Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
444.93 Кб
Скачать

Родина кропив'яні - Urticaceae

КРОПИВА ДВОДОМНА - Urtica dioica L. БОТАНІЧНИЙ ОПИС. Кропива дводомна - багаторічна трав'яниста рослина з повзучим кореневищем і тонким додатковим корінням. Стебло прямостояче, негіллясте з супротивно розташованим листям черешків. Пластинка листу в контурі яйцевидно-ланцетова, на верхівці довго-загострена, при підставі серцеподібна, по краях крупнозубчатая. Вся рослина усаджена пекучими волосками. Цвіте все літо. Квітки дрібні, зеленуваті, одностатеві з простим чотиригранною оцвітиною, утворюють гіллясті колосовидні суцвіття. Плід - односім'яний, жовтувато-сірий горішок.

ПОШИРЕННЯ. Росте по сміттєвих місцях, у житла, уздовж доріг і серед чагарників.

ЛІКАРСЬКА СИРОВИНА. У споживають листя, яке збирає в період цвітіння рослини,

ХІМІЧНИЙ СКЛАД. Листя містить аскорбінову кислоту, каротин/провітамін А /, вітамін До, дубильні речовини, білкові речовини, цукор крохмаль, глікозид уртіцин, мурашину кислоту, пантеновую кислоту, хлорофіл, ситостерін, солі заліза і ін. ЗАСТОСУВАННЯ У ВЕТЕРИНАРІЇ. Кропива володіє кровоспинними властивостями, що пов'язано з наявністю в листі вітаміну К. Прі цьому не тільки підвищується здатність згущуватися крові, але збільшується кількість гемоглобіну, еритроцитів і лейкоцитів. Препарати кропиви володіють жовчогінними, протизапальними і судинозвужувальними властивостями. Хлорофіл , що міститься в листі, підсилює обмін речовин, підвищує тонус матки і кишечника, прискорює регенерацію пошкоджених тканин, серцево-судинну систему і центр дихання. Вітаміни і солі заліза, що містяться в кропиві, нормалізують в організмі ліпідний обмін, підсилюють основний обмін речовин, змінюють}line обмін вуглеводів і тим самим надають протівоськлеротічеськоє дію. Молоді втечі кропиви застосовують в їжу і згодовують худобі і птаху. Кропиву застосовують при легеневих, маткових, кишкових кровотечах. Крім того, її призначають при атеросклерозі, залізодефіцитній анемії, холециститах, гастритах, хвороби виразки шлунку і дванадцятипалої кишки. Телятам при захворюванні шлунково-кишкового тракту, а також для профілактики і лікування гіповітамінозу.

27

РОДИНА ЛЕНОВИЕ - Linaceae

ЛЬОН ПОСІВНИЙ - Li тип mitatissimum L. ЛЬОН ЗВИЧАЙНИЙ, ДОВГУНЕЦЬ.

БОТАНІЧНИЙ ОПИС. Однорічна трав'яниста рослина з білим коротким корінням і прямим циліндровим стеблом, гіллястим переважно у верхній частині. Листя численне, сидяче, лінійно-ланцетової форми. Цвіте в червні. Суцвіття — рихла звивина. Квітки нечисленні, квітконіжки довгі. Чашолистки ланцетові, загострені. Пелюстки клиновидні, блакитні або сині, рано обпадаючі. Плід — майже куляста при дозріванні нерастреськівающая коробочка. ПОШИРЕННЯ. Льон широко обробляється як технічна культура.

ЛІКАРСЬКА СИРОВИНА. У практиці використовують насіння льону посівного

ХІМІЧНИЙ СКЛАД. Насіння містить слизисті і білкові речовини, вітамін А, органічні кислоти, глікозиди і інші з'єднання. Їх лікувальна дія обумовлена змістом великої кількості жирного масла.

ЗАСТОСУВАННЯ У ВЕТЕРИНАРІЇ. Лікарська цінність насіння льону обумовлена наявністю слизу і глікозиду лінаморіна. Лінаморін регулює таємно-моторною функцию кишечника, слизисті речовини володіють

обволікаючою, протизапальною і легкою послабляющим дією. Слиз насіння льону застосовують всередину при запальних процесах слизистих оболонок дихальних шляхів і шлунково-кишкового тракту, при запальних процесах сечового міхура і нирок. Зовнішньо насіння застосовують у вигляді відвару для припарок і компресів при різних захворюваннях шкіри, олію - при опіках і для приготування мазей.

РОДИНА ЛИПОВІ -Тiliaceae

ЛИПА СЕРЦЕЛИСТА - Тiliа cordata L.

БОТАНІЧНИЙ ОПИС. Дерево до 25 м висотою з густою кроною, стовбури могутні з темною корою, молоді вітки червоно-бурі, звично голі. Листя на голих черешках удвічі коротше за пластинки, округлі або небагато довгасті, при підставі сердцевідно-виємчатиє, по краю пільчатиє, зверху темно-зелені і голі, знизу сизуваті. Квітки розташовані в пазухах 3-11 квіткових щитковидних соцветіях, приквітковий

28

лист зрощений з цветоносом впродовж 1/3 довжини, зберігається при плодах, довгастий, плівчастий, жовтувато-зелений, голий. Цветонос і квітконіжки голі. Чашолистки яйцевидно-ланцетові, пелюстки узко-обратнояйевідниє жовтувато білі, тичинок багато, зав'язь 5-ти гнездная. Плід - орешковідний, кулястий. Цвіте з червня по липень. ПОШИРЕННЯ. Росте в лісах і парках, розлучається як декоративне.

ЛІКАРСЬКА СИРОВИНА. У практиці застосовують квітки липи, збирають у середині цвітіння разом з плівчастими прілістникамі. ХІМІЧНИЙ СКЛАД. Квітки липи містять ефірне олію, що володіє якнайтоншим запахом, знайдене також до 25 речовин фланоїдного характеру, глікозиди, сапоніни, слизисті і дубильні речовини, віск, каротин, фітонциди і ін.

ЗАСТОСУВАННЯ У ВЕТЕРИНАРІЇ - Липовий цвіт застосовують як потогінний, антимікробний, діуретічеського, протівокашльового /отхаркивающего / і загальностимулюючого засобу.