Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мерчендайзинг / Тема 4 н..docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
35.5 Кб
Скачать

Типові етапи візиту мерчандайзера в торговельну точку включають у себе:

1.     Планування й підготовка.

2.     Оцінка торговельної точки.

3.     Мерчандайзинг: огляд місця продажу; відвідування складу та ви­несення продукції у торговий зал; викладка продукції у місцях прода­жу; організація цінників і розташування рекламних матеріалів; інфор­мування продавців про правила викладки.

4.     Завершення візиту.

5.     Адміністрування та аналіз.

В узагальненому вигляді план візиту мерчандайзера в торгову точку має бути таким:

1.     Візуальний аналіз торговельної точки ззовні з метою пошуку місць для розміщення POS-матеріалів. Аналіз торговельної точки усе­редині щодо наявності POS-матеріалів, правильності їх розміщення.

Під час першого відвідування торговельної точки мерчандайзер по­винен проаналізувати ситуацію, скласти схеми: розташування продук­тових відділів; руху покупців; розташування продукції; розташування продукції конкурентів.

2.     Привітатися з персоналом торговельної точки. Мерчандайзеру важливо для подальшої роботи лояльно налаштувати персонал торгове­льної точки до себе для запобігання непорозумінь у ході проведення мерчандайзингу й заповнення картки торговельної точки.

3.     Оцінити місце розташування товару компанії на полицях. Розгля­нути можливість переміщення продукції компанії на більш видні місця, заздалегідь погодивши їх із керівництвом торговельної точки.

Перемістити продукцію компанії, витерти пил і зібрати можливий бруд з полиці, зайнятої продукцією компанії, переглянути строки при­датності продукції, а помітивши продукцію, термін придатності якої збігає, виставити її вперед на полицю, розмістити цінники.

4.     Зайти на склад торгової точки з метою пошуку продукції компа­нії, не представленої на полицях, переглянути строки її придатності, проаналізувати залишки продукції на складі.

5.     Розмістити POS-матеріали.

6.     У разі наявності в торговельній точці фірмового торговельного обладнання компанії, необхідно перевірити його справність (для холо­дильників) і відсутність ушкоджень. Розмістити продукцію на устатку­ванні відповідно до існуючих стандартів мерчандайзингу. Зробити від­повідну ротацію продукції.

7.     Заповнити картку торговельної точки, перевірити відповідність асортименту продукції компанії у торговельній точці пропонованим компанією вимогам.

8.     Перевірити коректність виконання всіх пунктів візиту. Попроща­тися з персоналом торговельної точки.

9.     Визначити цілі наступного візиту до торговельної точки.

У процесі своєї діяльності мерчандайзер повинен чітко дотримува­тися вимог, представлених у мерчендайзинг-бук виробничої/збутової компанії.

Мерчендайзинг-бук (мерчбук) являє собою повну деталізовану ін­струкцію, яка допомагає мерчандайзерам вирішувати поставлені за­вдання безпосередньо у місці продажу — у магазині.

Завдання, які вирішуються виробничими/збутовими компаніями за рахунок упровадження концепції мерчандайзингу та мерчбуку: повний і збалансований портфель продуктів; зниження та запобігання браку товару; збільшення обороту; підвищення прибутковості та рентабель­ності портфеля продуктів; отримання найкращого місця на полицях у місцях продажу.

Соседние файлы в папке мерчендайзинг