Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферат по народній медицині.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
163.33 Кб
Скачать

У. Висновки

Отже, народні знання українців, що складалися протягом століть через набуття життєвого та виробничого досвіду і ґрунтувалися на спостереженнях над навколишнім природним середовищем, включають у себе народну медицину та метеорологію, народну астрономію і метрологію.

Народна медицина - одна з найважливіших галузей народних знань, яка визначає соціально-гігієнічні норми, побутову культуру, психологічні норми спілкування, її можна розглядати як складову традиційної культури. В народній медицині поєдналися позитивні емпіричні знання, засоби лікування, словом, досвід місцевих спостережень, світоглядні уявлення та вірування різних епох. Це - народні уявлення про анатомію і фізіологію людини, народне розуміння етіології захворювань, погляди на народних лікарів, методи діагностики та профілактики, санітарно-гігієнічні норми, класифікацію лікувальних засобів.

Система народних знань - важлива складова традиційно-побутової культури, раціональні відомості з різних галузей знань, набуті протягом багатовікової трудової діяльності народу. Ця система обіймає народну медицину, ветеринарію, народний календар і метеорологію, народну астрономію та метрологію, народні професійно-виробничі знання та ін. На різних історичних етапах традиційні знання різною мірою поєднували раціональні елементи народного досвіду з ірраціональними нашаруваннями попередніх епох. Незважаючи на певний розвиток наукових знань, українці навіть у ХХI ст. користуються у повсякденному житті досвідом предків. І хоча протягом століть система народних знань зазнавала чимраз відчутнішого впливу науки, до сьогодення з покоління в покоління передаються традиції народного лікування, цілительства .

Співтворчість наукової медицини і народної — нагальна потреба часу, наше майбутнє джерело невичерпних, дуже часто універсальних лікарських засобів. Звичайно, з народної медицини годиться викинути (як данину минулому) елементи окультизму. А з офіційної — її надмірну упередженість, недовіру і майже повне незнання як етичних підвалин медицини, так і її основної галузі — фітотерапії. Третє тисячоліття неодмінно стане для української народної медицини потужним проривом на лікувально-профілактичній ниві.

На сьогодні, коли наслідки прогресу, такі як незадовільна екологічна обстановка, загазованість міст, велика кількість промислових підприємств, щодня негативно позначаються на нашому здоров'ї, уся більша кількість людей вважає за краще користуватися засобами саме народної медицини тому, що неможливо забути або недооцінити багатовіковий досвід і ті практично невичерпні цілющі ресурси, які дає нам природа.

Всі народні засоби дуже ефективні, бо їх ефективність при різних хворобах перевіряли народні лікарі віками і тисячоліттями. Цей дорогоцінний досвід лікування і нині вивчається і творчо використовується при створенні на його основі медичних препаратів. Наші мудрі предки вміли відчувати енергію природи і потреби людського організму не гірше від лікарів-професіоналів.

Рецепти перевірені віками, вони прості і ефективні. Тому лікування народними засобами від різних недуг, болячок і хвороб з допомогою таких народних засобів, як відвари, настої, настоянки, суміші, мазі і припарки із лікарських рослин дає чудові результати. Не забувайте що іноді, старі бабусині рецепти виявляються ефективніше за багато традиційних засобів. Отже використовуйте методики народної медицини : фітотерапію і лікарські трави, старовинні рецепти, апітерапію, гомеопатію, гімнастику і будьте завжди здорові!