Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

УКРАЇНСЬКА(підручник)

.pdf
Скачиваний:
167
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
1.01 Mб
Скачать

а) прості та складні; б) статистичні (цифрові) та текстові;

в) стислі, повні та стенографічні.

10. Документ, дефіксується рішення, постанова, який вміщують у кінці протоколуабопишуть окремо й додають доньогопевнуінформацію, це:

а) витяг з протоколу; б) список доданих документів; в) резолюція.

Практичне завдання 1. Відредагуйте наведені сталі звороти ділового мовлення.

В інший час, біга (кінні), у любому випадку, в цілому, Ви правий, виявляти бажання, відправляти поштою, впадати у дитинство, з тих пір, за адресою, коли Ви хочете, конюшня, лишній раз, користуватися попитом, користуватися успіхом, лоскотливе питання, минулого року, міроприємство, мова йде про.., надавати звання, нанести шкоду, не в стані, облаштувати, об’ява, оперувати фактами, при допомозі, приймати міри, приступати до.., парирувати, під рукою.

2. Запишіть слова у дві колонки:

1)які пишуться разом;

2)які пишуться через дефіс.

Анти/бактеріальний, озерно/болотний, червоно/гарячий, мікро/флора, тазо/стегновий, вакуум/камера, сніго/затримання, блок/схема, перекоти/поле, тьмяно/жовтий, овоче/ сховище, м’ясо/молочний, вічно/зелений, світло/рожевий, темно/зелене, одно/денний, видимо/невидимо/, ячмінно/житній, сніжно/білий, смагляво/лиций, синьо/зелений, легко/крилий, імуно/профілактика, повітряно/краплинний, проти/вірусний, патолого/анатомічні, шлунково/печінкові, дез/амінування, сечовино/утворення.

3. Перекладіть з російської українською мовою сталі звороти. Для того, щоб правильно виконати завдання, скористайтеся фраземами із довідки.

Авось да небось до добра не доведут; бабушка надвоє сказала; бедность не порок; больше дела, меньше слов; будет и на нашей улице праздник; видать орла по полету; время пройдет – слезы утрет; врет без зазрения совести; всему свое время; деньги любят счет; до свадьбы заживет; друг познается в беде; дурной пример заразителен; жизнь прожить – не поле перейти; после драки кулаками не машут; за что боролись, на то и напоролись; и рада бы в рай, да грехи не пускают; каков привет, таков и ответ; когда рак свиснет; лучшее – враг хорошого; любви все возрасты покорны; на вкус и цвет товарища нет; не родись красивой, а родись счастливой; подмоченная репутация.

Довідка. Час рани гоїть, бреше і оком не моргне; знати пана по халявах; і в наше віконце та й засяє сонце; злиднями очі не колють; казала Настя, як удасться; нехай та мабуть до добра не доведуть; слова – полова, а праця – диво; вік прожити – не дощову годину пересидіти; догадався, коли програвся; за що билися, на те й наразилися; рада б мама за пана, та пан не бере; гроші лік люблять; загоїться, поки весілля скоїться; за поганим прикладом і сама споганишся; як прийде туга – пізнаєш друга; ліпше – ворог доброго; коханню всякий вік підвладний; яке питання, така й відповідь; як на долоні волосся виросте; не родись у платтячку, а родись у щастячку; щербата слава.

4.Напишіть твір-мініатюру, використавши в ньому подані крилаті вислови.

І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь (Т. Шевченко)

Лиш боротись – значить жить (І. Франко)

О рідне слово, хто без тебе я? (Д. Павличко)

Слово – тінь діла (Соломон)

Зразок студентського твору.

І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь

Мене весь час непокоїть одна думка: чому сьогодні молодь вважає, що краще там, де нас не має? Чому ця крилата фраза стає для нас загрозливим гаслом? Чому байдужість і заздрість ведуть перед?

Поміркуймо: якщо житимемо за такими переконаннями, будемо просто існувати, постійно озираючись навколо і відчуваючи себе вигнанцями.

Ми маємо чим пишатися, чим захоплюватися, що підносити, розвивати. Треба любити своє, близьке, рідне. Воно чекає на нові сили, нові думки, нові відкриття. Наснагу ж нам надасть наша багатюща історія і культура, наша Україна.

То не людина, що забуває і зневажає рідне, соромиться своїх коренів і належності до своєї нації. Не гідний поваги той, хто розчиняється в іноземному, шукає щастя за морями.

А яка людина справжня? На мою думку, та, що є відданим патріотом своєї землі, з повагою ставиться до інших народів, сповідує справжні цінності, та, що все життя і чужому навчається, й свого не цурається.

5.Продовжіть речення:

а) Текст протоколу складається ....

б) За обсягом інформації протоколи бувають ...

в) Протокол загальних зборів підписують....

Розкрийте значення наведених слів, перевірте себе за словником: технолог,

технологія, конярство, птахівництво.

ТЕМА 6 (2 год.)

СКЛАДНІ ВИПАДКИ УКРАЇНСЬКОЇ ОРФОГРАФІЇ В ТЕКСТАХ ДІЛОВИХ ПАПЕРІВ

План А. 1. Правопис прізвищ в українській мові. 2. Творення і правопис імен по батькові.

Правопис апострофа у прізвищах нормується загальноприйнятими правилами (перед я, ю, є

після губних): Дерев’янко, Пилип’юк.

У родовому відмінку однини прізвища другої відміни завжди мають флексію –а(-я), навіть у випадках, коли аналогічні загальні слова у цьому відмінку закінчуються на –у(-ю): Борща Вітра,

Мороза, Голода (в апелетивах – борщу, вітру, морозу, голоду).

Форми множини прізвищ (на позначення членів сім’ї) утворюються аналогічно відмінковим формам загальних слів: (родина) Пилинських, Швидких, Хоменків.

При творенні чоловічих імен по батькові вживається тільки суфікс –ович: Васильович,

Дорошович, Юрійович.

При творенні жіночих імен по батькові вживається суфікс –івн(а), від імен на –й: -ївн(а):

Борисівна, Юріївна.

Самостійна робота Б. Робота з написання доручення.

Доручення

Доручення – це письмове повідомлення, за яким організація чи окрема особа надає право іншій особі від її імені здійснювати юридичні чинності або отримувати матеріальні цінності.

Доручення видаються на розпорядження майном, отримання грошових і матеріальних цінностей. Вони поділяютьсянаособистітаофіційні.

Особисті доручення видаються окремими особами, які передають свої права іншим особам (право на отримання заробітної плати, поштового переказу та ін.).

Обов’язковою умовою правомірності особистого доручення є наявність підпису службової особи і печатка установи, підприємства, яка засвідчує підпис довірителя (доручення, які видаються студентам, можуть засвідчуватись навчальним закладом).

Вофіційному дорученні обов’язково зазначаються:

1)назва організації, яка видає доручення;

2)номер доручення й дата видання;

3)посада,прізвище,ім’я,побатьковіособи,якійвиданодоручення;

4)назва організації чи підприємства, від якого повинні бути отримані матеріальні цінності;

5)перелік цінностей із зазначенням їх кількості і вартості;

6)строк дії доручення;

7)зразок підпису особи, якій видано доручення;

8)назва документа, що посвідчує особу утримувача цінностей (паспорт, посвідчення);

9)підписи службових осіб, які видали доручення;

10)печатка організації, що видала доручення.

Офіційнідорученнябуваютьразовими,спеціальнимиізагальними.

Разове доручення видається для виконання певної одноразової дії (отримання коштів, товарно-матеріальних цінностейіт.ін.)У ньомуобов’язкововказуютьтермін,доякогодієдоручення.

Зразок разового доручення:

Доручення № 34

1 жовтня 2009 р.

Видано доцентові кафедри української та іноземних мов Тимощук Наталії Миколаївні (паспорт: серія ПМ, № 489754, виданий 3 травня 2000 року Вінницьким РВ УМВС у Вінницькій області) для одержання у Вінницькій науковій бібліотеці ім. Тімірязєва книг для бібліотеки Вінницького державногоаграрного університету за нарядом № 245 від 27.09.09.

Доручення дійсне до 30 жовтня 2009 р.

Підпис особи, яка одержала доручення, Тимощук Наталії Миколаївни

( підпис )

засвідчуємо.

Ректор

(підпис) ..........................

Головний бухгалтер

(підпис) ........................

Спеціальне доручення надає повноваження посадовцеві на виконання однотипних дій (представництво установиворганахсуду,здійсненнятранспортних,банківськихоперацій), міститьінформацію протерміндії.

Зразок спеціального доручення:

Вінницька міська Рада народних депутатів Виконавчий комітет

Доручення № 9

15.06.09 Виконком Вінницької міської Ради народних депутатів доручає представляти інтереси

міськвиконкому в судових засіданнях, де розглядають майнові питання, завідувачеві юридичного відділу Вінницького міськвиконкому Іванюку Борису Васильовичу.

Доручення дійсне з дня підписання до 31 грудня 2010 року.

Голова міськвиконкому

(підпис)

В.І. Онисюк

Загальне (генеральне)–дорученняпоуправліннюмайном. Йоговидаютьна термінне більше трьохроків.Якщотермінневказано,то дорученнядієпротягомодногорокувіддати підписання.Доручення без датиукладанняне маєюридичноїсили.

Зразок загального доручення:

Доручення

м. Вінниця

шосте вересня дві тисячі дев’ятого року

Я, Павленко Василь Сергійович, мешкаю за адресою: м. Вінниця, вул. І. Богуна, 114, доручаю громадянинові Василюку Іванові Петровичу, що мешкає у м. Калинівка по вул. Вишневій, 15, продати будинок, який є моєю власністю у м. Калинівка Вінницької області за ціну й на умовах, які будуть доцільними на його розсуд, одержувати всі необхідні документи, писати від мого імені заяви й підписати договір про купівлю-продаж, одержати належні за проданий будинок кошти, підписатися за мене й виконувати всі дії, пов’язані з виконанням цього доручення.

Доручення дійсне протягом року з дня його підписання.

(підпис)

06.09.09 це доручення засвідчене мною, Гуцуляком М.М., керуючим справами Вінницької міської Ради народних депутатів. Доручення підписане гр. Павленком Василем Сергійовичем у моїй присутності, особу його встановлено, дієздатність перевірено.

Гербова печатка (підпис)

Теми рефератів

15.Власні імена людей.

16.Історична ономастика України.

Література

Демчук М. О. Слов’янські автохтонні особливості власних імен в побуті українців 14-17 ст. –

К., 1988.

Ділова українська мова. Тестові завдання: навч. посіб. / С. В. Шевчук, О. Л. Доценко,

В. Г. Дейнега та ін.; За ред. С. В. Шевчук. – К., 2002. – 216 с.

Зубков М. Сучасний український правопис: комплексний довідник. – Х.: Торсінг, 2002. – 208 с.

Скрипник Л. І., Дзятківська Н. П. Власні імена людей.– К., 1996.

Питання історичної ономастики України. – К., 1994.

Півторак Г. П. З історії власних імен. – К., 1990.

Український правопис. – К., 1998. – 240 с.

Тест

1. Доручення – це:

а) документ, у якому засвідчують той чи інший факт: підтверджують одержання листів, переказів;

б) письмове повідомлення, за яким організація чи окрема особа надає право іншій особі від її імені здійснювати певні юридичні дії або отримувати матеріальні цінності;

в) документ, який пишуть для підтвердження певних умов, зобов’язань. 2. Особисті доручення видаються…

а) службовим особам на здійснення операцій, пов’язаних з управлінням майном; б) окремим, які передають свої права іншим особам (право на отримання заробітної плати та

ін.);

в) установам, організаціям, підприємствам на підтвердження одержання певних матеріальних цінностей і грошей.

3. Реквізити особистого доручення:

а) назва виду документа; текст; дата; підпис особи, яка склала доручення; завірення підпису; б) штамп; номер; дата; назва виду документа; текст; зразок підпису особи, якій видано

документ; підпис керівника установи; печатка; в) номер, тематичний заголовок, основна частина (містить графи і рядки).

4.Офіційне доручення, що надає повноваження службовій особі на здійснення однотипних вчинків (представництво в органах суду, здійснення транспортних, господарських і банківських операцій умежах певногоперіодучасу), називають:

а) загальним; б) разовим; в) спеціальним.

5. Разове офіційне доручення видається… а) окремим особам, які передають свої права іншим особам (право на отримання заробітної плати,

поштовогопереказута ін.); б) на здійснення одноразових дій (найчастіше це отримання товарно-матеріальних цінностей);

в) службовим особам на здійснення операцій, пов’язаних з управлінням майном. 6. Загальне офіційне доручення – це доручення… а) що надає право здійснення операцій, пов’язаних з управлінням майном;

б) що надає повноваження службовій особі на здійснення однотипних вчинків (представництво в органах суду, здійснення транспортних, господарських і банківських операцій у межах певного періоду часу);

в) яке видається на здійснення одноразових дій (найчастіше це отримання товарноматеріальних цінностей).

Практичне завдання

1.Відредагуйте речення.

1.Такі висказування не сприяють розвиткові добрих відносин.

2.Як ви відноситеся до цього предложення?

3.Потрібно вичеркнути перший абзац, я настоюю на цьому.

4.На Ваш виступ прийшли схвальні відзиви.

5.Біжучі справи не дозволяють зайнятися підготовкою до параду.

6.Три брати стрілися після довгої розлуки.

2. Випишіть слова із сполучення слів у п’ять колонок, залежно від того як пишуться прислівники:

1)разом;

2)через один дефіс;

3)через два дефіси;

4)двома словами;

5)трьома і більше словами.

Будь(що)будь, (по)перше, підійшов(у)притул, повік(віків), (попід)віконню, узяв(до)відома, раз(по)раз стукав, ішли один (по)одному, на(сам)перед, став(на)вколішки, кінець(кінцем), був одним(один), встав(рано)вранці, день(у)день сох, росте(в)глиб, (по)дружньому повір, всього(на)всього, виходили (по)одинці, рушив (у)чвал, (по)новому йде праця, з)ранку(до)вечора, бачив (уві)сні, (вивчив (на)пам’ять, врешті(решт), хоч(не)хоч, (на)око помнож, поговорили сам (на)сам, зроби (чим)скоріш.

Ключ. З останніх букв прочитайте вислів давньоримського філософа Сенеки.

3. Іменники ІІ відміни чоловічого роду поставте в родовому відмінку однини і запишіть

удві колонки:

1)із закінченням -у, -ю;

2)із закінченням -а, -я.

Кріль, ріг, сон, язик, біль, огляд, співробітник, кінь, рік, табун, грип, вірус, хлів, сарай, апетит, контроль, аналіз, діагноз, стрес, осуд, сантиметр, понеділок, фермент, гемоглобін, шлунок, кишечник, молодняк.

4.Відредагуйте наведені сталі звороти ділового мовлення.

Післявоєнний, післяреволюційний, посилюється, посягати, поставити собі за мету, приймати участь, приступати до роботи, приходиться, робити вигляд, співпадати, чинити спротив, сумновідомий, у думці, тим не менш, утюжити, халатний, через тиждень.

5 Виправте помилки в оформленні доручення. Запишіть правильно.

Доручення Я, Василенко Тарас Григорович, доручаю Соломасі Сергію Олександровичу одержати в касира належну мені зарплату за квітень 2009 р.

22.03.2009 р.

Василенко

Підпис працівника Т.Г. Василенка засвідчую Кравчук П.С.

6Розмістіть реквізити офіційного доручення у правильній послідовності.

1.Підписи службових осіб, які видали документ.

2.Посада, прізвище, ім’я, по батькові особи, якій видають доручення.

3.Назва установи чи організації, від якої повинні бути отримані матеріальні цінності.

4.Термін дії доручення.

5.Зразок підпису особи, якій видано документ.

6.Назва документа, що посвідчує особу отримувача цінностей.

7.Печатка організації, що видала доручення.

8.Назва організації, яка видає документ.

9.Перелік цінностей із вказівкою на їх кількість та суму.

10.Номер і дата видання.

Розкрийте значення наведених слів, перевірте себе за словником: аграрник, аграрій,

нектар, фермент, фітопланктон.

БЛОК ЗАПИТАНЬ ДОПЕРШОГОМОДУЛЯ

1.Мова як суспільне явище. Функції мови.

2.Українська мова – державна мова України, національна мова українського народу. Мови світу і місце серед нихукраїнської.

3.Дві концепції зародження і розвитку української мови як окремої слов’янської. Періоди становлення українськоїмови.

4.Мовні сім’ї. Індоєвропейська родина мов.

5.Мова і мовлення. Спільні властивості мов світу.

6.Виникнення писемності у східних слов’ян. Дві писемно-літературні мови Київської Русі.

7.Переслідування української мови у 18-19 ст.

8.Переслідування української мови у 20 ст. і потреба її державного захисту. Закон про мови в Україні.

9.Що вивчає лексикологія? Розділи лексикології.

10.Українська лексика з погляду походження та розвитку. Охарактеризуйте корінну українську лексику та запозичену.

11.Як поділяється лексика сучасної української літературної мови з погляду стилістичного використання? Охарактеризуйте кожну стилістичну групу.

12.Які шари лексики української національної мови вживаються у літературному мовленні зі стилістичною метою? Розкажіть про діалектизми, жаргонізми, вульгаризми.

13.Що є основою виділення активної і пасивної лексики? Сфера поширення активної лексики. Які слова входять допасивноїлексики? Охарактеризуйте неологізми,архаїзми,історизми.

14.Що вивчає лексикографія? Типи словників.

15.Яка функція наукового стилю? Які різновиди наукового стилю ви знаєте? Охарактеризуйте їх. Чому науковий стиль належить до групи книжних?

16.Яка функція офіційно-ділового стилю? Чому він належить до групи книжних? Які ознаки характеризують офіційно-діловий стиль?

17.Яку мову можна вважати літературною? Як виникла українська літературна мова? Яку роль у розвитку літературної мови відіграють діалекти? Ознаки літературної мови.

18.Що таке літературна мова? Якими нормами володіє літературна мова?

19.Які ви знаєте норми літературної мови? Які норми властиві усному та писемному літературному мовленню?

20.Що становить основу культури мовлення? Якими якостями володіє мовлення?

21.Що вивчає фразеологія? Класифікація фразеологічних одиниць. Джерела української фразеології.

ТЕМА 7 (2 год.)

УСНЕ ДІЛОВЕПРИВАТНЕ СПІЛКУВАННЯ

І КУЛЬТУРА УПРАВЛІННЯ

План А. 1. Керівник і колектив. Сучасний керівник і вимоги до нього. Керівник і підлеглий.

2.Ділові контакти керівника. Етика ділових контактів, приймання відвідувачів.

3.Ділові наради, їх види.

4.Підготовка та проведення наради. Вимоги до головуючого на нараді.

Основні правила для керівника:

1.Ніколи не вимагайте від інших виконувати правила, яких не дотримуєтеся самі.

2.Завжди знаходити час вислухати своїх підлеглих, а не тільки віддавати накази.

3.Завжди виконувати свої обіцянки.

4.Не говорити про те, в чому не досить компетентний.

5.Опанувати тонкощі ділового одягу.

6.Бути завжди ввічливим.

7.Бути пунктуальним, а в разі запізнення, обов’язково попереджати колег.

Головна мета наради – знайти по всіх питаннях порядку денного оптимальні рішення за мінімальний час. Оптимальне число учасників спільних обмірковувань 5-7 осіб.

Доцільно проводити наради в кінці робочого часу, в другій його половині. Повна тривалість наради не повинна перевищувати двох годин.

Самостійна робота Б. Вибір граматичної форми. Категорія відмінка іменників. Кличний відмінок іменників в

українській мові.

В. Ділові папери. Робота з написання зразка офіційноголиста.

Лист

Лист– цепоширений вид документації. Через листування провадяться переговори.

Усі ділові листи за функціональними ознаками поділяються на такі, що вимагають відповіді, й такі, що відповіді не вимагають. Серед перших розрізняють листи-прохання, листи-звертання, листипропозиції, листи-запити, листи-вимоги. Серед тих, що не вимагають відповіді, – листипопередження, листи-нагадування, листи-підтвердження, листи-відмови, гарантійні листи, інформаційні листи, листи-розпорядження.

Текст листа має складатися з двох логічно пов’язаних між собою частин: у першій наводиться опис фактів або подій, які були підставою для написання листа; у другій викладаються висновки, пропозиції, прохання, рішення посуті змісту.

Переважна більшість листів друкується абопишеться на бланках, деє такі реквізити:

1)назва установи-відправника;

2)адреса, номер телефону;

3)номер і дата листа;

4)назва йадреса одержувача;

5)заголовок;

6)текст листа.

Нижче тексту листа зазначають посаду і ставлять підпис відповідальної особи або осіб, які маютьправопідписувати цей документ.

Листи-запитий листи-прохання–найпоширенішийтип діловоїкореспонденції.

Лист-прохання

Це службовий лист, в якому у ввічливій формі звертаються до партнерів, клієнтів, інвесторів із певним проханням. Від уміння переконливо висловити своє прохання великою мірою залежить і його виконання.

Зразок листа-прохання:

Шановнідобродії!

Нещодавно ми збудували овочепереробний комбінат, та, на жаль, у нас бракує коштів на придбання обладнання для переробленняовочів.

Ми були бщировдячні, якбиВинадалинамдовготерміновийкредитнасуму 200 000(двістітисяч) гривень. Додаємо долистанеобхідні документи:

-договірнапридбання обладнання;

-техніко-економічнеобґрунтуванняповерненнякредиту.

Оскільки ця проблема потребує негайного розв’язання, переконливопросимоВас відповістиякомога швидше.

Зповагою

 

 

Директоркомбінату

(підпис)

О. І.Крищенко

Зразок листа-відношення:

Директорові Центральної науковоїбібліотеки ім. В. І. Вернадського Академіїнаук України

Ректорат Вінницького державного аграрного університету просить дозволити старшому викладачеві кафедри української та іноземних мов Нечипайло Аллі Борисівні користуватися фондами бібліотеки.

СтаршийвикладачНечипайлоА.Б. опрацьовує проблеми англомовногоперекладу.

Проректорзнауковоїроботи

(підпис) О.С.Яремчук

17травня2009р.

 

Завдання: Напишіть лист-пропозицію до декана факультету, де ви навчаєтеся, щодо навчального процесу.

Лист-запит

Це різновид комерційного листа, що містить прохання надати докладну інформацію про певні товари, послуги або уточнити вже наявну, попередню інформацію про фірму, банк тощо. Лист-запит складають на підставі ознайомлення каталогами, проспектами, буклетами, прейскурантами, рекламними оголошеннями та інформацією, отриманою на виставках, ярмарках.

У листі-запиті обов’язково вказуємо:

-підставу для запиту;

-назву товару (його марку, якість, модель тощо);

-умови й термін постачання;

-умови оплати.

Зразок листа-запиту:

Шановні панове!

Ми плануємо налагодити ділове співробітництво з фірмою „Світанок”. Нам відомо, що Ви впродовж кількох років співпрацюєте з цією фірмою. Будемо вельми вдячні, якщо Ви повідомите нас про її надійність.

Запевняємо Вас у дотриманні цілковитої конфіденційності. При нагоді будемо раді надати взаємну послугу.

З повагою

 

Ректор ВДАУ

(підпис) .....................................

Лист-вітання

Це різновид службового листа, в якому поздоровляємо колег, ділових партнерів чи інших осіб з нагоди певної події: свята, дня народження, ювілею, одруження, обрання на почесну посаду, успішного завершення справи тощо.

Листи-вітання – це особливий вид кореспонденції, що припускає урочистий, піднесений стиль, вживання поетичних зворотів, гумористичних натяків.

Зразкилистів-вітань:

З ювілеємфірми

Шановніпанове!

Приймітьнашінайщирішівітаннязнагоди20-річногоювілеюВашоїкомпанії.

Завдяки неабияким зусиллям та самовідданості Ваших працівників навіть за нинішніх складних умоввизумілидосягтизначнихуспіхів.

Ще раз вітаємо з ювілеєм і зичимо подальших успіхів. Щиро дякуємо Вам за приємну і взаємовигіднуспівпрацюупродовжбагатьохроків.

Зповагою...

З днемнародження

ВисокошановнапаніВалентино! ПриймітьнашінайщирішівітаннязнагодиВашогодня народження.

Відповідальна й принципова, уважна й терпелива, Ви завжди поруч із нами в усіх справах і починаннях.

Сповна розкриваються ваші мудрість і душевна щедрість, добро та милосердя у громадській роботі.

Нехай же Вам випадають щасливі дороги, легкими будуть Ваші думки й ніколи не болять натрудженіруки.

ХайдоляВашастелитьсярушникомщастя, добробуту, вірностійлюбові! Зповагою Колектив...

Теми рефератів

17.Керівник і колектив.

18.Ділові наради і засідання.

Література

Васильєва Л. П. Азбука ввічливості. – К., 1996. – 128 с.

Глущик С. В. та ін. Сучасні ділові папери: Навч. посібн. – 4-те вид., перероб. і допов. – К., 2002. – 400 с.

Ділова укр. мова: Навч. посіб. / О. Д. Горбул, Л. І. Галузинська, Т. І. Ситнік, С. А. Яременко; За ред. О. Д. Горбула. – 3-тє вид., стер. – К., 2002. – 226 с.

Зубков М. Сучасне українське ділове мовлення. – Х.: Торсінг, 2001. – 384 с.

Карнеги Дейл. Как приобретать друзей и оказывать влияние на людей / Пер. с англ. Д. С.

Лободенко. – “СЛК”, 1996. –640 с.

Коваль А. П. Ділове спілкування. – К., 1992. – 270 с.

Тимкова В. А. Українське ділове мовлення: морфологічні та синтаксичні особливості. –

Вінниця, 2001. – 28 с.

Шевчук С. В. Українське ділове мовлення: Навч. посібник. – К., 2002. – 480 с.

Тест

1.Подяку підлеглому керівник виголошує: а) віч-на-віч; б) у колективі.

2.На першому місці у керуванні фактор:

а) матеріальний; б) моральний.

3.Під час знайомства чи візиту використовують: а) візитну картку б) пейджер;

в) мобільний телефон.

4.Обмін візитними картками відбувається відразу після того, як: а) співрозмовники посміхнулися один одному; б) співрозмовники привіталися один з одним;

в) співрозмовники були представлені один одному.

5.Для вирішення виробничих питань на підприємствах та в установах, управліннях, організаціях проводяться:

а) бесіди; б) наради; в) фуршети.

6.Оптимальне число учасників наради:

а) 5-7 осіб; б) 3-4 особи;

в) 16-17 осіб.

7.Точна вказівка місця проживання чи перебування кого-небудь, складна за певною формою, – це:

а) адрес; б) адреса; в) адресат.

8.Ділові листи не повинні бути:

а) лаконічними; б) довгими;

в) трафаретизованими.

9.Правила ввічливості вимагають відповісти на одержаний лист протягом:

а) 7-10 днів;

б) 6-7 днів; в) 8 днів.

10.На конверті повторюють адресу отримувача листа, починаючи:

а) “КОМУ”, а потім указують “КУДИ”; б) “КУДИ”, а потім зазначають “КОМУ”; в) у будь-якій послідовності.

Запам’ятайте!

Дієслово з часткою не вимагає від іменників родового відмінка:

Без частки

З часткою

записуємо слова

не записуємо слів

даю (що) дозвіл

не даю (чого) дозволу

збирайте збори

не збирайте зборів

придбав книжку

не придбав книжки

Практичне завдання

1.Провідміняйте подані прізвища й імена: Віталій Кличко, Тарас Чорновіл, Марія Бурмака, Юрій Рогоза, Олег Скрипка.

2.Розкрийте дужки, вживаючи іменники у формі кличного відмінка. Відзначте можливі варіанти.

І. 1. (Зося), (голубонька), як ти? 2. І в кого ти, (Максим), такий вдався? 3. Як же ви, (дід), ворожите? 4. Ви вже цим, (отець Вікентій), зацікавились? 5. Нащо це, (Андрій), малому голову туманити? 6. Чи ти, (Левко), не в своєму розумі? 7. (Чоловік добрий), коли часом приб'єшся на вітряк, будь обережний з вогнем, а хліб знайдеш у скрині. 8. (Мудрий і добрий мельник), спасибі тобі за хліб-сіль і за непоказану людяність! 9. Чого ж ви, (дідусь), регочете? 10. (Дід Володимир),