Пацієнтка 47 років перебуває на обстеженні у зв’язку з частими епізодами підвищення АТ до 280/140 мм рт.ст. протягом останніх кількох місяців. Сімейний анамнез по артеріальній гіпертензії негативний. Вранці скаржиться на інтенсивний головний біль, серцебиття, занепокоєнність. АТ 300/160 мм рт.ст., ЧСС – 128 за 1 хв. Раніше при подібних станах реєструвалися гіперглікемія, лейкоцитоз, після тамування кризу відмічалася виражена поліурія. Оберіть клас препаратів для усунення даного гіпертензивного кризу:

@$\alpha$-адреноблокатори

$\beta$-адреноблокатори

Антагоністи кальцію

Інгібітори ангіотензинперетворюючого ферменту

Діуретики

#

499

Пацієнт 50 років страждає гіпертонічною хворобою 20 років. Протягом 2 днів відмічає погіршення стану: головний біль, нудота, запаморочення, набряк обличчя, задишка при незначних навантаженнях, що пов’язує з надмірним споживанням солоної їжі та перериванням прийому призначеної антигіпертензивної терапії. АТ – 180/120 мм рт.ст., ЧСС – 88 за 1хв, ЧД – 24 за 1 хв, послаблення дихання в заднє - базальних відділах легень. Надання допомоги пацієнту в стаціонарі слід розпочинати з:

@В/в введення 80 мг фуросеміду

В/м введення 2 мл седуксену

В/в крапельного введення ізокету

Сублінгвального прийому 10 мг корінфару

В/в введення лабеталолу

#

500

Пацієнта 62 років з перенесеним інфарктом міокарду госпіталізовано у кардіологічне відділення у зв’язку з повторними синкопальними епізодами, які виникають при середніх фізичних навантаженнях та супроводжуються задухою. Після прийому їжі раптово розвинулася задуха, слабкість, коротке запаморочення. Об-но: акроціаноз, ЧД 26 за 1 хв, ЧСС 128 за 1 хв, АТ – 80/50 мм рт.ст. ЕКГ – ритм регулярний, ЧСС 132 за 1 хв, зубець Р відсутній, QRS = 0,18 сек. Надання невідкладної допомоги слід розпочинати з:

@Електроімпульсної терапії

Непрямого масажу серця

В/в введення лідокаіну

Прекардіального удару

В/в введення дігоксину.

#

501

У хворого на фіброзно-кавернозний туберкульоз розвинувся закритий обме-жений спонтанний пневмоторакс. Які лікарські препарати слід призначити хворому у комплексі з протитуберку-льозною терапією для профілактики емпієми плеври?

@Антибіотики широкого спектру дії

Спазмолітики

Дезагреганти

Знеболюючі

Дезінтоксикаційні

#

502

Хворий, 68 років, скаржиться на перебої в роботі серця та біль в області серця, запаморочення. При аускультації вислуховуються передчасні тони (у кількості 5-6 за 1 хв.) з наступною паузою . На ЕКГ: передчасні розширені та деформовані комплекси QRS (без передуючого зубця Р) з повною компенсаторною паузою після них. Який з перерахованих препаратів краще всього підходить для лікування?

@Кордарон

Хінідін

Ніфедіпін

Панангін

Дігоксин

#

503

48-річний хворий скаржиться на задишку, епізоди загрудинного болю при фізичному навантаженні, головний біль. Об'єктивно: ЧСС 94 уд/хв. АТ - 140/90 мм рт.ст. Систолічний шум над верхівкою серця. Ехокардіографія: асиметричне потовщення стінок та зменшення порожнини лівого шлуночка, діастолічна дисфункція лівого шлуночка гіпертрофічного типу. Оберіть патогенетично-обгрунтований лікарський засіб:

@Метопролол

Гіпотіазід

Ніфедіпін

Клофелин

Еналаприл

#

504

У 48-річного хворого діагностовано поєднання гіпертрофічної кардіоміопатії необструктивного типу та ексудативного перикардиту. Фракція викиду лівого шлуночка – 67%. Дисфункція якої частини серцевого циклу формуватиме серцеву недостатність у цього хворого?

@Діастолічна дисфункція

Систолічна дисфункція

Переважає систолічна дисфункція

Переважає діастолічна дисфункція

Дисфункції систоли та діастоли не буде

#

505

Чоловік 42 років скаржиться на задишку з переважним утрудненням вдиху та серцебиття, які виникають при незначному фізичному навантаженні (проходження дистанції до 70-80 метрів зі звичайною швидкістю), набряки гомілок під вечір. Вважає себе хворим на протязі 5-7 місяців, стан погіршувався поступово. ЕКГ: фібриляція передсердь. Виконана ехокардіографія, яка підтвердила клінічний діагноз дилатаційної кардіоміопатії. Який ведучий патофізіологічний механізм формування серцевої недостатності у цього хворого?

@Систолічна дисфункція шлуночків та передсердь

Систолічна дисфункція лівого шлуночка

Діастолічна дисфункція лівого шлуночка

Систолічна дисфункція передсердь

Діастолічна дисфункція передсердь

#

506

Чоловік 44 років скаржиться на задишку з відчуттям нехватки повітря під час вдиху та серцебиття, які виникають при незначному фізичному навантаженні, набряки гомілок увечері, які зникають під ранок. Вважає себе хворим на протязі 5 місяців, стан погіршувався поступово. За допомогою якого методу інструментальної діагностики можна верифікувати зниження систолічної функції у цього хворого?

@Ехокардіографія

Електрокардіографія

Комп'ютерна томографія

Фонокардіографія

Холтерівське моніторування артеріального тиску

#

508

Пацієнта 64 років, з трьома інфарктами міокарда в анамнезі, турбують набряки нижніх кінцівок та статевих органів, попереку на передньої черевної стінки, збільшення розмірів живота, задишка інспіраторного характеру при мінімальноиу фізичному навантаженні. При обстеженні: правосторонній гідроторакс, гідроперикард, асцит, гепатомегалія, трофічні порушення шкіри гомілок; набряки тіла, крім лиця, шиї та верхніх кінцівок. Якою стадією хронічної серцевої недостатності може бути охарактеризований набряковий синдром?

@III

II А

II Б

I

Набряковий синдром викликаний не серцевою недостатністю

#

509

У хворого 49 років, після значного емоційного напруження, вперше в житті виникла біль пекучого характеру, локалізована у ділянці серця, без ірадіації. Тривалість нападу близько 12 хвилин. Прийняв 1 таб. нітрогліцерину, яка втамувала біль. При огляді через 20 хв.: підвищеного харчування, тони серця приглушені, АТ 140/90 мм рт.ст., ЧСС – 82 за 1 хв, дихання везикулярне, периферичних набряків не виявлено. ЕКГ – без патологічних ознак. Попередній діагноз?

@Стенокардія, що виникла вперше

Прогресуюча стенокардія

Стан після неускладненого гіпертензивного кризу

Астено-невротичний синдром

Дрібновогнищевий інфаркт міокарда

#

510

У хворого 52 років, після значного фізичного навантаження, виникли болі пекучого характеру, локалізовані за грудиною з ірадіацією у ліву руку. Раніше нічого подібного не було. Тривалість нападу близько 45 хвилин. Прийняв 2 таб. нітрогліцерину – без полегшення. При огляді через 15 хв: блідий, наляканий, холодний піт, тони серця приглушені, АТ 160/90 мм рт.ст., ЧСС – 92 за 1 хв, дихання везикулярне. На ЕКГ: підйом сегмента ST у відведеннях V2-V5 на 4 мм (0,4 мВ). Попередній діагноз?

@Інфаркт міокарда

Прогресуюча стенокардія

Стан після неускладненого гіпертензивного кризу

Астено-невротичний синдром

Вперше виникла стенокардія

#

511

У 38-річної жінки після сварки виникло головокружіння, слабкість. В анамнезі анорексія, втрата ваги, нудота, діарея. Гіпотензія 50/30 мм рт.ст. у вертикальному положенні. Пульс 110 в хв, малий, ритмічний. Глюкоза крові – 3,3 мМ/л. Гіпонатріємія. Гіперкаліємія. Гіперпігментація шкіри. Екскреція 17-КС та 17-ОКС з сечею знижені. Попередній діагноз:

@Колапс при наднирниковій недостатності

Вагітність, гіпотонічний стан

Вегетативно-судинна дистонія, гіпотонічний тип

Прихована внутрішня кровотеча

Цукровий діабет, гіпоглікемічний стан

#

512

45-річний чоловік скаржиться на слабкість, запаморочення. Захворів дві години тому. В анамнезі дискомфорт за грудиною, ядуха при ходьбі, які примушувала зупинитися. Ціаноз обличчя. Пульс 90 в хв, слабкого наповнення. АТ 70/50 мм.рт.ст.Серцеві тони приглушені. Дихання 24 на хв., поверхневе. Аналіз крові: лейкоцитоз, ШОЕ-10 мм/год. ЕКГ: синусова тахікардія, ST куполоподібно зміщений вверх у II, III, АV відведеннях, а в V4, V5, V6 нижче ізолінії. Попередній діагноз?

@Колапс в гострому періоді інфаркта міокарда

Транзиторна ішемічна атака

Тромбоемболія легеневої артерії

Гострий міокардит, кардіогенний шок

Вегетативний гіпотензивний криз

#

514

Пацієнт 50 років страждає гіпертонічною хворобою протягом 20 років, лікується нерегулярно. Протягом 2 днів відмічає погіршення стану: головний біль, нудота, запаморочення, набряк обличчя, задишка при незначних навантаженнях, що пов’язує з надмірним споживанням солоної їжі та перериванням прийому призначеної антигіпертензивної терапії (капотіазид). АТ – 180/120 мм рт.ст., ЧСС – 88 в 1хв, ЧД – 24 в 1 хв, послаблення дихання в заднє базальних відділах легень. Надання допомоги пацієнту в стаціонарі слід розпочинати з:

@В/в введення 80 мг фуросеміду

В/м введення 2 мл седуксену

В/в крапельного введення ізокету

Сублінгвального прийому 10 мг корінфару

В/в введення лабеталолу

#

515

Пацієнта 62 років з перенесеним 2 роки тому інфарктом міокарду госпіталізовано у кардіологічне відділення у зв’язку з повторними синкопальними епізодами, які виникають при середніх фізичних навантаженнях та супроводжуються задухою. У стаціонарі після прийому їжі раптово розвинулася задуха, слабкість, коротке запаморочення. Об-но: акроціаноз, дихання часте, поверхневе, пульс регулярний, слабкого наповнення, ЧСС 128 за 1 хв, АТ – 80/50 мм рт.ст. На ЕКГ – ритм регулярний, ЧСС 132 за 1 хв, зубець Р відсутня, QRS = 0,18 сек. Надання невідкладної допомоги слід розпочинати з:

@Електроімпульсної терапії

Непрямого масажу серця

В/в введення лідокаіну

Прекардіального удару

В/в введення дігоксину.

#

516

Хворий А. 39 р. страждає ревматизмом з дитинства. Скаржиться на задишку під час фізичного навантаження, кашель з харкотинням, серцебиття. Аускультативно: І тон підсилений, діастолічний шум, тон відкриття мітрального клапану вислухову-ється на верхівці серця. Відмічається акцент ІІ тону над легеневою артерію. Ціаноз. На р-грамі – розширення корня легенів, збільшення правого шлуночка та лівого передсердя. Ваш діагноз?

@Мітральний стеноз

Стеноз гирла аорти

Стеноз легеневої артерії

Коарктація аорти

Відкрита артеріальна протока

#

517

Хворий Р., 36 років звернувся із скаргами на задишку, запаморочення, головну біль, шум в вухах, парестезії нижніх кінцівок, значну втомленість при ходінні. Артеріальний тиск на верхніх кінцівках 250 мм рт.ст.., на нижніх знижено.. Границі серця розширені вліво. Верхівковий поштовх підсилений. На Р-грамі талія серця добре визначена, висхідна частина аорти розширена. Ваш діагноз?

@Коарктація аорти

Стеноз аорти

Стеноз легеневої артерії

Мітральний стеноз

Аневризма лівого шлуночка

#

519

У хворого 50 років під час фізичного навантаження раптово виникли “кинджальний” головний біль в потилиці, психомоторне збудження, блювання. При огляді вогнищева симптоматика відсутня, позитивні симптоми Керніга, ригідність потиличних м’язів. АТ – 200/120 мм рт.ст. Вкажіть ймовірний діагноз?

@Субарахноїдальний крововилив

Субдуральна гематома

Ішемічний тромботичний інсульт

Ішемічний нетромботичний інсульт

Менінгіт

#

520

У хворого з гнійним отитом різко погіршився стан: з’явилися головний біль, блювання, фебрильна температура, загальна гіперестезія. Виявляються менінгеальні знаки, застійні диски зорових нервів. Вогнищева симпотоматика відсутня. Ліквор мутний, тиск підвищений, клітинно-білкова дисоціація за рахунок нейтрофілів. Про яке захворювання слід думати?

@Вторинний гнійний менінгіт

Менінгоенцефаліт

Серозний менінгіт

Первинний гнійний менінгіт

Субарахноїдальний крововилив

#

521

У хворого епілептичні напади починаються з відчуття парестезій в правій стопі, які швидко поширюються на всю праву половину тіла. Хворий втрачає свідомість, виникає фаза тонічного напруження м’язів, а потім клонічні судоми в кінцівках з обох боків. Вкажіть напад.

@Вторинно-генералізований

Первинно-генералізований

Парціальний сенсорний

Парціальний руховий

Абсанс

#

522

У жінки 35 років виник напад, під час якого з’явилися серцебиття, озноб, страх смерті. Виявлено блідість шкіри, підвищення АТ. Напад закінчився виділенням великої кількості сечі. Про який характер нападу слід подумати?

@Симпатико-адреналовий криз

Вазо-інсулярний криз

Гіпотонічний криз

Гіперглікемічна кома

Епілептичний напад

#

523

У ВІЛ-інфікованого хворого 30 років з’явилися порушення поведінки, рухові розлади, наростає деменція. Є підозра на початкові прояви СНІД-деменції. Які нейродіагностичні дослідження необхідно призначити хворому для уточнення діагнозу?

@КТ або МРТ головного мозку

ЕхоЕС

РЕГ

Ангіографія

Рентгенографія кісток черепа

#

525

Хвора 37 років звернулася до лікаря з приводу надмірної ваги з метою схуднення. Об’єктивно: зріст 160 см, вага 125 кг. Розподіл жирової тканини рівномірний. Який метод лікування буде найбільш доцільним?

@Хірургічна корекція ваги

Субкалорійна дієта

Субкалорійна дієта і фізичні навантаження

Медикаментозна терапія

Психотерапевтична корекція харчової поведінки

#

526

Хвора 17 років звернулася до лікаря з приводу порушення менструального циклу. Об’єктивно: зріст 167см, вага 43 кг. Шкіра волога, тепла, ЧСС 120/хв, АТ 135/55 мм рт.ст. Щитоподібна залоза збільшена до зобу ІІІ ст. Екзофтальм. Які діагностичні методи необхідно застосувати для встановлення діагнозу?

@Визначення вмісту тиреоїдних гормонів у крові

Визначення вмісту тиреоглобуліну у крові

Визначення вмісту естрогену і прогестерону у крові

Визначення вмісту адреналіну у крові

Визначення вмісту кортизолу у крові

#

527

До педіатра звернулася мати дівчинки, що скаржиться на відставання дитини в рості та статевому розвитку, часте сечовипускання, погане загоєння ранок на шкірі. Об’єктивно: рум’янець на щоках, сухість шкіри та слизових оболонок. Яке обстеження призначити дитині для уточнення діагнозу?

@Аналіз крові на глюкозу

Загальний аналіз крові

Загальний аналіз сечі

Визначення печінкових проб у крові

Визначення електролітів крові

#

528

Хворий 55 років звернувся до ендокринолога у зв’язку з виникненням пухлиноподібного утворення на шиї. Під час УЗД щитоподібної залози виявленно гіпоехогенний вузол правої частки без чіткого контуру діаметром 2,5 см. Який метод дослідження дозволить обрати правильну лікувальну тактику?

@Тонкоголкова аспіраційна пункційна біопсія вузла щитоподібної залози

Магнітно-резонансна томографія шиї

Сцинтіграфія з радіойодом

Термографія шиї

Комп’ютерна томографія шиї

#

530

Хвора 57 років скаржиться на сильний головний біль, загальну слабкість, запаморочення. Відомо, що на протязі 12 років хворіє гіпертонічною хворобою. Об‘єктивно: обличчя гіперемоване, пульс 98/хв.AT-190/120 мм рт.ст. Межі серця розширені вліво. Тони серця приглушені, акцент II тону над аортою. Симптомів органічного ураження ЦНС не виявлено. На ЕКГ ознаки перевантаження та гіпертрофії лівого шлуночка. Вкажіть найбільш ймовірний попередній діагноз

@Гіпертонічний криз

Геморагічний інсульт

ІХС: гострий інфаркт міокарду

Нейроциркуляторнв дистонія

Гіпертогічна хвороба ІІ стадії

#

531

Хвора 49 років скаржиться на ниючий біль у ділянці серця, особливо вночі; запаморочення, пітливість, поганий сон, порушення менструального циклу на протязі півроку. Об’єктивно: емоційна лабільність. ЧСС-102 хв. АТ-130/85 мм рт.ст. Тони серця ритмічні, На ЕКГ: ритм синусовий негативні Т в V1-V4 , які зникають при проведенні обзиданової проби. Ваш діагноз

@Дисгормональна міокардіодистрофія

Вегето-судинна дистонія за кардіальним типом

ІХС: гострий інфаркт міокарду

Ревматизм, латентний перебіг, ревмокардит

ІХС. Стенокардія напруги, IIІФК

#

533

У хворої М., 39 років, яку турбує ниючий біль у правому підребер’ї, що посилюється при погрішностях у дієті, гіркота у роті, нудота, при проведенні фракційного дуоденального зондування отримано наступні результати: фаза І – 20 хвилин, 15 мл; фаза ІІ – 4 хвилини; фаза ІІІ – 3 хвилини, 5 мл; фаза IV – 55 хвилин, виділилось 85 мл коричневої жовчі, що містить незначну кількість пластівців, лейкоцити – 1-2 в полі зору; фаза V – 20 хвилин, виділилось 40 мл золотисто-жовтої жовчі, лейкоцити – 1-2 в полі зору. Яка патологія у даної хворої?

@Дисфункція жовчного міхура за гіпокінетичним типом

Дисфункція жовчного міхура за гіперкінетичним типом

Гіпертонус сфінктера Одді

Гіпотонус сфінктера Одді

Загострення хронічного холециститу

#

534

Хвора Б., 22 років, протягом останніх 7 місяців відмічає скарги на важкість, відчуття дискомфорту, переповнення в епігастрії, раннього насичення після прийому їжі, здуття у верхній частині живота, нудоту, зниження апетиту. При об’єктивному обстеженні відхилень від норми не виявлено. Загальні аналізи крові, сечі – без змін. ФЕГДС: слизова оболонка стравоходу, шлунку та дванадцятипалої кишки рожева. При УЗД органів черевної порожнини патології не виявлено. Який з препаратів доцільно призначити хворій?

@Мотиліум

Омепразол

Цитраргінін

Фестал

Кларитроміцин

#

535

Хвора Н.,67 років, скаржиться на набряки обличчя і ніг, болі в попереку, що посилюються при рухах, різку слабість, іноді – носові кровотечі, підвищення температури тіла до 38,40.Об'єктивно: болючість при пальпації хребта і ребер. При лабораторному обстеженні: протеїнурія 4,2 г/добу, ШОЕ 52 мм/год. Які зміни лабораторних показників найбільш очікувані?

@Загальний білок сироватки крові 101г/л

Лейкоцити 15,3 Г/л

Гемоглобін 165 г/л

Альбуміни 65%

Гама-глобуліни 14%

#

536

Хворий К., 67 років, скаржиться на слабкість. Швидку втомлюваність, підвищення температури тіла до субфебрильних цифр, зниження апетиту, відразу до м‘ясної їжі, здуття живота, голосне урчання в животі через 3 – 4 години після прийому їжі, болі в правому підребер‘ї і епігастрії. В загальному аналізі крові - анемія з кольоровим показником 0,63. Яке захворювання, найвірогідніше, у цього хворого?

@Рак правого відділу товстої кишки

Хронічний холецистит

Рак лівих відділів товстої кишки

Хронічний панкреатит

Гастрит А

#

537

Під час проходження допризовної комісії у хлопця 17 років виявлена артеріальна гіпертензія – АТ на руках 190/110 мм рт.ст. Скарг немає. Звертає на себе увагу непропорційна будова тіла – добре розвинений плечовий пояс і недорозвинені нижні кінцівки. Який метод дослідження, найвірогідніше, найбільш інформативний для постановки діагнозу в цьому випадку?

@Вимірювання АТ на нижніх кінцівках

Визначення катехоламінів в сечі

Реносцинтіграфія

Доплер-сонографія судин

УЗД нирок і наднирників

#

539

Хворий 55-ти років госпіталізований зі скаргами на серцебиття, задуху, як в спокої, так і при незначному фізичному навантаженні, набряки гомілок та стоп. 2 роки тому переніс передньобоковий трансмуральний інфаркт міокарда. При обстеженні: АТ – 110/70 мм.рт.ст., ЧСС – 102 за 1 хв., ФВ – 38%. Призначення ?-адреноблокатору бісопрололу:

@Показане за умови еуволемічного стану та титрування дози препарату.

Показане в поєднанні з метаболічною терапією.

Показане в дозі 5 мг на добу.

Показане в дозі 10 мг на добу.

Абсолютно протипоказане.

#

540

Хворий 37-років, поступив у стаціонар з скаргами на слабкість, запаморочення, озноб, підвищення температури тіла до 380С. Хворий страждає хронічним алкоголізмом. Об-но: стан важкий, колір шкірних покривів різко блідий, субектеричніть склер. Т-39,20С., АТ-130/80 мм.рт.ст. Тони серця послаблені, протодіастолічний шум над аортою та в точці Боткіна. В аналізі крові: Hb – 40 г/л, Ер. – 1,72x1012/л, л. – 16,7x1012/л, ШОЕ – 68 мм/год. При Ехо-КГ на задній стулці аортального клапана візуалізується низькоехогене утворення з нечіткими контурами. Ваш діагноз?

@Ендокардит.

Констриктивний перикардит.

Двобічна пневмонія.

Розрив папілярного м’язу.

Фібринозний плеврит.

#

541

Хвора 47-років, поступила у стаціонар з скаргами на стискаючі болі в ділянці серця, задишку при фізичному навантаженні. З анамнезу відомо, що хвора хворіла на туберкульоз. Об-но: стан середньої важкості, ціаноз щік, кистей рук, набряклість обличчя та шиї, набухання шийних вен. При пальпації серцевої ділянки верхівковий поштовх не визначається. Печінка виступає з-під краю реберної дуги на 5 см. Ваш діагноз?

@Констриктивний перикардит.

Інфаркт міокарда.

Двобічна пневмонія.

Розрив папілярного м’язу.

Фібринозний плеврит.

#

542

Хвора 37-років, звернулась до лікаря з скаргами на печію, відрижку кислим, які виникають після прийому їжі. Також періодично виникають болі в ділянці серця, які хвора пов’язує з прийомом їжі. Об-но: стан задовільний, шкірні покрови бліді, язик обкладений білим нальотом. При ендоскопічному дослідженні виявлено гіперемія слизової оболонки нижньої третини стравоходу. Ваш діагноз?

@Езофагіт

Гастрит

Стравохід Баррета

Дивертикул стравоходу

Фібринозний плеврит

#

543

Хвора 37-років, звернулась до лікаря зі скаргами на печію, відрижку кислим, які виникають після прийому їжі. Періодично виникають болі в ділянці серця, які хвора пов’язує з прийомом їжі. Об-но: стан задовільний, блідість шкірних покровів, язик обкладений білим нальотом. Який з нижче перерахованих методів слід застосувати в першу чергу для постановки діагнозу?

@ФЕГДС

Дихальний тест

Рентгенографію ОЧП

ЕКГ

CLO-тест

#

544

Хворий Ш., прийнятий у клініку зі скаргами на біль за грудиною, утруднення ковтання їжі, втрату маси тіла більше 10 кг за три місяця, загальну слабкість. Загальний аналіз крові-гіпохромна анемія, нейтрофільний лейкоцитоз. Аналіз калу-слабопозитивна реакція Грегерсена. Рентгенограма стравоходу-дефект наповнення з нечіткими зазубреними краями на значному протязі стравоходу. Ваш діагноз?

@Рак стравоходу

Доброякісна пухлина

Ахалазія кардії

Виразкова хвороба

Сідеропенічна дисфагія

#

545

Хворий К., 56 років, доставлений у прийомне відділення зі скаргами на загальну слабкість, запаморочення, дзвін у вухах. Хворіє протягом 2-х днів. Раптово з’явився чорний стілець, що спонукало визвати карету швидкої допомоги. Загальний стан середньої тяжкості. Пульс-100 за 1 хв., аритмічний. АТ – 85/55 мм рт. ст. Загальний аналіз крові-гіперрегенераторна анемія ЕГДС: слизова шлунку гіперемірована, складки гіпертрофіровани, цибулина 12-палої кишки деформована, на передній стінці-дефект слизової діаметром 0,5 см. Ваш діагноз?

@Виразкова хвороба, кровотеча

Неспецифічний виразковий коліт

Хронічний коліт

Хвороба Крона

Хронічний ентерит

#

546

Хвора К., 34 років скаржиться на зниження маси тіла, нападоподібний біль у животі, який супроводжується підйомом температури тіла до 380С, діарею- по 4-6 разів на добу з домішками крові та слизу в калі. У загальному аналізі крові-гіпохромна анемія, підвищене ШОЄ. При реакції Вебера виявлена кров у калі. На рентгенограмі спостерігається звуження просвіту низхідного відділу товстої кишки внаслідок гранулематозного ураження.Ваш діагноз?

@НВК, кишкова кровотеча

Туберкульоз кишечника

Зміни відсутні

Зміни відсутні

Хронічний ентерит

#

547

Хвора Б., 33 років, звернулася до лікаря зі скаргами на пекучі болі за грудиною, які виникають після прийому їжі та в горизонтальному положенні. Який з перерахованих методів дослідження не буде корисним в постановці діагнозу?

@УЗД органів черевної порожнини

ЕФГДС

Внутрішньостравохідна добова рН-метрія

Сцінтіграфія стравоходу.

Рабепразоловий тест

#

548

Пацієнт В., який протягом 10 років зловживає алкоголем, звернувся до лікаря зі скаргами на дисфагію, болі за грудиною, особливо під час ковтання, печію, нудоту. При ендоскопічному дослідженні в стравоході виявлені білі та блідно-жовті накладення на гіперемованій слизовій оболонки. Яке дослідження необхідно провести для верифікації діагнозу?

@Гістологічне дослідження біоптатів

Сцінтіграфію стравоходу

Біліметрію

Тест Бернштейна

Рентгенографію стравоходу

#

549

Хворий К., 58 років, скаржиться на кашель з невеликою кількістю слизувато-гнійного харкотиння, задишку при фізичному навантаженні, загальну слабкість. Палить близько 40 років, 2-3 рази на рік хворіє на гострі респіраторні захворювання, після яких тривало зберігається кашель. Працює 15 років в ливарному цеху. При аускультації легень – дихання жорстке, видих подовжений, сухі хрипи на видосі. ЧД – 26 за 1 хвилину. Спірографія: ОФВ1-48%, ОФВ1/ЖЕЛ-35%, ПОШ 25-60%, ПОШ 50-39%, ПОШ 75-22%. Вкажіть найбільш ймовірний діагноз:

@Хронічне обструктивне захворювання легень

Гострий бронхіт

Негоспітальна пневмонія

Хронічний абсцес легень

Бронхіальна астма

#

550

У хворого Т., 56 років, що знаходиться в палаті інтенсивної терапії з приводу гострого інфаркту міокарда у ділянці передньої стінки лівого шлуночка, посилилась загальна слабкість та з’явилось відчуття “завмирання” у роботі серця. При аналізі ЕКГ виявлено: ритм синусовий, ЧСС 76 за 1 хв. Періодично з’являються поширені шлуночкові комплекси тривалістю 0,22 сек., неправильної форми, після яких виявляються повні компенсаторні паузи. Яке ускладнення виникло у даного хворого?

@Шлуночкова екстрасистолія

Передсердна екстрасистолія

Атріовентрикулярна екстрасистолія

Повна блокада лівої ніжки пучка Гіса

Повна блокада правої ніжки пучка Гіса

#

551

Хворий Н., 32 років, поступив в стаціонар зі скаргами на задишку та біль в ділянці серця, підвищення температури тіла до 38,50С. Хворіє протягом тижня. Об’єктивно: шкірні покриви бліді, акроціаноз. АТ 105/75 мм рт.ст. Частота дихання 26 за 1 хвилину. При аускультації легень вислуховується везикулярне дихання, хрипів немає. Перкуторно межі серця не розширені, тони ослаблені, в ІІ, ІІІ, IV міжребер’ях ліворуч від грудини вислуховується шум тертя перикарду. ЧСС дорівняє пульсу та складає 98 за 1 хвилину. Печінка +1,5 см. В крові: лейкоцитоз та підвищена ШОЕ. Діагноз:

@Гострий фібринозний перикардит

Негоспітальна пневмонія

Ексудативний перикардит

Гострий вірусний міокардит

Міокардіодистрофія

#

552

У хворого Ч., 54 років, що знаходиться в палаті інтенсивної терапії з приводу гострого переднього інфаркту міокарда, раптово серед ночі розвинувся напад ядухи, спостерігається кашель з незначним виділенням слизуватого харкотиння. Об’єктивно: хворий неспокійний, зайняв положення ортопное, акроціаноз. Тони серця приглушені, ритмічні. ЧСС – 110 за 1 хв. АТ 105/70 мм рт.ст. ЧД – 24 за 1 хв. При аускультації в нижніх відділах легень на фоні жорсткого дихання з подовженим видихом вислуховується велика кількість вологих різнокаліберних хрипів. Яке ускладнення найбільш вірогідно розвинулось у даного хворого?

@Гостра лівошлуночкова недостатність

Кардіогенний шок

Госпітальна пневмонія

Бронхіальна астма

Тромбоемболія легеневої артерії

#

553

Хворий Т., 24 років, “ін‘єкційний” наркоман, протягом 4 місяців хворіє на "інфекційний ендокардит", знаходиться на стаціонарному лікуванні в кардіологічному відділенні. Пацієнту тричі проводилась антибіотикотерапія за різними схемами. В даний час пацієнт скаржиться на підвищення температури тіла до 37,50С, спостерігаються ознаки лівошлуночкової недостатності, при клінічному обстеженні виявлена недостатність аортального клапана III ступеня. Найбільш доцільна лікувальна тактика:

@Хірургічне лікування (протезування аортального клапана)

Наступна заміна схеми антибіотиків

Лікування нестероїдними протизапальними препаратами

Терапія імуномодуляторами

Введення в схему лікування пробіотиків

#

554

Хворий Ч., 38 років, скаржиться на болі стискаючого характеру в ділянці серця, задишку при фізичному навантаженні, запаморочення, періодично перебої в роботі серця. Хворіє протягом 7 років. АТ 120/70 мм рт.ст. Аналізи крові та сечі патології не виявили. При рентгендослідженні грудної клітини виявлено незначне збільшення дуг лівого шлуночка та лівого передсердя. ЕКГ: вольтажні ознаки гіпертрофії лівого шлуночка, зниження ST на 3 мм та негативний зубець Т в І, аVL, V5-V6. ЕхоКГ: за наявності гіпертрофії порожнина лівого шлуночка зменшена, міжшлуночкова перетинка 1,7 см, гіпокінетична. Сформулюйте діагноз.

@Гіпертрофічна кардіоміопатія

Гострий інфаркт міокарда

Дилятаційна кардіоміопатія

Гострий міокардит

Гострий перикардит

#

555

У 26 річного вальцовщика біля 7-8 днів тому на внутрішній поверхні лівого стегна з’явився обмежений червоний болючий інфільтрат який за ці дні дещо збільшився в розмірі, а в його центрі сформувалась конічна пустула. Крім того, увагу лікаря привернула наявність болючого пахового реґіонарного лімфаденіту. Ваш вірогідний діагноз.

@Фурункул

Ускладнений твердий шанкр

Карбункул

Фурункульоз

Везикулопустульоз

#

556

В молодшій групі дошкільного закладу захворіла на кір дитина в легкій формі. Між- групова ізоляція дотримується. В групі 30 дітей, з них щеплено проти кору – 28 дітей, не щеплених (протипоказань проти щеплень не мають) – 2 дітей. Останнім необхідно провести екстрену імунопрофілактику. Який препарат необхідно для цього застосувати, якщо з моменту контакту з хворим на кір минуло 36 годин?

@Живу корову вакцину

Протикоровий гамаглобулін

Нормальний людський гамаглобулін

Комбіновану вакцину для профілактики кору, епідемічного паротиту та краснухи

Інактивовану корову вакцину

#

557

При черговому профілактичному огляді учнів 1-го класу середньої школи №15 у одного з учнів виявлено головний педикульоз. Цей учень був ізольований, йому проведено обробку волосяного покриву голови протипедикульозним препаратом. За класом встановлено спостереження. Вкажіть тривалість спостереження та кратність обстеження дітей на педикульоз в даному осередку.

@Тричі протягом 30 днів з інтервалом 10 днів

Двічі протягом 28 днів з інтервалом 14 днів

Тричі протягом 21 дня з інтервалом 7 днів

Одноразово протягом 10 днів

Одноразово протягом 7 днів

#

558

Ветеринарний лікар отримав роботу в діагностичній лабораторії, в якій проводяться дослідження на сказ. У зв’язку з цим він пройшов курс профілактичних щеплень проти сказу. Після трьох щеплень (на 0, 7 і 30 день) антирабічною вакциною титр вірус-нейтралізуючих антитіл становив 1:50. Яка подальша тактика проведення вакцинації?

@Припинити щеплення

Провести ще 1 щеплення з наступним визначенням рівня імунітету

Провести ще 2 щеплення з наступним визначенням рівня імунітету

Провести ще 3 щеплення з наступним визначенням рівня імунітету

Ввести антирабічний гамаглобулін

#

559

Батькам 6-річної дитини, якій з релігійних міркувань проводились не всі профілактичні щеплення, відмовлено у прийомі до середньої школи. Дитина цілком здорова, щеплена проти дифтерії, правця та кашлюка, але не щеплена проти вірусного гепатиту В (ВГВ), туберкульозу, кору, епідемічного паротиту, краснухи та поліомієліту. Які щеплення необхідно обов’язково зробити дитині, для того щоб вона була допущена до занять у школі?

@Проти кору, поліомієліту, туберкульозу

Проти кору, ВГВ, поліомієліту

Проти краснухи, епідемічного паротиту,

Проти поліомієліту, туберкульозу, краснухи

Проти туберкульозу, епідемічного паротиту

#

560

Хворий С. 24 років госпіталізований до лікарні без свідомості з вираженими тоніко-клонічними судомами. Зі слів дружини, захворів учора ввечері коли з’явився сильний головний біль, підвищилась температура до 40 градусів, багаторазове блювання, сьогодні вранці втратив свідомість. При огляді визначаються позитивні менінгеальні симптоми, на шкірі кінцівок поодинока геморагічна висипка. Температура 40,5, А/Т - 130/85 мм.рт.ст.. Що, в першу чергу потрібно провести хворому?

@Дегідратаційну терапію

Антибактеріальну терапію

Протисудомну терапію

Люмбальну пункцію

Дезінтоксикаційну терапію

#

561

Хворий С., 40 років, госпіталізований до лікарні на 2 день хворобі зі скаргами на підвищення Т до 38,50С, незначний біль у горлі, набряк шиї до ключиці. При огляді ротоглотки визначається набряк з ціанотичним відтінком слизових мигдаликів, язичка, м`якого піднебення. На мигдаликах та язичку грубі нальоти сірого кольору, які не знімаються шпателем. Які заходи можуть запобігти розвитку тяжких ускладнень?

@Введення сироватки

Дезінтоксмкаційна терапія

Антибактеріальна терапія

Призначення кортикостероїдів

Інтубація

#

562

Хворого 23 років третій день непокоїть багаторазове блювання без попередньої нудоти, частий пронос рясними випорожненнями, що мають вигляд “рисового відвару”. Голос афонічний, акроціаноз, А/Т- 30/0 мм.рт.ст., Т-35,80С. Складка шкіри на животі довго не розправляється. Пальпація живота безболісна. Який діагноз найбільш вірогідний у хворого?

@Холера

Сальмонельоз

Харчова токсикоінфекція

Дизентерія

Кампілобактеріоз

#

563

У хворого 37 років, через 3 дні після розділки туші корови вимушеного забою на правій кисті з`явилося свербляче п’ятно, а потім малоболючий карбункул діаметром до 3 см та безболісний набряк, який сягав ліктя. Визначалася Т -37,80С. Після лікування пеніциліном набряк зник, залишився ступ до 3 см в діаметрі. Яке обстеження може підтвердити діагноз?

@Шкірно-алергічна проба

Кров на стерильність

Кров на гемокультуру

Бактеріоскопія струпу

Біологічна проба на мишах

#

564

У студента 19 років діагностовано тяжку форму менінгококового менінгіту. Які заходи потрібно провести в групі, де він вчиться?

@Виявити бактеріоносіїв в групі та провести їх лікування в умовах стаціонару

Госпіталізувати всю групу до інфекційної лікарні на обстеження

Припинити заняття на в групі на 21 день

Проводити щоденну термометрію протягом 10 днів

Перевіряти протягом 21 дня менінгеальні симптоми

#

565

У хворої на вірусний гепатит жінки на 3-му тижні захворювання з’явився шкірний свербіж. З чим найбільш імовірно пов’язане його виникнення?

@Високим рівнем у крові жовчних кислот

Підвищенням рівню прямого білірубіну

Підвищенням рівню непрямого білірубіну

Порушенням обміну амінокислот та ароматичних сполук

Накопиченням у шкірі вазоактивних речовин

#

566

У хворого на черевний тиф наприкінці 3 тижня хвороби з'явиласяґ жовтяниця стоп та долоней. Що є в основі патогенезу доного симптому?

@Ендогенна каротинемія

Гемоліз еритроцитів

Ураження паренхіми печінки

Обтурація жовчовивідних шляхів

Порушення кон?білірубіну

#

567

При проходженні комісії у водія 37 років виявили на верхівці правої легені нечисленні вогнища малої інтенсивності з нечіткими контурами. Самопочуття хворого не порушене. З анамнезу – алергія на мед, багато палить, два тижні тому після переохолодження мав катаральні зміни. Аускультативно: дихання везикулярне, хрипи не прослуховуються. Аналіз крові без змін. Найбільш імовірний діагноз?

@Вогнищевий туберкульоз

Бронхопневмонія

Периферичний рак

Еозинофільна пневмонія

Дисемінований туберкульоз

#

568

При профогляді чоловіка 40 років у II сегменті правої легені виявили гомогенну тінь 2x1,5 см слабкої інтенсивності з чіткими контурами. Скарг немає. Перкуторно та аускультативно змін не виявлено. Аналіз крові без змін. Проба Манту з 2ТО – 11мм. Працює сантехніком, багато палить, часто хворіє на простудні захворювання, три тижні тому лікувався з приводу грипу. Найбільш правдоподібний діагноз:

@Туберкулома

Пневмонія

Периферичний рак

Аспергильоз

Ретенційна киста

#

569

Хворий 35 років, виноградар, на протязі трьох місяців скаржиться на кашель з харкотинням, задишку, пітливість вночі, втрату маси тіла та t0 до 37,60. Об’єктивно: над верхніми відділами легень на фоні жорсткого дихання дрібнопухирчасті хрипи, перкуторно – вкорочення перкуторного тону. Рентгенологічно в обох легенях у верхніх та середніх відділах вогнищеві тіні різних різних розмірів, слабкої інтенсивності з нечіткими контурами. Ваш діагноз?

@Дисемінований туберкульоз

Вогнищева пневмонія

Карциноматоз

Актиномікоз

Саркоідоз

#

570

Хворий 36 років, радіолог, скаржиться на кашель, біль у грудях, кровохаркання, слабкість, t0 тіла до 37,80 увечері. Захворів тиждень тому після переохолодження. Дихання у легенях везикулярне. У крові: L – 10•109/л, ШОЕ – 22 мм/год. Рентгенологічно: у II сегменті правої легені тінь 3х4 см з нечіткими контурами, середньої інтенсивності. Ваш діагноз?

@Інфільтративний туберкульоз

Рак легень

Абсцес легень

Крупозна пневмонія

Інфаркт правої легені

#

571

Дівчинка 11 місяців, у пологах мала черепно-мозкову травму, тому і не була щеплена вакциною БЦЖ. Яке обстеження необхідно зробити перед вакцинацією при відсутності скарг?

@Пробу Манту з 2ТО

Загальний аналіз крові

Рентгенографію органів грудної клітини

Комп’ютерну томограму голови

Реограму

#

572

Дівчина 19 років скаржиться на біль у правому підреберр`і при хвилюванні, нервово-психічному навантаженні. Жовтяниці ніколи не було. Об-но: при пальпації невелика чутливість у місті болю. Лікар припускає дискінезію жовчовивідних шляхів та жовчного міхура. Яке дослідження слід провести першим

@УЗД брюшної порожнини

Фракційне дуоденальне зондування

Пероральну холецистографію

Внутрішньовенну холецистографію

Фіброгастродуоденоскопію

#

573

Жінка 48 років скаржиться на тупий біль у правому підребіррі, підвищення температури до 38,50С и почуття ознобу при цьому. Об-но: Печінка +3-4 см, чутлива при пальпації, селезінка не збільшена. В крові Л-12,5х109 При дуоденальному зондуванні в порції С багато хлопьев та лейкоцитів. Проведено посів порції С. Найбільш ймовірне, що буде знайдено

@Кишкова паличка

Стафілокок

Стрептокок

Ентерокок

Хламідії

#

574

Хвора А, 52 років, секретарка-друкарка, стаж роботи 30 років. Скаржиться на судоми в кистівці правої руки при роботі, неможливість друкування та писання. Навантаження на кистівку - до 80% робочого часу. Хворіє 2 роки. Об`єктивні дані: кистівка правої руки напружена, тонус м’язів збільшений, при спробі написання виникають судоми. При обстеженні патологічних проявів з боку ЦНС не знайдено. Обгрунтуйте попередній діагноз.

@Судомна форма координаторного неврозу

Невралгічна форма координаторного неврозу

Паретична форма координаторного неврозу

Істеричний невроз

Хронічна марганцева інтоксикація

#

575

Хворий Л., 28 років, скаржиться на задишку при звичайному фізичному навантаженні. Ревматизмом та ангінами не хворів. Об-но: у горизонтальному положенні – набряк він шиї. Межі серця – у нормі. Аускультативно: - у легенях відмічаються застійні хрипи, ЧД = 30 за хв., зі сторони серця – шумів не виявлено, ЧСС = ПС = 112 за хв. АТ 100/60 мм рт. ст. Печінка + 5 см. Периферійних набряків немає. Аналіз крові у межах норми. ЕКГ – ритм синусовий, різьке зниження вольтажу усіх зубців. Ваша лікувальна тактика?

@Перикардектомія

Призначення антибіотиків

Проведення пункції перикарда

Призначення глюкокортикостероїдів

Призначення системної ензимотерапії

#

576

Хворий 36 років скаржиться на виражену задишку, біль у області серця. Своє захворювання зв`язує з перенесеним 2 тижні тому грипом. Об-но: сидить, нахилившись уперед. Обличчя набрякле, цианотичне, також відмічається набряк шийних він. Межі серця поширені у обі сторони, тони глухі, ЧСС = ПС = 118 за хв., АТ 90/60 мм рт. ст. У крові: ШОЕ 46 мм/год. На ЕКГ – низький вольтаж. На рентгенограмі – трапецевидна тінь серця, ознаки застою у легенях. Ваша лікувальна тактика?

@Проведення пункції перикарда

Призначення січогонних

Призначення антибіотиків

Проведення перикардектомії

Призначення глюкокортикостероїдів

#

577

У хворого 23 років, з дитячого віку встановлено захворювання – гемофілія А. Планується екстракція зуба. Введення якого медичного препарату з ціллю забезпечення гемостазу необхідно проводити перед та після операції?

@Кріопреципітат

Свіжозаморожена плазма

Амінокапронова кислота

Вікасол

Аскорбінова кислота

#

578

Хворий Х, 29 років, потрапив до відділення інтенсивної терапії в край важкому стані. Без свідомості. Анамнестично відомо, що хворий був абсолютно здоровим. Під час аварії на виробництві, в цеху в умовах підвищеної температури, приймав участь в ліквідації наслідків аварії. Під час чого втратив свідомість. З діагнозом: Гостре перегрівання важкого ступеню, тепловий удар був доставлений до стаціонару. Який вид коми має місце при тепловому ударі?

@Теплова кома

Гіпоксемічна кома

Церебральна кома

Апоплексична кома

Гіпоглікемічна кома

#

579

Хворий 30 років з гострим перегріванням організму, тепловим ударом після роботи в умовах підвищеної температури має невтримне блювання. Перевагу якому розчину для внутрішньовенного введення треба надавати для купування цього явища?

@Гіпертонічному розчину натрію хлориду

Розчину церукалу

Розчину атропіну

Гіпотонічному розчину глюкози

Поляризуючий суміші

#

580

Жінка, 36 років, яка хворіє цукровим діабетом I типу, звернулася зі скаргами на появу задухи при помірному навантаженні. АТ-130/85 мм рт.ст., Ps-94/хв., ритмічний. На ЕКГ: ознаки гіпертрофії лівого шлунокчку. При Ехо-допплер КГ виявлена гіпертрофія перетинки і задньої стінки лівого шлуночку та признаки діастолічної дисфункції. Призначення яких препаратів доцільніше у даному випадку?

@Інгібітори АПФ (2 покоління).

Бета-адреноблокатори.

Дігідропірідінові антагоністи Са.

Альфа-адреноблокатори.

Тіазидні діуретини.

#

581

Хворий 49 років скаржиться на відчуття перебоїв у роботі серця. Два роки тому переніс інфаркт міокарду. Об’єктивно: Ps-112 за хв.., аритмічний, АТ-120/80 мм рт.ст. Збоку внутрішніх органів без патології. На ЕКГ: негативний Т у III і AV відвіденнях без динаміки, часті позачергові розширені (> 0,12 с) шлуночкові комплекси з повною компенсаторною паузою, які зникли під впливом ін’єкції кордарону. Що найбільш доцільно призначити хворому для профілактики повторних порушень ритму?

@Кордарон всередину

Небілет

Амлодипін

Дигоксин

Енап

#

582

Чоловік 65 років скаржиться на задишку інспіраторного характеру. Хворіє ІХС 15 років. АТ-150/90 мм рт.ст., ЧСС-52 за хв. Тони серця глухі, акцент II тону над легеневою артерією. У легенях: дрібнопухирцеві хрипи у нижніх відділах. ЕКГ: патологічний Q у III, aV відвіденнях без динаміки. ЕхоКГ: дилатація лівих відділів, фракція викиду лівого шлуночка – 35%. Що лежить у основі гемодінамічних розладів у хворого?

@Систолічна дисфункція

Діастолічна дисфункція

Систоло-діастолічна дисфункція

Метаболічна дисфункція

Порушення периферичного опору

#

583

Пацієнт Л., 63 років. Скарги на стискуючий загрудинний біль під час швидкої ходи з ірадіацією в ліву руку, який припиняється при зупинці. Протягом 10 років артеріальна гіпертензія, 2 місяці тому переніс інфаркт міокарда. Об’єктивно: Ps-72 за хв., АТ-140/90 мм рт.ст., ЧД-20 за хв., розширення меж серця вліво на 2 см, тони серця приглушені, ритм правильний, печінка не збільшена, периферичних набряків немає. На ЕКГ: ритм синусів, вогнищеві рубцеві зміни передньої та бокової стінок міокарда лівого шлуночка. Які заходи вторинної профілактики є доцільними у цього пацієнта?

@Реваскуляризація після коронарографії

Метаболічна терапія

Санаторно-курортне лікування

Постійний прийом аспірину

Прийом бета-блокаторів

#

584

Хвора 57 років, менопауза 4 роки, надмірна вага. Скаржиться на постійне підвищення АТ до 175/100 мм рт.ст., значну задишку під час звичайної фізичної активності. При обстеженні ЧСС-88 за хв., АТ-180/100 мм рт.ст., на ЕКГ та ЕхоКГ ознаки гіпертрофії лівого шлуночка та збільшення розмірів лівого передсердя; ФВ ЛШ – 58%. Після призначення гіпотіазиду в добовій дозі 50 мг відчула зростання інтенсивності задишки, незважаючи на зниження АТ до 150/95 мм рт.ст. Яке порушення функції міокарду виявлено у даної хворої?

@Діастолічної

Систолічної

Систолічної та діастолічної

Хронотропної

Всі функції міокарду збережені

#

585

Студент скаржиться на швидку втомлюваність ніг, головний біль. Об’єктивно: розширення серця вліво на 2 см, систолічний шум у точці Боткіна-Ерба та над ключицею, акцент II тону над аортою. АТ на плечі 160/100 мм рт.ст., на стегні 120/80 мм рт.ст. Який з клінічних симптомів найбільш цінний для встановлення діагнозу?

@АТ на плечі вищий, ніж на стегні

Систолічний шум у точці Боткіна-Ерба

Розширення серця вліво

Акцент II тону над аортою

Підвищення АТ

#

586

Дівчинка, 12 років, ні на що не скаржиться. Під час медичного огляду при об’єктивному обстеженні: межі серця не зміщені. Пальпаторно у III-IV міжребір’ї біля лівого краю грудини систолічне тремтіння. Межи серця незначно збільшені вправо і вліво. Вислуховується грубий рівномірний систолічний шум в III-IV міжребір’ї зліва від грудини. Який діагноз найбільш вірогідний?

@Дефект міжшлуночкової перетинки

Передсердний септальний дефект

Коарктація аорти

Відкрита артеріальна протока

Пролапс мітрального клапану

#

588

Хворий 19 років скаржиться на серцебиття та задуху при фізичному навантаженні. Об’єктивно: межи серця зміщені вправо. При аускультації вислуховуються систолічний шум у II-III міжребер’ї зліва від грудини, акцент II тону на легеневій артерії і іноді шум Грехем-Стіла. На ЕКГ фіксуються ознаки гіпертрофії правого шлуночка та блокада правої ніжки пучка Гіса. Яка найбільш вірогідна патологія, що зумовлює таку картину?

@Передсердний септальний дефект

Відкрита артеріальна протока

Дефект міжшлуночкової перетинки

Стеноз легеневої артерії

Тетрада Фалло

#

589

Хворий 5 років доставлен до стаціонару з проявами задухи, слабкості, періодичними запамороченнями в періоди активної гри. Об’єктивно: слабкого розвитку, деформація грудної клітини, ціаноз слизової оболонки та шкіри. Аускультативно: у II та III міжребір’ї грубий систолічний шум. У крові: еритроцитоз, збільшення гемотокриту. ЕхоКГ: легеневий стеноз, зворотня течія у верхній частині міжшлуночкової перетинки, дестрапозиція аорти, ділятація правого шлуночка. Яка вроджена вада серця у хворого?

@Тетрада Фалло

Тріада Фалло

Пентада Фалло

Дефект міжшлуночкової перетинки

Стеноз легеневої артерії

#

590

Чоловік 48 років скаржиться на рецидивуючий біль за грудиною, незважаючи на інтенсивну медикаментозну терапію. Об’єктивно: АТ-105/60 мм рт. ст., Ps-84/хв., ритмічний. На ЕКГ: депресія сегменту ST до 2 мм та інверсія зубця Т у відведеннях V4 -V6. У крові підвищений рівень кардіального тропініна Т. Яка найбільш доцільна подальша тактика ведення хворого?

@Коронарографія

Моніторинг ЕКГ

Тромболітична терапія

Проведення ЕхоКГ стрес-тесту

Чрезшкірне коронарне втручання

#

591

Хворий 12 років скаржиться на постійну задишку, слабкість, запаморочення. Об’єктивно: відставання у фізичному розвитку, пальці у вигляді “барабанних паличок”, “серцевий горб”. Межи серця розширені праворуч, епігастральна пульсація, грубий систолічний шум у II-III міжребер’ї, проводиться на сонні артерії і міжлопаточний простір зліва. Ps-98 за хв., слабкого наповнення. АТ-90/50 мм рт.ст.. При катетерізації великий тиск у правому шлуночку, нормальний у легеневій артерії. Який найбільш вірогідний діагноз?

@Стеноз легеневої артерії

Відкрита артеріальна протока

Передсердний септальний дефект

Дефект міжшлуночкової перетинки

Тетрада Фалло

#

592

Хворий 14 років скаржиться на задуху. Об’єктивно: незначний ціаноз, визначаються поштовх гіпертрофірованого правого шлуночка і епігастральна пульсація. Межи серця зміщені більше вправо, вислуховується систоло-діастолічний шум у II міжребер’ї зліва від грудини, акцент II тону над легеневою артерією. Який метод діагностики найбільш доцільний?

@Аортографія

ЕКГ

Рентгенографія

ЕхоКГ

Катетеризація

#

593

Хворій із поширеним карбункулом потиличної ділянки шиї лікар-хірург провів хірургічне втручання з розкриттям гнояку, некректомією, санацією порожнини рани розчином антисептика, дренування рани та налагодженням обробки її порожнини розчинами антисептиків, введенням протеолітичних ферментів. Призначив антибіотики широкого спектру дії та імунокорегуючу терапію. Яка із виконаних та призначених дій хірурга є провідним компонентом профілактики сепсису?

@Хірургічне розкриття гнояка, некректомія

Дренування рани

Місцеве застосування протеолітичних ферментів

Призначення антибіотикотерапії

Призначення медикаментозної імунокорекції

#

594

Хворий 25 років, неодружений, має кількох статевих партнерів. Протягом останніх трьох місяців помітив незначні слизово- серозні виділення із сечівника, суб’єктивно-непостійний свербіж або відчуття печіння у сечівнику. Два місяці як з’явився біль у колінному суглобі, при тому, що хворий не одержував травми, не переохолоджувався. Тиждень як відчув дискомфорт у очах – сльозотечія, свербіння. Про який попередній діагноз можна думати?

@Хвороба Рейтера (уретро-окуло-синовіальний синдром)

Ревматоїдний артрит

Сезонний поліноз

Бактеріальний неспецифічний уретрокон’юнктивіт

ОРВІ з ураженням кон’юнктиви та суглобів

#

595

Хворий 21 років, у нетверезому стані мав статевий контакт з незнайомою жінкою. На другий день виникло відчуття печіння та свербежу у сечівнику, на третій день різкий біль під час сечовипускання, із сечівника довільно витікають гнійні виділення. Краї зовнішнього отвору сечівника припухлі і червоні. Перша порція сечі мутна, містить багато гнійних ниток і пластівців. Про який попередній діагноз можливо думати?

@Гострий гонорейний уретрит

Трихомонадний уретрит

Хламідійний уретрит

Кандидозний уретрит

Неспецифічний бактеріальний уретрит

#

596

Чоловік віком 25 років з’явився до дерматолога зі скаргами на болючу виразку на голівці статевого члену даметром 5 мм, що з’явився тиждень тому. Об’єктивно: виразка овальної форми , дно без інфільтрації, вкрите сірувато-жовтими некротичними масами, навколо – гіпермія та незначний набряк. При пальпації зона виразки болісна. Пахвинні лімфатичні вузли симетрично збільшені до розмірів черешні Неспаяні, болючі, шкіра над ними здорова. Ваш попередній діагноз?

@Шанкріформна піодермія

Сифілітичний шанкр

М’який шанкр

Трихомонадна виразка

Епілеліома Кейєра

#

597

Чоловік 30 років звернувся до лікаря зі скаргами на свербіж шкіри, який посилюється увечері і турбує його вже тиждень. Патологічний процес поширюється з кистей на шкіру живота, сідниць, статевого члену. Об’єктивно: полімофний висип, що складається з дрібних парних пухирців, цяткових папул, ескоріацій, розчухів, запальних папул червоно-коричневого кольору. Поставте пацієнту діагноз.

@Короста

Педикульоз

Нейродерміт

Дисгідротична екзема

Контактно-алергійний дерматит

#

598

Чоловік 35 років самостійно лікував ангіну та вжив 2 таблетки бісептолу, після чого за 3-4 години з’явилося кілька плям яскраво-червоного кольору діаметром до 1 см, на яких виникли пухирі, що лопаються з утворенням ерозій. Згодом плями без ерозій в центрі стали синюватими. Температура тіла підвищилася до 380, з’явились симптоми нездужання та лихоманки. Який попередній діагноз можливо поставити хворому?

@Фіксована токсидермія (обмежена)

Пухирчатка

Герпетиформний дерматит Дюрінга

Контактний дерматит з ексфоліацією епідермісу

Герпесвірусна інфекція

#

599

До лікаря звернулась хвора віком 50 років зі скаргами на стовщення та ламкість нігтів ніг, що турбує її 4 роки. Процес поступово уражає усі нігті. Нігті стовщені, горбисті, деформовані жовто-кричнево-сірого кольору, легко зламуються та відстають від нігтьового ложа. ЇЇ чоловік має східні ураження вже 10 років. Ваш попередній діагноз?

@Оніхомікоз

Псориатичне ураження нігтів

Оніходистрофія

Посттравматичне ураження

Червоний плескатий лишай

#

600

Хвора віком 19 років скаржиться на сильний біль у підмишковій западині. Захворювання розпочалося тиждень тому після купання у прохолодній річці та епіляції, На наступний день з’явився болючий “чиряк”, який щодня збільшувався і перетворився на пухлину розміром зі сливу. Під час огляду виявлено вузлуваті конусоподібні утворення спаяні між собою, шкіра над якими синювато-червоного кольору. На окремих вузлах фістульозні отвори, з якиз виділяється густа гнійна маса. Температура тіла 38,50 з симптомами загального нездужання. Поставте діагноз.

@Гідраденіт

Карбункул

Туберкульоз шкіри

Виразково-некротична трихофітія

Шанкериформна піодермія

#

601

Чоловік 27 років, одружений, звернувся до лікаря зі скаргами на незначні серозні виділення із сечовика, переважно зранку, до сечовипускання. Іноді турбує свербіж у каналі, біль у яєчках, пахвинних лімфовузлах. Відчуває поступове зниження лібідо. У жінки – хронічне запалення урогенітальних органів нез’ясованої етіологіі, що призвело до дисгормональних зсувів. Сім’я бездітна. Ваш попередній діагноз?

@Урогенітальний хламідіоз

Урогенітальний трихомоніаз

Хронічна гонорея

Урогенітальний кандидоз

Гарднерельоз

#

602

Пацієнтка робітниця хлібозаводу, 23 роки, незаміжня. На профілактичному медичному огляді у ділянці лівої соромітної губи виявлено ерозію 1 см в діаметрі, округлу, тверду на споді, без еритеми навколо неї, червоно-м’ясного кольору, блискучу, безболісну. Відзначається регіонарний пахвинний лімфаденіт зліва. Повідомила про випадковий статевий контакт у поїзді з малознайомим чоловіком 4 тижні тому. Ваш попередній діагноз?

@Первинний сифіліс

Трихомонадна ерозія

Кандидозна ерозія

М’який шанкер

Шанкериформна піодермія

#

603

Чоловік 45 років. Останні 2 тиждня без зовнншніх причин уникає спілкування із рідними та колегами, товаришу признався, що йому “усе набридло”, жінці заявляє що “скоро вона пожалкує про своє відношення до нього”. У речах пацієнта було виявлено декілька конвалют транквілізаторів. Раніше мали місце дві суїцидальні спроби, які розцінювалися як демонстративні. Стан хворого можна кваліфікувати як.

@Пресуїцидальна поведінка

Демонстративно–шантажна поведінка

Парасуїцидальна поведінка

Постсуїцидальна поведінка

Песиместична установка особистості

#

604

Жінка 35 років. З 13 років страждає на епілепсію з генералізованими епінападами, які виникають 1–2 рази на місяць у нічний час та супроводжуються мимовільним сечовиділенням та дефікацією. Після перенесеного грипу напади почастішали, виникають з періодичністю 2–3 хвилини, між нападами до свідомості не повертається, реакція зіниць на світло відсутня. Вибиріть найбільш вірний діагноз.

@Епілептичний статус

Епілептичний психоз

Збільшення кількості малих епінападів

Збільшення кількості великих епінападів

Язбільшення кількості истеричних нападів

#

605

У хлопчика 10 років періодично виникають короткочасні стани (до 10–15 секунд) у вигляді “раптового відключення”, які супроводжуються зупинкою і фіксацією погляду у прямому положенні, відсутнім беззмістовним виразом обличчя, зупинкою рухів та наступною амнезією. Який найбільш вирогідний стан описано?

@Абсанс

Обнубіляція

Транс

Фуга

Шперрунг

#

607

Хворий В. 20 років направлений військоматом для з'ясування статевої належності. При народженні стать була визначена як чоловіча. Об'єктивно: зріст 174 см, вага 75 кг, пропорції тіла інтерсексуальні, молочні залози розвинені, статеве оволосіння по жіночому типу, голос високий, менструації з 15 років, зовнішні статеві органи представлені статевим членом 5 см, уретра відкривається біля калитки, яка задовільно розвинена, в лівій її частині палькується яєчко 2,5 см. При УЗД обстеженні органів малого тазу виявлена однорога матка з яєчником справа. Каріотип 46ХУ. Який діагноз треба поставити пацієнту?

@Справжній гермафродитизм

“Чиста” дисгенезія гонад

Синдром Шерешевського-Тернера

Первинний гіпогонадизм

Синдром Майєра-Рокитанського-Кюстнера

#

608

Хвора C. звернулась у клініку із скаргами на підвищення ваги, мерзлякуватість, набряки, сухість шкіри, сонливість, утруднення зосередження. Об'єктивно: зріст 165 см, вага 90 кг, пропорції тіла жіночого типу, t-35.8°, ЧСС-58 зі хв., АТ- 105/60 мм рт. ст. Тони серця ослаблені, брадікардія. Інші внутрішні органи без змін. Шитовидна залоза не палькується. Відзначається виділення краплин молока із молочних залоз. Гормональне дослідження виявило підвищення рівнів ТТГ та пролактину, та зниження Т4. Яка з причин привела до формування ожиріння?

@Первинний гіпотиреоз

Вторинний гіпотиреоз

Пролактинома

Гіпопітуітаризм

Адіпозо-генітальна дистрофія

#

609

Хворий В. 18 років направлений військоматом для визначення придатності до військової служби. Об'єктивно: пропорції тіла чоловічі, зріст 175 см, вага 105 кг, ожиріння, розподіл жирової тканини відносно рівномірний, з переважним відкладанням жиру на обличчі, животі, та кінцівках, визначається двобічна гінекомастія, на шкірі стегон плечей, животи значна кількість блідо-рожевих смужок розтягнення. ЧСС-78 зі хв., АТ- 155/90 мм рт. ст. внутрішні органи без змін. Зовнішні статеві органи зформовані правільно, відповідають віку, На Рентгенограммі турецького сідла- без деструктивніх змін. Пролактин підвищен на 12% від норми. Кортизон, ЛГ, ФСГ, тестостерон в межах норми. Яка причина ожиріння у хворого?

@Гіпоталамічний синдром

Пролактинома

Хвороба Кушинга

Аліментарно-конституціональний тип

Адіпозо-генітальна дистрофія

#

610

Хвора А., 62 років. Скарги на набряки ніг, які збільшуються ввечері. ЧСС = пульс = 90 за 1 хв. Спостерігається дифузний теплий ціаноз, серцевий поштовх, при аускультації серця - систолічний шум з епіцентром у другому міжребер'ї зліва від грудини, де вислуховується акцент другого тону. Гепатомегалія. Найбільш вірогідна причина набряків?

@Недостатність правого шлуночка на тлі стенозу легеневої артерії

Недостатність лівого шлуночка на тлі стенозу аорти

Бівентрікулярна недостатність на тлі недостатності аортального клапану

Ниркова недостатність

Венозна недостатність

#

611

Хворий В., 48 років. Скарги на постійний тупий біль у надчревній ділянці, який посилюється після прийома іжі, блювання "фонтаном", відрижку з присмаком "прогорклого масла". Відомо, що протягом 15 років страждає на виразкову хворобу шлунка, лікувался нерегулярно, за три останні місяця схуд на 6 кг. При фізикальному обстеженні: зниженого живлення, шкіра бліда, суха. Язик вкритий білим нашаруванням, вологий. Пальпаторно в епігастрії вичвлено "шум плескоту". Нижня границя шлунку на 3-4 см нижче пупка. Яке з ускладнень виникло у хворого?

@Стеноз воротаря шлунку

Пенетрація виразки в підшлункову залозу

Перфорація

Шлунково-стравохідний рефлюкс

Кила стравохідного отвору діафрагми

#

612

Хвора П., 66 років, знаходиться на лікуванні в кардіологічному відділенні протягом 14 діб в звязку з ІХС: гострий трансмуральний інфаркт міокарда передньо-перетинкової ділянки та бокової стінки лівого шлуночка. Раптово, після емоційної розмови по телефону, хвора втратила свідомість, почав швидко наростати ціаноз обличчя, шиї, верхньої половини тулуба, різке набухання шийних вен, з'явились клонічні судоми, конвергенція очних яблук. Тони серця не вислуховувалися, артеріальний тиск не визначався. На кардіомоніторі – передсердні зубці Р, шлуночкові комплекси відсутні. Було запідозрено розрив та тампонада серця. Який механизм розвитку даного стану?

@Здавлення серця кров'ю, що вилилась у перикард

Фібриляція шлуночків

Гостра лівошлункова недостатність

Розрив аневризми аорти

Рефлекторна зупинка серця

#

konec:

#end

Соседние файлы в предмете Терапия