Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Downloads / repetitor_ua_167 / buhgalterskij_oblk.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
65.02 Кб
Скачать

Іv. Звітність промислового підприємства.

Звітність промислового підприємства представляє собою систему показників, що характерезують в узагальненому вигляді виконання планових завдань і підсумки їх господарсько-фінансової діяльності за минулий період (місяць, квартал, рік) по даним бухгалтерського обліку, статистики і оперативно-технічного обліку. Її складають з допомогою підрахунку, угрупування і спеціальної обробки даних обліку. Звітність є вирішальною стадією обліку. З її допомогою аналізується діяльність підприємства, шляхом укладання звітності планових і фактичних даних ,що містяться в звітності, виявляють причини і фактори найдених відхилень, позитивні і негативні сторони в роботі підприємства за звітний період.

В залежності від джерела даних поточного обліку розрізняють з виду звітності: бухгалтерська звітність, статистична і оперативна.

Бухгалтерська звітність - звітність, показники якої, органічні випливають з даних синтетичного і аналітичного бухгалтерського обліку і підтверджуються первинними обліковими документами.

Статистична звітність - складається не тільки по даним бухгалтерського обліку і підтверджуються первинними обліковими документами.

Оперативна звітність - застосовується для поточного контролю за ходом виконання плану по найбільш важливим показникам.

Поділ цей умовний, бо чисельні форми містять показники двох, а інколи і всіх виглядів обліку.

По періодичності подання розрізняють періодичну звітність і річну звітність.

До періодичної звітності відносять місячну, квартальну, поточну звітність.

До річної відносять звітність, що характерезує роботу підприємства за минулий рік, тобто заключну звітність.

Укладанню річного звіту передує більша підготовка, мета якої забезпечити максимальну точність, доручення і реальність, а також інші вимоги, пред'явлені до системи звітних показників.

Основною формою бухгалтерської звітності є баланс. Бухгалтерський баланс складається з двох рівнозначних частин - активу і пасиву, в першій з яких відображають величину і склад засобів підприємства, а в другій -джерела їхнього утворення на звітну дату.

Зіставлення показників балансів на почало і кінець звітного періоду дозволяє встановити зміни обсягу і складу засобів, джерел їхнього утворення за розглядуваний період.

В балансі наводять фінансові результати роботи – суму отриманого прибутку або збитку.

В складі балансу є ряд додатків, що містять розшифровки деяких статей балансу.

Висновок

В процесі написання реферату, я зрозуміла, що бухгалтерський облік основних засобів - дуже важливий напрямок бухгалтерського обліку взагалі. Одержання вірогідної інформації про майно підприємства набуває першорядної важливості саме зараз, на етапі становлення і розвитку ринкових відносин.

В наш час підприємства одержуюіть можливість прояву ініціативи в області порушення і ведення бухгалтерського обліку, що вимагає від бухгалтерів деяких творчих здібностей і багато знань для оптимізації обліку.

Дуже ускладнює діяльність бухгалтерів: трудність переходу до сучасної системи і роботи в умовах ринкових відносин, що розвиваються, недостатність досвіду роботи в таких умовах, відсутність позитивних прикладів, недосконалість і суперечливість підзаконних актів.

З іншого боку, для себе я розглядала проблему обліку основних засобів як можливий керівник підприємства і відзначила неуважність з якою реальні керівники відносяться до обліку бухгалтерією основних засобів.

Законодавчі органи намагаються допомогти підприємствам в обліку основних засобів. Прикладом такої допомоги може служити встановлення вартості основних засобів, прив'язаної до плаваючого показнику мінімальної місячної оплати праці. Я думаю, що вдосконалення системи обліку основних засобів буде продовжене і в майбутньому.

Соседние файлы в папке repetitor_ua_167