Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебная программа по МСЗПиСЧ.DOC
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
39.94 Кб
Скачать

Тема 3. Проблема суперечностей з прав людини.

Традиційна політична філософія прав людини. Ідеї консерватизму, лібера-лізму. Філософські напрями ліберальної школи прав людини. Хартія 1955 р. Незахідні концепції прав людини. Ісламська концепція прав людини. Ісламсь-кі течії. Африканська концепція прав людини. Універсалізм і віддзеркалення прав людини в міжнародній політиці. Міжнародно-правовий механізм захисту прав і свобод людини. Роль ООН та її допоміжних органів в забезпеченні прав і свобод людини. Регіональні системи захисту прав людини (Американська система, Африканська система, Арабська система). Міжнародні і Європейські міжурядові організації по захисту прав людини. Рада Європи. ОБСЄ (СБСЕ). Неурядові правозахисні організації.

Тема 4. Концепції сучасних підходів до прав людини.

Проблеми універсалізму прав людини. Загальна декларація прав людини 1948 р. Місцеві культури і релігії. Ідеї глобалізації в Атлантико-Тихоокеансь-кому Регіоні. Віденська декларація прав людини і громадянина 1993 р. Витоки сучасної концепції міжнародних прав людини. Вестфальський договір 1648 р. Ліга Націй. Статут ООН. Принципи ООН. Женевські конвенції 1949 р. і Женевські протоколи 1977 р. Структура теорії поколінь міжнародних прав людини.

Тема 5. Міжнародні механізми і процедури імплементації міжнародних стандартів з прав людини. Регіональна співпраця. Відповідальність за порушення прав людини.

Комітет ООН з прав людини. Доклади відповідно до ст. 40 Пакту про цвіль-ні і політичні права. Індивідуальні повідомлення відповідно до Факультатив-ного протоколу. Комісія ООН з прав людини. Регіональні конвенції, процедури і механізми захисту прав людини. Європейська система захисту прав людини. Роль Ради Європи в створенні Європейського Суду з прав людини. Юридична сутність Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод. Порядок формування і діяльності Європейського Суду з прав людини. Повноваження Палат. Умови і процедура ухвалення скарг до розгляду в Європейському Суді, порядок розгляду заяв і винесення ухвал. Вимога справедливої сатисфакції. Міжамериканська конвенція з прав людини. Африканська хартія прав людини і прав народів. Міжнародні злочини і правопорушення.

Тема 6. Внутрішньодержавні юридичні механізми і засоби захисту прав людини.

Конституційний контроль – принципи і форми захисту прав людини. Функції органів конституційної юрисдикції. Абстрактний і конкретний конт-роль. Інститут парламентської уповноваженої з прав людини. Конституційно-правова основа інституту омбудсмена. Етапи становлення. Моделі інституту омбудсмена. Право на петицію. Адміністративна юстиція. Неурядові правоза-хисні організації.

      1. Тема 7. Українська модель омбудсмена.

Призначення на посаду, звільнення і припинення повноважень українсько-го омбудсмену. Порядок розгляду обігу українським омбудсменом і його повноваження. Закон України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини». Умови і підстави звернень до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Організація роботи Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.