Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LR_22_audiom_UA_Tarch.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
47.22 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 22

Зняття спектральної характеристики вуха на порозі чутності

Мета роботи:

  1. Вивчити теоретичні основи аудіометрії, фізичні та слухові характеристики звуку.

  2. З`ясувати призначення аудіометра, його будову та порядок роботи з ним.

  3. Одержати аудіограму та провести її аналіз.

Прилади і матеріали:

  1. Аудіометр клінічний в комплекті з головними телефонами та кнопкою відповіді.

  2. Бланк аудіограми.

  3. Спирт, вата або марля для протирання амбушюрів.

Опис приладу

В лабораторній роботі використовується клінічний аудіометр Маісо МА 790.

Він призначений для:

  • вимірювання порогу чутності обох вух пацієнта на різних частотах;

  • реєстрації кривої пониження слуху (аудіограми) і визначення відхилення порогу чутності пацієнта від усередненого порогу нормального слуху;

  • аналізу гостроти слуху пацієнта.

Зовнішній вигляд передньої панелі аудіометра Маісо МА 790 зображено на мал. 1, а задньої – на мал. 2:

Мал. 1.

Мал. 2.

Аудіометр виробляє прості тони деякої частоти. Він подає їх на головні телефони пацієнта (у одне вухо) у вигляді серії із трьох коротких імпульсів певного (одного) рівня інтенсивності. Пацієнт натискає кнопку відповіді кожен раз, коли почує звук (і не натискує кнопку, коли не чує звук). Далі через випадковий проміжок часу (від 2 до 4с) прилад автоматично повторить цей самий простий тон, змінивши рівень інтенсивності (або на -10дб, або на +5дб). Коли аудіометр отримає декілька чітких відповідей на одному рівневі інтенсивності, тоді він автоматично перейде до іншої частоти. Якщо пацієнт по якійсь причині відповідатиме з помилками, невпопад (наприклад, натискатиме кнопку відповіді кілька разів при інтенсивності звуку 10дб і не відповідатиме на сигнали інтенсивністю ≥15дб), то прилад включить для лікаря сигнал тривоги і видасть на екран відповідне повідомлення. Лікар відключить цей сигнал тривоги, повторно проінструктує пацієнта і продовжить випробування.

При дослідженні одного вуха можуть використовуватися прості тони з рівнем інтенсивності від 0 до 95дб (з кроком 5дб). При цьому аудіометр повторить перевірку гостроти слуху для кожного вуха на таких частотах: 0,5кГц; 1кГц; 2кГц; 3кГц; 4кГц; 6кГц; 8кГц. Після того, як вимірювання порогу чутності в автоматичному режимі буде проведено повністю для обох вух, прилад включить для лікаря сигнал і видасть на екран повідомлення про завершення тестування.

Інколи у лікаря виникає потреба провести простіше (або складніше) випробування чи змінити порядок його проведення. Для цього аудіометр відповідно програмують або проводять дослідження у ручному режимі.

Особливості експлуатації приладу

  • Робота з приладом повинна проводитися в тих приміщеннях, де на пацієнта не впливатимуть слухові або зорові відволікання.

  • В процесі експлуатації необхідно захищати головні телефони від ударів та падіння, не допускати їх «зхлопування» при зніманні з голови.

  • Потрібно захищати аудіометр і телефони від попадання пилу та вологи, з`єднувальні шнури – від багаторазового перекручування.

  • Дозволяється дезинфікувати поверхню гумового амбушюра (див. мал. 3), обтираючи її ватою (або марлею), змоченою спиртом.

Мал. 3.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]