Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
24
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
976.9 Кб
Скачать

Силові розподільчі мережі

5.20 Силові РП, щити і щитки слід розміщувати, як правило, на тих же поверхах, де розміщені приєднані до них електроприймачі.

При цьому рекомендується об'єднувати електроприймачі в групи з урахуванням їх технологічного призначення. Силові розподільчі мережі не повинні проходити по стінах житлових кімнат.

5.21 В силових розподільчих мережах підприємств громадського харчування і торгівлі слід з'єднувати по магістральній схемі не більше чотирьох електроприймачів одиничною потужністю до 3 кВт і двох – потужністю до 5 кВт.

Не допускається спільне живлення по магістральній схемі електроприймачів холодильного і технологічного обладнання.

При наявності в торговельному залі більш ніж двох касових апаратів їх живлення повинно здійснюватись по двох лініях. При цьому кількість касових апаратів, що живляться по одній лінії, не обмежується.

В учбово–промислових майстернях по магістральній схемі слід з'єднувати до 5 силових електроприймачів верстатного обладнання.

Одинична потужність електроприймачів, що живляться по магістральній схемі, не повинна відрізнятись більш ніж на 25%.

В учбових закладах слід живити по магістральній схемі не більше трьох лабораторних щитків.

5.22 В громадських будинках та спорудах живлення штепсельних розеток для підключення прибиральних механізмів і електрорушників дозволяється виконувати від мережі електроосвітлення.

5.23 В проектах електрообладнання підприємств торгівлі і громадського харчування слід передбачати звукову сигналізацію у відповідності з технологічним завданням. В учбових закладах слід передбачити звукову сигналізацію, що попереджує про початок і закінчення занять.

Групові мережі освітлення

5.24 Групові лінії освітлення можуть бути одно, двох і трифазними в залежності від їх довжини і числа приєднаних світильників.

При прокладці по спільним трасам кількох однофазних групових ліній робочого освітлення допускається використовувати для них спільний Nпровідник (див. п.5.4). Допускається також об'єднання N провідників освітлення безпеки і евакуаційного освітлення. При цьому навантаження на N провідник не повинно перевищувати допустиме.

Об'єднання N провідників ліній робочого освітлення і освітлення безпеки або евакуаційного освітлення не допускається, за винятком випадків застосування трифазних чотирьохпровідних шинопроводів, в яких різні фази дозволяється використовувати для живлення робочого і аварийного освітлення за умови підводу до шинопроводу самостійних ліній живлення робочого освітлення і освітлення безпеки або евакуаційного освітлення.

5.25 Кожна групова лінія, як правило, повинна містити на фазу не більше 20 ламп розжарювання, ДРЛ, ДРІ, ДРІЗ, ДнаТ. В це число включаються також штепсельні розетки.

В житлових і громадських будинках та спорудах на однофазні групи освітлення сходових кліток, поверхових коридорів, холлів, вестибюлів, технічних поверхів, підвалів і горищ дозволяється приєднувати до 60 ламп розжарювання потужністю до 60 Вт кожна. Для групових ліній, що живлять світлові карнизи, світлові стелі тощо з лампами розжарювання, а також світильники з люмінесцентними лампами потужністю до 80 Вт включно, рекомендується приєднувати до 60 ламп на фазу; для ліній, що живлять світильники з люмінесцентними лампами потужністю до 40 Вт включно – до 75 ламп на фазу; для ліній, що живлять світильники з люмінесцентними лампами потужністю до 20 Вт включно – до 100 ламп на фазу.

Для групових ліній, що живлять многолампові люстри, число ламп будь-якого типу не обмежується.

5.26 Розподіл потужностей між фазами мережі освітлення громадських будинків та споруд повинен бути, як правило, рівномірним; різниця в струмах найбільш і найменш навантажених фаз не повинна перевищувати 30% в межах одного щитка і 15% – на початку ліній живлення.

Соседние файлы в папке УКР