Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

КРОК-2010-з відповідями

.rtf
Скачиваний:
316
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
1.32 Mб
Скачать

A Нефритичний

B *Нефротичний

C Ізольований сечовий

D Гематуричний

E Змішаний

50

У дівчинки 3-х років спостерігаються підвищення температури тіла до 38°С, що триває другу добу, нежить, сухий поверхневий кашель, кволість, зниження апетиту. Пальпаторних змін над легенями не виявлено. Перкуторний звук з коробковим відтінком, аускультативно – перильне дихання, хрипів немає. В крові – лейкопенія, лімфоцитоз, прискорене ШОЕ. Який діагноз Ви встановите?

A Гострий простий бронхіт

B Гострий обструктивний бронхіт

C Рецидивуючий бронхіт

D *Гострий трахеїт

E Гострий ларингіт

51

У 5-річної дитини гостро виник напад серцебиття, який супроводжується нудотою, головокружінням, загальною слабкістю. На ЕКГ зафіксована тахікардія з частотою серцевих скорочень 220/хв. Шлуночкові комплекси деформовані і розширені. Зубець Р відсутній. Який першочерговий препарат Ви призначите для надання невідкладної допомоги?

A * Лідокаїн

B Ізоптин

C Седуксен

D Новокаїнамід

E Строфантин

52

При огляді дитини віком 4-х місяців на волосистій частині голови виявлені лусочки лимонно-жовтого кольору з масними кірочками. Який найбільш вірогідний діагноз?

A * Гнейс

B Молочний струп

C Строфулюс

D Псевдофурункульоз

E Дитяча екзема

53

У новонародженого з підозрою на внутрішньочерепну родову травму проведено люмбальну пункцію. Було отримано кров`янистий ліквор. Який крововилив має місце у цьому випадку ?

A Кефалогематома

B * Субарахноїдальний

C Епідуральний

D Супратенторіальний

E Субтенторіальний

54

Дитина госпіталізована з вогнищевими змінами в складках шкіри. При огляді дитина неспокійна, шкіра суха, з окремими папульозними елементами і зонами ліхеніфікації з нечіткими краями. Висип на шкірі супроводжується сильним свербежем. Покращення стану дитини відмічається в літні місяці, погіршення – взимку. Дитина з 2-х місяців на штучному вигодовуванні, перенесла ексудативний діатез. Бабуся по лінії матері хворіє бронхіальною астмою. Який найбільш імовірний діагноз?

A *Атопічний дерматит

B Контактний дерматит

C Себорейна екзема

D Строфулюс

E Кропивниця

55

Дитина 7 місяців. Маса тіла при народженні – 3450г. Знаходиться на природному вигодовуванні. Прикорми введені своєчасно. Визначити добову потребу білка для даної дитини.

A *3,0 г/кг

B 2,0 г/кг

C 2,5 г/кг

D 3,5 г/кг

E 4,0 г/кг

56

У хлопчика 8-ми років через 2 тижні після перенесеної ангіни з’явились набряки на обличчі, нижніх кінцівках. Об’єктивно: стан важкий, АТ – 120/80 мм рт.ст. Сеча бурого кольору. Олігурія. В сечі: відносна щільність – 1015, білок – 1,2г/л, еритроцити - вилужені, покривають все поле зору, зернисті циліндри – 1-2 в п/з, солі – урати (велика кількість). Який найбільш ймовірний діагноз?

A *Гострий гломерулонефрит з нефритичним синдромом

B Гострий гломерулонефрит з нефротичним синдромом

C Гострий гломерулонефрит з нефротичним синдромом, гематурією і гіпертензією

D Гострий гломерулонефрит з ізольованим сечовим синдромом

E Сечокам’яна хвороба

57

У хлопчика 8 років, який страждає на гемофілію А, через 8 годин після падіння виникла масивна кровотеча з лунки зуба, що випав. Вказати ведучий метод терапії дитини.

A Переливання свіжозамороженої плазми

B Переливання еритроцитарної маси

C *Введення кріопреципітату

D Дицінон

E Вікасол

58

У дитини 14 років, яка страждає вегето-судинною дистонією пубертатного періоду, має місце розвиток симпато-адреналової кризи. Який з препаратів показаний для купування кризи?

A *Обзідан

B Но-шпа

C Амізил

D Еуфілін

E Корглікон

59

У дитини 9 місяців температура тіла 36,7°С, шкіра бліда, волога, виражений біль в м'язах ніг. Рухи в нижніх кінцівках відсутні, чутливість збережена. Діагностовано поліомієліт. До якого роду належить збудник цієї хвороби?

A *Пікорновіруси

B Параміксовіруси

C Тоговіруси

D Аденовіруси

E Ротавіруси

60

У дитини 3 місяців після деяких днів занепокоєння, анорексії, субфебрилітету, з'явилася жовтяниця, гепатоспленомегалія, сеча темна та жовта, знебарвлення калу. У віці 1міс. були гемотрансфузії. Який найбільш імовірний діагноз?

A Кон'югаційна жовтяниця

B Гемолітична анемія

C Вірусний гепатит А

D Атрезія біліарних шляхів

E *Вірусний гепатит В

61

Дитина 4-х місяців захворіла гостро: температура – 38,5°C. Однократне блювання, в’ялість. Через 10 годин з'явилося висипання на сідницях та нижніх кінцівках у вигляді петехій, плям та папул. Деякі геморагічні елементи з некрозом у центрі. Яке захворювання найбільш вірогідне?

A Грип

B Краснуха

C *Менінгококцемія

D Геморагічний васкуліт

E Скарлатина

62

У дитини 4-х місяців з менінгококцемією при зверненні: акроціаноз, кінцівки холодні, тахіпное, пульс ниткоподібний, АТ - 30/0 мм рт.ст., анурія, сопор. Який клінічний синдром у дитини ?

A *Інфекційно-токсичний шок

B Нейротоксикоз

C Ексикоз

D Енцефалічний синдром

E Гостра ниркова недостатність

63

Дівчинка 13-ти років госпіталізована до каpдіологічного відділення зі скаргами на біль у м'язах і суглобах. Пpи огляді обличчя в ділянці пеpенісся та щік знайдена еpитема з набряком у вигляді метелика. Яке захворювання є найбільш віpогідним в даному випадку?

A Ревматизм

B *Системний червоний вівчак

C Деpматоміозит

D Ревматоїдний аpтpит

E Вузликовий пеpиаpтеpіїт

64

Хлопчик 4 років в стаціонарі зі скаргами на задишку, швидку втомлюваність. В анамнезі часті респіраторні захворювання. Об'єктивно: межі серця розширені вліво і вгору, аускультативно: посилення II тону над легеневою артерією, в II-III міжребер'ї зліва від грудини вислуховується грубий систоло-діастолічний "машинний" шум, що проводиться в усі інші точки і на спину. АТ – 100/20 мм рт.ст. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Клапанний стеноз аорти

B Дефект міжшлуночкової перегородки

C Ізольований стеноз отвору легеневої артерії

D Дефект міжпередсердної перегородки

E *Відкрита артеріальна протока

65

Дівчина 12-ти років скаржиться на різку слабкість, нудоту, запаморочення, порушення зору. Напередодні їла в'ялену рибу, яловичину домашнього виготовлення. При огляді: блідість шкіри, подряпина лівого коліна, сухість слизових оболонок ротоглотки, двобічний птоз, зіниці розширені, не в змозі читати простий текст ("сітка", "туман" перед очима). Яка терапія буде найбільш адекватною в даному випадку?

A *Парентеральне введення полівалентної протиботулінічної сироватки

B Парентеральна дезинтоксикація

C Парентеральне введення антибіотиків

D Промивання шлунку

E Парентеральне введення протиправцевої сироватки

66

У доношеної дитини від 1-ї неускладненої вагітності, обтяжених пологів, мала місце кефалогематома. На 2 добу з'явилась жовтяниця, на 3-ю - зміни в неврологічному стані: ністагм, синдром Грефе. Сеча жовта, кал золотисто-жовтого кольору. Група крові матері А (II) Rh-, дитини – А (II) Rh+. На 3 добу Hb у дитини 200г/л, ер – 6,1×1012/л, білірубін у крові – 58мкмоль/л за рахунок незв'язаної фракції, Ht – 0,57. Чим пояснити жовтяницю у дитини?

A Гемолітичною хворобою новонароджених

B Фізіологічною жовтяницею

C *Черепно-мозковою пологовою травмою

D Атрезією жовчовивідних шляхів

E Фетальним гепатитом

67

Дільничним педіатром оглянута дитина 4-х років. Скарги на біль під час жування та відкриванні рота, головний біль, підвищення температури тіла до 38,9°C. Об’єктивно: в ділянках привушних слинних залоз контурується припухлість, помірно болюча при пальпації, шкіра над припухлістю не змінена. При огляді ротоглотки – отвір Стенонового протоку гіперемований. Який найбільш вірогідний діагноз?

A *Епідемічний паротит

B Дифтерія ротоглотки

C Сіалоаденіт

D Інфекційний мононуклеоз

E Шийний лімфаденіт

68

У потерпілого при землетрусі уламками зруйнованого будинку було здавлено обидві нижні кінцівки, які вдалося визволити лише через 4 години. Розвиток якого патологічного процесу загрожує хворому?

A Метаболічний алкалоз

B Фібриноліз

C Гіперкоагуляція з розпосвюдженим тромбозом

D *Гостра ниркова недостатність

E Септичний шок

69

Після народження дитина бліда, має неритмічне дихання, яке не поліпшується на тлі оксигенотерапії. Пульс слабкий і швидкий, артеріальний тиск важко виміряти. Набряків немає. Яка найвірогідніша причина цих симптомів?

A Застійна серцева недостатність

B *Асфіксія

C Внутрішньочерепний крововилив

D Внутрішньоутробний сепсис

E Внутрішньоутробна пневмонія

70

У хлопчика 10 років після укусу бджоли з’явилася набряклість у параорбітальній області обличчя, яка супроводжувалася гіперемією та свербінням. При клінічному обстеженні: ЧСС – 94/хв., АТ – 100/60 мм рт.ст. Який найбільш імовірний діагноз?

A Анафілактичний шок

B Кропивниця

C *Набряк Квінке

D Атопічний дерматит

E Дерматоміозит

71

Хлопчик 10 років скаржиться на слабкість, головокружіння, шум у вухах. Протягом останніх 2-х тижнів виникло загострення, тричі було блювання "кавовою гущею", дьогтьоподібні випорожнення кишківника. Об'єктивно: шкіра та слизові оболонки бліді, чисті. Пульс ритмічний, 108/хв. АТ – 80/50 мм рт.ст. Живіт напружений та болючий при пальпації в епігастрії. В крові: ер. – 2,3×1012/л, Нв – 60 г/л, КП – 0,7, л - 7×109/л, е-3%, п/я-4%, с/я-58%, л-27%, м-8%, ШОЕ – 12мм/год. Згортання крові: початок – 2хв 30сек, кінець – 5хв, тривалість кровотечі – 4хв. Реакція Грегерсена різко позитивна. Який найбільш ймовірний діагноз?

A *Виразкова хвороба шлунку, період загострення, шлункова кровотеча

B Хронічний виразковий коліт

C Дивертикул Меккеля, кровотеча

D Хронічна дизентерія, гемоколіт

E Гемофілія, шлунково-кишкова кровотеча

72

У дитини 9 місяців, яка хворiла на ГРВI, раптово з'явились судоми, загальний цiаноз, втрата свiдомостi. Об'єктивно: клонiко-тонiчнi конвульсiї, шкiра цiанотична, пiна на губах, ознаки рахiту. Зi сторони внутрiшнiх органiв патологiчних змiн не виявлено. Якi препарати необхiдно ввести дитинi першочергово?

A Антирахiтичнi препарати

B Препарати кальцiю

C Глюкокортикоїди

D *Протисудомнi препарати

E Седативнi препарати

73

Дитина віком 12 годин народилася вiд другої вагiтностi на тлi токсикозу у жiнки, яка хворiє хронiчним аднекситом. Маса – 2900г, довжина – 52см. Оцiнка по Апгар: 4-6 б. Об'єктивно: стан дитини важкий. Крик тихий, вродженi рефлекси пригнiченi, м'язевий тонус знижений. Шкiра із сiруватим вiдтiнком, акроціаноз. Дихання поверхневе, неритмiчне, 70/хв. Аускультативно: послаблене дихання, вологi рiзнокалiбернi хрипи. ЧСС – 140/хв. Печiнка - +2 см. Меконiй вiдходив. Який попередній дiагноз?

A Сепсис

B Рання постнатальна пневмонiя

C Пiзня постнатальна пневмонiя

D *Внутрiшньоутробна пневмонiя

E Первиннi розсiянi ателектази

74

Дитина народилася глибоко недоношеною. Після народження у дитини наростають симптоми ДН, загальний набряк, дрiбномiхурцевi вологi хрипи над нижньою долею правої легенi. З другої доби приєднались множиннi шкiрнi екстравазати, кривава пiна з рота. На рентгенограмi органiв грудної клiтки – ателектаз нижньої долi правої легенi. Гемоглобiн кровi – 100г/л, гематокрит – 0,45 г/л. Який дiагноз найбiльш iмовiрний?

A Синдром дисемiнованого внутрiшньосудинного згортання

B *Набряково-геморагiчний синдром

C Набряк легень

D Хвороба гiалiнових мембран

E Вроджена пневмонiя

75

Дитині 2 доби. Народилась доношеною з ознаками внутрiшньоутробного iнфiкування, в зв'язку з чим дитинi призначено антибiотики. Вкажiть, чому iнтервал мiж введенням антибiотикiв у новонароджених дiтей бiльший у порiвняннi зі старшими дiтьми i дорослими, а дози – нижчі?

A *У новонароджених бiльш низький рiвень клубочково фiльтрацiї

B У новонароджених бiльш низька концентрацiя бiлка i альбумiнiв у кровi

C У новонароджених знижена активнiсть глюкуронiлтрансферази

D У новонароджених знажений рН кровi

E У новонароджених бiльш високий гематокрит

76

У дiвчинки 2,5 рокiв в анамнезi встановлена рецидивуюча пневмонія з обструктивним синдромом. При обстеженнi виявлено акроцiаноз, пальцi у виглядi барабанних паличок, при аускультацiї легень – вологi хрипи i свистяче дихання. Якi найбiльш вiрогiднi критерiї можуть вказати на iмовiрнiсть муковiсцидозу у даної дитини?

A Виявлення бронхоектазiв на рентгенограмi

B Наявнiсть пальцiв у виглядi барабанних паличок

C Позитивний сiмейний анамнез по кистозному фiброзу

D *Пiдвищення концентрацiї хлоридiв поту

E Стiйкiсть фiзикальних змiн в легенях

77

Дівчинка 12 років протягом двох років спостерігається з приводу хронічного гастриту. Останні 6 місяців в нічий час з’явились болі в животі. Яке обстеження хворій необхідно провести?

A УЗД органів черевної порожнини

B Дослідження калу на приховану кров

C рН метрія шлункового соку

D *Фіброезофагогастродуоденоскопія

E Фракційне дослідження шлункового соку

78

У хлопчика 10 років хронічний вірусний гепатит В з вираженою активністю процесу. Загальний білірубін – 70мкмоль/л, прямий – 26мкмоль/л, непрямий – 44мкмоль/л. АСТ – 6,2ммоль/л, АЛТ – 4,8ммоль/л. Який механізм лежить в основі підвищення рівня трансаміназ у даного хворого?

A *Цитоліз гепатоцитів

B Порушення синтетичної функції печінки

C Гіперспленізм

D Внутрішньопечінковий холестаз

E Порушення кон’югації білірубіну

79

У дівчинки 14 років близько року тому назад з’явилась роздратованість і плаксивість. Тоді ж визначалась дифузно збільшена щитовидна залоза II ступеня. Стан розцінений як прояв пубертатного періоду. Лікування не проводилось. Роздратованість поступово змінилась повною апатією. З’явилось одутловатість обличчя, пастозність м’яких тканин, брадикадія, закрепи. Наросли блідість шкіри з восковидним відтінком, щільність залози. Яке захворювання необхідно запідозрити?

A *Аутоімунний тиреоідит

B Дифузний токсичний зоб

C Рак щитовидної залози

D Підгострий тиреоідит

E Пубертатний юнацький базофілізм

80

У дівчинки 2-х років в анамнезі повторні пневмонії, які перебігають з явищами обструкції. В легенях вислуховуються різнокаліберні вологі і сухі хрипи, дихання ослаблене. Важко відкашлюється густий в’язкий секрет. Відмічено наявність "барабанних паличок", відставання в фізичному розвитку. Який попередній діагноз у даної дитини?

A Туберкульоз легень

B Рецидивуючий бронхіт

C Бронхіальна астма

D Вроджений полікістоз легень

E *Муковісцидоз, легенева форма

81

По причині відсутності молока у матері 3-х денній дитині, з масою тіла при народженні 3100г призначено годування молочною сумішшю. Який добовий об’єм їжі необхідний даній дитині?

A *210 мл

B 180 млі

C 200 мл

D 230 мл

E 250 мл

82

На 3-ю добу життя у новонародженої дитини відмічено підвищення температури тіла до 38,5°С. Об’єктивно: неспокій, слизові оболонки і шкірні покриви сухі. Яка найбільш доцільна тактика ведення хворого?

A *Звільнити дитину від пелюшок, додатково призначити всередину 5% розчин глюкози до 100мл

B 0,1мл 50% розчину анальгіну в/м

C Призначення ліричної суміші

D Інфузійна терапія

E Антибіотик

83

В пологовому будинку у дитини на 3-ю добу життя з’явився геморагічний висип, блювання з кров’ю, стул чорного кольору. Обстеження виявило анемію, подовження часу згортання крові, гіпопротромбінемію, нормальну кількість тромбоцитів. Яка оптимальна терапевтична тактика лікування даної дитини?

A Фібриноген

B Етамзілат натрію

C Е-амінокапронову кислоту

D *Вітамін К

E Глюконат кальцію

84

У дитини 10 років з’явилась слабкість, наростаюча блідість, лихоманка, геморагії на шкірі і слизових оболонках. В пунктаті кісткового мозку – пригнічення усіх ростків кровотворення. Діагностовано апластичну анемія, підгострий перебіг. Який ведучий метод терапії показаний при даному захворюванні?

A Антибіотики + гемотрансфузії

B Цитостатики + пересадка кісткового мозку

C *Кортикостероїди + пересадка кісткового мозку

D Кортикостероїди + цитостатики

E Спленектомія + гемотрансфузії

85

При оформленні дитини в дитячий колектив виявлено систолічний шум з punctum maximum в II-III міжребір’ї по лівому краю грудини. Яку вроджену ваду серця можна запідозрити?

A Відкрита артеріальна протока

B Стеноз аорти

C Коарктація аорти

D Фіброеластоз

E *Септальний дефект

86

У новонародженої дитини з народження відмічається ціаноз. На ЕКГ виявлено зміщення електричної вісі серця вліво і гіпертрофія лівого шлуночка. Який найбільш ймовірний діагноз?

A *Вроджена вада серця

B Синдром дихальних порушень

C Фіброеластоз

D Малі аномалії розвитку

E Вроджений міокардит

87

Батьки хлопчика 10 років звернулась зі скаргами на блідість і загальну слабкість у дитини. У віці 8 років переніс вірусний гепатит. За останні 6 місяців періодично відмічався чорний стул у дитини. На шкірі тулуба, кінцівок – телеангіектазії. В навколопупковій ділянці виражений підшкірний венозний малюнок. Помірна болючість по ходу рамки товстої кишки. Печінка +2см, край її незначно ущільнений. Селезінка +4,5см. Стул чорного кольору мав місце останній раз тиждень тому назад. Який найбільш ймовірний діагноз?

A Виразкова хвороба шлунку

B Тромбоцитопенія

C *Синдром портальної гіпертензії

D Геморагічний васкуліт. Абдомінальна форма

E Хронічний коліт

88

Дитині 16 діб, по причині гіпогалактії у матері необхідно призначення докорму. Яку суміш необхідно призначити дитині?

A "Малютка"

B "Малиш"

C Кефір

D Цільне коров’яче молоко

E Ацидофільне молоко

89

Дитина 2-х місяців народився в строк з масою тіла 3500г. Вигодовування змішане. Фактична маса тіла – 4900г. Дайте оцінку маси тіла дитини.

A *Відповідає віку

B На 150г менше належної

C Гіпотрофія I ступеня

D Гіпотрофія II ступеня

E Паратрофія I ступеня

90

Дівчинка 2-х місяців переводиться на штучне вигодовування. Родилась з масою тіла 3500г. В теперішній час маса тіла – 3900г. Вказати добовий об’єм їжі для даної дитини.

A 600 мл

B *650 мл

C 690 мл

D 730 мл

E 750 мл

91

Дитині 2 місяці. На грудному вигодовуванні. Після введення яблучного соку з’явилась гіперемія шкіри, щік, поодинокі папульозні елементи на шкірі грудей і спини, які викликають неспокій дитини. Яка повинна бути першочергова тактика педіатра?

A *Уточнити характер харчування матері і виключити з її дієти облігатні алергени

B Призначити консультацію дерматолога

C Призначити загальне УФО

D Провести курс лікування кларитином

E Обробити уражені ділянки шкіри маззю з кортикостероїдами

92

Дитині 8 місяців. Протягом останнього місяця недостатньо прибавила в масі тіла, знизився апетит, наросла слабкість, з’явились ламкість і поперечна розкресленість нігтів, сухість шкіри, явища ангулярного стоматиту, атрофія сосочків язика. При проведенні загального аналізу крові виявлено зниження рівня еритроцитів до 3,0×1012/л, гемоглобіну – до 68г/л. Який найбільш ймовірний генез анемії?

A Гіпопластична

B Постгеморагічна

C Гемолітична

D Інфекційно-токсична

E *Дефіцитна

93

У 1-річної дитини, яка перенесла ГРВІ, на 2 добу захворювання в нічний час раптово з’явилось шумне дихання з утрудненим вдихом, втяжінням міжреберних проміжків, гавкаючий кашель. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Бронхіальна астма

B Гостре запалення легень

C *Стенозуючий ларинготрахеобронхіт

D Гострий бронхіт

E Гострий бронхіоліт

94

Пологи завершились живою, доношеною дівчинкою, без асфіксії. Об’єктивно: дитина в’яла, шкіра бліда, злегка жовтувата. Набряки відсутні. Живіт м’який, печінка і селезінка збільшені. Дослідження крові на резус приналежність показали, що у матері група крові – А[II], Rh-, у дитини – А[II], Rh +. Яку патологію новонародженого можна запідозрити?

A *Гемолітична хвороба новонародженого

B Порушення мозкового кровообігу

C Аномалії розвитку паренхіматозних органів

D Фізіологічна жовтяниця

E Внутрішньочерепна мозкова травма

95

У 6-ти мiсячної дитини з народження наростає жовтяниця з зеленуватим вiдтiнком. Спостерiгаються явища геморагiчного дiатезу та сверблячки. Яка найбільш вірогідна патологія у дитини?

A Еритробластоз

B *Атрезiя жовчновивiдних шляхiв

C Синдром Жiльбера

D Синдром Криглера-Найяра

E Синдром Дабiна-Джонсона

96

Хлопчик 9 років в тяжкому стані: температура тіла 38-39°С, носові кровотечі, біль в кістках. Об'єктивно: різка блідість, геморагічний висип, виразково-некротичний стоматит. Збільшені усі групи лімфовузлів, печінка +5см, селезінка +4см. Яке дослідження є вирішальним в постановці діагнозу?

A *Мієлограма

B Загальний аналіз крові

C Імунологічний комплекс

D УЗД черевної порожнини

E Рентгенограма середостіння

97

Хлопчик 11 років поступив до відділення зі скаргами на загальну слабкість, запаморочення, підвищення t тіла до 39°С, носову кровотечу. Об’єктивно: блідий, геморагічні висипання, лімфаденопатія, печінка +4см, селезінка +2см. В крові: Ер – 2,1×1012/л, Нв – 60г/л, КП – 0,75, Лей – 2,0×109 /л, с-30%, п-6%, е-5%, л-55%, м-5%, ШОЕ – 60мм/год. Який найбільш імовірний діагноз?

A *Гострий лейкоз

B Тромбоцитопенія

C Апластична анемія

D Гемолітична анемія

E Лімфогранулематоз

98

Хлопчик 5-ти місяців народився недоношеним, в періоді новонародженості та в подальшому не хворів. При огляді в поліклініці відзначається блідість шкірних покровів, сонливість. В крові: Hb – 95г/л, ер.- 3,5×1012/л, ретик.- 9‰, КП – 0,7, осмотична стійкість еритроцитів 0,44-0,33%, сироваткове залізо – 4,9мкмоль/л. Яка причина анемії найбільш вірогідна?