Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

2 семестрп / Lab_3

.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
90.62 Кб
Скачать

Группа 2

Лабораторна робота №3

Тема: Розробка та реалізація програми з циклічною структурою

Ціль роботи: оволодіння навичками складання програми з циклічною структурою за допомогою операторів циклу while, repeat until, for та виконання її у середовищі системи програ­мування Тurbo Раscal 6.0.

Короткі теоретичні відомості

Оператор циклу з передумовою while складається з ключового слова while, за яким йдуть вираз логічного типу (умова), ключове слово dо та виконуваний у циклі оператор (простий чи складений).

Виконання оператора циклу з передумовою починається з обчислення значення виразу. Якщо це значення Fаlse, то тіло цик­лу не виконується (управління передається на оператор, який стоїть одразу за циклом). Якщо значення виразу Тrue, тіло циклу виконується, після чого знову обчислюється умова. Щоб запобігти зациклюванню, слід передбачити зміну значення виразу (умови) всередині тіла циклу.

Оператор циклу з післяумовою repeat until складається з ключового слова repeat, за яким іде виконуваний у циклі опера­тор (послідовність операторів); ключового слова until і виразу логічного типу (умови).

Оператор repeat until КеуРressed застосо­вується для організації паузи в процесі виконання програми (до натискування будь-якої клавіші). В мові Тurbo Раscal логічна функція КеуРressed контролює натискування клавіш. Якщо жодна з клавіш не натиснута, то ця функція виробляє значення Fаlse, в противному разі - Тrue.

Оператор циклу з параметром for складається з ключового сло­ва for, за яким йдуть параметр циклу; знак присвоєння; початковий вираз, що визначає початкове значення параметра цик­лу; ключове слово to або downto; кінцевий вираз, що визначає кінцеве значення параметра циклу; ключове слово do виконува­ний у циклі оператор (простий або складений).

При виконанні циклу параметр набуває послідовних значень денного типу в порядку їх збільшення (якщо є слово to) або змен­шення (якщо є слово downto). Кількість виконань тіла циклу обчислюється як: Вираз 2 – Вираз1+ 1 (якщо є слово to) або Вираз1 - Вираз2 + 1 (якщо є слово downto). Якщо в циклі з словом to (downto) початковий вираз більший (менший) від кінцевого, то тіло циклу не виконується жодного разу. Всередині тіла циклу не слід змінювати значення параметра циклу, хоча така зміна не фіксується як помилка і не впливає на кількість виконання тіла циклу. Після закінчення роботи оператора циклу for значення параметра циклу дорівнює кінцевому значенню. Якщо тіло циклу не виконується , то значення параметра циклу не визначено.

Завдання 3.1

Представити математичний запис фрагмента програми і обчислити значення змінної X після його виконання.

Фрагмент програми: X:=1;

while x<=n do

x:=x+1;

X:=2*X

Розв’язок

Цей фрагмент програми реалізую обчислення x!=1•4•10. Після виконання цього фрагменту X= 40

Завдання 3.2

Скласти програму табулювання функції y=ctg lnx-1 при змінні значення x від -1 до 1 з кроком 0,5 та виконати її у середовищі системи програмування Тurbо Раscal 6.0.

Розв’язок

program lr3;

uses Crt;

var x,y,a,b,h:real;

i,n:integer;

begin

Writeln('Vvedit a,b,h');

readln(a,b,h);

n:=Trunc((b-a)/h)+1;

x:=a;

for i:=1 to n do

begin

if sin(x)<>0

then

begin

y:=cos(ln(x))/sin(ln(x));

writeln('x=',x:6:2,'y=',y:11);

end

else writeln('x=',x:6:2,'y= ne isnye');

x:=x+h;

end

end.

Результати роботи програми:

Vvedit a,b,h

-1

1

0.5

x= -1.00y= NaN

x= -0.50y= NaN

x= 0.00y= ne isnye

x= 0.50y=-1.20388970330401

Висновок: циклічним називають такий обчислювальний процес, в алгоритмі якого деяка група блочних символів виконується багаторазово. Алгоритм циклічної структури застосовується як самостійно (наприклад, для обчислення значень функцій, для обробки масивів даних), так і в складі більш складних алгоритмів.

Захист

program lr3z;

var

f,i,n:integer;

y,s:real;

begin

writeln('Vvedite n');

readln(n);

f:=1;

s:=1;

for i:=2 to n do

f:=f*i;

y:=sqr(1-1/f);

s:=s*y;

writeln('rezultat=',s);

end.

ЛР03- 6.050103.1157-04

Соседние файлы в папке 2 семестрп