Добавил:
twitch.tv Заведующий методическим кабинетом, преподаватель на кафедре компьютерного спорта и прикладных компьютерных технологий. Образование - Магистр Спорта. Суета... Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовые (4 курс 1 семестр) / Мультиконтроллер.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
04.06.2023
Размер:
6.04 Mб
Скачать

4. Технічне обслуговування мультиконтроллера

4.1 Діагностика виробу

Ми чітко знаємо, що сам прилад є підблоком системної плати. Але на сам перед, перед діагностики треба чітко знати яка напруга подається на вхід контроллера і яка на вихід. Детально можна дізнатися за допомогою DataSheet і дізнатися яку номінальну напругу повинен мати той чи інший контроллер на вході і на виході материнської плати. Після цього можна провести тестування та перевірки на самому котроллері за допомогою тестеру напруги або POST-карта. Діагностика мультиконтроллера відбувається таким чином. При підключенні POST-карти на цифровому екрані можна дізнатися основну несправність виробу. На цифровому екрані карти видається код помилки того, чи іншого елемента. Далі дивлячись на код помилки яка видає карта, шукаємо основну інформацію що до цієї помилки. Види помилок буває безліч, але основний вид є циклічний.

Рисунок 4.1 – Діагностика несправності системної плати

4.2 Виявлення несправностей виробу

Одна з несправностей мультиконтроллера є завищене подання напруги на вході та виводу напруги на виході. Але часті може просто згоріти сам контроллер. Якщо контроллер згорів, то на самому котроллері можна побачити обуглені ніжки підключення, або обуглений корпус пристрою. Але якщо контроллер не вигорів, то виявлення несправності частіше можна дізнатися вище сказаною POST-картою. При підключенні до материнської плати в роз’єм PCI та подання живлення на системну плату, POST-карта генерує числа і основною проблемою коли вона генерує POST числа в циклічному порядку, це основна помилка роботи в самому контроллері.

Також деякі моделі контроллерів мають впаяну пам'ять на яку записана сама прошивка для тої чи іншої дії самого пристрою, це теж є одною з поломок самого пристрою, але вже тут важко дізнатися, так як сам чіп пам'яті знаходиться в корпусі пристрою і частіше треба розкривати сам пристрій і дивитися за допомогою програматора чи є помилки в коді самого чіпу пам'ять. Але самий легкий спосіб дізнатися чи працює мультиконтроллер, коли при включенні самого комп’ютера некоректно працює клавіатура, чи не працюють вентилятори для охолодження системи, або якщо пристрій відповідає за роботу USB-port то частіше всього така помилка в роботі ПК є основною поломкою контроллера. Також є механічні ушкодження - в топі причин поломок даної запчастини. Залиття рідиною, використання несправного зарядного пристрою або падіння, удари, які призводять до фізичного спотворення мікросхеми, - ось те, чого слід уникати користувачам і за чим уважно стежити.

Рисунок 4.2 – Несправний контроллер

Рисунок 4.3 – Несправний контроллер

4.3 Причини несправностей та їх усунення

Типові причини, через які перегорає мультіконтроллером - це механічні пошкодження: залиття (водою, чаєм, кавою, газованою водою, іншою рідиною), заводський брак або часті відключення електрики. Мультіконтроллером упаяний в материнську плату. Він контролює пристрої введення і виведення інформації - клавіатуру, миша, принтер, відеочіп, сканер і подібні. Якщо мультіконтроллером виходить з ладу, помітний серйозний збій інших складових комп'ютера. Це відбувається через перегрів. Після поломки цієї комплектуючої не працюють миша, клавіатура, інше на підключеному обладнанні.

Основною причиною мікросхеми усунення несправності є лише заміна самого контроллера на системній платі. Перед заміною треба визначити який саме мультиконтроллер підійде за заміни. Частіше всього беруть або туж мікросхему але нову, або аналог тієї ж мікросхеми. При виборі аналогу треба чітко знати кількість ніжок на мікросхемі, щоб вона співпадала с кількістю контактів на материнській платі та які функції виконує контроллер при роботі материнської плати. Заміна контроллера відбувається так:

1. Розпайка несправної мікросхеми на системній платі

Рисунок 4.4 – Розпайка схеми

2. Зняття схеми з материнської плати

Рисунок 4.5 – Відпаяна схема з материнської плати

3. Зачищення контактних площадок для подальшої запайки нового контроллера.

Рисунок 4.6 – Зачищені контактні площадки

4. Припаювання нового мультиконтроллер на материнську плати.

Рисунок 4.7 – Запаяний новий мультиконтроллер

При розпайці старої мікросхеми та запайці нової мікросхеми треба бути дуже обережним так як на материнський платі знаходиться дуже багато SMD елементів і при необережній пайці завжди є ймовірність пошкодити або розпаяти додатково SMD елементи.

SMD компоненти (чіп-компоненти) - це компоненти електронної схеми, нанесені на друковану плату з використанням технології монтування на поверхню материнської плати. Після закінчення пайки можна провести перевірку роботи материнської плати за допомогою POST карти та перевірку за допомогою тестера або осцилографа напругу яка подається на сам мультиконтроллер. При правильній роботі мікросхеми POST карта буде видавати правильні POST коди і мультиконтроллер не буде грітися так як на його вхід буде подаватися необхідна напруга.

Рисунок 4.8 – Вірне генерування POST коду

Деякі мікросхеми контролера є програмованої і має свою власну прошивку. При заміні мультіконтроллером в сучасних комп’ютерах необхідна прошивка в нього прошивки управління зовнішніми портами введення виведення, так як нові мікросхеми поставляються з чистою (нульовий) прошивкою.

Перед прошивкою треба чітко знати підтримую той чи інший мультиконтроллер прошивку. Але у сучасний час більшість контроллерів мають таку підтримку. Прошивка самого контроллера відбувається за допомогою програматора та комп’ютерної програми. Програматорів є безліч, але найпопулярніший з них є програматор Верт’янова.

Рисунок 4.4 - Програматор Верт’янова

Також для самої прошивки контроллера необхідна програма так сама прошивка. Найпопулярніша програма для прошивки мультиконтроллерів є SVOD Programmer. При підключенні всіх необхідних контактів на метеринській платі, програма сама знайде пристрій(контроллер) який встановлений на системній платі. На сам перед прошивку для кожної моделі мультиконтроллерів може знайти на просторі Інтернету.

Рисунок 4.5 – Програма SVOD

Рисунок 4.6 – Прошивка контроллера

Після прошивки мультиконтроллера також перевіряється робота материнської плати за допомогою правильної генерації POST коду та коректної роботи миші, клавіатури, та інших пристроїв які контролює сама мікросхема.

Перед прошивкою самого мультиконтроллера треба чітко знати певні правила:

1. Мультіконтроллером можна шити тільки тим программатором, який підтримує дані контролери (KB9012, KB9016 і нижче з ними).

2. Прошивка відбувається на платі – на контролер повинне подаватися живлення, але плата не повинна бути включена, тобто черговий режим.

3. Прошивку обов’язково треба брати лише ту, яка підходить під певний контроллер.

4. При прошивці контроллера можна використовувати клавіатурні роз’єми для підключення програматора до материнської плати.