Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ITinF_MW_RGR_f&kf_2k_1s_13-14_UA.rtf.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
169.98 Кб
Скачать

Міністерство охорони здоров’я україни

ВІННИЦЬКИЙ Національний медичний університет

ім. M.I. пиРОГОВА

КАФЕДРА медичної та БІОЛОГІЧНОЇ ФІЗИКИ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІКИ

до виконання розрахунково-графічної роботи з дисципліни

,,Інформаційні технології у фармації”

на тему «Інформаційна система на основі бази даних»

для студентів ІІ курсу спеціальностей

7.12020101 «Фармація»

7.12020102 «Клінічна фармація»

Затверджено

на засіданні кафедри МБФ

Протокол №10 від 20.06.2013 р.

Вінниця 2013

Методичні вказівки до виконання розрахунково-графічної роботи з дисципліни «Інформаційні технології у фармації» для студентів І курсу спеціальностей 7.12020101 «Фармація», 7.12020102 «Клінічна фармація».

Укладач: доц. А.Т. Теренчук

І. МЕТА РОБОТИ

Мета розрахунково-графічної роботи: закріплення і поглиблення отриманих теоретичних знань з дисципліни «Інформаційні технології у фармації» та використання їх на практиці; набуття студентами практичних навичок аналізу предметної області інформаційної системи, розробки структури бази даних, створення основних об'єктів інформаційної системи на основі бази даних.

Виконання завдань розрахунково-графічної роботи передбачає поглиблення студентами базових знань з організації інформаційних систем підприємств, розробки і використання інформаційних моделей, напрацювання навичок аналізу предметного середовища, розробки інформаційних моделей об’єктів, роботи з системами керування базами даних в аспекті створення структури бази даних і основних об’єктів інформаційно-довідкової системи. Знання і навички, отримані при вивченні курсу і виконанні розрахунково-графічної роботи мають у подальшому навчанні і практичній роботі допомогти ефективно застосовувати персональний комп’ютер і засоби інформаційно-комунікаційних технологій для розв’язання навчальних і прикладних задач.

ІІ. ТЕМАТИКА РОЗРАХУНКОВО - ГРАФІЧНОЇ РОБОТИ

Тематика даної розрахунково-графічної роботи присвячена важливому розділу курсу «Інформаційні технології у фармації» – технології баз даних. Виконання роботи передбачає самостійний аналіз предметної області, розробку і реалізацію структури бази даних, внесення даних до таблиць БД і створення кількох об’єктів інформаційної системи (запитів, форм, звітів). Виконання завдання передбачає застосування навичок роботи з основними програмними засобами загального призначення і базовими інформаційними технологіями роботи з документами. Необхідне також залучення знань з суміжних дисциплін, пов’язаних з організацією роботи фармацевтичних підприємств, організацією Робота виконується за допомогою реляційної СКБД, такої як MS Access або OpenOffice Base.

Завдання розрахунково-графічної роботи полягає у розробці структури бази даних для інформаційно-довідкової системи і створенні деяких її об’єктів. Індивідуальні завдання відрізняються типом інформаційно-довідкової системи. Варіанти завдань представлені у розділі «Індивідуальні завдання». Варіант завдання визначається за номером залікової книжки (за двома останніми цифрами). За згодою викладача студент може запропонувати свій варіант теми для дослідження.

ІІІ. СТРУКТУРА і ЗМІСТ РОБОТИ

Робота складається з пояснювальної записки і файлів на технічному носієві. Пояснювальна записка містить виклад виконання завдання з потрібними ілюстраціями. У вигляді файлів надаються створена база даних з необхідними об'єктами і пояснювальна записка.

Пояснювальна записка повинна містити такі розділи:

  1. Мета роботи

  2. Актуальність роботи

  3. Обгрунтування вибору засобів розв’язання задачі і короткі теоретичні відомості.

  4. Опис і обґрунтування структури бази даних.

  5. Опис процедури створення об’єктів інформаційної системи з короткими поясненнями.

Додатки

Висновок

Список використаних джерел

Мета роботи містить стисле формулювання мети роботи і призначення розроблюваної інформаційної системи. Студент повинен виразити за допомогою кількох речень призначення системи і основну задачу роботи.

Актуальність роботи. В даному розділі студент повинен коротко описати задачу, яку вирішує інформаційна система, обґрунтувати її актуальність. Обсяг розділу – 0,5 – 1 сторінка аркушу А4.

Обгрунтування вибору засобів розв’язання задачі і короткі теоретичні відомості. У цьому розділі наводиться короткий аналіз сучасних засобів розв’язання подібних задач і робиться обгрунтований вибір їх для даної задачі. Оскільки у конкретному випадку навчальної задачі вибір фактично обмежується програмними засобами, що використовуються при вивченні курсу (СКБД MS Acess i OpenOffice Base ) i є передвизначеним , то у даному розділі достатньо навести відомості про застосування технології баз даних, про популярні системи керування базами даних і коротко обґрунтувати вибір однієї з них, вказавши основні властивості і функціональні можливості її.

Орієнтовний обсяг розділу – 1 сторінка аркушу А4.

Опис і обґрунтування структури бази даних. У цьому розділі наводиться короткий аналіз предметної області, визначаються об’єкти предметної області, функції, що мають бути реалізовані інформаційною системою. На основі аналізу розробляються інформаційні моделі об’єктів, визначається кількість таблиць бази даних, структура таблиць, зв’язки між ними, а також визначається спосіб реалізації функції системи і відповідні об’єкти.

Особливу увагу слід приділити розробці структури бази даних, тобто визначенню набору таблиць, складу полів таблиць та зв’язкам між таблицями, що підлягає наступній практичній реалізації. Потрібно надати обґрунтований опис інформаційних моделей об’єктів предметного середовища, на основі якого визначається структура таблиць бази даних. В індивідуальному завданні вказано орієнтовний перелік ознак об’єктів, який студент має змінити відповідно до потреб задач, які обслуговує інформаційна система. Інформаційні моделі об’єктів, набори ознак, задіяних у базі даних, розробляються студентом, обговорюються і затверджуються з викладачем. Розробка інформаційних моделей об’єктів і структури бази даних становить зміст першого етапу виконання роботи.

Слід мати на увазі, що сучасні СКБД, і зокрема такі популярні як MS Access та OpenOffice Base, мають функцію автоматичної оптимізації таблиць бази даних, яку можна використовувати при виконанні роботи. В СКБД MS Access ця функція викликається командою Сервис/Анализ/Таблица. При застосуванні цього інструменту слід вказати це у записці, навівши первинну (власну) структуру таблиць і остаточну оптимізовану.

При створенні таблиць слід приділити значну увагу визначенню властивостей полів таблиць і обґрунтуванню вибору їх параметрів. Вибір ключових полів також має бути обґрунтований.

Виходячи із призначення інформаційної системи, слід визначити набір її функцій, які надаються користувачеві, на основі чого визначаються відповідні об’єкти інформаційної системи – запити, звіти, форми, макроси. Практичній реалізації у роботі підлягає крім таблиць бази даних тільки декілька вказаних у завданні об’єктів (запит, форми, звіт), але потрібно навести повний функціональний опис системи і відповідний перелік об’єктів. Опис не слід перевантажувати детальністю і зайвими поясненнями.

Реалізація об’єктів має бути не формальною, а відповідати виконуваній функції, зокрема вибір набір полів для запитів і звітів має бути достатнім, але не надлишковим з точки зору функції об’єкта. Набір ознак, вказаних в індивідуальному завданні, є тільки орієнтовним ознаки – студент має самостійно визначити множину ознак об’єктів, потрібну для конкретної задачі.

Опис процедури створення об’єктів інформаційної системи з короткими поясненнями. У цьому розділі коротко описується процедура створення об’єктів інформаційної системи – таблиць бази даних, а також заданих запитів, форм, звітів. Потрібно вказати, які інструменти СКБД використовуються при створенні об’єкта, описати процедуру створення, навести скріншоти відповідних діалогових вікон.

Створена база даних повинна містити достатню кількість записів, щоб можна було продемонструвати роботу інформаційної системи. Орієнтовна кількість записів у таблиці – 10.

Додатки містять ілюстративні матеріали, такі як таблиці бази даних з даними, вікна об’єктів системи, діаграми тощо. У додатках потрібно навести таблиці бази даних з даними, скріншоти вікон запитів, форм, звітів розмістити скріншоти діалогових вікон прикладів роботи об’єктів системи, якщо такі використовувались у роботі.

Висновок. У висновку слід стисло сформулювати результат виконання роботи і власну його оцінку.

Список використаних джерел. Використані при виконанні роботи джерела інформації потрібно представити у записці згідно з вимогами.

Перелік використаної літератури та інших інформаційних джерел оформляють з нової сторінки, розташовуючи заголовок “ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ” по центру великими літерами більш високої насиченості, після чого пропускається один рядок.

Перелік містить список джерел, які було використано в процесі виконання роботи, і на які повинні бути обов’язкові посилання в тексті звіту. Усі джерела (книги, статті, патенти, журнали, Інтернет-сторінки) в загальний список записуються в порядку посилання на них в тексті. Посилання на джерело наводять в квадратних дужках […], вказуючи порядковий номер за списком.

Кожне джерело повинно бути вказано разом з видавництвом, роком видання, кількістю сторінок. У списку кожне джерело записують мовою оригіналу з абзацу, нумерують арабськими цифрами, починаючи з одиниці. Правильне оформлення певного джерела інформації можна переглянути у переліку літературних джерел у будь-якому навчальному посібнику. Якщо у списку використаних джерел є посилання на Інтернет-сторінки, слід наводити їх разом із назвою Інтернет-сторінки.

Приклад оформлення переліку використаних джерел різного характеру:

Посилання на книги:

1. Хомоненко А.Д., Цыганков В.М., Мальцев М.Г. Базы даннях: Учебник для высших учебных заведений / Под ред. проф А.Д. Хомоненко – СПб.: КОРОНА принт, 2002. - 672 с.

2. Жалдак М.І., Рамський Ю.С. Інформатика. – К.: "Вища школа", 1991. – 384 с.

Посилання на журнали:

4. Ершов А.А. Стабильные методы оценки валидности тестов // Психологический журнал. – 1998. – №8. – С. 86-91.

Посилання на web-сторінки:

5. Windows Vista – Википедия // Електронный ресурс: http://ru. wikipedia. org/wiki/Windows_Vista.

6. Портал Безпека: Новые технологии защиты медицинской информации // Електронный ресурс: http://bezpeka.com/ru/news/2008/10/30/virus-injection.html.

ІV. ОФОРМЛЕННЯ РОЗРАХУНКОВО – ГРАФІЧНОЇ РОБОТИ

Пояснювальна записка до розрахунково-графічної роботи являє собою окремий документ, який має бути оформлено згідно вимог Міністерства освіти, науки, молоді та спорту та вищого навчального закладу. Основні з них такі:

  • виклад тексту державною мовою з однієї або з обох сторін аркуша білого паперу формату А4;

  • нумерація сторінок в правому нижньому кутку аркуша або по центру;

  • базовий шрифт — Times New Roman; кегль — 14; міжрядковий інтервал — 1,5;

  • береги полів: праве — 10 мм; ліве — 25 мм; верхнє і нижнє — 25 мм;

  • чіткість шрифтів, таблиць, графіків тощо;

  • таблиці підписуються згори по центру, графіки знизу по центру;

  • рисунки мають бути пронумеровані і підписані, нумерація рисунків послідовна суцільна;

  • рисунки відділяються від основного тексту відступом;

  • формули нумеруються, номер формули записується у круглих дужках ра правому кінці рядка формули;

  • виділення структурних частин роботи з нової сторінки та великими літерами;

  • розділи позначаються римськими цифрами, параграфи — арабськими цифрами, розділеними крапкою.

Соседние файлы в предмете Медицинская физика