Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема № 17-18 укр.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
11.09 Mб
Скачать

4.1. Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття:

Термін

Визначення

Розмір основних ендодонтичних інструментів

визначається діаметром верхівки інструментів і позначається цифрами в сотих долях міліметра- від 06 до 140.

Файлінг

робота з допомогою К- файлів, що включає зішкрібання тканин зі стінок каналу вертикальними рухами вверх-вниз без обертання.

Рімінг

робота рімерами і К-файлами, що включає послідовне введення інструмента в канал, його обертання і виведення.

Скручувальний момент

це механічна робоча нагрузка, діюча на інструмент під час його обертання в кореневому каналі.

4.2. Теоретичні питання до заняття:

  1. Вивчити стандартизацію ендодонтичних інструментів за стандартом ISO 3630.

  2. Вивчити класифікацію ендодонтичних інструментів за їх клінічним застосуванням (Curston, 1966).

  3. Вивчити особливості використання, матеріали виготовлення, розміри, символіку та застосування окремих ендодонтичних інструментів.

  4. Вивчити основні стоматологічні ендодонтичні наконечники.

  5. Вміти на практиці використовувати отримані знання.

5. План і організаційна структура навчального заняття з дисципліни.

Етапи заняття

Розподіл часу

Види контролю

Засоби навчання

1.

Підготовчий етап

15хв

практичні завдання,ситуаційні задачі, усне опи­тування за стан­дартизованими переліками питань.

під­ручники, посібни­ки, методичні рекомендації.

1.11.1

О Організаційні питання.

1.2

Формування мотивації.

1.3

Контроль

початкового рівня підготовки.

2.

Основний етап

.

55хв

3.

Заключний етап

20 хв

тестові завдання

тестові завдання

3.1.

Контроль кінцевого рівня підготовки.

3.2.

Загальна оцінка навчальної діяльності студента.

3.3

Інформування студентів про тему наступного заняття.

Зміст теми:

Питання стандартизації ендодонтичних інструментів обговорюються з 1950 року. У 1976 році в США видана "АDA Specification No.28 for endodontic files and reamers", що регламентує діаметр, довжину, міцність на злам, пружність і стійкість до корозії ряду інструментів. Останній перегляд цього документу здійснений у березні 1981году.

У ряді країн існує національні стандарти, проте, більшість з них погоджена із стандартом ISO 3630, який був затверджений Технічним комітетом 106 Міжнародній Організації за стандартами (ISO/ТС 106). Стандарт ISO 3630 передбачає основні параметри інструментів для обробки кореневих каналів : форму, профіль, довжину, розмір, максимальні виробничі допуски і мінімальні вимоги до механічної міцності, колірне кодування і кодування символами для ідентифікації типу інструменту, міжнародну систему нумерації для замовлення інструментів.

Довжина поверхні, що безпосередньо впливають на тканину зуба, у більшості эндодонтических інструментів складає 16мм. Робоча довжина (довжина усього стержня ) може бути різною:

  • 25мм- стандартні інструменти;

  • 31(28)мм- довгі інструменти, вживані для обробки фронтальних зубів, приемущественно іклів;

  • 21 мм- короткі інструменти, вживані для втручання на молярах і при поганому відкриванні рота.

Стержні інструментів можуть бути градуированны насічками на растоянии 18,19,20,22,24,25,26,28 мм від верхівки для зручності визначення їх довжини на рентгенограмі.

Існує інструменти з довгої робочої частини, що змінюється. Вони оснащені вимірювальною ручкою з міліметровим градуюванням і затискним пристроєм для установки робочої довжини.

Розмір основних інструментів (файлів і римеров) визначається діаметром верхівки і позначається цифрами в сотих долях міліметра- від 06 до 140.

Кодування розміру інструменту здійснюється:

  • кольором ручки, хвостовика або забарвленням кільцевих перетяжок на металической ручці, хвостовику або робочому стержні : 06-рожевий, 08-сірий, 10-бузковий, з 15 по 40, з 45 по 80 і з 85 по 140-по стандартній шкалі( білий, жовтий, червоний, синій, зелений, чорний);

  • кількістю кільцевих перетяжок на хвостовику( одно кільце відповідає білому кольору колірного кодування, два-желтому і так далі)

Деякі форми випускають інструменти проміжних розмірів (зазвичай - 12,17,22,27,32,37), що використовуються у тому випадку, коли неможливо ввести в канал наступний номер файлу. Вони носять назву інструментів "Золотої середини" ( Golden mediums") і кодуються так само, як інструменти меншого на 02 діаметри ( так, файл 12, який вводиться в канал після 10, має таку, як і він, кодування- білий колір). Для відмінності інструменти " золотої середини" мають золотий лейб.

Форма більшості інструментів( файлів, римеров) характеризується постійною конусністю-збільшенням діаметру від кінчика до основи робочої частини на 0,32 мм ( 0,02мм на 1мм довжини). Це дає можливість на практиці здійснювати дробове збільшення номера інструменту за рахунок видалення 1-2мм кінчика. Проте нині з'явилася нова генерація інструментів зі збільшенням діаметру більше, ніж на 0,02мм на 1мм довжини (Profiles, Quantec series 2000), що на думку розробників, оьеспечивает оптимальну ефективність роботи инстумента по усій довжині каналу, а не тільки в його апикальной частині.

Рукоять пальцьового інструменту виготовляється з урахуванням ергономіки з металу або пластика, здатного витримувати високі температури при стерилізації, і частенько оснащена отвором для страхувальної нитки. Машинні інструменти оснащені хвостовивиками для фіксації в кутовому або прямому наконечнику (металевими або пластиковими, витримуючими умови стерилізації).

Класифікація эндодонтических інструментів.

Ми дотримуємося класифікації ендодонтичних інструментів за їх клінічним застосуванням (Curston, 1966).

1- я группа-дослідницькі, або діагностичні інструменти;

2- я група- інструменти для видалення м'яких тканин зуба;

3- я група- інструменти для проходження і розширення кореневого каналу;

4- я група- інструменти для пломбування кореневого каналу.

Групу 3 доцільно розглядати в інтерпретації И.М.Макеевой і співавторами (1996) і Е.В.Боровского (1997) :

3,1- інструменти для розширення гирла каналів;

3,2- інструменти для проходження кореневого каналу;

3,3- інструменти для розширення кореневого каналу.

Слід зазначити, що спочатку інструменти, призначені для проходження кореневих каналів шляхом обертання, дістали назву римеров, а інструменти, призначені для їх розширення шляхом рухів, що скребуть, вгору-вниз, - файлів. Проте нині з появою великої різноманітності інструментів, у тому числі поліфункціональних. це ділення дотримується не завжди.

Дослідницькі, або діагностичні інструменти.

Кореневі голки (smooth broashes) діляться на

- гладкі (5 розмірів) з круглим перерізом.

- грановані - голки Миллера,

Глибиномір (3 розмірів).

При рентгенологічному методі визначення довжини кореневого каналу часто використовуються файли або римеры, які також опосередковано можна віднести до цієї групи інструментів.

Інструменти для видалення м'яких тканин з кореневого каналу.

Пульпекстрактор (barbed (nerv) broash) має форму стержня з приблизно 40 спитально розташованими зубцями заввишки 1/2 діаметри дроти. Зубці мають косе позиціонування і мають невелику рухливість: при введенні в канал вони притискаються до стержня і при виведенні ефективно захоплюють м'яку тканину. Кодування розмірів отличасется від такої, прийнятою для файлів і римеров, оскільки приріст діаметру від розміру до розміру менше 0,05 мм (0,02-0,04 мм). Довжина частини із зубцями -около 10 мм (10,5 мм). Приріст діаметру на 1 мм довжини - близько 0,01 мм. Символ-восьмиконечная зірочка з гострими кутами.

Кореневий рашпіль (rat - tail - file, rasp). Іноді відноситься до цієї групи інструментів, хоча використовується в основному для розширення кореневого каналу. По будові нагадує пульпэкстрактор, але має близько 50 зубців завдовжки 1/3 діаметри дроти, розташованих під прямим кутом до осі інструменту. Кодування розмірів, як і у пульпэкстракторов, відрізняється від кодування файлів і римеров ( приріст діаметру від розміру до размеру-около 0,03 мм, довжина частини із зубцями - 10,5 мм, приріст діаметру на 1 мм довжини - близько 0,016 мм). Символ - восьмикінечна зірочка з прямими кутами.

Інструменти для розширення гирла каналів .

Бор типу Gates - Glidden (getes - glidden drill, reamer "G"). (англ. gate -ворота, glide -скольжение) має коротку робочу частину каплеподібної форми на довгому тонкому стержні, ручної або забезпеченої хвостовиком для кутового наконечника. Є ротаційним інструментом (реокмендуемая швидкість обертання - 450-800 про/хв.) Забезпечує кращий доступ до каналу, розширює його гирло і коронкову частину. Багато інструментів цього типу мають безпечний (затуплений) кінчик. довжина робочої частини із стержнем зазвичай складає 15-19 мм. розміри-50(№1), 70(№2), 90(№3), 110(№4), 130(№5), 150(№6).

Ример типу Peeso(peeso reamer) оснащений подовженою робочою частиною, що переходить в жорсткий стержень. Використовується в ротаційному режимі(рекомендована швидкість обертання- 800-1200об/мін) і снабжон хвостовиком для кутового наконечника. Застосовується після формування порожнини зуба для розробки прямої частини каналу, випрямлення, розкриття гирл, препарування каналу під штифти. Деякі мають безпечний кінчик. Довжина робочої частини із стержнем звичайні 15-19 мм; розміри-70(№1), 90(№2), 110(№3), 130(№4), 150(№5), 170(№6).

Розширювач гирла каналу ( orifice opener( widener)). Є ручним або машинним інструментом з гранованою робочою частиною, що рівномірно звужується. Використовується в прямих ділянках каналу, для розширення гирл (у ротаційному режимі). Ефективний в молярах, де важко працювати кореневим бором. Зазвичай має 3 розміри і 3 довжини (14,15 і 16 мм). Разновилность- Оrifice Оpener МВ - з алмазним напиленням робочої частини (Maillefer).

Ример Beutelrock тип 1(Beutelrock reamer тип 1) - машинний інструмент з подовженою пламявидной робочою частиною і чотирикінцевим перерізом ( з чотирма різальними гранями). Використовується для створення і розширення доступу до каналів і роботи в їх прямих ділянках (у ротаційному режимі з рекомендованою швидкістю обертання 800-1200об/мін). Довжина робочої частини - 11 мм, розміри у різних виробників - 70 або 90(№1), 100(№2), 110 або 120(№3), 130 або 140(№4), 150 або 160(№5), 170 або 180(№6).

Ример Beutelrock тип 2(Beutelrock drill reamer 2) -машинный інструмент з циліндричною формою кінцевої частини, виготовленої шляхом закручування плоского леза з двома різальними гранями. Високо агресивний, працює в ротаційному режимі ( рекомендована швидкість обертання - 450-800об/мін).

Розширює прямі ділянки каналів. Довжина робочої частини - 18 мм. Зазвичай має наступні розміри: 30(0), 35(№1), 45(№2), 60(№3), 75(№4), 90(№5), 105(№6).

Інструменти для проходження і розширення кореневих каналів.

К-тип інструментів (К-начальная буква назви першого виготовлення цього типу інструментів -фирмы Кеrr). До К-типу відносяться інструменти, що виготовляються методом скручування заготівлі певного перерізу (при скручуванні металеві волокна не уриваються, що сприяє збереженню міцності на вигин). Переріз зазвичай трикутне (воно має вищі різальні властивості, але також і швидше затупляется) або квадратне. Частіше переріз інструментів до 40 размера-квадратное, 45-140 розмірів - треуголоное (для запобігання надмірній жорсткості і пружності і підвищенню різальної здатності). Кут у верхівки для стандартних інструментів складає 750.

К-ример . Інструмент К-типа, у якого кут між різальною гранню і подовжньою віссю дорівнює 200. Кількість різальних площин (витків) - від 17 у маленьких розмірів до 5 - у великих. Етапи роботи - введення (пенетрація), обертання(ротація), виведення(ретракція, під час якої реалізується різальна здатність інструментів). Допускається обертання не більше ніж на 1/4-1/2 обороти за годинниковою стрілкою; у вузьких або зігнутих каналах і для римеров великих розмірів- 1/4. Символ - трикутник.

К-файл . Інструмент К-типа, у якого кут між різальною гранню і подовжньою віссю дорівнює 400. Колличество різальних площин (витків) більше, ніж у К-римера, - від 33 у маленьких розмірів до 8 - у великих, тому їх різальна здатність перевищує таку у К-римеров. На початку інструмент повинен рухатися у вертикальному напрямі (вгору-вниз), проте допустиме його застосування в якості римера. Застосовується переважно для роботи у викривлених каналах. Символ - квадрат.

Модифікація К-инструментов.

К-флекс (англ. flex -изгибать, гнути). Інструмент, що поєднує властивості римера і файлу. Використовується самостійно в якості і того і іншого. Середнє між трикутником і квадратом з увігнутими сторонами поперечний переріз забезпечує високі різальні здібності і можливість видалення тирси. Символ-ромб. Виготовляються з дроту № 8-40 .Переріз ромбовидний.

Флекс-R -файл (flex - R - file, R -первая буква прізвища автора розробки - Roane). Має безпечні (тупі) верхівку і приверхушечные грані, що забезпечує проходження по кривизні каналу без перфорацій. Стрес не концентрується на верхівці, а розподіляється по великій площі стінки. Переріз трикутний.

Флексофайл і флексоример ( flexofile, flexoreamer) - інструменти підвищеної гнучкості за рахунок трикутного перерізу усіх розмірів, починаючи з 15. Оснащені безпечною верхівкою типу Batt. Розміри - з 15 по 40. Кількість різальних площин - від 24 до 26. Символ - буква F.

Фарсайд (farcide) - негнучкий короткий ример з тонкою верхівкою, призначеною для початку роботи в каналі або її відновлення після перерви і для проходження дуже тонких каналів, особливо моляров, при затрудненом відкриванні рота. Розміри- від 06 до 15, довжина - 15 і 18 мм. Дипстар (deepstar) -инструмент, аналогічний фарсайду, але великих розмірів -от 20 до 60. Випускає фірма Маллифер.

Флексофайл і флексоример ( flexofile, flexoreamer) - інструменти підвищеної гнучкості за рахунок трикутного перерізу усіх розмірів, починаючи з 15. Оснащені безпечною верхівкою типу Batt. Розміри - з 15 по 40. Кількість різальних площин - від 24 до 26. Символ - буква F.

Фарсайд (farcide) - негнучкий короткий ример з тонкою верхівкою, призначеною для початку роботи в каналі або її відновлення після перерви і для проходження дуже тонких каналів, особливо моляров, при затрудненом відкриванні рота. Розміри- від 06 до 15, довжина - 15 і 18 мм. Дипстар (deepstar) -инструмент, аналогічний фарсайду, але великих розмірів -от 20 до 60. Випускає фірма Маллифер.

Патфайндер (pathfinder, від англ. path - шлях, finder -искатель) - тонкий інструмент з гострим кінчиком, призначений для проходження облитерированных каналів. Мінімальне звуження робочої частини інструменту сприяє поширенню верхівкового стресу по усій довжині інструменту, знижуючи тенденцію до вигинання верхівки. Довжина-19, 21 і 25 мм. Розміри: 06, 08, 10.Кодування - помаранчева ручка. Патфайндер изготовливается з вуглецевої сталі.

Нитифлекс (nitiflex, Ni - Ti - K - file) - менш точна назва, оскільки інструмент неможливо виготовити шляхом скручування зважаючи на гнучкість заготівлі) -файл, виготовлений з никелетитанового сплаву (у співвідношенні, близькому до 1:1) методом виточування. Має надзвичайну високу гнучкість і довговічність. Оснащений безпечним кінчиком, що запобігає зміні анатомічної форми каналу і появі уступів. Недоліком є неможливість попереднього вигину інструменту по кривизні каналу. Розміри - 15-60. Символ - наполовину зафарбований квадрат.

Н-файл (Н-file, Н-початкова буква назви першого виготівника- Hedstrom). Інструмент виготовляється шляхом виточування із заготівлі круглого перерізу. У вітчизняному наборі эндодонтических інструментів відомий під назвою бурава. Має найбільшу кількість різальних площин- від 31 до 14. Це обумовлює вищу, ніж у К-инструментов, різальну здатність. Проте має меншу міцність, здатну привести до поломки, з огляду на те, що при виготовленні металеві волокна уриваються в місцях обробки фрезою. Рухи в каналі - вертикальні, різальна здатність реалізується на виході з каналу. Допускається обертання не більше, ніж на 1/4 обороти. При роботі зазвичай підбирається на 1 розмір менше, ніж попередній інструмент. Символ - круг.

Модифікація Н-файлів.

Бори Unifile і Dynatrak -с двома спіралями (переріз у вигляді букви S) і вищими різальними здібностями.

S -файл -вариация Unifile, що відрізняється від класичного інструменту глибиною канавок і заввишки лез.

А-файл. Входить в систему пошуку каналів (Canal Finder Sestem). Оснащений безрпасной затупленою верхівкою, дуже гострими гранями і крутими жолобками. Ефективний в зігнутих каналах (увігнута частина з "коллапсированными" лезами неагресивна відносно внутрішньої стінки каналу, обробляється тільки зовнішня, у відмінність оттрадиционного Н-файлу).

Безпечний Н-файл(safety Н-file) - Н-файл з гладкою поверхнею, сточеною з одного боку, призначеного для полегшення витягання інструменту, що заклинив, і введення в зігнуті канали (гладка поверхня має бути обернена у бік малої кривизни для запобігання її перфорації).

U -файл - Профайлы. Ротаційний інструмент, переріз робочої частини якого має три U -образных жолоба, що утворюють по зовнішньому краю гладкі полози (радіальні фаски), що ковзають по стінках каналу, що унеможливлює самонарезания і заклинювання інструменту в каналі. У ISO відсутні. Виготовлені з никелетитанового сплаву. На кінчику інструментів цієї серії радіальні полози плавно переходять у безпечну, без нарізок, верхівку. Діаметр верхівки кожного подальшого інструменту відрізняється від попереднього на 29%. Це дає ефект рівномірного збільшення діаметру кореневого каналу. Збільшення діаметру інструменту на 1 мм довжини - 0,02, 0,04 і 0,06 мм, внаслідок чого стрес розподіляється по усій стінці каналу, в основному в коронковій і середній частинах, а не у верхівки. Розміри інструментів відрізняються від стандарту ISO.

  1. – 04 - праця до середини робочої довжини каналу

30 - 04 - - - // - -//-

20 – 04 - робота на 2/3 довжини каналу

15 – 04

20 - 04

Апикальный К-ример - інструмент, що має невелику кількість витків тільки в області кінчика. Призначений для препарування апикальной утримуючої форми. У специфікації ISO відсутній. Довжина - 25 мм, розміри- від 20 до 70.

Флексогейт ( flexogate). Ручний інструмент підвищеної гнучкості, бор типу Gates Glidden, що нагадує за формою робочої частини, з безпечною верхівкою. Призначений для апикального препарування. розміри - 25-50.

Наконечники для роботи в кореневих каналах.

Режим роботи наконечників для эндодонтии.

Існує три групи режимів роботи :

  • 1-я група низькошвидкісної ( з редукцією оборотів до 300-800 про/хв.) Зниження швидкості досягається за рахунок вбудованого редуктора або мікромотора і редуктора. Маркировка-зеленое кільце;

  • 2- я група із зворотно-поступальними рухами ( за годинниковою стрілкою і проти годинникової стрілки) на 900. Маркировка-желтое кільце.

  • 3- я група із зворотно-поступальними рухами на 900 і рухами вгору-вниз з ампулитудой 0,3-1,0 мм.

До 1-ої групи можна віднести наконечники Dentalwerk : 1:1, 8 (LT Incolight Excalibur) і 4:1 (LT Incolight Endo Cursor), наконечник Endo - Lift M4 ( Kerr) 4:1, мікромотор ММ324 (Tulsa deuxal, Франція) і эндодонтический наконечник ММ 10Е (Франція) з редукцією швидкості 6:1.

До 2-ої групи відноситься мікромотор ММ 324 (Tulsa deuxal, Франція) і эндодонтический наконечник W8H (Австрія) з редукцією швидкості 4:1.

Третя група включає наконечники, працюючі за системою Canal Leader : Canal Leader T - 1 "Титан" (Siemens) і Canal - leader 2000 (SET, Німеччина).

Вібраційні системи для обробки кореневого каналу включає наконечники для звукової (з частотою коливань 1500-6500Гц) і ультразвукової ( з частотою 20000-30000 Гц) обробки кореневих каналів. Передача коливальних рухів в каналі здійснюється на всіх напрямках. викликаючи ефект кавітації. Потрібні постійна подача іригатора (NaOCl), охолодження. Перед роботою проводять ручне розширення каналу ло розміру 20. Інструмент для подальшої ультразвукової обробки вибирають на розмір менше в цілях забезпечення його вільного коливання в каналі. У прямій частині каналу можна використовувати файл з алмазним напиленням і безпечною верхівкою. Розроблені спеціальні інструменти для ультразвукового наконечника - Rispi - Sonic (за формою нагадує рашпіль), Shaper Sonic (подібний пульпэкстрактору), Trio Sonic (трьохспіральний Н-файл).

При эндодонтической роботі широко використовуються також інші інструменти і акссесуары. До них відносяться паперові штифти абсорбції стандартних розмірів, эндодонтические пінцети з подовжніми жолобками на щічках для утримування голок і штифтів, безпечні ланцюжки з кільцями і страхувальні нитки для фіксації інструментів за палець лікаря, обмежувачі (стоппери) для эндодонтических інструментів - силіконові або сталеві з пружиною усередині і виїмкою або без виїмки по контуру. При підготовці інструменту виїмка стоппера має бути спрямована у бік вигину. Существуеют конструкції диспенсерів для надягання обмежувачів і їх фіксації на певному растоянии від верхівки інструменту, а також численні пристосування для виміру і встановлення робочої довжини інструменту- від лінійок, що стерилізуються, і рулеток з міліметровими діленнями до спеціальних багатофункціональних эндоблоков. Розроблені вимірювальні конструкції, що фіксуються на пальці лікаря. Существуеют пристосування для попереднього вигину інструментів, промивання і аспірації утримуваного кореневого каналу, зберігання і стерилізації інструментів.

Соседние файлы в предмете Детская стоматология