Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ ДП ООП БАК всім.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
1.85 Mб
Скачать

2.2. Аналіз організації управління охороною праці на підприємстві

Для аналізу організації управління охороною праці на підприємстві доцільно дотримуватися такої послідовності викладення матеріалу.

  • Показати, хто несе персональну відповідальність за організацію і стан охорони праці на підприємстві і в підрозділах, роль інженера з охорони праці (якщо він є, або особи, яка виконує його обов’язки по сумісництву).

Якщо на підприємстві нема штатної посади інженера з охорони праці, потрібно писати таким чином: на підприємстві нема штатної посади інженера з охорони праці, тому що воно налічує тільки 25 робітників. Обов’язки інженера з охорони праці по сумісництву виконує головних механік Лисенко О.А., призначений наказом керівника підприємства.

Якщо підприємство – це мале приватне підприємство, потрібно писати таким чином: підприємство налічує тільки 7 робітників, тому всю роботу по управлінню охороною праці виконує сам власник Іваненко Л.Д.

  • Виконання в господарстві типового ПОЛОЖЕННЯ по навчанню з охорони праці /інструктажі з охорони праці - перерахувати, дати коротку характеристику/, пропаганда охорони праці /кабінет і куточки з охорони праці/.

  • Виконання трудового законодавства (тривалість робочого дня, охорона праці жінок і неповнолітніх).

  • Санітарно-побутове забезпечення працюючих (гардеробні, душові, умивальні кімнати, приміщення для централізованого прання, хімічної чистки і ремонту спецодягу та взуття, для приймання їжі, медпункти та ніші) відповідно до теми диплому.

  • Медичні огляди працюючих (по темі).

  • Режим праці і відпочинку працюючих (по темі).

  • Забезпеченість працюючих засобами індивідуального захисту(по темі).

  • Додержання «Положення про розслідування та облік нещасних випадків на виробництві» (хто призначає комісію для проведення простого розслідування, склад комісії, термін дії комісії, які акти складає комісія і кому вони розсилаються).

  • Провести аналіз виробничого травматизму і заповнити таблицю 1. Виявити причини нещасних випадків. Зробити висновки по таблиці.

Таблиця 1. Основні показники виробничого травматизму

п/п

Показники

Позначення

Рік

20__

20__

1.

Середня кількість працюючих за рік

П

2.

Загальна кількість нещасних випадків

/травм/ за рік

Т

3.

Кількість днів непрацездатності ,

втрачених внаслідок нещасних випадків

Д

4.

Коефіцієнт частоти травматизму

КЧ = Т*1000/ П

5.

Коефіцієнт важкості травматизму

КТ = Д / Т

6.

Коефіцієнт непрацездатності

КН = КЧ * КТ

Примітка:господарства приховують факти НВ, щоб не сплачувати штрафів. Але статистика свідчить, що на кожні 100 працюючих трапляються 5-7 НВ, із них 1-2 важкі.

2.3. Аналіз факторів, що визначають умови праці, виробничий травматизм і захворюваність

Для аналізу факторів, що визначають умови праці, виробничий травматизм і захворюваність доцільно дотримуватися такої послідовності викладення матеріалу.

  • Пояснити коротко особливості умов праці працівників сільського господарства.

  • Потрібно перелічити всі операції, які виконуються при роботах відповідно

до теми диплому.

Наприклад (для спеціальності механізація с.г.)

При виконанні технічного обслуговування тракторів проводяться наступні технологічні операції: підготовка робочого місця, інструменту, мастильних матеріалів, ганчірок, розборка …….вузла, і т.д.

  • Потрібно проаналізувати можливі небезпечні та шкідливі виробничі

фактори, які можуть виникати при виконанні вище перелічених операцій.

Наприклад (для спеціальності механізація с.г.)

При виконанні вище перелічених операцій на працюючих можлива дія наступних небезпечних та шкідливих виробничих факторів: неоптимальні мікрокліматичні умови, запиленість, загазованість, незахищені рухомі частини трактора, неоптимальна освітленість робочої зони, хімічні розчини, ……, фізичні та нервово-психічні перевантаження.

А потім пояснити, при яких обставина вони можуть виникати і як вони впливають на працюючих.

Наприклад.

Мікроклімат виробничих приміщень визначається діючими на організм людини поєднанням температури, вологості , швидкості руху повітря, хімічного складу повітря, а також температурою навколишніх поверхонь.

Параметри окремих показників мікроклімату можуть значно впливати на здоров'я, працездатність і продуктивність праці.

З метою забезпечення сприятливої дії на організм людини метеорологічних умов їх показники нормуються. Так, в холодний і перехідний періоди року температура повітря в приміщенні повинна бути 16-20О С , а відносна вологість 40-60 %. В теплий період року температура повітря має бути 18-22О С , а відносна вологість 40-60 %.

Встановлено, що відхилення температури повітря від нормальних значень на 1О С може знижувати продуктивність праці на 1%.

При зниженні температури повітря тіло людини втрачає більше тепла і людина відчуває холод. Наслідком переохолодження організму можуть бути різні захворювання.

Важливим для забезпечення нормальних умов праці є освітлення на робочому місці. Освітлення сприяє підвищенню продуктивності праці, поліпшенню якості продукції. Невірно підібране освітлення погіршує умови зорової роботи, підвищує втомленість очей, нервової системи, понижує продуктивність праці, може стати причиною нещасного випадку або захворювання. … і т.д.

В повітрі робочої зони механізаторів можуть бути пари нафтопродуктів, чадний газ (СО), який виникає при спалюванні палива в двигунах внутрішнього згорання, пари автомобільного бензину, …….. . Вони можуть визвати виробничі травми, професійні захворювання або відхилення в стані здоров'я. Так, при концентраціях в повітрі парів автомобільного бензину в межах 3-4 мг/м3 через 2-3 хвилини у людини з’являються сльози, кашель, нестійка ходьба, а при 30-40 мг/м3 виникає отруєння з втратою свідомості після 3-4-х вдихань. Слід також мати на увазі, що концентрація деяких шкідливих газів і парів вибухонебезпечна. Так, пари бензину при концентрації 0,76-5,03 мг/м3 вибухають. …. і т.д.