Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторні роботи ТОЕОМ.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
707.58 Кб
Скачать

Ide hdd Block Mode Sectors (hdd max)

Збільшує продуктивність твердого диска шляхом організації багато секторної передачі даних за одну операцію передачі. Усі сучасні жорсткі диски підтримують цей режим.

Ide hdd auto detection (Автоматичне визначення жорстких дисків)

Ця функція дозволяє визначити параметри жорстких дисків IDE й увести їх в

STANDART CMOS SETUP (Стандартні настроювання) автоматично. Якщо автоматично визначені параметри не відповідають реальним параметрам накопичувача на жорстких магнітних дисках, то відмовтеся від їхнього введення натисканням «N» і введіть параметри в STANDART CMOS SETUP (Стандартні настроювання) вручну.

Якщо визначення жорстких дисків не відбувається, то потрібно перевірити правильність підключення шлейфів контролерів, рознімань живлення й перемичок Master/Slave на жорстких дисках.

Завантаження з накопичувача на жорстких магнітних дисках можливо в тім випадку, якщо він встановлений у положення Primery Master.

Вимоги до написання звіту:

1 Вкажіть тему та мету лабораторної роботи.

2. Складіть звіт по лабораторній роботі за планом:

– призначення НЖМД;

– інтерфейси НЖМД;

– алгоритм встановлення НЖМД;

– способи діагностики.

3 Дайте відповіді на контрольні запитання.

Контрольні запитання:

1. Яку функцію в персональному комп'ютері виконує НЖМД?

2. Назвіть основні характеристики НЖМД.

3. Які типи НЖМД і відповідні їм інтерфейси існують?

4. Якими засобами можна тестувати НГМД?

5. Як установити НЖМД у системний блок комп'ютера?

Література:

1. Скотт Мюллер Модернізація й ремонт ПК М.-К. Діалектика 1998. с. 430-526. Рос. мовою.

2. Богумирский Б.С. «Руководство пользователя ПК»., в 2-х т.-Спб.: ассоциация OILCO, 1992, стор. 25-49.

3. Стивен Бигелоу. Устройство и ремонт персонального компьютера. Под редакцией С.Н. Банникова. – М.: «Бином-Пресс», 2005 – 976 стор.

Лабораторна робота № 4

ДІАГНОСТИКА ТА ОБСЛУГОВУВАННЯ ПРИВОДІВ ДЛЯ ЗАПИСУ/ЗЧИТУВАННЯ НАКОПИЧУВАЧІВ НА ГНУЧКОМУ ДИСКУ.

Мета роботи: дослідити, принцип дії, основні технічні характеристики, способи технічного обслуговування та ремонту накопичувачів на гнучких магнітних дисках.

Теоретична частина

1. Накопичувачі на дискетах

Гнучкі диски (дискети) дозволяють переносити документи й програми з одного комп'ютера на іншій, зберігати інформацію, не використовувану постійно на комп'ютері, робити архівні копії інформації, що міститься на жорсткому диску.

Існують два типи дисководів: дисководи, розраховані на дискети розміром 3,5 дюйми й застаріла модель, розрахована на дискети 5,25 дюйма.

Дискети розміром 3,5 дюйми.

Зараз у комп'ютерах використовуються накопичувачі для дискет розміром 3,5 дюйми (89 мм) і ємністю 1,44 Мбайти. Ці дискети укладені у твердий пластмасовий конверт, що значно підвищує їхню надійність і довговічність. Тому дискети 5,25 дюйма практично витиснуті.

Захист дискет від запису.

На дискетах 3,5 дюйми мається спеціальний перемикач - засувка, що дозволяє чи забороняє запис на дискету. Запис дозволяється, якщо отвір закритий, а заборонена якщо він відчинений.

Ініціалізація (форматування) дискет.

Ініціалізувати дискету – це підготувати за допомогою програми DOS Format чи операційної системи Windows 9.x. Привід флоппі-диска (FDD - Floppy Disk Drive) чи дисковід використовується для архівування й збереження невеликих обсягів даних, а також для переносу їх з одного комп'ютера на іншій. Привід диска 5,25" (133 мм) з'явився в 1976 р. і використовувався з перших IBM PC. Привід диска 3,5" (89 мм) розроблений фірмою Sony в 1980 р. З 1987 р. IBM використовує цей привід у комп'ютерах PS/2.

Конструкція приводу

Дисковід має два двигуни: перший - забезпечує стабільну швидкість обертання дискети, другий - кроковий, переміщає голівки читання-запису. Швидкість обертання дискети залежить від її типу - 300...360 об/хв. Голівки контактують з поверхнею флоппі диска.

Роботою усіх вузлів приводу керує контролер: включає і виключає обертання диска, керує голівками, перевіряє перемикач заборони запису і т.п. Стандартний інтерфейс приводу – SA-400. Контролер з'єднаний із приводом 34-контактним кабелем. Для підключення живлення використовується стандартне 4-контактне рознімання.