Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_anatrast.docx
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
110.04 Кб
Скачать

126.Вторинна будова кореня. 127.Гаусторії. Будова і функції. 128.Веламен. Будова і функції. 129.Коренева шийка.

130.Потовщення кореня однодольних деревних рослин.

У багатьох деревних однодольних (пальми, юка, драцена) у коровій частині кореня із паренхімних або пери циклічних клітин форм. кільце твірної тк. – кільце потовщення, з якого форм. кільце закритих суд. пучків. За кільцем суд. пучків у коровій паренхімі, на її периферії формується нове кільце потовщення. Таким чином, в результаті багаторазового процесу утв. вторинна кореня у деревних однодольних. В іншому випадку ендодерма і перицикл дерев’яніють або корковіють і заміняють втор. покрив. тк. кореня. Тобто втор. змін. не спостерігають.

131.Розташування механічних тканин у стеблі та корені з первинною будовою.

132.Анатомічна будова листка дводольних рослин.

Сформовані провідні пучки крізь черешок, або основу листка, якщо листок сидячий, переходять у стебло, де приєднуються до стеблового пучка – у дводольних. У листків продихи часто розташовані невпорядковано, а їх розвиток змішаний. Листок дорзовентральної будови, тобто має палісадну тк. з одного боку і губчасту – з іншого. В черешку зосередженні головні суд. – волокн. пучки, від яких утв. пучки 1-го порядку, а потім 2-го, тобто утв. система сітчастого жилкування. Механічна тк. скл. зі склеренхіми і коленхіми.

133.Анатомічна будова листка однодольних рослин.

Кожний пров. пучок проходить у стебло і потім пускається вниз по стеблу – у однодольних. Характерна листкова піхва. У деяких рослин з класу листки здійснюють інверсію протягом онтогенезу. Тобто перекручування листку в просторі на 180 град.. Продихи розташовані правильними рядами, паралельно до осі листка. Мезофіл менше диференційований пошарово. Порівняно однорідна асиміляційна паренхіма характерна для більш. злаків. Немає головного суд. – волокн. пучка. В найдрібніших розгалуженнях пров. с-ми флоема зникає, а в ксилемі лишаються лише трахеїди, такі пучки наз. неповними. Механічна тк. скл. зі склеренхіми.

134.Кранц-анатомія.

У просоподібних злаків (просо, сорго, кукурудза), яким властивий С4 тип фотосинтезу, навколо пров. пучків у вигляді обкладки розташована специфічна паренхіма, яка складається із щільно зімкнених видовжених хлорофілоносних клітин. Її наз. паренхімною обкладкою. Саме в ній містяться специфічні агранальні хлоропласти. Таку будову наз. кранц-анатомією, а тип будови листка дістав назву – корончастого.

135.Моторні клітини.

Клітини які в листку виконують водоносну функцію. Полегшують згортання і розгортання рослин. Осн. ф-я моторних клітин – накопичення води, яку листок використовує у разі підсихання. Друга назва – водоносні клітини.

136.Анатомічна будова листка хвойних рослин.

В них листки був. 2-х типів: лускоподібні та голкоподібні. Зовн. шар хвоїнки скл. з епідерми та товст. кутикули. Під епідермою розташ. шар гіподерми. Продихи по всій епідермі, замикаючі кл. мають здерев’янілі стінки. Під гіподермою розташ. складчастий мезофіл. Вздовж хвої розташ. смоляні ходи. У центрі хвої розташ. суд. – волокн. пучки оточені трансфузійною тк.., яка скл. з мертв. клітин. з облямованими порами які передають воду з суд. пучка в мезофіл. Самий центр хвоїнки зайнятий пучком склеренхімних волокон, які щільно прилягають до судинних пучків, ніби з’єднуючи їх.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]