Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гаврилюк ТТ35РГЗ Логистика.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.11.2023
Размер:
98.16 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСТКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МОРСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра «Системний аналіз і логістика»

Розрахунково-Графічна завдання з логістики на тему

«Пропозиції щодо оптимізації змішаних транспортних перевезень»

Виконала студентка 3 курсу 5 групи

Гаврилюк Олена Денисівна

Початкові данні

№постачальників

№ областей споживання

15

18

13

14

15

16

Об’єм поставок

Розподіл по областях споживання,%

1100

1400

35

25

20

20

Зміст:

Введення…………………………………………………………..

3

  1. Характеристика проектної ситуації…………………...

4

  1. Визначення розташування розподільчих центрів…….

7

  1. Оптимізація маршруту доставки контейнерів до розподільчих центрів…………………………………...

9

Висновок…………………………………………………………...

14

Введення

Значна частина логістичних операцій на шляху руху матеріального потоку від первинного джерела сировини до кінцевого споживання здійснюється із застосуванням різних транспортних засобів. Витрати виконання цих операцій становлять до 50% від суми загальних витрат за логістику.

Однією з причин низької конкурентоспроможності товарів, вироблених в Україні, є великі витрати на транспортно-експедиторські послуги. Однак в умовах ринкової конкуренції становище поступово змінюється на краще.

Нині багатьма фірмами, переважно розглядаються питання планування виробництва та управління запасами, тоді як питання вибору перевізника та її впливом геть результати діяльності випадає поки що з уваги фахівців підприємства. Необхідність у планування доставки товарів пояснюються прагненням до скорочення тривалості грошового обороту, збільшенням вартості зберігання та необхідністю швидкої реакції на ринкову ситуацію. На важливість цього аспекту вказує той факт, що за деякими товарами витрати на доставку фірми досягають, а іноді і перевищують витрати на виробництво.

  1. Характеристика проектної ситуації

Компанія уклала новий контракт на експедирування вантажу з оптовою торговою компанією ТОВ «Тренд», яка здійснює закупівлю різних товарів народного споживання країни експортері (за завданням).

Наразі стоїть завдання створити систему доставки вантажів у контейнерах до України. При цьому на даному етапі одним із напрямків стратегії розвитку торгової компанії ТОВ «Тренд» є розширення збутової мережі та підвищення ефективності та якості роботи зі споживачами, а саме з дрібними оптовими фірмами. Враховуючи необхідність швидкого реагування на попит споживачів, неефективність утримання великих запасів, часті випадки відмови від співпраці з боку дрібних оптовиків через надто великі партії товарів окремих найменувань, компанія вважає за доцільне здійснювати розподіл товарів у межах окремих регіонів централізовано. ТОВ «Тренд» має можливість орендувати складські площі та планує організувати 3 розподільні центри для обслуговування окремих регіонів України, основною функцією яких на даному етапі буде переукомплектація вантажів. Тобто. контейнери з товарами одного найменування розформовуватимуться, відповідно до заявок дрібних оптовиків укомплектовуватимуться та відправлятимуться за призначенням. Відправлення буде здійснюватись у міру надходження заявок. Таким чином, при створенні системи доставки необхідно врахувати в ній наявність трьох розподільчих центрів.

У рамках розробки пропозицій щодо організації системи доставки контейнерів необхідно вирішити такі завдання:

- Визначити розташування розподільчих центрів;

- Скласти оптимальні маршрути доставки, включаючи вибір пунктів перевалки та видів транспорту.

Отже, розглядається імпорт контейнерів із країни імпортера до України. У заданій країні імпортері та Україні вибрати самостійно по два порти відправлення та призначення. Перевезення морем може здійснюватися як лінійним, і чартерним сервісом. Річний вантажопотік контейнерів визначається індивідуальним завданням.

В Україні вантажопотік розподіляється по 4 областях (вказаних у завданні), де самостійно необхідно визначити 3 міста-Споживачі. Обсяги споживання контейнерів у областях задані у додатку.

Вихідні дані можна подати в ідеї таблиць 1.1 та 1.2