Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД заочники / 06 Практичне заняття стр 120.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
157.7 Кб
Скачать

3. Заходи безпеки при спілкуванні з флорою і фауною

При спілкуванні з тваринами пам'ятайте основне правило – не під­ходити до них близько. Краще спостерігати за тваринами здалеку. У ви­падку, коли тварина саме підбігає до Вас, то, по-перше, не показуйте пе­ред нею страху, а, по-друге, не намагайтеся тікати від неї, якщо ця тварина бігає швидше Вас. У противному випадку вона інстинктивно кинеться за Вами і, може напасти.

При випадковій зустрічі з великим звіром потрібно дати йому мож­ливість сховатися. При явно агресивному поводженні тварини, якщо у Вас немає зброї, можна використовувати лемент, свист, стукіт, відкритий вогонь.

Якщо тварина готується напасти на Вас, насамперед, зберігайте хо­лоднокровність і не піддавайтеся паніці. Спробуйте відвернути увагу тва­рини, кинувши у сторону який-небудь предмет, і у цей час підшукати зброю для захисту. Ні в якому випадку не повертайтеся до тварини спи­ною. При нападі постарайтеся вловити сам момент нападу, коли тварина стрибає на Вас і використовуйте його для нанесенім удару. У більшості тварин болючими точками є ніс, очі, пах.

У останній час почастішали випадки нападу собак. Щоб уникнути їх, дотримуйте наступних заходів обережності:

  1. не наближайтеся до собаки, навіть якщо вона знаходиться на прив'язі, не торкайте її у час сну чи їжі;

  2. не грайте з хазяїном собаки, роблячи різкі руху, які можуть бути сприйняті твариною як агресивні;

  3. не показуйте страху чи хвилювання перед вороже налаштова­ною собакою;

  4. у випадку, якщо Ви піддалися нападу собаки, не намагайтеся втекти, твердим голосом віддайте знайому їй команду типу "Стояти" чи "Фу";

  5. якщо уникнути нападу собаки не вдалося, то, насамперед, пос­тарайтеся захистити горло і обличчя та нанести удар по носі, очам чи па­ху собаки;

  6. у випадку якщо собака Вас усе ж таки укусила, то постарайтеся зупинити кровотечу, промийте місце укусу і зверніться до лікаря.

І пам'ятайте, щоб там не говорили, що собака друг людини, насам­перед це тварина. Тому належним чином підходьте до спілкування з нею.

Укуси собак (котів, лисиць, шакалів) та інших м'ясоїдних звірів небез­печні, оскільки можуть привести до сказу. Людина захворює, коли її вкусить хвора тварина або якщо її слина попаде на свіжі подряпини. Спочатку ранки припухають, червоніють, трохи болять. Латентний період захворювання тяг­неться від двох неділь до року. У хворого виникає стан занепокоєння, без­соння. Через 1-3 дні стан погіршується: підвищується температура, дихання стає переривчастим, з'являється спрага і починаються галюцинації. За декі­лька днів настає смертельна задуха або параліч.

Як запобігати захворюванню на сказ?

  1. свійським тваринам обов'язково треба зробити щеплення;

  2. остерігайтесь тварин, які ведуть себе незвично;

  3. поясніть дітям, що чужих тварин не можна чіпати й гладити;

  4. пам'ятайте - здорова тварина в лісі не підходить близько до лю­дини;

  5. якщо Ви все-таки не вбереглись, негайно звертайтеся до лікаря!

Щоб попередити укус змії, треба знати місця їх мешкання змій та образ життя. Змії поширені у заболочених місцях, біля зарослих озер і ставків, у горах і пустелях. Удень вони ховаються у старих пнях, копицях сіна, під каменями чи стовбурами дерев. Тому ці предмети краще не тор­кати руками, а користатися патиком. Особливо уважним треба бути у за­кинутих кар'єрах, серед кам'яних руїн, у старих будівлях, тому що змії ча­сто селяться у місцях, залишених людиною. Необхідно дотримуватись обережності і на стежці - змії люблять тут грітися. Тому, відправляючись у "зміїнонебезпечні" райони, завжди вдягайте довгі щільні штани і високе взуття. Непогано захищає від укусів змій і вовняний носок.

Перша допомога від зміїного укусу:

  1. зберігайте спокій, але дійте швидко;

  2. з урахуванням обмеженості часу локалізуйте місце укусу ниж­че рівня серця, тобто так, щоб отруєна кров не дійшла до нього;

  3. обв'яжіть це місце щільним джгутом на 5... 10 см вище укусу. Джгут повинен сильно стискати кров'яні артерії, щоб не допустити поши­рення отрути, але не настільки, щоб зупинити пульс (артеріальний крово­обіг);

  4. протягом години зробіть надріз вище міток зубів. Він має бути не більше 10... 12 мм довжиною і 5...6 мм глибиною, паралельно місцю укусу;

  5. висмоктуйте отруту з рани. Зміїна отрута безпечна для порож­нини рота, якщо тільки там немає порізів і виразок. Але навіть у випадку якщо вони маються, ризик не великий. Висмоктування повинне продов­жуватися принаймні 15 хвилин, перш ніж зняти джгут.

  6. якщо через 15 хвилин Ви не відчуваєте сухість і напруженість у роті, запаморочення, біль чи пухлину в місці укусу, то укус неотруйний.

У природі існують хвороби, які передаються людям від диких тва­рин через паразитів. Для помірних широт однією з найпоширеніших є кліщовий енцефаліт. Основним передавачем цього вірусу є лісовий кліщ, який зустрічається в основному в лісах. Кліщ з'являється напровесні – в квітні, в травні – червні його активність різко підвищується і закінчується у вересні.

Енцефаліт - тяжке захворювання, котре може призвести до інвалід­ності і навіть смерті. Основа захисту - відсутність кліща на тілі людини. Тому перед виходом на природу одягайте щільний одяг з капюшоном і довгими рукавами, який повністю закриває тіло. Кліщі тримаються на ро­слинах на висоті над землею, падають до ніг людини і повзуть знизу догори. Після прогулянки проведіть самоогляд та взаємоогляди. Старанний огляд дозволяє своєчасно вилучити кліща (він небезпечний, якщо він пробув на тілі людини більше 3-х годин). Кліща обережно знімають, змащуючи шкіру жиром, потім місце присосу ретельно оброблюють йо­дом або спиртом.

Останнім часом все більше нещасних випадків реєструється при ко­нтакті людини з комахами. Бджоли та оси при жалінні виділяють отруту, яка порушує процеси згортання крові і часто викликають алергічні реак­ції. Особливо небезпечно, коли на людину нападає рій бджіл або ос, а укуси припадають на район рота і шиї. З наявністю у людини алергії до осиної або бджолиної отрути, інколи розвивається тяжкий стан потерпі­лого.

Симптоми: запаморочення, головний біль, задуха, нудота, набряк: язика або частини горлянки (після того як Ви проковтнули їжу з осою або бджолою), іноді блювання - ознаки шоку. На поверхні шкіри утво­рюються малі пухирі, які супроводжуються сильною сверблячкою.

Якщо видно жало бджоли, слід вилучити його, ранку змастити роз­чином питної соди (1 ложка соди на склянку води), вкушене місце потрі­бно охолодити для зменшення болю та набряку. Коли набряк швидко збі­льшується і з'являється сильний біль, – використовуйте антиалергени і ви­кличте швидку допомогу.

Щоб уникнути контакту з бджолами або осами:

  1. не підходьте близько до вуликів і осиних гнізд, особливо якщо Ви схильні до алергії;

  2. будьте обережні, коли споживаєте солодке на вулиці. Бджоли і оси теж „люблять поласувати" солодким;

  3. якщо комахи активізувалися - сховайтеся в будинок, кущі, воду, накрийтеся ковдрою. Щоб вигадати час розмахуйте руками, швидко рухайтеся, відбивайтеся любим предметом (газета, майка, рушник, гілка з листям тощо).

Контрольні запитання:

  1. Як поділяються небезпеки з точки зору припустимості ризику?

  2. Які заходи безпеки треба виконувати при русі по вулиці?

  3. Як необхідно проводити посадку і висадку з громадського транспорту?

  4. Заходи безпеки при перебуванні у транспорті під час руху.

  5. Як правильно переходити вулицю при виході з громадського транспорту?

  6. Перелічить основні заходи і правила безпеки при користуванні в залізничним транспортом (метрополітеном).

  7. Яких заходів безпеки необхідно дотримуватись при користуванні авіаційним та водним транспортом?

  1. Причини падінь у побуті.

  2. Як запобігти падінням?

  3. Що є причиною пожеж?

  4. Перерахуйте заходи протипожежної безпеки.

  5. Особливості побутових газів.

  6. Назвіть способи виявлення витоку газу.

  7. Як треба діяти, якщо Ви відчули запах газу?

  8. Як треба себе вести і діяти при пожежі?

  9. У яких випадках не можна застосовувати воду для гасіння по­жеж?

  10. Чому під час пожежі не треба відкривати вікна і двері?

  11. Як треба долати палаюче приміщення?

  12. Допомога постраждалим, що отримали опік під час пожежі?

  13. Що необхідно перевірити, перед використанням електроінстру­ментів?

  14. Як треба включати і вимикати електроінструменти і побутові електроприлади?

  15. Що потрібно зробити при виявленні ушкодження ізоляції елект­ричного шнура?

  16. Що необхідно зробити, перед тим як приступити до ремонту вимикачів (розеток, лампових патронів, приладів, світильників)?

  17. Перерахуйте вимоги безпеки при користуванні побутовими еле­ктроприладами і електроінструментами.

  18. Як гасити палаючі предмети, що знаходяться під напругою?

  19. Як треба зберігати продукти?

  20. Яких заходів обережності необхідно дотримуватись для запобі­гання отруєнь грибами?

  21. Що служить профілактикою отруєнь алкоголем, нікотином, лі­карськими препаратами?

  22. Як уникнути отруєння чадним газом?

  23. Якого основного правила треба дотримуватись при спілкуванні з тваринами?

  24. Як треба діяти при випадковій зустрічі з великим звіром?

  25. Що потрібно робити у випадку, якщо тварина готується напасти на Вас?

  26. Що робити при нападі тварини?

  27. Яких заходів обережності треба дотримуватись при спілкуванні з собаками?

  28. Як попередити; укус змії?

36. Як попередити укус бджоли (оси)?

  1. Заходи допомоги при укусі собаки, кліща, бджоли (оси), змії.

  2. Як запобігти захворюванню на сказ?

15

Соседние файлы в папке БЖД заочники