Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Янченко_Економгеографія+література Наді.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
146.94 Кб
Скачать

1. Об'єкт дослідження економічної та соціальної географії

Економічна і соціальна географія — це наука про загальні та специфічні закони й закономірності територіальної організації суспільства, механізми дії та форми прояву їх у територіальних суспільних системах, що функціонують у просторово-часовому географічному просторі. Як наука географічна вона використовує в дослідженнях загальногеографічні підходи й методи і працює в тісному контакті з природничими дисциплінами; як наука гуманітарна вона використовує в дослідженнях економічні та соціологічні підходи і працює в тісному контакті із суспільними науками [Голиков, с.11].

Економічна і соціальна географія — суспільна наука, що належить до системи географічних наук, оскільки вивчає економічні та соціальні процеси в територіальному, географічному аспекті. Спираючись, з одного боку, на закономірності суспільного розвитку, а з іншого — на закономірності природи, економічна і соціальна географія досліджує територіальну взаємодію в системі “природ а — населення — господарство”. Головне її завдання полягає в тому, щоб обґрунтувати шляхи вдосконалення просторової (територіальної) організації суспільства [Голиков, с.3].

Перш ніж почати вивчення будь-якої науки, слід визначити, що саме вона вивчає і досліджує (тобто, об'єкт науки).

Об'єкт дослідження — фрагмент дійсності, на який спрямована пізнавальна або практична діяльність, тобто це те, що вивчає і досліджує дана галузь науки.

Розрізняють насамперед широкий (граничний) об'єкт науки, її конкретні та специфічні об'єкти. Об'єкт дослідження економічної і соціальної географії становить антропосфера: 1) земна сфера, де живе людство; 2) сфера Землі, котра прямо і непрямо видозмінена людиною; 3) використовувана і видозмінена людиною частина біосфери (географічне середовище). В антропосфері людська діяльність стає головним визначальним фактором розвитку біосфери. Структурними елементами антропосфери є географічне середовище, техносфера (соціосфера) та суспільство в його різних територіальних формах.

Географічне середовище — частина географічної оболонки, що освоєна людиною і втягнена у суспільне виробництво, а отже, є матеріальною основою існування людського суспільства. Оно має властивість накопичувати ті зміни, які в нього вносить праця багатьох поколінь, унаслідок чого відбувається загальний процес поліпшення життя для суспільства. Техносфера: 1) частина біосфери, перетворена за допомогою прямої та опосередкованої дії технічних засобів з метою досягнення найкращої відповідності соціально-економічним потребам людства; 2) частина біосфери, докорінно перетворена людиною на технічні та техногенні об'єкти [Голиков, с.8].

Суспільство, як відокремлена від природи частина світу, — це сукупність людських індивідів, об'єднаних для задоволення соціальних потреб. Воно виступає як історична форма життєдіяльності людей у процесі розвитку.

Специфічний об'єкт дослідження економічної та соціальної географії — просторова організація антропосфери. При цьому слід відрізняти просторову організацію суспільства як інтегрованого цілого, а також просторову організацію його складових — господарства, населення, інфраструктури тощо. Спеціальними об'єктами дослідження економічної та соціальної географії є територіально-виробничі комплекси, економічні райони, системи розселення, урбанізовані ареали, територіальні міжгалузеві комплекси, інші просторові структури [Голиков, с.9].

Предмет дослідження економічної та соціальної географії становить просторова організація суспільства [Голиков, с.10], територіальні суспільні системи. Вона вивчає територіальний поділ праці, розміщення продуктивних сил, регіональну політику, територіальну організацію виробництва, геополітику й геостратегію країн та регіонів світу, просторові соціально-економічні пропорції, територіально-виробничі зв'язки, територіальну економічну й соціальну політику, територіально-виробничі комплекси й територіальні соціально-економічні структури, транспортні та інфраструктурні мережі й системи, соціально-економічні райони й територіальні соціально-економічні системи та інші аспекти просторової організації суспільства.