Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КРП14.Обставини.doc
Скачиваний:
81
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
231.42 Кб
Скачать

Тема 14. Обставини, що виключають злочинність діяння

1. Поняття та види обставин, що виключають злочинність діяння

2. Необхідна оборона. Уявна оборона

3. Затримання особи, що вчинила злочин

4. Крайня необхідність

5. Фізичний або психічний примус

6. Виконання наказу або розпорядження

7. Діяння, пов'язане з ризиком (виправданий ризик)

8. Виконання спеціального завдання з попередження чи розкриття злочинної діяльності організованої групи чи злочинної організації

Рекомендована література до теми:

1. Конституція (Основний Закон) України : Закон України від 28 червня 1996 р. № 254к/96-ВР / Верховна Рада України // Відомості Верховної Ради України. – 1996. - № 30. – Ст. 141. – (Бібліотека офіційних видань).

2. Кримінальний кодекс України: Закон України від 5 квітня 2001 р. № 2341-ІІІ Верховна Рада України // Відомості Верховної Ради України. – 2001. – №25-26. – Ст. 131.– (Бібліотека офіційних видань).

3. Кримінальний кодекс України: Науково-практичний коментар /Ю.В. Баулін, В.І. Борисов, С.Б. Гаврик та ін.; За заг. ред. В.В. Сташиса, В.Я. Тація. – вид. третє, переробл. та доповн. – Х.: ТОВ ”ОДісей”, 2006.– 1184с.

4. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 26 квітня 2002 р. № 7 ”Про судову практику у справах про необхідну оборону” [електронний ресурс] // Верховний Суд України. – Режим доступу: www. scourt.gov.ua.

5. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 23 грудня 2005р. № 14 ”Про практику застосування судами України законодавства у справах про деякі злочини проти безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту, а також про адміністративні правопорушення на транспорті” [електронний ресурс] //Верховний Суд України. – Режим доступу: www. scourt.gov.ua.

6. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 26 червня 1992р. № 8 ”Про застосування судами законодавства, що передбачає відповідальність за посягання на життя, здоров’я, гідність та власність суддів і працівників правоохоронних органів” [електронний ресурс] //Верховний Суд України. – Режим доступу: www. scourt.gov.ua.

7. Вартилецька І.А., Плугатир В.С. Кримінальне право України. Альбом схем: навч. посібник / За заг. ред. В.Я. Горбачовського. – К.: Атіка, 2003. – С.88-105.

8. Кримінальне право України: Загальна частина: підручник /Ю.В. Баулін, В.І. Борисов, В.І. Тютюгін та ін.; за ред. В.В. Сташиса, В.Я. Тація. – 4-е вид., переробл. і допов. – Х.: Право, 2010. – С. 266 –300.

9. Кримінальне право. Загальна частина: Підручник /за ред.А.С. Беніцького, В.С. Гуславського, О.О. Дудорова, Б.Г. Розовського. – К.: Істина, 2011. – С. 631 – 698.

10. Науково-практичний коментар Кримінального кодесу України. – 4-е вид., переробл. і доповн. /За ред. М.І. Мельника, М.І. Хавронюка. – К.: Юридична думка, 2007. –1184с.

11. Фріс П.Л. Кримінальне право України. Загальна частина: Навч. посібник. – Київ: ”Центр навчальної літератури”, 2004. – С. 229 – 247.

1. Поняття та види обставин, що виключають злочинність діяння

Нерідко громадяни, а також службові особи змушені здійснювати вчинки, що за зовнішніми своїми ознаками збігаються з тим чи іншим злочинним діянням, які проте, не є суспільно небезпечними і кримінально протиправними, а навпаки визнаються правомірними і як правило, суспільно корисними (позбавлення життя особи, яка посягає на життя інших, застосування зброї працівником міліції тощо). У науці такі вчинки – необхідна оборона, крайня необхідність, затримання злочинця, виправданий ризик, виконання службового обов’язку, законного наказу тощо – називаються обставинами, що виключають суспільну небезпечність і протиправність – тобто злочинність діяння.

Такі обставини закріплені у розділі VІІІ КК (( Обставини, що виключають злочинність діяння) і їх перелік значно розширений у порівнянні з КК 1960 р. (було лише три – необхідна оборона, затримання злочинця, крайня необхідність).

Ці обставини характеризуються низкою загальних ознак.

Перша ознака полягає в тому, що всі вони являють собою свідомі і вольові вчинки людини у формі дії (необхідна оборона) або бездіяльності (ненадання допомоги при виконанні наказу). Разом з тим, такі вчинки можуть бути виправдані лише в тому разі, якщо вони викликані винятковими обставинами., тобто певними підставами, що й обгрунтовують необхідність таких вчинків.

Друга ознака – це зовнішня подібність (збіг) фактичних, видимих об’єктивних ознак здійсненого вчинку і відповідного злочину (позбавлення життя при необхідній обороні збігається із зовнішніми ознаками вбивства).

Третя ознака полягає в тому, що вони мають незлочинний характер, їм властива правомірність заподіяння шкоди. Така правомірність грунтується або на суб’єктивному праві, або на юридичному обов’язку, або на владних повноваженнях. Тому зазначені обставини знайшли своє закріплення не тільки у КК, а й у інших законодавчих актах – законах ”Про міліцію”, ”Про службу безпеки України” та інш.

Четверта ознака характеризує ці обставини як суспільно корисні, тобто такі, що відповідають інтересам особи, суспільства або держави. Разом з тим, у ряді випадків такі вчинки можуть бути і не суспільно корисними (заподіяння шкоди у стані крайньої необхідності). В такому разі вони визнаються соціально допустимими (прийнятними).

П’ята ознака характеризує кримінально-правові наслідки вчинення діянь, які полягають в тому, що вчинення діянь, якщо вони відповідають приписам закону, виключає кримінальну відповідальність особи за заподіяну шкоду.

Обставини, що виключають злочинність діяння – це передбачені КК, а також іншими законодавчими актами зовнішньо схожі зі злочинами суспільно корисні (соціально прийнятні) і правомірні вчинки, які здійснені за наявності певних підстав і виключають злочинність діяння, а тим самим і кримінальну відповідальність особи за заподіяну шкоду.

Чинне кримінальне законодавство передбачає 7 видів обставин, що виключають злочинність діяння: необхідна оборона; затримання особи, що вчинила злочин; крайня необхідність; фізичний або психічний примус; виконання наказу або розпорядження; діяння, пов'язане з ризиком; виконання спеціального завдання з попередження чи розкриття діяльності організованої групи чи злочинної організації.

У науковій літературі зустрічаються точки зору про наявність і інших обставин, які виключають злочинність діяння, однак не передбачені кримінальним законом. До них, на думку деяких вчених, належать:

– здійснення власного права;

– виконання професійних функцій;

– згода потерпілого на заподіяння шкоди.

Здійснення (реалізація, виконання) власного права – це випадки, коли внаслідок реалізації прав особи, передбачених нормами права, вчиняються діяння, зовні подібні до тих, які передбачені нормами КК (наприклад знищення власного майна).

Виконання професійних функцій передбачає можливість спричинення шкоди охоронюваним законам інтересам, коли ця шкода заподіяна внаслідок вчинення діянь в межах професійних повноважень, які визначені відповідними законами, інструкціями, схемами та ін.

Згода потерпілого передбачає можливість спричинення шкоди, яка за загальними правилами є суспільно небезпечною і протиправною, але заподіяна за згодою потерпілого. На думку більшості вчених, які аналізували це питання, такі дії не можуть визнаватись правомірними і виключати злочинність діяння, хоча й існують прихильники їх визнання незлочинними.