Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка.doc
Скачиваний:
104
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
7.05 Mб
Скачать

3. Методичні рекомендації до виконання розрахункової частини

В другій частині графічно-розрахункової роботи пропонується розробити план виконання робіт по створенню чи догляду за окремими елементами садово-паркового об'єкту. На цьому етапі студенти встановлюють послідовність виконання всіх етапів роботи згідно свого варіанту завдання, проводять розрахунок об'ємів, кратності та термінів виконання робіт, потреби в робочій силі, кошторисну вартість даних робіт.

План виконання робіт в зеленому будівництві є складовою частиною проекту- організації робіт, основним завданням якого є виробити єдиний план всього будівництва даного садово-паркового об'єкту. Проект організації робіт, виконаний з врахуванням специфічності зеленого будівництва на основі вивчення кращих методів виконання робіт і постійних досягнень агротехніки, може забезпечити зниження собівартості, прискорення темпів роботи і покращення якості будівництва. Наявність такого проекту дає можливість постійного контролю за виконанням плану будівництва.

Виробничий календарний план робіт складається у вигляді таблиці (табл.3.1). Для складання плану необхідно мати уточнені об'єми робіт по конструктивних елементах; загальні терміни виконання робіт, узгоджені з замовником і будівельною організацією; норми виробітки, діючі в даний період на ті чи інші види робіт.

Для заповнення графи 6 необхідно скласти відомість середніх норм виробітки по кожному виду робіт графи 2. Визначення середніх норм виробітки здійснюється за нормативними довідниками. Знаючи кількість часу, необхідне для виконання даної роботи, легко визначити норму виробітки на одну людину в день. Для цього тривалість робочого дня ділять на норму часу на вимір.

Наприклад, норма часу на влаштування 1 м2 газону складає 1,4 год., звідси норма виробітки становить 7,0 : 1.4 = 5 м2.

Загальна потреба кількості люд.-днів в графі 7 отримуємо поділом об'єму робіт (графа 4) на середню норму виробітки в день (графа 6).

Встановивши терміни початку і закінчення робіт, узгоджені з загальними термінами будівництва, отримуємо дані про тривалість роботи і записуємо у графу 9

Середня кількість робітників у день (графа 8) встановлюється шляхом ділення показників графи 7 на тривалість роботи в днях (графа 9).

Права частина календарного плану представлена у вигляді графіку виконання робіт по місяцях і бажано по декадах. Тут треба враховувати, що цілий ряд робіт здійснюється одночасно чи паралельно.

В підсумку календарного плану вказуються сумовані дані по графі 7 .

Календарний план виконання робіт дозволяє контролювати хід будівництва і приймати своєчасно відповідні заходи при появі відхилень по окремих видах робіт.

Якщо у варіанті завдання стоїть питання догляду та експлуатації окремих елементів об'єкту озеленення, то друга частина ГРР заповнюється у вигляді технологічної карти з попереднім проведення необхідних розрахунків.

По закінченню процесу озеленювальних будівельних робіт переходять до періоду догляду за насадженнями в процесі їх формування та паралельно триває постійний догляд за всіма іншими елементам об'єкту. Такі роботи спрямовані на підтримання декоративного стану об'єкту, його санітарно-гігієнічного і архітектурно-планувального значення.

Відомості об'ємів робіт по догляду повинні містити всі елементи, по яких проводиться догляд. Далі складають перелік всіх видів робіт по елементах, графік їх проведення по термінах і кратність цих термінів. В підсумку розраховують технологічну карту догляду за тим чи іншим елементом, що містить розрахунок затрат праці і робочої сили, термінів і матеріалів. В карті визначена вартість догляду за елементом озеленення і потреба в матеріалах. На основі технологічної карти можна визначити потребу в садових робітниках.

Карти складаються на основі типових відомчих норм і розцінок на вирощування і утримання насаджень, середніх норм використання основних матеріалів. В технологічних картах наводиться розряд садових робітників, що виконують даний вид робіт за сезон, вартість і потребу в робочій силі.

Всі розрахунки для заповнення технологічної карти проводяться аналогічно до розрахунків плану виконання озеленювальних робіт. Приклад складання технологічної карти подається в таблиці 3.2.