Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы. Гео-2012.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
3.07 Mб
Скачать

11 Клас Шифр___________

5. За зображенням прапора країни (2-й стовпчик таблиці) та фотографією найбільшого міста цієї країни ( 3-я колонка) визначте, що це за країна і як називається її найбільше за населенням місто. Назви країни й міста впишіть у стовпчики 3 і 4. (12 балів)

Прапор країни

Фото

найбільшого

міста країни

Назва країни

Назва найбільшого

міста країни

1

Китай

Шанхай

2

Росія

Москва

3

Казахстан

Алмати

4

Туреччина

Стамбул

5

Венесуела

Каракас

6

Естонія

Таллінн

7

Марокко

Касабланка

8

Індія

Мумбай

9

Греція

Афіни

10

Канада

Торонто

11

Австралія

Сідней

12

ОАЕ

Дубай

49-А Харківська обласна учнівська олімпіада з географії 2012 року

11 Клас

1. Постіндустріа́льна економіка – це така економіка, у якій внаслідок науково-технічної революції та суттєвого зростання прибутків населення, пріоритет перейшов від переважаючого виробництва товарів до виробництва послуг. Виробничим ресурсом стають іинформація і знання. Наукові розробки - головна рушійна сила економіки. Найбільш цінними якостями є рівень освіти, професіоналізм, креативність робітника.

Постіндустріальними країнами називають, як правило, ті, де на сферу послуг припадає значно більше половини ВВП. Під цей критерій підходять США (на сферу послуг припадає 80 % ВВП, країни Євросоюзу, Австралія, Япония, Канада (сфера послуг — 67-70 % ВВП).

Відносна перевага частки послуг над матеріальним виробництвом не обов'язково означає зниження обсягів виробництва. Просто обсяги ці в постіндустріальному суспільстві зростають повільніше, ніж збільшуються обсяги наданих послуг.

У розвитку економіки виділяють стадії аграрної, індустріальної, постіндустріальної економіки. Зараз у світі є країни з економікою на різних стадіях. Розвиток країн призводить до змін географії виробництва, у тому числі – у випуску продукції обробної промисловості (табл.).

2. Дивним на цій карті є:

- точне зображення східного узбережжя Південної Америки (ще до плавання Магеллана);

- показ частини узбережжя (достатньо точно) Антарктиди, яку відкриють набагато пізніше;

- дуже точні, пропорційні, відстані між Африкою і Південною Америкою – на той час не було ані точних приладів, ані точних всесвітніх годинників і радіо, щоб визначати з такою точністю довготи.

3. Висота сонця у даному випадку розраховується за формулою: H = 90º - φ - 23º30', де φ - широта. Для Мекки φ = 23º30' - 2º = 21º30'. Значить, H = 90º - 21º30' - 23º30' = 45º.

За такої висоти сонця довжина тіні буде дорівнюватиме висоті вертикальних предметів, тобто, висоті Годинникої Королівської вежі готелю Абрадж аль-Баїт у Мецці. Довжина тіні L = 601 м.

4. Це форми рельєфу, типові для багатолітньої мерзлоти. Вода під землею замерзає, підіймає верхні шарі порід, утворюючи бугри. Улітку вода поступово тане, бугри зменшуються у висоті, можуть взагалі зникати.