Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разное / Курсова_Козак_Харків_перероблена_docx.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
28.08.2023
Размер:
1.52 Mб
Скачать

12. Розвиток людського потенціалу, підготовка кадрів, адаптація трудових ресурсів до потреб регіональної економіки.

  • Систематичне вивчення потреб регіонального ринку праці, регіонального бізнесу в кадрах, як в цілому, так і за окремими галузями економіки.

  • Сприяння налагодженню зв’язків та стимулювання співпраці між навчальними закладами та бізнесом, оновлення методичного та матеріально-технічного забезпечення навчальних закладів для підготовки кадрів, у тому числі із використанням дуальної освіти.

  • Здійснення профорієнтації, запровадження кар’єрного консультування та популяризація професійного навчання серед різних цільових груп населення відповідно до потреб регіонального ринку праці.

Розділ 3. Заходи щодо удосконалення процесу управління інвестиціями у харківській області

3.1 УПРАВЛІННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ

У сучасних умовах розвитку і поглиблення евроінтеграційних процесів система управління інвестиційною діяльністю в Україні, її функціонування вимагають моделювання як бізнеспроцесів, так і бізнес-систем на основі досвіду практичної роботи з управління інвестиційною діяльністю, його наукового узагальнення, переходу до стрункої методології аналізу і проектування процедур управління інвестиційною діяльністю. Свою головну мету й основні задачі система інвестиційного менеджменту реалізує шляхом здійснення певних функцій, які являють собою взаємопов’язаний і взаємозалежний комплекс різних видів робіт, що виконуються. Ці функції, які визначені комплексним змістом системи управління інвестиційною діяльністю підприємства, можна умовно поділити на дві основні групи (рис.3.1):

Рисунок 3.1 – Групування основних функцій управління інвестиційною діяльністю підприємства

З урахуванням специфіки інвестиційної діяльності окремих підприємств кожна з цих функцій може бути конкретизована більш цілеспрямовано. При здійсненні такої конкретизації на кожному підприємств може бути побудована багаторівнева функціональна система управління інвестиційною діяльністю.

Зазначу, що з урахуванням факторів зовнішнього і внутрішнього середовищ інвестиційної діяльності на сьогоднішній день ефективним інструментом прийняття управлінських рішень щодо розробки моделі інвестування є інвестиційна стратегія, під якою розуміють в узагальненому вигляді систему довгострокових цілей інвестиційної діяльності підприємства, а також найефективніших шляхів і засобів їх досягнення.

Таким чином, що недостатня теоретична опрацьованість питань щодо залучення інвестицій не дозволяє підприємствам ефективно розв’язувати цілу низку управлінських завдань. Тому проблеми зростання ефективності управління інвестиційним процесом необхідно розглядати і вирішувати у тісному взаємозв’язку між макро- і мікрорівнями.

3.2 Інституційне забезпечення здійснення інвестиційної діяльності

Успішний розвиток на основі інновацій та інвестицій можливий лише за умови відповідного інституційного забезпечення.

Інституційне забезпечення інвестиційної діяльності регіону являє собою сукупність державних і недержавних інституцій, що забезпечують наявність правових, організаційних і економічних умов, необхідних для активізації та розвитку інвестиційної діяльності.

У процесі здійснення інвестиційної політики на державному рівні беруть участь певні інституції.

Вищим органом у системі органів виконавчої влади є Кабінет Міністрів України, одним із завдань якого є забезпечення проведення інвестиційної політики, зокрема забезпечення розвитку і державної підтримки інвестиційного потенціалу держави, у тому числі шляхом забезпечення розроблення і виконання програм інвестиційного розвитку. Кабінет Міністрів України через інші центральні органи виконавчої влади шляхом видання розпорядчих документів контролює ефективне виконання завдань у сфері інвестиційної діяльності на регіональному рівні.

Провідну роль у формуванні державної інвестиційної політики займає Міністерство економічного розвитку і торгівлі України. Цей орган координує роботу центральних і місцевих органів виконавчої влади: у сфері інвестиційної діяльності та управління національними проектами (стратегічно важливими проектами, що забезпечують технологічне оновлення та розвиток базових галузей реального сектора економіки України); у сфері функціонування спеціальних (вільних) економічних зон та територій пріоритетного розвитку; у процесі розроблення програмного забезпечення здійснення інвестиційної діяльності; у процесі підготовки та реалізації проектів, що передбачають залучення іноземних кредитів під державні гарантії.

Спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері інвестиційної діяльності є Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами України (далі – Держінвестпроект), яке утворено відповідно до Указу Президента України від 09.12.2010 № 1085/2010 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» шляхом реорганізації Державного агентства України з інвестицій та розвитку і Державного агентства України з управління національними проектами.

Держінвестпроект є основним функціональним органом з реалізації державної політики у сфері інвестиційної діяльності та управління національними проектами; здійснення заходів, спрямованих на поліпшення інвестиційного іміджу України, підтримки інвестиційного розвитку регіонів України.

Держінвестпроект забезпечує моніторинг та здійснення відповідно до законодавства технічного нагляду за реалізацією національних та інших проектів; забезпечує у межах компетенції проведення експертизи національних, інвестиційних та інших проектів; готує і вносить на розгляд Кабінету Міністрів України пропозиції щодо бюджетного фінансування та надання державних гарантій для забезпечення виконання зобов'язань за запозиченнями, залученими для здійснення фінансування національних проектів (або їх складових) та інших проектів, що належать до сфери компетенції, та інше.

Консультативно-дорадчими органами у сфері інвестиційної діяльності є: Комітет з економічних реформ при Президентові України, утворений Указом Президента України від 26.02.2010 № 273/2010. Цим органом розробляється та здійснюється ряд заходів у сфері реформування інвестиційної політики держави в рамках Програми економічних реформ на 2010 – 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава»;

Рада вітчизняних та іноземних інвесторів при Президентові України, утворена Указом Президента України від 01.09.2010 № 892/2010 з метою забезпечення реалізації державної політики у сфері залучення іноземних інвестицій та налагодження співпраці органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування для забезпечення умов діяльності іноземних інвесторів.

На регіональному рівні головною інституцією, що здійснює інвестиційну політику, є Харківська обласна державна адміністрація, яка через Головне управління зовнішньоекономічних зв’язків та міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації та Головне управління економіки Харківської обласної державної адміністрації реалізує надані державою, а також делеговані Харківською обласною радою повноваження, зокрема, здійснює в установленому порядку регулювання інвестиційної діяльності, сприяє інвестиційній діяльності на відповідній території, у тому числі шляхом внесення в установленому порядку до відповідних органів влади пропозицій щодо залучення іноземних інвестицій для розвитку економічного потенціалу відповідної території, створення територіальних інвестиційних центрів, надання допомоги підприємцям, які займаються розробленням та впровадженням інвестиційних проектів.

Територіальними підрозділами Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України є регіональні центри з інвестицій та розвитку, що утворені як регіональні центри інноваційного розвитку згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 03.05.2007 № 255-р «Питання утворення регіональних центрів інноваційного розвитку» і перейменовані відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 30.06.2010 №1289-р «Про перейменування регіональних центрів інноваційного розвитку».

Мережа регіональних центрів з інвестицій та розвитку створена для організації взаємодії науково-дослідних, інвестиційних підприємств, установ та організацій, органів державної влади щодо інвестиційного розвитку економіки, впровадження інвестицій в галузях економіки України, сприяння просуванню українських технологій та винаходів на світовому ринку.

Українських технологій та винаходів на світовому ринку. Крім того, Законом України «Про підготовку та реалізацію інвестиційних проектів за принципом «єдиного вікна» передбачено, що регіональні центри з інвестицій та розвитку організовують надання суб'єкту інвестиційної діяльності послуг, пов'язаних з підготовкою та реалізацією інвестиційного проекту за принципом «єдиного вікна».

«Єдине вікно» є механізмом персонального супроводу і надання якісних послуг інвесторам. Механізм персональної опіки і супроводу інвесторів на ринку широко застосовується в різних країнах. Для реалізації цієї ідеї в регіонах функція «єдиного вікна» покладається на регіональні центри інвестицій та розвитку – державні установи, підпорядковані Держінвестпроекту. У рамках діяльності «єдиного вікна» надаватимуться консультації та забезпечуватиметься сприяння у взаємодії з усіма інституціями та бізнесструкурами, отримання необхідних дозволів і ліцензій, а також активів, необхідних для впровадження проекту. Реалізація цього напряму здійснюється на виконання Закону України «Про підготовку та реалізацію інвестиційних проектів за принципом «єдиного вікна».

Розпорядженням голови Харківської обласної державної адміністрації від 31.12.2010 № 754 була утворена Рада вітчизняних та іноземних інвесторів при Харківській обласній державній адміністрації (далі – Рада).

Рада є консультативно-дорадчим органом, який утворений з метою сприяння залученню та ефективному використанню вітчизняних та іноземних інвестицій для забезпечення розвитку відповідних галузей економіки регіону.

Формування інвестиційної моделі розвитку регіонів передбачає, насамперед, поєднання стратегічного та проектного підходів, ефективну взаємодію регіональних інституцій у сфері економічного розвитку. Ще одним аспектом є впровадження механізму «єдиного вікна», який забезпечить інвесторам найпростіший та найкоротший шлях від бізнес-плану до діючого бізнесу.

Такий підхід на регіональному рівні продемонструє відкритість, послідовність, прозорість, професійність дій по відношенню до інвестора.

Харківською областю налагоджена співпраця з Державним агентством інвестицій та управління національними проектами України, підписаний Меморандум про співпрацю між Харківською обласною державною адміністрацією, Харківською обласною радою та Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами України від 30.09.2011.

У рамках співпраці з Харківською обласною державною адміністрацією та Держінвестпроектом розроблена модель взаємодії центральних органів виконавчої влади, обласної державної адміністрації, регіональних і місцевих установ і організацій шляхом створення Координаційної ради регіонального розвитку, яка повинна забезпечити результативну співпрацю у сфері інвестиційного розвитку, формування позитивного інвестиційного іміджу регіону та зростання надходжень інвестицій в економіку Харківської області.

Схема взаємодії суб’єктів інвестиційної діяльності Харківської області наведена на рис.3.2.

Рисунок 3.2 – Схема взаємодії суб’єктів інвестиційної діяльності Харківської області

3.3 ВИЗНАЧЕННЯ ПРІОРИТЕТНИХ НАПРЯМКІВ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Здійснивши аналіз основних джерел формування інвестиційної політики, та основних причин, що призвели до погіршення інвестиційного клімату регіону, необхідно сформувати чіткий механізм реалізації ефективної інвестиційної політики регіону.

Згідно із Стратегією сталого розвитку Харківської області до 2020 року, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 23.12.2010 року № 27-VI та розробленої на середню та довгострокову перспективу, було визначено пріоритетні напрями розвитку економіки Харківської області.

1. Поліпшення демографічної ситуації і стану здоров'я населення.

2. Скорочення диференціації доходів населення на основі реформування системи соціального захисту.

3. Поліпшення якості житлово-комунальних послуг і реформування кластера житлово-комунального господарства.

4. Відновлення кластера з виробництва й переробки сільськогосподарської продукції та випуску продуктів харчування.

5. Підвищення енергозабезпечення і енергозбереження в економіці регіону.

6. Розвиток провідних промислових високотехнологічних кластерів в регіоні.

7. Розвиток трансграничної російсько-української співпраці у рамках єврорегіону « Слобожанщина».

8. Комплексний розвиток інфраструктури регіону і проведення «Євро 2012».

9. Зменшення накопичення відходів за рахунок їх комплексної утилізації і переробки.

10. Поліпшення екологічної ситуації. Виходячи з напрямів розвитку економіки області запропоновано перелік інвестиційних проектів, реалізація яких має стратегічне значення для соціально-економічного розвитку регіону (рис.3.3)

Рисунок 3.3 – Інвестиційні проекти з основних пріоритетних напрямів розвитку Харківської області

Отже реалізація поставленої мети має здійснюватися на основі проведення цілеспрямованої, послідовної політики у напрямі створення умов для активізації інвестиційної діяльності в регіоні, удосконалення механізмів мобілізації, залучення та використання фінансових ресурсів за рахунок бюджетних і позабюджетних коштів, альтернативних джерел інвестування.