Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фарма лекції 4.pdf
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.05.2023
Размер:
2.62 Mб
Скачать

тварин при пелагрі, набряковій хворобі свиней, ураженнях печінки та шкіри, для кращого засвоєння поживних речовин корму.

Дози внутрішньом'язово, г: коням та великій рогатій худобі – 0,2-0,6; вівцям та свиням – 0,01-0,05; собакам – 0,02-0,03. Розчини піридоксину не змішують в одному шприці з вітаміном В12 (ціанокобаламіном) та вітаміном В1 (тіаміном).

Всередину (на 1 т корму, г): племінній птиці – 4; курям – 2; курчатамбройлерам – 3; гусям та качкам –2; індикам та індиченятам –5; норкам –

1,6.

9. Препарати вітаміну В12

Вітамін В12 (ціанокобаламін) – групова назва сполук, що проявляють В12 - вітамінну активність. До складу вітаміну В12 входять Кобальт, ціанідний радикал та нуклеотидна група. За участі специфічних ферментів, в присутності кофакторів ФАД, АТФ та глутатіону, кобаламін перетворюється у В12-кофактор.

У формі кофактора вітамін B12 бере участь в реакціях трансметилювання та дезамінування. Він переносить іони гідрогену при утворенні вуглеводневих зв'язків у ферментативних реакціях. Завдяки цьому вітамін В12, разом з фолієвою кислотою, бере участь в синтезі пуринових та піримідинових основ, які використовуються в синтезі нуклеїнових кислот, необхідних для гемоцитопоезу. Недостатність в організмі цього вітаміну супроводжується розвитком злоякісної анемії.

Вітамін В12 всмоктується в тонкому відділі кишечнику і після резорбції депонується в печінці, нирках та в слизовій оболонці кишечнику. Основна біологічна роль вітаміну В12 полягає в стимуляції процесів кровотворення. Ціанокобаламін забезпечує перетворення фолієнової кислоти у фолієву, яка безпосередньо бере участь в гемоцитопоезі. Вітаміну В12 належить важлива роль в утворенні біологічно активних речовин, що забезпечують метаболічні процеси. Він бере участь в синтезі метильних груп, забезпечує синтез холіну, метіоніну та креатину – коферментів трансметилювання, посилює активність перетворення дисульфідної групи в сульфгідрильну, що забезпечує підвищену активність ферментів при сповільненні метаболічних процесів. Стимулюючи еритроцитопоез і забезпечуючи синтез білків, ціанокобаламін підвищує захисні реакції організму при інфекційних захворюваннях, посилює функцію нервової системи, забезпечує дезінтоксикацію отрут в печінці. Беручи участь в біосинтезі білків, вітамін В12 посилює ріст та розвиток тварин та підвищує їх продуктивність.

Препарати вітаміну В12 застосовують для стимуляції еритроцитопоезу при анеміях та за променевої хвороби, при лікуванні тварин за хронічних захворювань органів шлунково-кишкового каналу, що супроводжуються

послабленням травної функції ферментів кишкового соку, підвищення дезінтоксикаційної функції печінки при отруєннях солями важких металів, для поліпшення росту молодняка тварин і підвищення несучості курей.

Вітамін В12 Vitaminum ВІ2

Червоні голчасті кристали, без запаху, в'яжучого смаку, важко розчиняються у воді та в спирті. Розчини термостабільні.

Випускають водні розчини в ампулах 0,003%; 0,01%; 0,02%; 0,05% та 0,1% концентрації по 1 мл.

Застосовують для профілактики і лікування тварин при гіпота авітамінозі В12, при анеміях, захворюваннях печінки, кишечнику і підшлункової залози, при хронічних отруєннях солями важких металів, а також для стимуляції росту поросят, курчат і підвищення несучості курей.

Дози підшкірно, мг: коням, великій рогатій худобі – 4-20; вівцям та свиням – 0,5-1; собакам – 0,2-0,5; лисицям та песцям – 0,03-0,2; курям – 0,03-0,05;

курчатам – 0,005-0,01.

Вітатор-1000 – Vitatorum-1000

Вітатор містить 1 г ціанокобаламіну в 1 кг преміксу.

Випускають премікс у пакетах по 25 та 50 кг.

Вітамін В12 бере участь в процесах гемоцитопоезу, покращує метаболізм амінокислот і стимулює функцію травних залоз. Застосовують птиці і свиням всіх вікових груп для профілактики авітамінозу В12, поліпшення росту молодняка та для підвищення несучості курей.

10. Препарати вітаміну В15

Вітамін B15 (пангамова кислота) є похідним ацето–глюконової кислоти з високим вмістом метильних груп. Належить до вітаміноподібних сполук. У значній кількості міститься в печінці, дріжджах та зернах злакових культур.

Пангамова кислота є донатором метильних груп, які використовуються в синтезі біологічно активних речовин. Піддаючись окисненню в присутності

АТФ

і

неорганічного

фосфору,

вона

передає метильну групу

на гуанідиноцтову кислоту

попередник

утворення

креатину.

Аналогічно пангамова кислота

бере

участь

в біосинтезі

метіоніну,

адреналіну,

стеринів та

стероїдних гормонів і

холіну, а через нього і

ацетилхоліну. Тому вітаміну В15 належить важлива роль в забезпеченні багатьох біохімічних процесів в організмі тварин на клітинному рівні.

Пангамова кислота активує ферменти тканинного дихання і поліпшує засвоєння ними Оксигену за гіпоксичних станів, при ішемії міокарда, за ревмокардитів та аритмій. Знижуючи вміст молочної кислоти в м'язах і підвищуючи йодне число ліпідів, пангамова кислота активує аеробне окиснення вуглеводів, що, в поєднанні з ослабленням процесів гліколізу, знижує витрати глікогену при фізичних навантаженнях.

Важливою

також

є антидотна функція пангамової кислоти.

Завдяки

посиленню

процесів метилювання та

активації

окиснювальних

процесів пангамова кислота

прискорює

детоксикацію

наркозних

речовин, карбахоліну,

саліцилатів, карбону тетрахлориду та антибіотиків

тетрациклінового ряду.

 

 

 

 

 

Пангамова кислота

В лікувальній практиці використовують кальцію пангамат, який призначають при розладах обміну ліпідів, за серцевої недостатності, при гепатитах та цирозі печінки, а також за отруєнь різної етіології.

Кальцію пангамат – Calcii pangamas

Білий аморфний порошок або гігроскопічні кристали, добре розчинні у воді (1:1). Розчини термостабільні, але в лужному середовищі піддаються інактивації.

Випускають порошок і таблетки по 0,05 г.

Кальцію пангамат

Кальцію пангамат має лабільні метильні групи, завдяки яким він запобігає розвитку жирової інфільтрації печінки, проявляє протизапальну та судинорозширювальну дії.

Застосовують з метою лікування тварин при емфіземі легень, міокардитах, дерматитах та на початкових стадіях цирозу печінки.

Дози всередину, г: телятам – 0,1-0,2; поросятам – 0,025-0,03.

11. Препарати вітаміну Вс

Вітамін Вс (фолієва кислота), N-[4-[[(2-аміно-1,4-дигідро-оксо-6-птеридил)

-

метил]аміно]бензоіл]-L(+)-глутамінова

кислота. Фолієва кислота

є

складовою частиною комплексу вітамінів групи В, виділеного з листя шпинату. В хімічному відношенні – це птероїлглутамінова кислота.

Будова фолієвої кислоти

Фолієва кислота в організмі тварин перетворюється в тетрагідрофолієву, яка використовується в процесі синтезу пуринів, необхідних для синтезу РНК, ДНК та метіоніну. В комплексі з вітаміном В12 вона забезпечує окиснювально-відновні процеси, пов'язані з синтезом пуринових та піримідинових основ – амінокислот, метіоніну та нуклеїнових кислот. В результаті посилення обміну нуклеїнових кислот, кращого засвоєння глютамінової кислоти та тирозину покращується синтез білка. Тому фолієва кислота є могутнім стимулятором росту молодняка тварин. Крім того, вона підвищує запліднюваність тварин і прискорює розвиток плоду, а також